F
GB NL E I GRD
SK
S N DK FIN
P CZ
DODRIAVANIE HYGIENICKÝCH PREDPISOV
Vnútro chladnièky èistite èasto, pouívajte pritom jemný umývací prostriedok, ktorý
nespôsobí oxidáciu kovových èastí, potom opláchnite vodou s prídavkom citrónovej t'avy
alebo octu alebo dezinfekèným prostriedkom vhodným pre chladnièky.
Vnútro opláchnite a vysute mäkkou handrièkou.
Nepouívajte abrazívne prostriedky.
Pred vloením potravín do chladnièky odstráòte vetky obaly (napríklad lepenkové prepáky
na jogurtových katuliach).
Dodriavajte tieto jednoduché rady, aby ste predili kontaminácii a nesprávnemu
uchovávaniu potravín:
Potravinové výrobky zaba¾te osobitne, aby ste predili ich vzájomnej kontaminácii.
Umyte si ruky pred dotýkaním sa potravín a nieko¾kokrát poèas prípravy jedál, pri
manipulácii s rôznymi surovinami po sebe a samozrejme po príprave jedla, pred jedením,
ako káu zdravotnícke a hygienické predpisy.
Nepouívajte opätovne kuchynské pomôcky (drevené vareky, dosky na krájanie), ak ste
ich po pouití neumyli.
Po uvarení jedla, pred jeho vloením do chladnièky poèkajte, kým úplne nevychladne
(napr.: polievka).
Tekutiny skladujte v uzavretých nádobách.
Aby ste predili zvýeniu teploty vnútri chladnièky, obmedzte otváranie dverí a v kadom
prípade nenechávajte ich otvorené dlhie, ako je to nutné.
Potraviny ulote tak, aby okolo nich zostal dostatoèný priestor na prúdenie vzduchu.
Potraviny ukladajte tak, aby neboli v priamom kontakte so zadnou stenou chladnièky.
SKLADOVANIE POTRAVÍN V CHLADNIÈKE
Jednotlivé potraviny skladujte v oblastiach, ktoré sú pre ne najvhodnejie:
Mierne chladná oblast':
Nápoje, maslo, hotové alebo doma pripravené omáèky, jedlá zo
syrov, ovocie a zelenina.
Chladná oblast':
Mlieène výrobky, mlieène dezerty, jedlá s vysokým obsahom tuku, èerstvé
syry.
Najchladnejia oblast':
Mäso, hydina, ryby, studené nárezy, hotové jedlá, mieané aláty,
dezerty s obsahom vajíèok alebo so smotanou, èerstvé cestoviny, cesto na zákusky, koláèe,
pizzu, èerstvé výrobky a syry zo surového mlieka, zelenina urèená na priamu spotrebu
predávaná v plastových vreckách a vo veobecnosti vetky èerstvé výrobky, ktoré sú urèené
na skladovanie pri teplote do +4°C.
Nasledujúce schémy sú iba ilustraèné. Podrobnosti týkajúce sa rôznych èastí
spotrebièa nájdete v návode na pouitie.