09/2017
- 5 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
SK
Zavárací hrniec
Návod na použitie
■
Pred použitím tohto spotrebiča sa, prosím, oboznámte snávodom najeho obsluhu,
ato ajvprípade, že ste už oboznámení spoužívaním spotrebičov podobného typu.
Spotrebič používajte iba tak, ako je popísané vtomto návode napoužitie. Návod
uschovajte pre prípad ďalšej potreby.
■ Minimálne počas trvania zákonného práva zchybného plnenia, prípadne záruky
za akosť, odporúčame uschovať originálny prepravný kartón, baliaci materiál,
pokladničný doklad apotvrdenie orozsahu zodpovednosti predávajúceho alebo
záručný list. Vprípade prepravy odporúčame zabaliť spotrebič opäť do originálnej
škatule od výrobcu.
POPIS SPOTREBIČA
A1 Odnímateľné veko
A2 Tepelne izolované rukoväti
A3 Hrniec, objem 27 l
Pojme až 14 ks zaváracích pohárov
sobjemom 1 l.
A4 Výpustný kohút
A5 Základňa
je vybavená prívodným káblom.
A6 Regulátor termostatu
umožňuje plynulé nastavenie
teploty vrozsahu 30 až 100 °C
(± 5 °C).
A7 Svetelná kontrolka
signalizuje udržiavanie nastavenej
teploty.
A8 Prepínač na zapnutie avypnutie
zvukovej signalizácie
A9 Časovač
umožňuje nastavenie času
automatického vypnutia vrozsahu
20 až 120 min. alebo nastavenia
nepretržitej prevádzky.
A10 Zavárací rošt, ∅ 31 cm
ÚČEL POUŽITIA
■
Zavárací hrniec slúži nazaváranie ovocia, zeleniny apod., naprípravu horúcich
nápojov, ako je varené víno, punč, čaj apod., aich stáčanie do pohárov, fliaš apod.,
naohrev polievok aomáčok ana blanšírovanie ovocia, zeleniny apod.
PRED PRVÝM POUŽITÍM
■
Zo spotrebiča ajeho príslušenstva odoberte všetky obalové materiály vrátane
reklamných štítkov aetikiet.
■
Vnútorný priestor hrnca A3 vytrite navlhčenou handričkou. Naplňte ho zhruba
5 l čistej vody avodu vňom nechajte zhruba 10 minút prevariť. Potom nechajte
spotrebič vychladnúť. Pod výpustný kohút A4 umiestnite vhodnú nádobu avodu do
nej vypustite. Podrobné pokyny naovládanie spotrebiča sú uvedené vnasledujúcej
kapitole.
Poznámka:
Pri prvom spustení sa môže objaviť mierny zápach. To je úplne normálny
jav, ktorý zakrátko zmizne.
■ Teraz je spotrebič pripravený napoužitie.
POUŽITIE SPOTREBIČA
■
Spotrebič umiestnite na vodorovný, suchý astabilný povrch acelkom rozviňte
prívodný kábel.
■
Hrniec A3 naplňte požadovaným množstvom vody alebo inej tekutiny,
t. j. minimálne 5 l, ale maximálne 5 cm pod horný okraj hrnca A3.
■ Pokiaľ chcete použiť spotrebič nazaváranie, na dno hrnca A3 najprv umiestnite
zavárací rošt A10. Na zavárací rošt A10 umiestnite zaváracie nádoby apotom
doplňte potrebné množstvo vody. Zaváracie nádoby nikdy neklaďte priamo na
dno zaváracieho hrnca A3. Zaváracie nádoby môžu mať rôznu výšku atvar amali
by byť ponorené vo vode do ⅔ až ¾. Pokiaľ ich skladáte na seba do dvoch alebo
viacerých radov, nádoby vnajvyššom rade by mali byť ponorené do ¾ svojej
výšky, pozrite obrázok B.
■
Hrniec A3 uzavrite vekom A1 aprívodný kábel pripojte ksieťovej zásuvke. Prepínač
A8 nastavte do polohy aregulátorom termostatu A6 zvoľte požadovanú teplotu
zavárania. Časovač A9 nastavte do polohy „On/Cont.“ (nepretržitá prevádzka). Teraz
je začatý proces zahrievania. Svetelná kontrolka A7 sa rozsvieti. Tým sa signalizuje
zahrievanie spotrebiča na požadovanú teplotu. Po dosiahnutí nastavenej teploty
sa ozve akustická signalizácia asvetelná kontrolka A7 zhasne.
■
Po zahriatí spotrebiča na požadovanú teplotu uveďte prepínač A8 do polohy
označenej symbolom ačasovačom A9 nastavte požadovaný čas zavárania.
Svetelná kontrolka A7 sa bude počas prevádzky rozsvecovať azhasínať. Tým sa
signalizuje udržiavanie nastavenej teploty.
■
Po nastavení časovača A9 už nemeňte nastavenie regulátora termostatu A6.
Inak môže dôjsť kchybe vodpočítavania času ačasovač A9 bude nutné znovu
nastaviť. Po uplynutí nastaveného času sa ozve zvuková signalizácia adôjde
kautomatickému vypnutiu spotrebiča.
■
Po ukončení zavárania nechajte obsah hrnca A3 chvíľu vychladnúť. Vodu vypustite
výpustným kohútom A4, ale nie celkom. Dno hrnca A3 nechajte zakryté vodou až
do úplného vychladnutia. Vypustenie vody zhrnca A3 je možné vykonať dvoma
spôsobmi, ato stlačením páky výpustného kohúta A4 dole alebo zdvihnutím
páky hore. Po zdvihnutí hore sa páka aretuje anie je ju potrebné pridržiavať.
Voda sa bude vypúšťať, kým budete pridržovať páku stlačenú dole alebo kým
bude aretovaná vo zdvihnutej polohe. Na vypustenie väčšieho množstva vody
sa odporúča použiť druhý spôsob, t. j. zdvihnutie páky hore. Po vypustení vody
opatrne vyberte zaváracie nádoby pomocou klieští alebo lapky. Poháre nechajte
pozvoľna vychladnúť dnom hore na utierke. Plechovky ponorte do studenej vody.
■
Spotrebič je možné tiež použiť naohrev polievok, omáčok ainých viskóznych
tekutín, naprípravu vareného vína, punču, horúceho čaju apod. Vtomto prípade
zaistite, aby bol zo zaváracieho hrnca A3 vybratý zavárací rošt A10.
■
Pre zahriatie tekutiny na požadovanú teplotu nastavte prepínač A8 do polohy
aregulátorom termostatu A6 zvoľte teplotu. Časovač A9 nastavte do polohy
„On/Cont.“ (nepretržitá prevádzka). Po dosiahnutí nastavenej teploty sa ozve
akustická signalizácia asvetelná kontrolka A7 zhasne. Prepínač A8 uveďte do
polohy označenej symbolom . Časovačom A9 nastavte čas, počas ktorého
chcete tekutiny ohrievať alebo udržiavať vteplom stave pri zvolenej teplote. Ak
potrebujete počas prevádzky upraviť nastavenie teploty, nastavte znovu aj časovač
A9. Takým príkladom môže byť, že chcete tekutiny určitý čas variť apotom ich chcete
udržiavať vteplom stave. Ak nastavíte časovač A9 do polohy „On/Cont.“, spotrebič
bude nepretržite ohrievať tekutiny anedôjde kjeho automatickému vypnutiu.
■
Viskózne tekutiny je potrebné stále miešať počas fázy zahrievania, aby nedošlo
kich spáleniu. Pravidelné miešanie sa vyžaduje ajpri ich udržiavaní vteplom stave.
■ Výpustný kohút A4 je vhodný na stáčanie tekutín snízkou viskozitou, ako je napr.
varené víno, punč, horúci čaj apod. Nepoužívajte ho na stáčanie polievok, omáčok
apod. Na odobratie omáčky, polievky apod. zo zaváracieho hrnca A3 je vhodné
použiť naberačku.
■
Po ukončení používania nastavte regulátor termostatu A6 ačasovač A9 do polohy
OFF (vypnuté) aspotrebič odpojte od sieťovej zásuvky. Pred akoukoľvek ďalšou
manipuláciou nechajte spotrebič vychladnúť.
RADY ATIPY NAZAVÁRANIE
■
Nazaváranie používajte iba kvalitné, čerstvé azrelé suroviny. Pred zaváraním
suroviny dôkladne umyte vlažnou vodou anechajte ich voľne uschnúť.
■ Zaváracie nádoby (poháre, plechovky apod.) sa musia pred plnením sterilizovať.
To isté platí pre ich uzávery. Nedotýkajte sa sterilizovaných nádob ani ich uzáverov
zvnútra. Nepoužívajte poškodené nádoby alebo uzávery.
■
Poháre naplňujte maximálne 2 cm pod horný okraj. Ak zavárate mixované pokrmy,
drene, kečupy apod., zaváracie poháre plňte maximálne 3 až 4 cm pod horný okraj.
■ Pri zaváraní mäsa alebo údenín (párky apod.) plňte nádoby len do ¾ ich objemu.
Pred zaváraním zbavte mäso kostí. Vložte ho do pohárov ešte teplé aprípadne ho
zalejte vypečenou šťavou apod. Zavarené mäso nechajte stáť do druhého dňa
apotom ho zavarte ešte raz počas 1 hodiny.
■
Nezavárajte pokrmy, ktoré obsahujú smotanu alebo múku. Tieto suroviny sa
pridávajú až pri ohrievaní jedla.
■ Po naplnení zaváracieho pohára vždy riadne uzavrite.
■ Čas zavárania sa počíta až od dosiahnutia požadovanej teploty.
■ Ekonomickou metódou zavárania je sterilizácia vpare. Hrniec A3 sa naplní vodou
len zhruba do úrovne 15 cm apoháre sa postavia na zavárací rošt A10. Ak sa
voda čiastočne vyvarí, doplňte ju azároveň predĺžte čas zavárania očas, ktorý bol
potrebný naopätovné dosiahnutie požadovanej teploty.
■ Poháre aplechovky je vhodné označiť obsahom adátumom zavárania. Zavarené
potraviny skladujte najlepšie vchlade atme.
■
Zavarené potraviny majú veľmi dlhú trvanlivosť, nie však neobmedzenú.
Preto ich kontrolujte apriebežne konzumujte. Pokiaľ otvorený pohár vykazuje
akékoľvek známky skazenia (zápach, povlak na povrchu apod.), nikdy jeho obsah
nekonzumujte.
■ Tento návod obsahuje iba základné rady atipy na zaváranie, nie presné postupy.
Recepty na prípravu nálevov apresné postupy zavárania nájdete vnáučnej
literatúre.
RÝCHLY SPRIEVODCA ZAVÁRANÍM
SUROVINY NASTAVENIE
TEPLOTY
ODPORÚČANÝ ČAS
ZAVÁRANIA
Ovocie
Marhule 90 °C 30 min.
Broskyne 90 °C 30 min.
Hrušky (mäkké) 90 °C 30 min.
Hrušky (tvrdé) 90 °C 50 min.
Jahody 80 °C 25 min.
Čučoriedky 85 °C 30 min.
Maliny 80 °C 25 min.
Zelenina
Karfiol 100 °C 90 min.
Kapusta biela alebo červená 90 °C 120 min.
Hrášok 100 °C 130 min.
Uhorky nakladačky 90 °C 30 min.
Špargľa 100 °C 100 min.