SK16
Pred použitím (pokračovanie)
Príprava prísad pre nástavec na šťavu
Zakázané ingrediencie
Ingrediencie, ktoré môžu poškodiť súčasti spotrebiča
●
Ľad a zmrazené prísady
●
Kôstky broskýň, sliviek, manga, čerešní, olív atď.
●
Kaki (jeho zrniečka nie je možné úplne odstrániť)
●
Suché plody (sójové a ostatné boby, zrná atď.)
●
Surové tekvice atď.
●
Cukrová trstina
●
Destiláty, rastlinný olej a iné kuchynské oleje
●
Mäso, ryby atď.
●
Horúce potraviny alebo prísady*
1
Ohrievané jedla s veľkým obsahom škrobu
●
Bôby
●
Sladké zemiaky
●
Zemiaky
●
Tekvica atď.
Lepkavé ingrediencie, ktoré sa nedajú lisovať
●
Lotosový koreň
●
Okra
●
Mulukhiya atď.
Olejnaté ingrediencie*
2
●
Sezam
●
Vlašské orechy
●
Arašidy atď.
*
1
Pred spracovaním ochlaďte na teplotu pod 60 °C.
*
2
Olejnaté ingrediencie môžete lisovať po pridaní
tekutiny.
Príprava prísad
●
Bežné
• Ovocie alebo zeleninu nakrájajte na dostatočne malé kúsky, aby prepadli malým/veľkým otvorom na podávanie.
• Prísady v tvaru tyčiniek (napríklad mrkva alebo uhorka) nakrájajte na kúsky kratšie ako 8 cm.
●
Ovocie:
• Olúpte hrubú kôru a odstráňte veľká a / alebo tvrdé semená a kôstky z ovocia, ako sú ananás, citrusové plody,
broskyne a manga.
●
Zelenina:
• Odstráňte koniec stonky a semená.
• Listovú zeleninu nakrájajte na približne 3 cm kúsky alebo prúžky.
• Vláknitú a hustú zeleninu, ako je zeler, rozkrájajte na kúsky s dĺžkou najviac 2 cm.
• Pokiaľ chcete veľkým otvorom na podávanie vkladať mrkvu, rozkrájajte ju najskôr na kúsky s dĺžkou a šírkou
najviac 5 cm.
Príprava prísad
●
Bežné
• Zeleninu a ovocie používajte v čerstvom stave.
Chuť a množstvo získanej šťavy ovplyvňuje čerstvosť a správne načasovanie zberu ingrediencií.
• Pri spracovaní ingrediencií s menším obsahom vody pridávajte po troche potrebné množstvo tekutiny, napríklad
vody alebo mlieka.
• Ingrediencie, ktoré obsahujú veľké množstvo dužiny, ako sú banány, broskyne alebo manga, je vhodné odšťavovať
spoločne s ovocím s veľkým obsahom vody, napríklad s jablkami alebo pomarančmi.
• Listová zelenina môže ľahko uviaznuť za vytláčacou skrutkou alebo vo vnútri ltra na šťavu, alebo môže ľahko
upchať výlevku výtoku dužiny. Odporúčame ju vkladať do vnútra malým otvorom na podávanie so stopkami.
• Varené huby spracovávať neodporúčame.
• Dužinu nevkladajte opäť do malého otvoru na podávanie pre opätovné odšťavovanie.
●
Pri lisovaní veľkého množstva šťavy
• Pokiaľ dužina upchá otvory a začne tlačiť na prevodovku, nemusí vytekať šťava (záleží od prísad). Pokiaľ sa
dužina prestane uvoľňovať alebo prestane plynulo vytekať šťava, zastavte odšťavovanie a rozdrvené a uviaznuté
ovocie vymyte. Prísady, ktoré ľahšie uviaznu s dužinou: hroznové víno, ananás, varená špargľa, brokolica, zázvor
atď.
• Pri odšťavovaní suchších ingrediencií a varenej zeleniny nemusí šťava odtekať preto, že výlevku výtoku šťavy
blokujú kúsky pevného ovocia alebo dužina. Pre plynulejšie odšťavovanie použite vlhkejšie suroviny alebo nejakú
tekutinu.