Odšťavovač
SJE 741BK / SJE 742RD / SJE 743WH
SK
SK-7
2015 06/2015
5) V priebehu procesu odšťavovania bude šťava odvádzaná do nádoby na šťavu a dužina sa oddelí
a zhromaždí v zásobníku na dužinu. Zásobník na dužinu môžete počas odšťavovania vyprázdniť,
najskôr ale prepnite ovládací spínač do polohy „0“ (vypnuté) a odpojte sieťový kábel od zásuvky.
Potom uvoľníte poistné rameno, dajte dolu veko a opatrne zásobník vytiahnite. Skôr než budete
pokračovať v odšťavovaní, vráťte prázdny zásobník na dužinu späť na miesto, vložte späť veko
a zaistite prístroj poistným ramenom. Potom pripojte sieťový kábel k zásuvke a odšťavovač môžete
opäť uviesť do chodu.
Upozornenie:
Tento spotrebič je určený iba na krátkodobé použitie. Pri odšťavovaní veľkých dávok nepoužívajte
tento odšťavovač nepretržite dlhšie ako 60 sekúnd a medzi jednotlivými použitiami nechajte
odšťavovač vždy dostatočne vychladnúť, minimálne na 60 sekúnd. Po troch odšťavovacích cyklusoch
nechajte prístroj aspoň na 15 minút vychladnúť.
6) Po ukončení používania odšťavovač vypnite, odpojte od sieťovej zásuvky a vyčistíte ho podľa pokynov
uvedených v kapitole Čistenie a údržba.
UŽITOČNÉ RADY
Skôr než sa pustíte do práce, prečítajte si nasledujúce tipy, ktoré vám pomôžu dosiahnuť maximálne
množstvo šťavy, optimálnu chuť a tiež vám uľahčia prácu:
• Používajte iba čerstvé a zrelé plody ovocie a zeleniny, pretože obsahujú viac šťavy. Na odšťavovanie
sú vhodné hlavne tieto druhy ovocia a zeleniny: ananás, jablká,pomaranče, hrozno, melóny, uhorky,
mrkva, zeler, červená repa, rajčiny atď. Neodšťavujte nezrelé alebo prezrelé plody ovocia a zeleniny,
inak by mohla byť chuť šťavy negatívne ovplyvnená.
• U koreňovej zeleniny (ako je napr. mrkva alebo červená repa) sa pred odšťavovaním uistite, či ste
odstránili všetku zeminu, vňať a všetko dôkladne umyli.
• Ovocie s veľkými, tvrdými semenami alebo kôstkami (napr. nektarinky, broskyne, mango, marhule,
slivky a čerešne) musíte pred odšťavovaním odkôstkovať.
• Požívateľnú šupku nemusíte odstraňovať (napr. jablká, hrušky). Je treba odstrániť iba hrubú kôru
(napr. na pomarančoch, ananáse). U citrusových plodov odstráňte tiež biele vlákna zo stredu, pretože
majú horkú chuť.
• Pri príprave jablkovej šťavy nezabudnite na to, že hustota závisí od druhu jabĺk, ktorý spracovávate.
Čím šťavnatejšie je jablko, tým bude šťava redšia. Jablková šťava veľmi rýchlo zhnedne. Tento proces
môžete spomaliť pridaním niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy.
• Tento odšťavovač nie vhodný na spracovanie listovej zeleniny, bylín alebo ovocia, ako sú napr. banány,
avokádo, figy.
• Ak sa rozhodnete uschovať šťavu v chladničke, nenechávajte ju tam dlhšie ako jeden deň. Čerstvo
pripravená šťava rýchlo stráca cenné vitamíny.