Gorenje VS2110 Používateľská príručka

Kategória
Vákuové tmely
Typ
Používateľská príručka

Táto príručka je tiež vhodná pre

1
SL Navodila za uporabo ......................................... 2
HR Upute za uporabu ............................................. 7
SRB MNE Uputstvo za upotrebu ..................................... 12
MK  .................................... 17
EN Instruction manual .......................................... 23
RO Manual de utilizare ........................................... 28
PL  ............................................ 33
SK  ........................................... 39
HU  .......................................... 44
UK  ............................... 50
RU  ....................... 57
39
Gwarancja i serwis naprawczy
W celu uzyskania informacji lub w razie
problemów z urządzeniem, zwrócić się do centrum
pomocy użytkownikom Gorenja w danym państwie
(numer telefonu znajduje się na międzynarodowej
karcie gwarancyjnej). Jeżeli w danym kraju nie ma
takiego centrum, należy zwrócić się do lokalnego
sprzedawcy Gorenja lub Działu małych urządzeń
AGD.
Zastrzegamy sobie prawo do zmian!
GORENJE
SFAKCJI



Počas používania zariadenia by mali byť vždy
dodržiavané bezpečnostné opatrenia vrátane
nasledovných:
Pred použitím zariadenia si prečítajte celý návod
na obsluhu.
Upozornenia
1. Pred pripojem alebo odpojem zariadenia k
elektrickej zásuvke skontrolujte, či je zariadenie
vypnuté a hlavný vynač je v polohe OFF. Tak
isto odpojte zariadenie pred čistením alebo k sa
nepoužíva.
2. Zariadenie nie je hrka. Nedovte sa deťom hr
so zariadem. Zariadenie skladujte na mieste
mimo dosahu de.
3. Používajte len odporúčané pslušenstvo a
zariadenie používajte len na určený účel.
4. Ak je pkode napája kábel, zariadenie
okaite prestaňte poívať a dajte ho vymeniť v
autorizovanom servise.
5. Vyhýbajte sa pohyblivým častiam.
6. Nepošajte sa sami oprav zariadenie.
7. Zariadenie nepoívajte, ak spadlo alebo ak sa
z b poškode.
8. Vyhnite sa nasledovnému: natiahnuť napája
kábel, používať naja kábel ako rúčku,
pricviknúť napájací bel do dvierok, natiahnuť
napájacíbel okolo ostch okrajov alebo rohov.
Nepoužívajte zariadenie, ak napája kábel
alebo zásuvka vlhké.
9. Vyhnite sa horúcim povrchom alebo zdrojom tepla.
10. Neodporúčame poívať s týmto zariadem
predovacie ble. Ak je to nevyhnutné,
používajte predlžovací kábel s rovnami
vlastnoami ako naja kábel.
11. Pri odpájaní napájacieho kábla od elektrickej
zásuvky, ťahajte za zástrčku, nie za kábel.
12. Pred pripojem napájacieho kábla, skontrolujte, či
te suc a čis ruky.
13. K je zariadenie zapnuONv pracovnej
polohe, mu byť umiestne na pevnom a
rovnom povrchu, ako napklad na stole alebo
pracovnej doske.
14. Na zariadenie nie je potrebné poívať mazacie
oleje.
15. K čistíte zariadenie, neporajte ho do vody
alebo do inej tekutiny.
16. Zariadenie nepoívajte vonku alebo na vlhch
povrchoch. Zariadenie je uené len pre použitie v
docnosti.
17. Zariadenie nie je urče na obsluhu osobami
(vtane de) so znížemi fyzickými a
mentálnymi schopnoami alebo nedostatočmi
ssenoami, pokiaľ neboli pouče a nie sú pod
dohľadom osoby zodpovednej za ich bezpečnosť.
18. Dohliadajte na deti, aby sa nehrali so zariadem.
19. Ak je napája kábel pkode, musí b
vymenený servisným pracovkom za účelom
vyhnutia sa riziku.
20. Pri vákuova najsr zatlačte rukou na vrecko.
Vytvo sa lepšie vákuum.
21. Po ukoení nechajte kryt otvoriť, nepridržiavajte
ho, pretože to že ovplyvniť funkciu zariadenia.
22. Neuvajte kryt, môže to ovplyvn jeho funkciu.

smernice 2002/96/EC o 
a  
 
a  

Vlastnosti a funkcie
Odsatie/Uzatvorenie: Po odsa vzduchu z vrecka
automaticky zalisuje vrecko.
Len uzatvorenie: Zalisovanie vrecka bez odsatia
vzduchu.
Zrušenie: Zastavenie odvania vzduchu alebo
lisovania, kedykvek pas činnosti zariadenia.
Zámka: Pre odomknutie a zamknutie krytu stlením
tlačidla na ľavej a pravej strane.
Inditor: Indikuje odsávanie alebo uzatváranie.
Uzatvárací pás: Obsahuje ohrievané vodiče pokry
tefnom, ktoré umožňu uzatvoriť vrecko bez
prilepenia časti vrecka k pásu.
Tesniaca vlka: Zatlte vrecko na tesniacom siku.
Vákuo plocha: Odsaje vzduch z vrecka a uzatvorí
tekutiny.
Vzduchotes špongia: Vzduchotesné vákuové
pásmo prede netesnosti.
40

Krok 1: Otvorenú stranu vrecka vložte do
zariadenia.
1. Len uzatvorenie
2. Indikátor (pre uzatvorenie)
3. Zrušiť
4. Indikátor (pre odsatie)
5. Odsatie / Uzatvorenie
Krok 2: Stlačte pre uzamknutie.
Krok 3: Stlačte pre odomknutie.
PRACOVNÉ POKYNY
m rolky
1. Zariadenie pripojte k napájaniu 220-240V~ a
vypín nastavte do polohyON;
2. Rozvte rolku a jednu stranu položte vložte do
zariadenia a zatvorte kryt v krok 1.
3. Kryt zatvorte dvoma rukami, pokiaľ kryt
nezacvakne v krok 2.
4. Stlačte tlačidloLen uzatvorenie‖. Rozsvieti sa
červe inditor.
5. K červený indikátor zhasne, uzatvorenie je
ukonče.
6. Potom vytiahnite rolku a odrežte z nej požadovanú
dĺžku vrecka. Teraz je vrecko priprave.

1. Do vrecka vlte potraviny, kto chcete uskladniť.
2. Vistite a narovnajte otvore koniec vrecka,
nevytvárajte záhyby alebo vlnky.
3. Skontrolujte, že vrecko je umiestne vo vákuovej
časti, ale pod oblou čaou, kde kuo čerpadlo
zabezpí odsatie vzduchu (viď obr. 3).
4. Zatvorte kryt a potom zatlačte na obidve strany,
pokiaľ nebudete počuť cvaknutie.
5. Stlačte tlačidlo Odsatie / Uzatvorenie na odsatie
vzduchu z vrecka a jeho zalisovanie.
6. Nakoniec stlačte dve tlačidZámky‖ a proces je
ukonče.

1. Do vrecka nevajte príliš veľa materlu: nechajte
dostatočné množstvo pzdneho vrecka, aby sa
dalo lepšie umiestniť do zariadenia;
2. Nenavlhčujte otvorený koniec vrecka. Vlh
vrecko sa nemusí pevne zalisovať!
3. Je mnoho nepotravinárskeho využitia vákuového
balenia. Udiava kempingo potreby, ako
napríklad zápalky, potreby prvej pomoci a
oblečenie suché a čisté.
4. Pred zalisovaním vrecka, vistite a vyrovnajte
otvorený koniec vrecka. Skontrolujte, či n nie je
na otvorenej časti vrecka, či nie je pokená alebo
sa na nej nenachádzajú cudzie predmety, pretože
potom nemu byť zalisovanie pev.;
5. Vo vnútri vrecka nenecvajte príliš veľa vzduchu.
Pred odsam vzduchu zatlačte na vrecko, aby ste
vytlačili vzduch. Priva vzduchu vo vnútri vrecka
zši záť vákuovej pumpy a že spôsobiť
nedostatočný kon motora na odsatie všetho
vzduchu.!
6. Nebaľte vákuovo predmety s ostrými hranami ako
sú napríklad rybie kosti alebo mušle! Ost hrany
žu roztrhť vrecko!
7. Vrecko napte do 2/3 vodou a zalisujte ho (nie
vákuovo). Vrecko zamrazte a použite ako ľad pre
prenosné chladničky alebo na zachladenie pri
športoch úrazoch.
8. Pre dostat výkon zariadenia, vákuovo bte v
rámci jednej mity jedno vrecko.
9. Ak nie je dosiahnuté dostatočné vákuum pre
neznám príčinu, vákuo systém automaticky
uzatvorí vrecko po 30 sekunch. V tomto ppade
skontrolujte, či z vrecka neuni tekutina alebo
bolo správne umiestnené.

VRECKA
Odstrihnite vrecko nožnicami okolo zalisovanej
časti.
41

Mnoho jedál môžete znova uzatvoriť v ich
originálnom balení (napríklad vrecká zemiakových
lupienkov), nasledujúc krokov v časti ―Zachovanie
vákua‖.


ČISTENIE A ÚDRŽBA

1. Pred čistem, vždy odpojte zariadenie od
elektrickej siete.
2. Zariadenie neporajte do vody alebo do inej
tekutiny.
3. Na čistenie nepoívajte brúsne čistiace
prostriedky, pretože žete poškrabať povrch
zariadenia.
4. Na čistenie vonkajšej časti zariadenia poívajte
tkaninu alebo hubku navlhče v jemnom
čistiacom roztoku.
5. Na vyčistenie vtornej časti zariadenia od jedla
alebo tekutiny poívajte papiero obrúsok.
6. Pred otovným poitím dôkladne vyste.
Ochrana vreciek
1. Vrec vyčistite v jemnom uvacom prostriedku,
opchnite a dobre vysušte.
2. Vrec môžete uvať v uvačke riadu. Vrec
otočte vtornou stranou von a pred poim
dobre vysušte.
Vrecká, ktoré boli použité na
skladovanie mäsa, rýb alebo mastných jedál nie je
možné znova použiť.

Zariadenie umiestnite na rovnom a bezpečnom
mieste z dosahu detí.

Vákuové balenie pre chladničky
Pokrmy môžete vákuovo zabaliť v jednotlivých
porciách a potom kedykoľvek zohriať.
ava pokrmov na skladovanie v

1. Vhod skladovacie podmienky, vákuové balenie
vám umožnia zachovať čerstvosť potravín.
Skladujte čo naerstvejšie potraviny.
2. Zamrznuté potraviny, ktoré potrebujú zachovať
tvar alebo sú kreh, vákuovo zabte a vlte do
mraznky. Potraviny ako napklad mäso alebo
chlieb žu byť zmrazované bez strachu z rýchlo
mrazenia až do 24 hodín.
3. Pre vákuové balenie tekutých jel, ako napríklad
polievok, najsr pokrm zamrazte v kuchynskej
nádobe, potom vákuovo zabaľte, označte a vlte
do mrazničky.
4. Zeleninu blanšírujte v horúcej vode alebo v
mikrovlnnej rúre, ochlte a potom vákuovo
zabaľte vo vhodných porciách.
5. Vákuovo natesno uzatvorené pokrmy
nezmrazujte, pretože pri zmrazova vzni
roznavo. so alebo rybu vlte na papierový
obrúsok vlte do vrecka a vákuovo zabte.
Papierový obrúsok pohl vlhko z pokrmu.
6. Pred skladovam pokrmu ako napklad tortily
alebo plne hamburger, použite voskový alebo
pergamenový papier na oddelenie pokrmu. Pri
vybra časti pokrmu ihn znova uzatvorte vrecko
a vložte ho do mraznky.


Toto vákuové zariadenie zmení postup vášho
nákupu a skladovania potravín. Ako náhle si
zvyknete na vákuové balenie, stane sa
nevyhnutnou časťou prípravy potravín. Nasledujte
nasledovné pokyny na zachovanie kvality pokrmu
a bezpečnosť pri používaní tohto zariadenia na
vákuové balenie:
1. Chemic reakcia potravín na vzduchu, teplota,
vlhko a činnosť enzýmov, tvorba mikroorganizmov
alebo kontaminácia hmyzom spôsobia pokazenie
potravín.
2. Hlavný prvok, kto spôsobuje že pokrm stra
výživovú hodnotu, štrukru, ch a kvalitu je kyslík
vo vzduchu. čšina mikroorganizmov sa tvorí na
vzduchu, preto je potrebné chrániť pokrm pred
vlhkom.
3. Vákuo zabalenie odstráni až 90% vzduchu z
balenia. To je približne 21% kyska vo vzduchu,
takže 90% odstránenie vzduchu zanechá len 2%
až 3% kyslíku vo kuovom balení. Keď je úroveň
kysky 5% alebo menej, tvorba väčšiny
mikroorganizmov je blokova.
4. Všeobecne sa dia tri skupiny mikroorganizmov:
pleseň, kvasenie a baktérie, ktoré ptomné
všade, ale len za určich podmienok žu
ssob probmy.
5. V prostre s nízkym obsahom kyslíka alebo za
neprítomnosti vlhka sa neže vytvor pleseň; Vo
vlhkom, sladkom prostre a pri miernych teploch
kvasenie že prebiehať na vzduchu alebo bez
vzduchu. Chladnka spoma kvasenie a
mraznka ho úplne zasta. Baktérie sa žu
tvor na vzduchom alebo bez vzduchu.
6. Jeden z najnebezpečnejších typov baktér je
clostridium botulinum a pri uich podmienkach
sa žu tvor bez prístupu vzduchu v rozsahu
42
teploty od 4˚ do 4. Podmienky pre tvorbu sú
jedlá s nedostatkom kyseliny, prostredie s zkym
obsahom kyslíku a vystaveniu na dlhší čas teplote
všej ako .
7. Mraze, sené, s obsahom kyseliny, sla
alebo slad pokrmy môžu b odolné vi
botulinum. Jed bez obsahu kyseliny, ku ktorým
zahŕňame so, mors plody, olivy, hydina, ryby,
vajcia a huby; pokrmy s nízkym obsahom kyseliny,
ako napklad zelenina; stredne kyslé pokrmy ako
sú napríklad paradajky, cibuľa, chili paprika, figy a
uhorky sú ľahko infikovateľné botulinum;
8. Mali by byť chladené pre krátkodo skladovanie,
mraze pre dlhodobé skladovanie, pre jed s
najvyšším rizikom na napadnutie botulinum
spotrebujte ihneď po vybratí a zohria.
9. Určité suše pokrmy, ak nie sú vákuovo
zabale, ako napklad ka a obilniny žu
obsahov larvy hmyzu a tie môžu počas
skladovania nakaziť pokrm. Na zabnenie
napadnutia takýchto pokrmov ich skladujte vo
vákuovom balení.
10. Vyhnite sa pokazeniu: pokrmy by mali byť
skladované prizkych teploch, lo ktoré
mikroorganizmy sa žu tvor bez pstupu
vzduchu.
11. Ak je teplota v chladnke vyššia ako C (obzvlášť
pre skladovanie dlhší čas), podporuje tvorbu
škodlich mikroorganizmov, tae by ste mali
zabezpiť teplotu 4˚C alebo nšiu.
12. Keď je teplota v mrazničke -17˚C alebo nšia, je
vhod na skladovanie pokrmov, aj keď mráz
nezaja mikroorganizmy, obmedzí ich tvorbu.
13. Vákuo bale sušené jed ovplyv teplota
skladovania: ich životnosť sa predlžuje 3-4 krát
kch 10˚C ochladenia.
FUNKCIE
1.)Hlavná funkcia tohto zariadenia je skladovať
široký okruh pokrmov pre zachovanie ich
čerstvosti, chute a konzistencie. Všeobecne,
vákuové balenie udrží pokrm čerstvý až 3-krát
dlhšie ako iné známe metódy skladovania. Ako
náhle sa toto zariadenie stane vašou časťou
života, budete mať menej pokazených pokrmov a
tým vám toto zariadenie ušetrí aj peniaze.
1. Navarte dopredu, vákuovo zabaľte a odlte
jednotlivé časti alebo celé jed. Tieto vrecká nie
sú odporúča pre mikrovlnky alebo vrecká na
varenie, prom na zohriatie vákuovo balených
pokrmov použite všeobecnú kuchársku medu.
2. Pripravte pokrmy dopredu pre pikniky a
kempovanie alebo pre opekky.
3. Odstni spálenie mrazom.
4. Balenia pokrmov, ako napklad so, ryby,
hydinu, morské plody a zeleninu zamrazte alebo
zachlaďte.
5. 5) Balenia suchých jel, ako napríklad fazuľa,
orechy, obilniny uskladníte dlhšie.
2.) Je ideálny na prísady predávané v obale ako aj
na individuálne časti pre zdravie, ako napríklad
hmotnosť alebo pokrmy zamerané na diéty alebo
nutričné režimy so špeciálnymi požiadavkami.
3.) Tento systém môže byť použitý aj na
skladovanie a ochranu iných tovarov: cennosti,
ako napríklad fotografie, dôležité dokumenty,
zbierky známok, kníh, klenoty, štítky, atď.;
technický tovar, ako napríklad skrutky alebo
klince; lieky, zdravotné pomôcky a iné pomôcky
prvej pomoci, atď.


Z vedeckej štúdie a zo všeobecnosti uvádzame
nasledovné pokyny bezpečnosti potravín, aby ste
zlepšili spoľahlivosť a optimálne skladovanie
potravín.
1. Ak kaziace sa pokrmy boli ohriate, rozmraze
alebo nezachlade, ihneď ich spotrebujte.
2. Vákuovo bale pokrmy ihneď po otvore znova
vákuovo zabaľte, dodiavajte pokyny pre
chladenie po otvorení a správne skladujte znova
zabale pokrmy.
3. Vhod spôsob ako rozmraz pokrm je vložiť ho
do chladničky, nikdy nerozmrazujte pokrmy v teplej
vode alebo v mikrovlnných rúrach.
4. Pokrm, kto ste nechali v miestnosti niekoľko
hodín, obzvlášť ak bol priprave s omáčkou, vo
vákuovom balení, alebo v inom prostredí s nízkym
obsahom kyslíka, je škodlivý.
5. Na rýchle ochladenie pokrmu, rozložte vákuovo
zabale vrecká po chladničke alebo mraznke.



1. Pred vákuom balením je nutné vistiť si ruky,
kuchyns riad a povrchy.
2. Potraviny, ktoré rýchlo podlieha skaze, po
zabale ihneď vlte do chladničky alebo
mraznky.
3. Životnosť succh pokrmov, ako napríklad
orechov alebo obilia sa vo vákuovom bale
predĺži, oproti skladovaniu na tmavom mieste, kde
je prístup vzduchu a teplo, čo môže spôsob
vyso mastnotu pokrmu alebo zatuchnutie.
4. Pred vákuom balením ovocia a zeleniny, ako
napríklad jak, banánov, zemiakov a koreňovej
zeleniny, ošúpte ich na preženie ich
skladovateľnosti.
5. K chcete kuovo zabaliť urči druh zeleniny,
ako napklad brokolicu, karfiol a čerst kapustu a
zachladiť ich, bu vyv plyny, preto je
43
potreb tieto jedlá pred vákuovým zabalem
blanšírovať a zamraziť.
RIEŠENIE PROBLÉMOV


1. Skontrolujte, či je spvne pripoje sieťo
zástrčka k sieťovej suvke a zariadenie je
zapnuté on. Sste k zásuvke pripojiť iný
spotrebič, ak nepracuje, skontrolujte poistky v
poistkovej skrini.
2. Skontrolujte bel a sieťovú zástku či nie je
poškode. Ak je poškodená, zariadenie
nepoužívajte.

1. Na spvne utesnenie, otvore koniec vrecka by
mal byť vlože celkom do vtra vákuového
kanála vzduchu.
2. Skontrolujte tesniaci s a tesnenie. Vistite ich.
3. Vrecko môže byť deravé. Skontrolujte tesnenie
vrecka, tak že ho ponote do vody a stlačíte. Ak sa
objavia bublinky, mali by ste po no vrecko.
4. Skontrolujte, či je kryt úplne zatvorený.


1. Pokrčenie, omrvinka, tuk alebo tekutina žu
ssob únik popri tesnení. Znova otvorte vrecko,
vistite vrecko, tesniaci pás a nesnenie a oť
zatvorte vrecko.
2. Skontrolujte, či je vo vrecku vlhko alebo šťava z
pokrmu. Ak áno, rozrte vrecko a znova ho
uzatvorte, alebo poite úplne no vrecko.
Pokrmy s vm mnstvom tekutiny, by mali byť
zmraze pred vákuovým zabalením.
3. Predmety s ostmi hranami žu prepichnúť
vrecko a zničiť vákuum. Predmety s ostrými
hranami vlte do vrecka zabale v papierových
obrúskoch.

1. Ak tesniaci s prehreje a roztaví vrecko, je nutné
otvor kryt a nech tesniaci pás na niekoľko minút
ochladiť.
2. Pred znovu stlačem tlačidla len uzatvor,
umožnite zariadeniu pokračovať za 15 sekúnd.

Nevyhadzujte spotrebič po ukončení životnosti
s bežným domácim odpadom, ale odovzdajte ho
v oficiálnej miestnej zberni na recykláciu. Týmto
konaním pomôžete chrániť životné prostredie.

Ak potrebujete informácie, alebo ak máte problém,
sa spojte so strediskom pre starostlivosť
o zákazníkov Gorenje vo vašej krajine (číslo
telefónu nájdete na záručnom liste). Ak sa vo
vašej krajine nenachádza stredisko pre
starostlivosť o kazníkov, navštívte miestneho
predajcu Gorenje, alebo sa spojte servisné
oddelenie spoločnosti Gorenje domáce spotrebiče.

GORENJE



  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Gorenje VS2110 Používateľská príručka

Kategória
Vákuové tmely
Typ
Používateľská príručka
Táto príručka je tiež vhodná pre