Aeg-Electrolux B4503-5-M Používateľská príručka

Kategória
Meranie, testovanie
Typ
Používateľská príručka
B4503-5
Návod na používanie Elektrická vstavaná
rúra na peèenie
Obsah2
Obsah
Návod na použitie 3
Bezpeènostné pokyny 3
Popis spotrebièa 4
Celkový poh¾ad 4
Ovládací panel 5
Vybavenie rúry na peèenie 5
Príslušenstvo rúry na peèenie 6
Synchrónne klzné vedenia 7
Pred prvým použitím 7
Nastavenie a zmena denného èasu 7
Prvé èistenie 8
Obsluha rúry na peèenie 8
Vypnite rúru na peèenie. 8
Funkcie rúry na peèenie 9
Vloženie roštu, plechu na peèenie a
panvice na smaženie 10
Nasadenie/vyberanie tukového filtra 11
Prídavné funkcie 11
Mechanická aretácia dvierok 14
Použitie, tabu¾ky a tipy 15
Peèenie cesta 15
Peèenie mäsa 21
Grilovanie na ploche 24
Rozmrazovanie 25
Sušenie 25
Zaváranie 26
Èistenie a starostlivost’ 27
Spotrebiè zvonka 27
Vnútorný priestor rúry na peèenie 28
Príslušenstvo 28
Tukový filter 28
Teleskopická lišta 28
Èistenie teleskopických líšt 29
Osvetlenie rúry na peèenie 29
Klenba rúry na peèenie 30
Dvierka rúry na peèenie 31
Sklo dvierok rúry na peèenie 33
Èo robit’, ak … 36
Servis 37
Ïakujeme Vám, že ste si vybrali jeden z našich vysokokvalitných výrobkov.
Aby bola zabezpeèená optimálna a spo¾ahlivá výkonnost’ spotrebièa, preèítajte
si, prosím, pozorne tento návod na používanie. Pomôže vám dokonale a
efektívne orientovat’ sa vo všetkých procesoch. Aby ste do návodu mohli
nahliadnut’ vždy, keï to budete potrebovat’, odporúèame vám uložit’ ho na
bezpeènom mieste. Prosím, odovzdajte ho aj prípadnému ïalšiemu vlastníkovi
spotrebièa.
Prajeme vám ve¾a radosti z vášho nového spotrebièa.
V tejto príruèke používate¾a sa používajú nasledujúce symboly:
1
Dôležité informácia týkajúce sa váš osobnej bezpeènosti a informácie o tom,
ako predíst' poškodeniu spotrebièa.
3 Všeobecné informácie a tipy
2 Environmentálne informácia
3Návod na použitie
Návod na použitie
1 Bezpeènostné pokyny
Elektrická bezpeènost’
Spotrebiè môže pripájat’ iba autorizovaný technik.
V prípade poruchy alebo poškodenia spotrebièa: vyskrutkujte poistky alebo
vypnite istièe.
Spotrebiè môžu opravovat’ iba kvalifikovaní špecialisti. Neodborné opravy
môžu spôsobit’ znaèné nebezpeèenstvá.
V prípade opravy sa obrát’te na našu servisnú službu alebo na
špecializovaného predajcu.
Bezpeènost’ pre deti
Poèas èinnosti spotrebièa nikdy nenechávajte malé deti bez dozoru.
Bezpeènost’ pri používaní
Osoby (vrátane detí), ktoré vzh¾adom na svoje fyzické, senzorické alebo
duševné schopnosti, resp. svoju neskúsenost’ èi neznalost’, nie sú v stave
spotrebiè bezpeène používat’, tento spotrebiè nesmú používat’ bez dozoru
alebo pouèenia zo strany zodpovednej osoby.
Tento spotrebiè sa môže používat’ iba na varenie, peèenie mäsa, peèenie
cesta a prípravu jedál v domácnosti.
Pozor pri pripájaní elektrické spotrebièe do siet’ových zásuviek v blízkosti
spotrebièa. Prívodné káble sa nesmú privriet’ pod horúce dvierka rúry na
peèenie.
Pozor: Nebezpeèenstvo popálenín! Poèas prevádzky je vnútorný priestor
rúry na peèenie horúci.
Ak v rúre na peèenie použijete alkoholické prísady, ¾ahko môže vzniknút’
zápalná zmes vzduchu s alkoholom. V takomto prípade otvárajte dvere ve¾mi
opatrne. Pritom nenarábajte so žeravými uhlíkmi, iskrami alebo ohòom.
3 Upozornenie na akrylamid
Intenzívne zhnednutie potravín, hlavne ak ide o výrobky s obsahom škrobu,
môže pod¾a najnovších vedeckých poznatkov spôsobovat’ ohrozenie zdravia
akrylamidom. S oh¾adom na to odporúèame používat’ pri peèení pod¾a
možnosti nízke teploty a vylúèit’ nadmerné zhnednutie jedál.
Takto predídete poškodeniu spotrebièa
Rúru na peèenie nevykladajte hliníkovou fóliou a na jej dno neukladajte žiadny
plech na peèenie, žiadny hrniec a pod., pretože v opaènom prípade sa smalt
rúry na peèenie môže poškodit’ nedostatoèným odvodom tepla.
Ovocné št’avy kvapkajúce z plechu na peèenie zanechávajú škvrny, ktoré sa
už nedajú odstránit’. Na ve¾mi vlhké koláèe používajte hlboký plech.
Nenechávajte otvorené dvierka rúry na peèenie.
Popis spotrebièa4
Nikdy nevylievajte vodu priamo do hocejry na penie. Môže to spôsobit
poškodenie smaltu a zmenu sfarbenia.
Pri použití nadmernej sily, predovšetkým na hranách èelného skla, môže sklo
prasknút’.
Neuschovávajte v rúre na peèenie žiadne hor¾avé predmety. Mohli by sa pri
zapnutí vznietit’.
V rúre na peèenie neuchovávajte žiadne vlhké potraviny. Môžu spôsobit’
poškodenie smaltu.
Po vypnutí chladiaceho dúchadla neuchovávajte v rúre na peèenie žiadne
otvorené potraviny. V priestore na peèenie sa na sklách dvierok môže
vyzrážat’ vlhkost’, ktorá by sa mohla dostat’ aj na nábytok.
3 Upozornenie na smaltovaný povrch
Zmeny farby na smaltovanom povrchu rúry na peèenie pri jej používaní nemajú
vplyv na vhodnost’ spotrebièa na bežné použitie, resp. na použitie v súlade so
zmluvou. Z h¾adiska práva na záruku nie sú považované za chyby.
Popis spotrebièa
Celkový poh¾ad
Celosklenené
dvere
Ovládací panel
Rukovät’
dvierok
5Popis spotrebièa
Ovládací panel
Vybavenie rúry na peèenie
Kontrolka zapnutia Kontrolka Teplota
Indikácia èasu
Tlaèidlá hodinových funkcií
Výber teploty
Funkcie rúry na peèenie
Horný ohrev a grilovacie ohrievacie teleso
Osvetlenie rúry na peèeni
e
Puzdro ražòa na mäso
Tukový filter
Ohrievacie teleso v zadnej
stene
Ventilátor
Spodný ohrev
Zásuvné úrovne
Zásuvná mriežka,
vyberate¾ná
Popis spotrebièa6
Vnútorná strana dvierok
Na vnútornej strane rúry na peèenie je
uvedené èíslovanie úrovní roštov, ktoré sa
zasúvajú do rúry.
Okrem toho sú tu zobrazené struèné
informácie o funkciách rúry na peèenie,
odporúèaných úrovniach roštov a teplotách
prípravy najbežnejších jedál.
Príslušenstvo rúry na peèenie
Rošt
Na riad, formy na koláèe, peèenie mäsa a
na grilované kúsky.
Plech na peèenie
Na koláèe a placky.
Panvica na smaženie
Na peèenie cesta a mäsa, alebo ako plech
na zachytávanie tuku.
Teplotná sonda
Na presné stanovenie prepeèenia kúskov
mäsa.
7Pred prvým použitím
Synchrónne klzné vedenia
Synchrónne klzné vedenia
Pridržiavacie príchytky so spojovacím
strmeòom.
Pred prvým použitím
Nastavenie a zmena denného èasu
Po pripojení na elektrinu alebo po výpadku
napájania sa automaticky rozbliká
kontrolka funkcie Denný èas .
1. Pri zmene už nastaveného denného èasu
naraz stlaète tlaèidlá a , až kým sa
nerozbliká kontrolka funkcie Denný èas .
2. Tlaèidlom alebo nastavte aktuálny
denný èas.
3 Požadované tlaèidlo vždy stlaèit’ v strede.
Pribl. po 5 sekundách sa blikanie skonèí a
hodiny ukazujú nastavený denný èas.
Spotrebiè je pripravený na prevádzku.
3 Denný èas možno zmenit’ iba ak nie je
nastavená žiadna z automatických funkc
Èasomer .
Obsluha rúry na peèenie8
Prvé èistenie
Pred prvým použitím treba rúru na peèenie dôkladne vyèistit’.
1 Pozor: Nepoužívajte žiadne ostré, drsné èistiace prostriedky! Povrch by sa
mohol poškodit’.
3 Na kovové èelné steny používajte bežne predávané prípravky na ošetrovanie.
1. Funkèný prepínaè rúry na peèenie prepnite na .
2. Vyberte všetky diely príslušenstva a zásuvné mriežky a vyèistite ich teplým
roztokom èistiaceho prostriedku.
3. Teplým roztokom èistiaceho prostriedku umyte aj rúru na peèenie a vysušte ju.
4. Èelnú stenu spotrebièa utrite vlhkou handrièkou.
Obsluha rúry na peèenie
3 Rúra na peèenie je vybavená zapustite¾nými spínaèmi funkcií rúry na peèenie
a výberu teploty. Pri použití stlaète príslušný spínaè. Spínaè sa vysunie.
Vypnite rúru na peèenie.
Vo¾ba funkcií rúry na peèenie Výber teploty
Indikácia teploty/èasu
Kontrolka zapnutia
TlaèidloTlaèidlo
Kontrolka Teplota
Ukazovate¾ sondy
na mäso
9Obsluha rúry na peèenie
1. Funkèný prepínaè rúry na peèenie prepnite na požadovanú funkciu.
2. Prepínaè vo¾by teploty nastavte na požadovanú teplotu.
Kontrolka zapnutia svieti dovtedy, kým je rúra na peèenie v prevádzke.
Kontrolka teploty svieti dovtedy, kým sa rúra na peèenie rozohrieva.
3. Rúra na peèenie sa vypína prepnutím prepínaèa funkcií rúry na peèenie a vo¾by
teploty do polohy Vyp.
3 Chladiaci ventilátor
Ventilátor sa zapína automaticky, aby povrchy spotrebièa zostávali chladné.
Ventilátor po vypnutí rúry na peèenie beží naïalej, aby spotrebiè ochladil.
Neskôr sa samoèinne vypne.
Funkcie rúry na peèenie
Rúra na peèenie má nasledujúce funkcie:
Funkcia rúry na peèenie: Použitie
Osvetlenie Pomocou tejto funkcie možno osvetlit’ vnútorný priestor
rúry na peèenie, napr. pri èistení.
Horúci vzduch Na peèenie cesta až na troch úrovniach naraz.
Nastavujte o 20-40 °C nižšie teploty rúry na peèenie ako
pri hornom/spodnom ohreve.
Pizza Na peèenie múènych jedál na jednej úrovni, ktosi
vyžadujú intenzívnejšie zhnednutie a krehkost’
spodku.
Nastavte o 20-40 °C nižšie teploty rúry na peèenie ako
pri hornom/spodnom ohreve.
Tradicne peèenie Na peèenie cesta a mása na na jednej úrovni.
Dolný ohrev Na dopeèenie koláèov s krehkým spodkom.
Rozmrazovanie
(30°C)
Na rozmrazovanie napr. torty, masla, chleba, ovocia
alebo iných mrazených potravín.
Maly Gril Na grilovanie plochých kúskov potravín, ktoré
uložené v strede roštu a na prípravu toustov.
Velký gril Na grilovanie plochých kúskov potravín vo väèších
množstvách a na prípravu toustov.
Infrapeèenie Pri peèení väèších kúskov mäsa alebo hydiny na jednej
úrovni.
Táto funkcia je vhodná aj na gratinovanie a zapekanie.
Obsluha rúry na peèenie10
Vloženie roštu, plechu na peèenie a panvice na smaženie
3 Poistka vysunutia a poistka proti prevráteniu
Na ochranu pred vysunutím majú všetky zásuvné diely na pravom a ¾avom
okraji malé vyklenutie nadol.
Zásuvné diely vždy nasaïte tak, aby sa toto vyklenutie nachádzalo vzadu v
priestore na peèenie. Toto vyklenutie je dôležité aj na ochranu zásuvných dielov
proti prevrhnutiu.
Vkladanie plechu na peèenie alebo
panvice na smaženie:
Plech na peèenie alebo panvicu na
smaženie zasuòte medzi vodiace tyèky
vybranej zásuvnej úrovne.
Nasadenie roštu:
Nožièky roštu musia pri nasadzovaní
smerovat’ nadol.
Rošt zasuòte medzi vodiace tyèky vybranej
zásuvnej úrovne.
3 Riad je chránený proti skåznutiu aj rámom s
vyvýšením po obvode.
Rošt a panvicu na smaženie nasadzujte
spoloène:
Rošt položte na panvicu na smaženie.
Panvicu na smaženie zasuòte medzi
vodiace tyèky vybranej zásuvnej úrovne.
11Obsluha rúry na peèenie
Nasadenie/vyberanie tukového filtra
Tukový filter nasadzujte iba pri peèení
mäsa, aby chránil ohrievacie teleso v
zadnej stene chránil pred odstrekovaním
tuku.
Prídavné funkcie
Nastavit’ možno Èasomer alebo Sonda
na mäso .
2 Vypnutie hodín
Vypnutím hodín možno ušetrit’ energiu.
Vypínanie hodín
Naraz stlaète a podržte stlaèené tlaèidlá a , kým indikácia nezhasne.
Zapínanie indikácie èasu.
Stlaète ¾ubovo¾né tlaèidlo tak dlho, kým sa opät’ nezobrazí denný èas.
3 Hodiny je možné vypnút’ iba v prípade, ak nebol zadaný údaj Funkcie hodín
alebo teplota vnútri mäsa .
Nasadenie tukového filtra
Tukový filter chyt’te za rukovät’ a
obidva držiaky zasuòte zhora nadol
do otvoru na zadnej stene rúry na
peèenie (otvor ventilátora).
Vyberanie tukového filtra
Tukový filter chyt’te za rukovät’ a
vyveste smerom nahor.
Èasomer
Slúži na nastavenie skráteného
èasu.
Sonda na mäso
Slúži na nastavenie teploty
peèeného mäsa.
Indikácia èasu alebo teploty
Nastavovacie tlaèidlá
Obsluha rúry na peèenie12
3 Všeobecné pokyny
Po zvolení funkcie bliká príslušný údaj približne 5 sekúnd. Poèas tejto fázy
môžete tlaèidlom - alebo - nastavit’ požadovaný èas.
Po nastavení požadovaného èasu bliká údaj znovu približne 5 sekúnd.
Nastavený èas sa zaèína odrátavat’.
Zvukovú signalizáciu možno ukonèit’ stlaèením ¾ubovo¾ného tlaèidla.
Požadovanú funkciu rúry a teplotu možno zvolit’ pred alebo po nastavení
funkcie hodín.
Po ukonèení peèenia nastavte prepínaè funkciírúry a prepínaè teplôt naspät’
do polohy AUS (Vypnuté).
Èasomer
3 Táto funkcia nemá na prevádzku rúry žiadny úèinok.
1. Stlaète ¾ubovné tlaèidlo.
Na indikácii èasu sa objaví “00:00:00”.
2. Tlaèidlom alebo nastavte
požadovaný skrátený èas (max. 2 hodiny
30 minút).
Pribl. po 5 sekundách indikácia zobrazí
zvyšný èas.
Po uplynutí nastaveného èasu bliká “0.00”
a na 2 minúty sa rozoznie signál.
3. Signalizaèný tón sa vypína stlaèením
¾ubovo¾ného tlaèidla.
13Obsluha rúry na peèenie
Sonda na mäso
1 Pozor: Používat’ možno iba dodávanú sondu na mäso! Aj v prípade výmeny
používajte iba originálny náhradný diel!
1. Hrot sondy na mäso úplne zasuòte pod¾a
možnosti do peèených potravín, aby sa
hrot nachádzal v strede peèených
potravín.
2. Vidlicu konektora sondy na mäso zasuòte
až na doraz do zásuvky na boènej stene
rúry na peèenie.
3. Tlaèidlom alebo sa nastavuje
požadovaná teplota vnútri mäsa.
Indikácia sa prepne na aktuálnu teplotu
vnútri mäsa.
3 Teplota vnútri mäsa sa indikuje od 30 °C.
4. Nastavte funkciu a teplotu rúry.
Po dosiahnutí nastavenej teploty sa
rozoznie signál.
Obsluha rúry na peèenie14
5. Signál sa vypína stlaèením ¾ubovo¾ného tlaèidla.
6. Prepínaè vo¾by funkcie rúry prestavte do polohy Aus (Vyp).
1 Varovanie: Sonda na mäso je horúca! Pri
vyt’ahovaní konektora a hrotu hrozí
nebezpeèenstvo popálenia!
7. Konektor teplotnej sondy vytiahnite zo
zásuvky a peèené mäso vyberte z rúry.
Zmena teploty rúry na peèenie
V prípade potreby možno teplotu zmenit’ pomocou alebo .
Mechanická aretácia dvierok
Pri expedícii zariadenia od výrobcu je aretácia dvierok deaktivovaná.
Aktivovanie aretácie dvierok
Posúvaè potiahnite dopredu, kým
nezaskoèí.
15Použitie, tabu¾ky a tipy
Otvorte dvierka rúry na peèenie
1. Dvierka zatlaète.
2. Posúvaè stlaète a podržte stlaèený.
3. Otvorte dvierka.
Zatvorenie dvierok rúry na peèenie
Dvierka zatvorte bez stlaèenia posúvaèa.
Deaktivovanie aretácie dvierok
Posúvaè zatlaète až po panel.
3 Vypnutím zariadenia sa mechanická aretácia dvierok nevyradí z èinnosti.
Použitie, tabu¾ky a tipy
Peèenie cesta
Funkcia rúry na peèenie: Horúci vzduch alebo Tradicne peèenie
Formy na peèenie cesta
Pre Tradicne peèenie sú vhodné formy z tmavého kovu a povrstvené formy.
Pre Horúci vzduch sú vhodné aj svetlé kovové formy.
Zásuvné úrovne
Peèenie cesta s Tradicne peèenie je možné na jednej úrovni.
S Horúci vzduch možno súèasne piect’ až na 3 plechoch:
1 plech na peèenie:
napr. zásuvná úroveò 3
1 forma na peèenie:
napr. zásuvná úroveò 1
Použitie, tabu¾ky a tipy16
2 plechy na peèenie:
napr. zásuvné úrovne 1 a 3
3 plechy na peèenie:
napr. zásuvné úrovne 1, 3 a 5
Všeobecné pokyny
Zasuòte plech so skosením dopredu!
Pomocou Tradicne peèenie alebo Horúci vzduch možno piect’ na rošte
aj dve formy naraz ved¾a seba. Èas peèenia sa predåži iba nepodstatne.
3 Tácka mrazeného jedla sa môže poèas varenia deformovat’. Príèinou sú ve¾ké
teplotné rozdiely v mraznièke a v rúre pri peèení. Po vychladnutí deformácia
tácky zmizne.
Informácie o tabu¾kách peèenia
V tabu¾kách nájdete potrebné teploty, èasy peèenia a zásuvné úrovne pre
viaceré jedlá.
Teploty a èasy peèenia sú orientaèné hodnoty závisiace od zloženia cesta,
jeho množstva a použitej formy na peèenie.
Odporúèame nastavit’ po prvý raz nižšie hodnoty teploty a až pod¾a potreby,
napr. ak požadujete silnejšie zhnednutie, alebo ak je èas peèenia príliš dlhý,
zvolit’ vyššiu teplotu.
Ak pre svoj recept nenájdete žiadne konkrétne údaje, orientujte sa pod¾a
podobného peèiva.
Pri peèení koláèov na plechoch alebo vo formách na viacerých úrovniach sa
èas peèenia môže predåžit’ o 10-15 minút.
Vlhké druhy peèiva (napr. pizzy, ovocné koláèe a pod.) sa pripravujú na jednej
úrovni.
Rozdielna výška peèeného pokrmu môže na zaèiatku spôsobovat’ rozdiely
zhnednutia. Prosíme vás, aby ste v tomto prípade nemenili nastavenú
teplotu. Rozdiely v zhnednutí sa poèas peèenia vyrovnajú.
Vaša nová rúra na peèenie sa môže pri peèení a smažení chovat’ inak, ako
spotrebiè, ktorý ste používali doteraz. Preto si zvyèajné nastavenia (teplota,
èas prípravy) a zásuvné roviny prispôsobte pod¾a odporúèaní uvedených v
nasledujúcich tabu¾kách.
2 Pri dlhších èasoch peèenia môžete pribl. 10 minút pred skonèením èasu
peèenia vypnút’ rúru na peèenie a využit’ zvyškové teplo.
Tabu¾ky platia, ak nie je uvedené iné, pri vložení do studenej rúry.
17Použitie, tabu¾ky a tipy
Tabu¾ka peèenia
Peèenie cesta na jednej zásuvnej úrovni
Druh
peèiva
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuvná
úroveò
Teplota
°C
Èas
Hod.: min
Peèivo vo formách
Bábovka alebo
francúzska bábovka
Horúci vzduch 1 150-160 0:50-1:10
Linecké koláèe/
krá¾ovská bábovka
Horúci vzduch 1 140-160 1:10-1:30
Piškótová torta Horúci vzduch 1 140 0:25-0:40
Piškótová torta Tradicne peèenie 1 160 0:25-0:40
Tortový korpus z
krehkého cesta
Horúci vzduch 3 170-180
1)
0:10-0:25
Tortový korpus z
mieseného cesta
Horúci vzduch 3 150-170 0:20-0:25
Jablková torta Tradicne peèenie 1 170-190 0:50-1:00
Jablkový koláè (2formy,
Ø20cm, diagonálne
posunuté)
Horúci vzduch 1 160 1:10-1:30
Jablkový koláè (2formy,
Ø20cm, diagonálne
posunuté)
Tradicne peèenie 1 180 1:10-1:30
Pikantná torta (napr.
Quiche Lorraine)
Horúci vzduch 1 160-180 0:30-1:10
Tvarohová torta Tradicne peèenie 1 170-190 1:00-1:30
Peèivo na plechu
Pletenec/veniec z
kysnutého cesta
Tradicne peèenie 3 170-190 0:30-0:40
Vianoèka Tradicne peèenie 3 160-180
1)
0:40-1:00
Chlieb (ražný chlieb)
-najprv
-potom
Tradicne peèenie 1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Veterníky/zákusky
plnené krémom a poliate
èokoládou
Tradicne peèenie 3 160-170
1)
0:15-0:30
Piškótová roláda Tradicne peèenie 3 180-200
1)
0:10-0:20
Koláèe posypané
mrvenièkou, suché
Horúci vzduch 3 150-160 0:20-0:40
Maslové-/pocukrova
koláèe
Tradicne peèenie 3 190-210
1)
0:15-0:30
Použitie, tabu¾ky a tipy18
Ovocné koláèe
(kysnuté/miesené
cesto)
2)
Horúci vzduch 3 150 0:35-0:50
Ovocné koláèe
(kysnuté/miesené
cesto)
2)
Tradicne peèenie 3 170 0:35-0:50
Ovocný koláè z krehkého
cesta
Horúci vzduch 3 160-170 0:40-1:20
Koláèe peèené na
plechu s citlivým
obložením (napr. tvaroh,
smotana, osie hniezda)
Tradicne peèenie 3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (s bohatým
obložením)
2)
Horúci vzduch 1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (tenká) Horúci vzduch 1 200-220
1)
0:10-0:25
Nízky okrúhly chlieb Horúci vzduch 1 200-220 0:08-0:15
Švajèiarske peèivo Horúci vzduch 1 180-200 0:35-0:50
Drobné peèivo
Placky z krehkého cesta Horúci vzduch 3 150-160 0:06-0:20
Striekané peèivo Horúci vzduch 3 140 0:20-0:30
Striekané peèivo Tradicne peèenie 3 160
1)
0:20-0:30
Placky z mieseného
cesta
Horúci vzduch 3 150-160 0:15-0:20
Bielkové koláèe, bezé Horúci vzduch 3 80-100 2:00-2:30
Mand¾ové zákusky Horúci vzduch 3 100-120 0:30-0:60
Drobné kysnuté peèivo Horúci vzduch 3 150-160 0:20-0:40
Drobné peèivo z
lístkového cesta
Horúci vzduch 3 170-180
1)
0:20-0:30
Žemlièky Horúci vzduch 3 160
1)
0:20-0:35
Žemlièky Tradicne peèenie 3 180
1)
0:20-0:35
Malé koláèiky (20ks/
plech)
Horúci vzduch 3 140
1)
0:20-0:30
Malé koláèiky (20ks/
plech)
Tradicne peèenie 3 170
1)
0:20-0:30
1)Rúru vopred zohrejte
2)Podložte plech alebo panvicu na smaženie
Druh
peèiva
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuvná
úroveò
Teplota
°C
Èas
Hod.: min
19Použitie, tabu¾ky a tipy
Peèenie na viacerých zásuvných úrovniach
Tipy na peèenie
Druh peèiva
Horúci
vzduch
Horúci
vzduch
Teplota
°C
Èas
Hod.: min
Zásuvná úroveò zdola
2 úrovne 3 úrovne
Peèivo na plechu
Veterníky/zákusky plnené
krémom a poliate
èokoládou
1/4 --- 160-180
1)
1)Rúru na peèenie zohrejte
0:35-0:60
Koláèe posypané
mrvenièkou, suché
1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Drobné peèivo
Placky z krehkého cesta 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Striekané peèivo 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Placky z mieseného cesta 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Bielkové koláèe, bezé 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Mand¾ové zákusky 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Drobné kysnuté peèivo 1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Drobné peèivo z
lístkového cesta
1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Žemlièky 1/4 --- 160 0:30-0:45
Malé koláèiky (20ks/
plech)
1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
Výsledok peèenia Možné príèiny Spôsob nápravy
Koláèe sú dolu príliš
svetlé
Nesprávna zásuvná úroveò Koláèe zasuòte nižšie
Koláèe sa speèú
dokopy (sú
namoknuté, kypré,
vodné pásy)
Príliš vysoká teplota Nastavte o nieèo nižšiu
teplotu peèenia
Príliš krátky èas peèenia Predåžte èas peèenia
Èasy peèenia možno
skrátit’ zvýšením teploty
peèenia
Príliš vlhké cesto Použite menej tekutiny.
Dodržiavajte èas miesenia,
hlavne pri použití
kuchynských robotov
Použitie, tabu¾ky a tipy20
Tabu¾ka Pizza
Koláèe sú príliš suché Príliš nízka teplota peèenia Nastavte vyššiu teplotu
peèenia
Príliš dlhý èas peèenia Skrát’te èas peèenia
Koláèe sú
nerovnomerne
zhnednuté
Príliš vysoká teplota a príl
krátky èas peèenia
Nastavte nižšiu teplotu
peèenia a predåžte èas
peèenia
Cesto je nerovnomerne
rozdelené
Cesto rozde¾te na plechu na
peèenie rovnomerne
Je nasadený tukový filter Vyberte tukový filter
Koláèe sa neupeèú za
nastavený èas peèenia
Príliš nízka teplota Nastavte o nieèo vyššiu
teplotu peèenia
Je nasadený tukový filter Vyberte tukový filter
Druh peèiva
Zásuvná
úroveò
Teplota:
°C
Èas
Hod.: Min.
Pizza (tenká) 1 180 - 200
1)
1)Rúru na peèenie zohrejte
20 - 30
Pizza (s bohatým obložením) 1 180 - 200 20 - 30
Švajèiarske peèivo 1 180 - 200 45 - 60
Špenátová torta 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Tvarohová torta, okrúhla 1 140 - 160 60 - 90
Tvarohová torta na plechu 1 140 - 160 50 - 60
Jablkový koláè, zakrytý 1 150 - 170 50 - 70
Zeleninový koláè 1 160 - 180 50 - 60
Nízky okrúhly chlieb 1 250 - 270
1)
10 - 20
Torta z lístkového cesta 1 160 - 180
1)
40 - 50
Flammekuchen 1 250 - 270
1)
12 - 20
Pirohy 1 180 - 200
1)
15 - 25
Výsledok peèenia Možné príèiny Spôsob nápravy
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Aeg-Electrolux B4503-5-M Používateľská príručka

Kategória
Meranie, testovanie
Typ
Používateľská príručka