●
A
by ste predĺžili životnosť vášho
mlynčeka na mäso, nikdy ho
n
epoužívajte po dobu dlhšiu ako 15
m
inút (medzi jednotlivými dávkami
urobte prestávku 10 minút).
●
A
k sa zariadenie počas chodu
z
astaví alebo upchá, vypnite ho. Na
niekoľko sekúnd stlačte ovládač
s
pätného chodu (R)
5
,
aby ste
upchaté potraviny uvoľnili.
Zariadenie odpojte z elektrickej
siete a upchaté potraviny z neho
vyberte.
●
Pred spustením spätného chodu
vždy najprv počkajte, kým sa
zariadenie nezastaví, a až potom
pretočte ovládač
ZAPÍNANIA/VYPÍNANIA a
spätného chodu do pozície
spätného chodu (R).
6 Po použití zariadenie vypnite a
odpojte zo siete.
7 Uvoľnite kruhovú maticu. V prípade
potreby použite dodaný maticový
kľúč.
8 Uvoľňovacie tlačidlo
2
na vrchu
pohonnej jednotky držte stlačené,
otočte plniacu trubicu smerom k
prednej časti pohonnej jednotky a
potom ju potiahnutím vyberte.
plnič klobás
S veľkou vývodnou trubicou
používajte bravčové črievka a s
malou vývodnou trubicou
ovčie/jahňacie črievka. Mäso na
klobásy možno namiesto toho aj
obaliť v strúhanke alebo ochutenej
múke a potom pripraviť.
bq
malý násadec (pre tenké klobásy)
br
veľký násadec (pre hrubé
klobásy)
bs
základová doska
používanie plniča
klobás
1 Ak používate kožu, najskôr ju na 30
minút namočte do studenej vody.
Potom ju rozprestrite prúdom vody
a položte vybraný násadec pod
tečúci kohútik, a natiahnite kožu na
násadec.
2
Do tela mlynčeka na mäso založte
špirálu.
3
Namontujte základovú dosku
bs
–
z
árez na ňom musí dosadnúť na
výstup
5
.
4
Podržte vývodnú trubicu na
m
lynčeku na mäso a voľne
naskrutkujte kruhovú maticu.
5
Mlynček na mäso držte v pozícii
znázornenej na ilustrácii
6
a
založte ho do výstupu pohonnej
jednotky. Potom jeho telom
otáčajte, kým plniaca trubica
nebude stáť kolmo nahor.
6 Rukou pevne utiahnite kruhovú
maticu.
7 Namontujte tácku.
8 Zariadenie zapnite a posúvačom
tlačte potraviny do plniacej trubice.
Netlačte silno – mlynček na
mäso by ste tým mohli poškodiť.
Črievko na vývodnej trubici počas
jeho plnenia pomaly uvoľňujte
rukami. Neprepĺňajte ho.
9 Krútením kože tvarujte klobásy.
recept na bravčovú
klobásu
100 g suchého chleba
600 g bravčoviny, chudej a mastnej,
nakrájanej na pásiky
1 vyšľahané vajce
5 ml zmesi byliniek
soľ a čierne korenie
1 Namočte chlieb do vody, potom ho
vyžmýkajte a vylejte vodu.
2. Pomeľte bravčovinu do nádoby.
3 Pridajte zvyšné ingrediencie a
dobre ich zmiešajte.
4 Vytvorte z nich klobásy (pozri časť
„používanie plniča klobás“).
5 Smažte, grilujte alebo pečte ich do
zlatohneda.
131