13SK
Káva espresso
Pre optimálny výsledok používajte špeciálnu mletú kávu určenú na
prípravu espressa, ktorá musí byť správne stlačená v sitku. Vďaka tlaku
vytvorenému čerpadlom vášho prístroja s výkonom 15 barov prechádza
horúca voda touto jemne mletou kávou skrátený čas. Výsledkom je
hustá, čierna tekutina, mimoriadne chutná a bohatá na vône: sústredená
podstata kávy. Espresso sa nepodáva v tradičnej kávovej šálke, ale skôr v
malých šáločkách s objemom 70 ml.
Dokonalé espresso má nádhernú hustú zlato sfarbenú penu, ktorej
sa hovorí „krém“, ktorá vzniká z prírodného oleja pochádzajúceho z
kávových zŕn a dodáva espressu jeho bohatú chuť a vôňu. Je dôležité,
aby káva na prípravu espressa bola dobre upražená a zodpovedajúcim
spôsobom zomletá. Ak si nemôžete kúpiť už mletú kávu espresso, použite
na namletie zrniek mlynček na kávu (napr. značky Orava). Káva nesmie
byť zomletá príliš jemne. Musí byť ľahko zrnitá a jej hrubosť sa musí
pohybovať niekde medzi múkou a cukrom. Z príliš jemnej mletej kávy sa
môže upchať mriežka naparovacej hlavy aj sitko a tiež sa vám nepodarí
pripraviť kvalitnú penu; z príliš hrubo mletej kávy bude espresso slabé.
Tri ďalšie faktory, ktoré budú určovať kvalitu espressa, sú okrem kávy,
ktorú používate, voda, teplota a tlak. Váš prístroj na prípravu espressa
zabezpečuje presnosť týchto troch faktorov prostredníctvom technológie,
ktorá bola na tento účel vyvinutá. Musíte sa ubezpečiť, že voda je čerstvo
napustená z kohútika (aby nemala čas stať sa odstátou v kontakte
so vzduchom), že je zbavená pachu chlóru a že je pomerne chladná.
Odporúčame vám používať kvalitnývodný filter alebo filtračnú kanvicu
(napr. značky Orava)..
Na tému espressa je rozšírených niekoľko chybných predstáv. Jedna tvrdí,
že espresso má byť horké. Pravdou je, že ideálne espresso je aromatické,
horkosladké (nie horké) a výrazné v ústach, kde jeho chuť pretrváva.
Druhým mýtom je, že espresso vás udrží hore celú noc. Napriek
výraznejšej chuti obsahuje espresso v skutočnosti menej kofeínu než
bežná káva, presnejšie povedané, obsah kofeínu sa pohybuje v rozmedzí
60 až 80 mg na šálku v porovnaní s 80 až 100 mg šálky bežnej kávy; je to
dané dobou sparovania, ktorá je pri espresse kratšia.
A takisto, niektorí ľudia si myslia, že príprava espressa je príliš dlhý
a zložitý postup. V skutočnosti bolo espresso vymyslené, ako názov
napovedá, za účelom rýchleho podávania, bez zložitých príprav.
Ako zistíte, váš prístroj na prípravu espressa bol vyrobený s citom pre
ľahké používanie a tak, aby dlho a dobre slúžil.