SK15
Slovensky
Pred použitím - Príprava prísad pre nástavec na šťavu -
Zakázané ingrediencie
Ingrediencie, ktoré môžu poškodiť súčasti spotrebiča
●
Ľad a zmrazené prísady
●
Kôstky broskýň, sliviek, manga, čerešní, olív atď.
●
Kaki (jeho zrniečka nie je možné úplne odstrániť)
●
Suché plody (sójové a ostatné boby, zrná atď.)
●
Surové tekvice atď.
●
Cukrová trstina
●
Destiláty, rastlinný olej a iné kuchynské oleje
●
Mäso, ryby atď.
●
Horúce potraviny alebo prísady*
1
Ohrievané jedla s veľkým obsahom škrobu
●
Bôby
●
Sladké zemiaky
●
Zemiaky
●
Tekvica atď.
Lepkavé ingrediencie, ktoré sa nedajú lisovať
●
Lotosový koreň
●
Okra
●
Mulukhiya atď.
Olejnaté ingrediencie*
2
●
Sezam
●
Vlašské orechy
●
Arašidy atď.
*
1
Pred spracovaním ochlaďte na teplotu pod 60 °C.
*
2
Olejnaté ingrediencie môžete lisovať po pridaní
tekutiny.
Príprava prísad
●
Ovocie:
• Olúpte hrubú kôru a odstráňte veľká a / alebo tvrdé semená a kôstky z ovocia, ako sú ananás, citrusové plody,
broskyne a manga.
• Ovocie rozkrájajte na kúsky tak, aby spoľahlivo prepadali plniacim hrdlom.
●
Zelenina:
• Odstráňte koniec stonky a semená.
• Zeleninu rozkrájajte na kúsky tak, aby spoľahlivo prepadali plniacim hrdlom
(kocky alebo kúsky nie širšie ako 3 cm).
• Listovú zeleninu nakrájajte na kúsky alebo rezance široké asi 2 cm.
• Tvrdé ingrediencie, ako je napríklad mrkva, rozkrájajte na tenké rezance široké asi 2 cm.
Odporúčania
●
Bežné
• Zeleninu a ovocie používajte v čerstvom stave.
Chuť a množstvo získanej šťavy ovplyvňuje čerstvosť a správne načasovanie zberu ingrediencií.
• Pri spracovaní ingrediencií s menším obsahom vody pridávajte po troche potrebné množstvo tekutiny, napríklad
vody alebo mlieka.
• Ingrediencie, ktoré obsahujú veľké množstvo dužiny, ako sú banány, broskyne alebo manga, je vhodné odšťavovať
spoločne s ovocím s veľkým obsahom vody, napríklad s jablkami alebo pomarančmi.
• Listová zelenina môže ľahko uviaznuť za vytláčacou skrutkou alebo vo vnútri ltra na šťavu, alebo môže ľahko
upchať výlevku výtoku dužiny. Odporúčame ju vkladať do plniaceho hrdla so stopkami.
• Varené huby spracovávať neodporúčame.
• Dužinu do plniaceho hrdla nevracajte kvôli ďalšiemu odšťavovaniu.
●
Pri lisovaní veľkého množstva šťavy
• Pokiaľ dužina upchá otvory a začne tlačiť na prevodovku, nemusí vytekať šťava (záleží od prísad). Pokiaľ sa
dužina prestane uvoľňovať alebo prestane plynulo vytekať šťava, zastavte odšťavovanie a rozdrvené a uviaznuté
ovocie vymyte. Prísady, ktoré ľahšie uviaznu s dužinou: hroznové víno, ananás, varená špargľa, brokolica, zázvor
atď.
• Pri odšťavovaní suchších ingrediencií a varenej zeleniny nemusí šťava odtekať preto, že výlevku výtoku šťavy
blokujú kúsky pevného ovocia alebo dužina. Pre plynulejšie odšťavovanie použite vlhkejšie suroviny alebo nejakú
tekutinu.