SK 19
POUŽÍVANIE SPOTREBIČA
ODPORÚČANIA A TIPY
Ako čítať tabuľku prípravy jedla
Vtabuľke sú uvedené najvhodnejšie funkcie pre dané jedlo. Čas tepelnej úpravy sa začína vložením
potravín do mikrovlnej rúry, bez zarátania času predohrevu (keď sa vyžaduje).
Teploty ačas tepelnej prípravy sú iba približné azávisia od množstva jedla atypu použitého príslušenstva.
Jedlo vždy varte minimálny uvedený čas tepelnej prípravy askontrolujte, či už je hotové.
Na dosiahnutie čo najlepších výsledkov dôsledne dodržiavajte odporúčania vtabuľke prípravy jedla
avyberte príslušenstvo, ktoré sa má použiť (ak je dodané).
Plastová fólia avrecká
Pred vložením do rúry odstráňte zpapierových
alebo plastových vreciek drôtené svorky.
Plastovú fóliu treba narezať alebo poprepichovať
vidličkou, aby sa mohol znížiť tlak, atým sa
zabránilo prasknutiu, pretože sa počas varenia
vytvára para.
Varenie potravín
Keďže mikrovlny preniknú do potravín len do
určitej hĺbky, pokiaľ chcete tepelne upravovať
viacej kusov súčasne, rozmiestnite ich do kruhu,
aby vzniklo viac kusov na okraji.
Malé kúsky sa uvaria rýchlejšie ako veľké kusy. Na
rovnomerné varenie pokrájajte potraviny na kusy
rovnakej veľkosti.
Počas mikrovlnného varenia sa odparuje vlhkosť.
Veko na nádobe, ktoré je odolné voči mikrovlnám,
pomáha znížiť stratu vlhkosti.
Väčšina potravín sa bude ďalej variť aj po ukončení
pôsobenia mikrovĺn. Jedlo teda vždy nechajte
určitý čas odstáť na dokončenie tepelnej prípravy.
Vpriebehu mikrovlnného varenia je zvyčajne
potrebné jedlo miešať. Pri miešaní presúvajte
uvarené kúsky zokraja smerom do stredu amenej
uvarené kúsky zo stredu kokraju.
Tenké plátky mäsa ukladajte na seba alebo vedľa
seba sprekrytými okrajmi. Hrubšie plátky, ako je
fašírka, klobásy, či párky, treba uložiť tesne ksebe.
Kvapaliny
Tekutiny sa môžu prehriať aj nad bod varu bez
viditeľného bublania. Preto môžu náhle vykypieť.
Aby ste tomu zabránili:
1. Nepoužívajte nádoby srovnými stenami
aúzkym hrdlom.
2. Pred vložením nádoby do rúry tekutinu
premiešajte anechajte vnej čajovú lyžičku.
3. Po zahriatí opatrne premiešajte znova
predtým, než vyberiete nádobu zmikrovlnnej
rúry.
Detské jedlá
Detské jedlá alebo nápoje vo fľaši na kŕmenie po
zohriatí vždy premiešajte apred podávaním
skontrolujte ich teplotu.
Tým zabezpečíte rovnomerné rozloženie tepla
apredídete riziku obarenia či popálenia.
Pred ohrevom vždy skontrolujte, či je vybraté
viečko acumlík.
Mrazené potraviny
Pre najlepšie výsledky odporúčame vždy
rozmrazovať na otočnom sklenenom tanieri.
Vprípade potreby je možné použiť ľahkú plastovú
nádobu vhodnú do mikrovlnnej rúry.
Varené pokrmy, dusené mäsá amäsové omáčky sa
ľahšie rozmrazujú, ak sa pri rozmrazovaní
premiešajú.
Oddeľte jednotlivé kusy, keď sa začínajú
rozmrazovať. Jednotlivé plátky sa rozmrazia ľahšie.