MG47

Kenwood MG47, MG450, MG470, MG474 Používateľská príručka

  • Prečítal som si používateľskú príručku pre mlynčeky na mäso Kenwood MG450 a MG47. Som pripravený odpovedať na vaše otázky o ich používaní, údržbe a funkciách. Príručka obsahuje detaily o montáži, používaní, receptoch a čistení, vrátane bezpečnostných pokynov a riešení problémov.
  • Ako sa čistí mlynček na mäso?
    Čo robiť, ak sa mlynček zasekne?
    Aký typ mäsa sa dá mlieť v tomto mlynčeku?
bezpečnosť
G
Starostlivo si prečítajte tieto inštrukcie
uschovajte ich pre budúcnosť.
G
Odstráňte všetky obaly a štítky.
G
Pred pomletím vždy z mäsa odstráňte
kosti a kožu, atď.
G
Pri mletí orechov ich naraz vkladajte len
niekoľko a skôr než pridáte ďalšie,
počkajte, kým ich špirála nenaberie.
G
Vždy vytiahnite zástrčku:
GG
pred namontovaním alebo
odmontovaním súčastí,
GG
po použití,
GG
pred čistením.
G
Vždy používajte dodaný posúvač. Nikdy
nedávajte prsty alebo kuchynské náradie
do plniacej trubice.
G
Varovanie čepeľ je ostrá, pri používaní i
čistení buďte opatrný.
G
Pred zapnutím zariadenia sa uistite, že
príslušenstvo je bezpečne upevnené.
G
Aby ste predišli zásahu el. prúdom,
napájaciu jednotku, šnúru ani zástrčku
nikdy nevystavujte vlhkosti.
G
Nikdy nepoužívajte poškodené
zariadenie. Poškodené zariadenie dajte
skontrolovať alebo opraviť: pozrite časť
„Servis“.
G
Nikdy nepoužívajte žiadne neschválené
príslušenstvo.
G
Nikdy nenechávajte prívodnú elektrickú
šnúru visieť tak, aby ju mohli uchopiť deti.
G
Nesprávne používanie tohto zariadenia
môže spôsobiť zranenie.
91
O
tvorte ilustrácie z titulnej strany
Slovenčina
Na spracovanie mäsa, hydiny a
rýb použite mlynček na mäso. Na
vytvarovanie klobás a kebbe
použite doplnky zariadenia.
pred zapojením do siete
G
Overte, či má vaša elektrická sieť
rovnaké parametre, aké sú
uvedené na spodnej strane
zariadenia.
G
Toto zariadenie vyhovuje
európskej smernici 2004/108/EC
o elektromagnetickej znášanlivosti
a predpisu č. 1935/2004 zo dňa
27/10/2004 o materiáloch, ktoré
sú vhodné na kontakt s
potravinami.
pred prvým použitím
1 Poumývajte všetky diely – pozrite
časť „Ošetrovanie a čistenie“.
2 Prebytočnú šnúru omotajte okolo
držiaka na zadnej časti mlynčeka
na mäso.
mlynček na mäso
napájacia jednotka
výstup pre príslušenstvo
upevňovacia skrutka
vypínač zap/vyp
priestor na uloženie sít
prepínač spätného chodu
držiak na prebytočnú šnúru
maticový kľúč
kruhová matica
sitá mlynčeka na mäso: jemné,
stredné, hrubé
krájač
špirála
telo mlynčeka na mäso
tácka
posúvač
veko posúvača
misa/kryt
92
G
Deti toto zariadenie nesmú používať.
Toto zariadenie a jeho elektrickú šnúru
držte mimo dosahu detí.
G
Deti musia byť pod dohľadom, aby sa
zaručilo, že sa nebudú s týmto
zariadením hrať.
G
Osoby, ktoré majú znížené fyzické,
senzorické alebo mentálne schopnosti,
majú o takýchto zariadeniach málo
vedomostí alebo majú s takýmito
zariadeniami málo skúseností, môžu toto
zariadenie používať len pod dohľadom
alebo po poučení o jeho bezpečnej
obsluhe, pričom musia rozumieť
súvisiacim rizikám.
G
Toto zariadenie používajte len v
domácnosti na stanovený účel. Firma
Kenwood nepreberie žiadnu
zodpovednosť za následky nesprávneho
používania zariadenia, ani za následky
nerešpektovania týchto inštrukcií.
montáž
1
Namontujte špirálu do tela
mlynčeka na mäso.
2 Namontujte krájač – čepeľou
n
ajďalej . Uistite sa, že je
správne osadený – v opačnom
prípade by ste mohli poškodiť
v
áš mlynček na mäso.
3 Namontujte sito mlynčeka na
mäso . Zárez umiestnite nad
kolík.
G
Jemné sito používajte na surové
mäso, ryby, malé orechy alebo
uvarené mäso na pastiersky koláč
alebo sekanú.
G
Stredné a hrubé sito používajte
na surové mäso a orechy.
4 Voľne namontujte kruhovú maticu.
používanie mlynčeka
na mäso
1 Uvoľnite upevňovaciu skrutku jej
otáčaním proti smeru hodinových
ručičiek , potom zasuňte
príslušenstvo do výstupu .
2 Otáčajte ho do oboch smerov,
kým nezapadne na miesto. Potom
ho zaistite otáčaním upevňovacej
skrutky v smere hodinových
ručičiek.
3 Manuálne utiahnite kruhovú
maticu.
4 Namontujte tácku. Položte
misu/kryt pod mlynček na mäso,
aby zachytila potraviny.
5 Pred pomletím nechajte
mrazené potraviny riadne
rozmraziť. Mäso nakrájajte na
2,5 cm široké prúžky.
6 Zapnite zariadenie . Pomocou
posúvača zľahka pretlačte
potraviny, naraz len jeden kúsok.
Netlačte silno – mohli by ste
poškodiť mlynček na mäso.
G
Ak sa zariadenie počas
používania zastaví alebo upchá,
vypnite ho. Niekoľko sekúnd
podržte prepínač spätného chodu
pre uvoľnenie upchatých
potravín. Vytiahnite zástrčku a
odstráňte všetok upchatý
materiál.
plnička klobás
p
odkladová doska*
veľký násadec* (pre hrubé
klobásy)
m
alý násadec* (pre tenké
klobásy)
* Uložené v posúvači
N
a veľký násadec použite
bravčovú kožu a na malý násadec
použite ovčiu/jahňaciu kožu.
Alebo namiesto použitia kože
nasypte pred varením strúhanku
alebo ochutenú múku.
používanie plničky
klobás
1 Ak používate kožu, najskôr ju na
30 minút namočte do studenej
vody.
2 Uvoľnite upevňovaciu skrutku jej
otáčaním proti smeru hodinových
ručičiek , potom zasuňte
príslušenstvo do výstupu .
3 Otáčajte ho do oboch smerov,
kým nezapadne na miesto. Potom
ho zaistite otáčaním upevňovacej
skrutky v smere hodinových
ručičiek.
4 Namontujte špirálu do tela
mlynčeka na mäso.
5 Namontujte podkladovú dosku
– umiestnite zárez nad kolík.
6 Ak používate kožu, roztvorte ju
prúdom vody. Potom umiestnite
vybraný nadstavec pod pustený
kohútik a navlečte kožu na
nadstavec.
7 Držte nadstavec na mlynčeku na
mäso a naskrutkujte kruhovú
maticu .
8 Namontujte tácku.
9 Zapnite zariadenie. Pomocou
posúvača pretlačte potraviny.
Netlačte silno – mohli by ste
poškodiť mlynček na mäso. Ako
sa koža plní, uvoľňujte ju z
nadstavca. Nepreplňte ju.
10 Krútením vytvarujte klobásy.
93
recept na bravčovú
klobásu
100 g suchého chleba
600 g bravčového mäsa, chudé a
m
astné, nakrájané na prúžky
1
vajce, vyšľahané
5 ml (1 čaj. lyž.) zmesi byliniek
soľ a čierne korenie
1 Namočte chlieb do vody, potom
ho vyžmýkajte.
2 Pomeľte bravčové mäso do
misky.
3 Pridajte zvyšné ingrediencie a
dobre premiešajte.
4 Vytvarujte klobásy (pozrite
vyššie).
5 Usmažte, ugrilujte alebo upečte
ich do zlatohneda.
nadstavec na výrobu
kebbe
tvarovač*
kužeľ*
* Uložené v posúvači
Kebbe je tradičné jedlo zo
Stredného východu: krokety zo
zmrazeného jahňacieho mäsa a
pšeničného bulguru s plnkou z
mletého mäsa.
používanie nadstavca
na výrobu kebbe
1 Uvoľnite upevňovaciu skrutku jej
otáčaním proti smeru hodinových
ručičiek , potom zasuňte
príslušenstvo do výstupu .
2 Otáčajte ho do oboch smerov,
kým nezapadne na miesto. Potom
ho zaistite otáčaním upevňovacej
skrutky v smere hodinových
ručičiek.
3 Namontujte špirálu do tela
mlynčeka na mäso.
4 Namontujte tvarovač
umiestnite zárez nad kolík.
5 Namontujte kužeľ .
6 Naskrutkujte kruhovú maticu.
7 Namontujte tácku.
8 Zapnite zariadenie. Pomocou
posúvača zľahka pretlačte zmes.
Nakrájajte ju na dĺžku.
recept na plnené
kebbe
Vonkajšia vrstva
500 g jahňacieho alebo baranieho
m
äsa bez tuku, nakrájané na
p
rúžky
500 g pšeničného bulguru, umytý
a ocedený
1 malá cibuľa, jemne nakrájaná
Dôležité
Pšeničný bulgur použite hneď po
ocedení. Ak ho necháte vysušiť,
môže zvýšiť zaťaženie na
mlynček na mäso, čo má za
následok jeho poškodenie.
1 Pomocou jemného sita pomeľte
striedavo dávku mäsa a pšenice.
2 Premiešajte. Potom premiešajte
ešte dvakrát.
3 Zamiešajte cibuľu do zmesi.
4 Pomocou nadstavca na výrobu
kebbe ju pretlačte.
Plnka
400 g (10 oz) jahňacieho mäsa,
nakrájané na prúžky
15 ml (1 pol. lyž.) oleja
2 stredne veľké cibule, jemne
nakrájané
5-10 ml (1-2 čaj.lyž.) mletého
nového korenia
15 ml (1 pol. lyž.) hladkej múky
soľ a čierne korenie
1 Pomocou jemného sita pomeľte
jahňacie mäso.
2 Usmažte cibule do zlatohneda.
Pridajte jahňacie mäso.
3 Pridajte zvyšné ingrediencie a
povarte 1-2 minúty.
4 Odstráňte všetok nadbytočný tuk
a nechajte vychladnúť.
Dokončenie
1 Pomocou nadstavca na výrobu
kebbe pretlačte zmes na cesto.
2 Nakrájajte ju na dĺžku 8 cm.
3 Uzatvorte trubicu stlačením
jedného jej konca. Vtlačte trochu
plnky – nie príliš veľa – do
druhého konca, potom ho
uzatvorte.
4 Fritujte v horúcom (190°C) oleji
asi 6 minút alebo do zlatohneda.
94
ošetrovanie a čistenie
G
Z
ariadenie pred čistením vždy
vypnite a odpojte zo siete.
napájacia jednotka
G
U
trite vlhkou handričkou a
v
ysušte.
G
Nikdy ju neponárajte do vody, ani
n
epoužívajte žiadne abrazívne
čistiace prostriedky.
príslušenstvo mlynčeka na
mäso
1 Uvoľnite kruhovú maticu
manuálne alebo maticovým
kľúčom a rozmontujte ho.
Umyte všetky časti v horúcej
mydlovej vode a potom vysušte.
Žiadnu časť neumývajte v
umývačke riadu. Nikdy
nepoužívajte sodný roztok.
2 Znovu ho zmontujte.
3 Utrite sitá rastlinným olejom a
potom ich zabaľte do
nepremastiteľného papiera, aby
ste zabránili
zafarbeniu/zhrdzaveniu.
Na napájacej jednotke je
úložný priestor pre 2 sitá.
4 Ak necháte mlynček na mäso na
zariadení, položte misu/kryt na
tácku ako protiprachový kryt.
5 Môžete zložiť veko posúvača a
uložiť dovnútra príslušenstvo pre
výrobu klobás a kebbe.
servis a starostlivosť o
zákazníkov
G
Keď sa poškodí prívodná
elektrická šnúra, treba ju dať z
bezpečnostných príčin vymeniť
alebo opraviť firme KENWOOD
alebo pracovníkom oprávneným
firmou KENWOOD.
Pokiaľ potrebujete pomoc pri
nasledovných problémoch:
G
používanie zariadenia alebo
G
servis, náhradné diely, alebo
opravy
G
Kontaktujte obchod, v ktorom ste
si zariadenie zakúpili.
G
N
avrhnuté a vyvinuté
spoločnosťou Kenwood v
S
pojenom kráľovstve.
G
V
yrobené v Číne.
DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA NA
SPRÁVNU LIKVIDÁCIU
PRODUKTU PODĹA EURÓPSKEJ
SMERNICE 2002/96/EC.
Po skončení životnosti produktu sa
tento produkt nesmie jednoducho
vyhodiť spolu s domovým odpadom.
Musí sa odovzdať na príslušné
zberné miesto na roztriedenie
odpadu, alebo dílerovi, ktorý sa
postará o takúto likvidáciu.
Separátnou likvidáciou domácich
spotrebičov sa vyhneme negatívnym
účinkom odpadu na životné
prostredie a ohrozeniu zdravia
vzniknutého nevhodnou likvidáciou.
Umožní sa tak aj recyklácia
základných materiálov, čím sa
dosiahne značná úspora energií a
prírodných zdrojov. Na pripomenutie
nutnosti separátnej likvidácie
domácich spotrebičov je produkt
označený preškrtnutým kontajnerom
na zber domáceho odpadu.
95
/