používanie doplnkov
Pri používaní všetkých doplnkov si pozrite tabuľku
odporúčaných rýchlostí.
nožová jednotka
Nožová jednotka je najvšestrannejším doplnkom. Dĺžka
spracovávania určuje dosiahnutú štruktúru zložiek. Na
dosiahnutie hrubšej štruktúry používajte pulzný chod.
Nožová jednotka sa používa na prípravu cesta na
koláče a sladké pečivo, na sekanie surového a vareného
mäsa, zeleniny a orechov, na mixovanie nátierok, dipov
a polievok a na drvenie chleba a sladkého pečiva na
omrvinky.
Môže sa používať aj na miešanie kvaseného cesta, ak
balenie neobsahuje nástroj na prípravu cesta.
rady
l
Potraviny, ako sú mäso, chlieb a zelenina, najprv narežte
na kocky približnej veľkosti 2 cm.
l
Sladké pečivo treba najskôr nalámať na kúsky a potom za
chodu zariadenia vkladať do plniacej trubice.
l
Pri príprave cesta používajte tuk priamo z chladničky,
pričom ho narežte na kocky približnej veľkosti 2 cm.
l
Dávajte si pozor na to, aby ste spracovanie potravín
neprehnali.
nástroj na prípravu cesta (ak je
dodaný)
Používa sa na miešanie kvaseného cesta.
l
Do nádoby vložte suché zložky a za chodu zariadenia
do nej cez plniacu trubicu pridajte tekutinu. Zariadenie
nechajte v chode, kým sa nevytvorí hladká elastická guľa z
cesta, čo trvá približne 60 sekúnd.
l
Opakované premiesenie cesta robte už len rukami.
Opakované premiesenie cesta zariadením sa už
neodporúča, lebo by mohlo znížiť stabilitu zariadenia.
emulzifikačný nástroj
Používa sa len na prípravu ľahkých zmesí, ako je
napríklad krém a majonéza.
rady
l
Pred použitím sa uistite, že nádoba a nástroj sú čisté a nie
sú mastné.
krájacie/strúhacie kotúče
Používanie kotúčov.
obojstranné krájacie/strúhacie kotúče – hrubý
,
tenký
Krájacia strana kotúča sa používa na krájanie syra, mrkvy,
zemiakov, kapusty, uhoriek, cukety, cvikly a cibule.
Strúhacia strana kotúča sa používa na strúhanie syra,
mrkvy, zemiakov a potravín podobnej štruktúry.
používanie rezacích kotúčov
1 Do pohonnej jednotky založte pohonný hriadeľ a nádobu.
2 Kotúč držte za jeho stredové držadlo a založte ho na
pohonný hriadeľ príslušnou stranou nahor.
3 Založte veko.
4 Vložte zložky do plniacej trubice.
5 Zariadenie zapnite a zložky tlačte posúvačom rovnomerne
nadol – nikdy nevkladajte do plniacej trubice prsty.
rady
l
Používajte čerstvé potraviny.
l
Nerežte potraviny na príliš malé kúsky. Vyplňte úplne
šírku plniacej trubice. To zabráni potravinám v tom, aby sa
počas spracovávania kĺzali po stranách.
l
Potraviny vkladané zvisle vychádzajú von kratšie než
potraviny vkladané horizontálne.
l
Na kotúči alebo v nádobe vždy zostanú po spracovaní
nejaké zvyšky potravín.
lis na citrusové plody (ak je dodaný)
Používajte ho na vytláčanie šťavy z citrusových plodov
(ako sú napríklad pomaranče, citróny, limety a grepy).
výtlačný kužeľ
sitko
používanie lisu na citrusové plody
1 Do pohonnej jednotky založte pohonný hriadeľ a nádobu.
2 Do nádoby založte sitko – pričom rukoväť sitka musí
byť zaistená do potrebnej pozície priamo nad rukoväťou
nádoby.
3 Výtlačný kužeľ umiestnite na pohonný hriadeľ a otáčajte
ním, kým nespadne celkom dolu.
4 Narežte ovocie na polovice. Zariadenie zapnite a ovocie
pritláčajte na výtlačný kužeľ.
l
Ak sitko nebude riadne zaistené v potrebnej pozícii, lis
na citrusové plody nebude fungovať.
l
Ak budete chcieť dosiahnuť najlepšie výsledky
odšťavovania, ovocie určené na odšťavovanie držte a
odšťavujte v izbovej teplote a pred odšťavením ho rukou
pogúľajte po stole.
l
Pri odšťavovaní ovocia ním hýbte zo strany na stranu, lebo
to pomáha vytláčať z neho šťavu.
l
Pri odšťavovaní väčšieho množstva ovocia sitko pravidelne
vyprázdňujte, aby sa neupchávalo dužinou a jadierkami.
ošetrovanie a čistenie
l
Zariadenie pred čistením vždy vypnite a odpojte z
elektrickej siete.
l
S nožovou zostavou a rezacím kotúčom manipulujte
opatrne, lebo sú mimoriadne ostré.
l
Niektoré potraviny môžu zapríčiniť odfarbenie plastov.
Tento jav je normálny a nezhoršuje kvalitu plastov, ani
neovplyvní chuť potravín. Odfarbené miesta pretrite
handričkou, namočenou v rastlinnom oleji a odfarbenie by
malo zmiznúť.
pohonná jednotka
l
Poutierajte vlhkou utierkou a vysušte. Postarajte sa o to,
aby priestor zaisťovacieho mechanizmu bol čistý a bez
zvyškov potravín.
l
Pohonnú jednotku neponárajte do vody.
l
Prebytočnú šnúru uložte do priestoru v zadnej časti
pohonnej jednotky
9
.
mixér a mini sekáč/mlynček
1 Vyprázdnite nádobu a odskrutkujte nožovú zostavu mixéra
jej pootočením do odistenej pozície
, aby ste ju uvoľnili.
2 Ručne umyte nádobu.
3 Vyberte a umyte tesniaci krúžok.
144