electrolux
16
Pečenie s ventilátorom
- Jedlo sa pečie pomocou predhriateho
vzduchu rovnomerne poháňaného
vnútri rúry ventilátorom v zadnej stene
rúry.
- Teplo sa tak dostane rovnomerne a
rýchlo do všetkých častí rúry a to
znamená, že súčasne môžete piecť
rôzne druhy jedál na rôznych
úrovniach. Pečenie s ventilátorom
zaručuje rýchle uvoľňovanie vlhkosti a
suchšie prostredie v rúre, čo bráni
prenosu rôznych vôní a príchutí z
jedného jedla na druhé.
- Možnosť pečenia na rôznych
zásuvných úrovniach znamená, že
môžete piecť viaceré rôzne jedlá
naraz a až tri plechy pečiva a mini-
pizze, určené na okamžitú
konzumáciu alebo na následné
zmrazenie.
- Rúru však prirodzene možno používať
aj na pečenie iba na jednej zásuvnej
úrovni. V tomto prípade by ste mali
použiť najnižšie vedenia, aby ste mohli
jednoduchšie sledovať postup
pečenia.
- Okrem toho je táto rúra mimoriadne
vhodná na sterilizovanie
konzervovaných potravín, varenie
domácich - ovocných kompótov a na
sušenie húb alebo ovocia.
Grilovanie -
- Väčšina jedál musí byť položená na
mriežku na grilovacom pekáči, aby sa
dosiahla maximálna cirkulácia
vzduchu a aby sa jedlo čo najlepšie
zbavilo tukov a štiav. Potraviny ako
ryby, pečeň a obličky možno položiť
priamo na grilovaciu panvicu, ak tomu
dávate prednosť.
- Potraviny sa pred grilovaním musia
dôkladne vysušiť, aby sa
minimalizovalo prskanie. Chudé mäso
a ryby zľahka potrite olejom alebo
roztopeným maslom, aby pri pečení
zostali vlhké.
- Prílohy, ako sú paradajky alebo huby,
treba pri grilovaní mäsa podložiť pod
mriežku.
- Pri opekaní chleba odporúčame
použiť hornú zásuvnú úroveň.
- Jedlo sa počas pečenia musí podľa
potreby obrátiť.
Ako sa používa úplný gril
1. Ovládací gombík funkcií rúry zapnite
.
2. Prestavte gombík ovládania
termostatu na požadovanú teplotu.
3. Upravte polohu mriežky a podpery
grilovacieho pekáča, aby sa zohľadnili
rôzne hrúbky jedál. Uložte potraviny
do blízkosti prvku na zrýchlenie
pečenia a ďalej na miernejšie pečenie.
Pred opečením biftekov alebo toastov
gril niekoľko minút predhrievajte na
maximálnej polohe. Počas pečenia podľa
potreby upravte polohu roštu.
Počas pečenia bude chladiaci
ventilátor a kontrolka termostatu fungovať
podobne ako sa popisuje pri funkcii
ventilátora rúry.
Ako sa používa vnútorný prvok
grilu
Vnútorný prvok grilu zabezpečuje
rýchly priamy ohrev strednej časti
grilovacej panvice. Použitie vnútorného
prvku grilu na pečenie malých množstiev
môže pomôcť pri úspore energie.
1. Ovládací gombík funkcií rúry zapnite
.
2. Prestavte gombík ovládania
termostatu na požadovanú teplotu.
3. Upravte polohu mriežky a podpery
grilovacieho pekáča, aby sa zohľadnili
rôzne hrúbky jedál. Riaďte sa pokynmi
na grilovanie.
Grilovací prvok je regulovaný
termostatom. Počas pečenia sa gril
cyklicky zapína a vypína, aby sa predišlo
prehrievaniu.