- 58 -
c) Spracovanie klobás
• Mäso najprv dvakrát pomeľte v mlynčeku a až
potom ho spracujte do klobás.
• Do mäsa na klobásy pridajte nadrobno pokrájanú
cibuľu, koreniny a ďalšie prísady podľa receptu
a celú masu dobre premiešajte. Pred ďalším spraco-
vaním ju odložte na 30 minút do chladničky.
• Nasuňte klobásové črevo (prírodné alebo umelé)
na nástavec na plnenie klobás
s
a zaviažte
jeho druhý koniec. Na 1 kg mäsa na klobásy
mäsa môžete počítať asi 1,6 m čriev.
Tip:
Prírodné črevo uložte najprv asi na 3 hodiny do vla-
žnej vody, a pred nasunutím na nástavec z neho od-
stráňte vodu. Prírodné črevo tým získa opäť pruž-nosť.
Prírodné črevá si môžete kúpiť v obchode
s potrebami pre mäsiarov v blízkosti jatiek alebo pri-
amo u mäsiara.
• Mäso na klobásy sa vtlačí cez nástavec na plnenie
klobás
s
do čreva. Keď je dosiahnutá požado-
vaná dĺžka, mlynček vypnite, stlačte konce klobásy
a niekoľkokrát ju pretočte okolo pozdĺžnej osi.
Tip:
Klobása sa pri varení a mrazení roztiahne. Preto
ju príliš neprepĺňajte, aby nepraskla.
• Ak ste si prečítali všetky pokyny týkajúce sa klobás,
môžete mlynček nasadiť tak, ako je opísané
v bode 6. a).
d) Práca s nástavcom Kubbe
Pomocou nástavca Kubbe
f
môžete z vložených
potravín tvarovať duté rolky z mäsa alebo zeleniny,
ktoré sa potom dajú ľubovoľne plniť.
• Mäso najprv dvakrát pomeľte v mlynčeku a až
potom ho pretlačte cez nástavec Kubbe
f
.
• Ak ste si prečítali všetky pokyny týkajúce sa
nástavca Kubbe, môžete mlynček nasadiť tak,
ako je opísané v bode 6.a).
e) Príprava pečiva
Keď máte podľa svojho receptu pripravené cesto
na lisované pečivo a namontovaný nástavec na
pečivo
q
:
• Ak ste si prečítali všetky pokyny týkajúce sa liso-
vaného pečiva, môžete mlynček nasadiť tak,
ako je opísané v bode 6. a).
• Na malý plech položte papier na pečenie
a plech umiestnite pod výstupný otvor vpredu na
mlynčeku.
• Cesto rovnomerne vtláčajte do nástavca mlynče-
ka na mäso
t
– transportná závitovka
y
ho
pretlačí cez zvolenú vzorku na lište nástavca na
lisované pečivo
q
.
• Keď pečivo dosiahne požadovanú dĺžku, zastavte
mlynček a odrežte cesto v mieste výstupného
otvoru. Položte pečivo na plech na pečenie.
Upozornenie:
Nikdy neotvárajte kryt bloku motora
r
– nie sú
v ňom žiadne ovládacie prvky. Ak otvoríte kryt prí-
stroja, stratíte nárok na záruku. Pri otvorenom kryte
hrozí nebezpečenstvo ohrozenia života elektrickým
prúdom.
7. V prípade poruchy
Ak dôjde k zastaveniu pohonu nahromadenými
potravinami:
• Stlačte tlačidlo OFF (vyp), aby ste zastavili
mlynček na mäso.
• Podržte stlačené tlačidlo REV (spätný chod). Pohon
sa začne pohybovať naspäť. Teraz môžete
potraviny posunúť trochu dozadu, aby sa
pohon zase uvoľnil.
• Ak je pohon voľný, pusťte tlačidlo REV (spätný
chod).
• Stlačte tlačidlo ON (zap), aby ste spustili mlynček
na mäso.
• Ak týmto spôsobom pohon neuvoľníte, vyčistite
zariadenie tak, ako je opísané v časti „8. Čistenie“.