teploty od 4˚ do 46˚. Podmienky pre tvorbu sú
jedlá s nedostatkom kyseliny, prostredie s nízkym
obsahom kyslíku a vystaveniu na dlhší čas teplote
vyššej ako 4˚.
7. Mrazené, sušené, s obsahom kyseliny, slané
alebo sladké pokrmy môžu byť odolné voči
botulinum. Jedlá bez obsahu kyseliny, ku ktorým
zahŕňame mäso, morské plody, olivy, hydina, ryby,
vajcia a huby; pokrmy s nízkym obsahom kyseliny,
ako napríklad zelenina; stredne kyslé pokrmy ako
sú napríklad paradajky, cibuľa, chili paprika, figy a
uhorky sú ľahko infikovateľné botulinum;
8. Mali by byť chladené pre krátkodobé skladovanie,
mrazené pre dlhodobé skladovanie, pre jedlá s
najvyšším rizikom na napadnutie botulinum
spotrebujte ihneď po vybratí a zohriatí.
9. Určité sušené pokrmy, ak nie sú vákuovo
zabalené, ako napríklad múka a obilniny môžu
obsahovať larvy hmyzu a tie môžu počas
skladovania nakaziť pokrm. Na zabránenie
napadnutia takýchto pokrmov ich skladujte vo
vákuovom balení.
10. Vyhnite sa pokazeniu: pokrmy by mali byť
skladované pri nízkych teplotách, málo ktoré
mikroorganizmy sa môžu tvoriť bez prístupu
vzduchu.
11. Ak je teplota v chladničke vyššia ako 4˚C (obzvlášť
pre skladovanie dlhší čas), podporuje tvorbu
škodlivých mikroorganizmov, takže by ste mali
zabezpečiť teplotu 4˚C alebo nižšiu.
12. Keď je teplota v mrazničke -17˚C alebo nižšia, je
vhodná na skladovanie pokrmov, aj keď mráz
nezabíja mikroorganizmy, obmedzí ich tvorbu.
13. Vákuové balené sušené jedlá ovplyvní teplota
skladovania: ich životnosť sa predlžuje 3-4 krát
každých 10˚C ochladenia.
FUNKCIE
1.)Hlavná funkcia tohto zariadenia je skladovať
široký okruh pokrmov pre zachovanie ich
čerstvosti, chute a konzistencie. Všeobecne,
vákuové balenie udrží pokrm čerstvý až 3-krát
dlhšie ako iné známe metódy skladovania. Ako
náhle sa toto zariadenie stane vašou časťou
života, budete mať menej pokazených pokrmov a
tým vám toto zariadenie ušetrí aj peniaze.
1. Navarte dopredu, vákuovo zabaľte a odložte
jednotlivé časti alebo celé jedlá. Tieto vrecká nie
sú odporúčané pre mikrovlnky alebo vrecká na
varenie, prosím na zohriatie vákuovo balených
pokrmov použite všeobecnú kuchársku metódu.
2. Pripravte pokrmy dopredu pre pikniky a
kempovanie alebo pre opekačky.
3. Odstráni spálenie mrazom.
4. Balenia pokrmov, ako napríklad mäso, ryby,
hydinu, morské plody a zeleninu zamrazte alebo
zachlaďte.
5. 5) Balenia suchých jedál, ako napríklad fazuľa,
orechy, obilniny uskladníte dlhšie.
2.) Je ideálny na prísady predávané v obale ako aj
na individuálne časti pre zdravie, ako napríklad
hmotnosť alebo pokrmy zamerané na diéty alebo
nutričné režimy so špeciálnymi požiadavkami.
3.) Tento systém môže byť použitý aj na
skladovanie a ochranu iných tovarov: cennosti,
ako napríklad fotografie, dôležité dokumenty,
zbierky známok, kníh, klenoty, štítky, atď.;
technický tovar, ako napríklad skrutky alebo
klince; lieky, zdravotné pomôcky a iné pomôcky
prvej pomoci, atď.
Z vedeckej štúdie a zo všeobecnosti uvádzame
nasledovné pokyny bezpečnosti potravín, aby ste
zlepšili spoľahlivosť a optimálne skladovanie
potravín.
1. Ak kaziace sa pokrmy boli ohriate, rozmrazené
alebo nezachladené, ihneď ich spotrebujte.
2. Vákuovo balené pokrmy ihneď po otvorení znova
vákuovo zabaľte, dodržiavajte pokyny pre
chladenie po otvorení a správne skladujte znova
zabalené pokrmy.
3. Vhodný spôsob ako rozmraziť pokrm je vložiť ho
do chladničky, nikdy nerozmrazujte pokrmy v teplej
vode alebo v mikrovlnných rúrach.
4. Pokrm, ktorý ste nechali v miestnosti niekoľko
hodín, obzvlášť ak bol pripravený s omáčkou, vo
vákuovom balení, alebo v inom prostredí s nízkym
obsahom kyslíka, je škodlivý.
5. Na rýchle ochladenie pokrmu, rozložte vákuovo
zabalené vrecká po chladničke alebo mrazničke.
1. Pred vákuovým balením je nutné vyčistiť si ruky,
kuchynský riad a povrchy.
2. Potraviny, ktoré rýchlo podliehajú skaze, po
zabalení ihneď vložte do chladničky alebo
mrazničky.
3. Životnosť suchých pokrmov, ako napríklad
orechov alebo obilia sa vo vákuovom balení
predĺži, oproti skladovaniu na tmavom mieste, kde
je prístup vzduchu a teplo, čo môže spôsobiť
vysokú mastnotu pokrmu alebo zatuchnutie.
4. Pred vákuovým balením ovocia a zeleniny, ako
napríklad jabĺk, banánov, zemiakov a koreňovej
zeleniny, ošúpte ich na predĺženie ich
skladovateľnosti.
5. Keď chcete vákuovo zabaliť určitý druh zeleniny,
ako napríklad brokolicu, karfiol a čerstvú kapustu a
zachladiť ich, budú vydávať plyny, preto je