Russell Hobbs 22700-56 Používateľská príručka

  • Dobrý deň! Prečítal som si používateľskú príručku k odšťavovaču Russell Hobbs 22700-56. Obsahuje informácie o montáži, používaní, čistení a údržbe, ako aj recepty na šťavy a smoothies. Kľudne sa ma pýtajte na čokoľvek, čo vás zaujíma ohľadom tohto spotrebiča.
  • Ako dlho môžem nepretržite prevádzkovať motor?
    Môžem umývať diely v umývačke riadu?
    Čo sa stane, ak je sito zablokované?
78
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku niekomu
inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
Tento prístroj môžu používa osoby so zníženými fyzickými, zmyslovými
alebo duševnými schopnosami alebo nedostatkom skúseností a znalostí ak
sú pod dozorom/boli pouené a uvedomujú si s tým spojené riziká.
Deti sa s prístrojom nesmú hra, ani ho používa. Uchovajte prístroj a kábel
mimo dosahu detí.
Spotrebič odpojte od elektrickej siete vždy, keď ho nechávate bez dozoru, a
pred každým jeho skladaním, rozoberaním alebo čistením.
Nesprávne používanie spotrebia môže vies k poraneniu.
Pri manipulácii s nožmi, vyprázdňovaní nádoby a čistení dávajte pozor, aby
ste sa neporanili.
Prístroj nepoužívajte, ak sú sitko alebo viečko prasknuté alebo poškodené.
Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom, jeho
servisným technikom alebo iným kvalifikovaným odborníkom, aby nedlo k
riziku.
b Nepoužívajte tento prístroj v blízkosti vane, sprchy, umývadla alebo iných nádob s vodou.
Na potlačenie potravín dolu trubicou nepoužívajte prsty ani príbor – iba piest.
Nepoužívajte spotrebič na iné účely ako tie, ktoré sú popísané v týchto pokynoch.
Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo vznikne porucha.
Nenechávajte motor bežať bez prestávky dlhšie ako 2 minúty, môže sa prehriať. Po 2 minútach
vypnite a nechajte prístroj odpočívať aspoň 2 minúty.
LEN NA DOMÁCE POUŽITIE
NÁKRESY
1. Piest
2. Veko
3. Sitko
4. Separátor odšťavovača
5. doba na dužinu
6. Ovládač
7. Výlevka (priestor na odtekanie šťavy)
8. Pohonná jednotka
9. Uzatvárateľné veko
10. Kužeľ lisu na citrusy
11. Sitko na citrusy
12. Separátor citrusového ovocia
13. Spojka
14. Viacúčelová nádoba
15. Nadstavec s nožmi
` Vhodné na umývanie v umývačke riadu
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Odstráňte všetky obalové materiály a nálepky.
Umyte piest, veko, sitko, separátory, sitko na citrusy, nádobu na dužinu, hrot, nádobu a zostavu
nožov v teplej vode so saponátom. Opláchnite a osušte.
Utrite blok motora vlhkou utierkou.
Prístroj položte na suchý, pevný a rovný povrch v blízkosti elektrickej zásuvky.
ODŠŤAVOVAČ OBR. A
Nadstavec s odšťavovačom sa dá použiť na odšťavenie ovocia, zeleniny a dokonca aj listovej zeleniny.
79
UVEDENIE DO PREVÁDZKY
1. Zarovnajte d na separátore odšťavovača s na podstavci s motorom. Otočte separátor v smere
hodinových ručičiek, aby ste zarovnali d s .
2. Vložte do separátora sitko a zatlačte ho nadol na pohonný hriadeľ.
3. Zarovnajte d na veku s na podstavci s motorom. Otočte separátorom v smere hodinových
ručičiek, aby ste zarovnali d s .
4. Upevnite nádobu na dužinu pod ľavú stranu veka.
5. Viacúčelovú nádobu umiestnite pod výlevku, aby ste zachytili šťavu.
6. Piest vložte do trubice.
POÍVANIE
1. Uistite sa, či je prístroj vypnutý (O).
2. Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
3. Zapnite prístroj (I).
4. Piest vyberte a suroviny pridávajte cez trubicu.
5. Trubica je dostatočne široká pre väčšinu celého ovocia a zeleniny, ale väčšie kusy je potreb
nakrájať, aby cez ňu prešli.
6. Vráťte piest na miesto a použite ho na jemné potlačenie surovín dolu trubicou.
7. Po dokončení prístroj vypnite (O).
8. Výlevka sa dá otočiť smerom nahor, aby po skončení používania prístroja nedochádzalo ku kvapkaniu.
9. Na viacúčelovú nádobu môžete upevniť uzatvárateľný kryt, ak je to potrebné, pre účely uskladnenia
alebo využitia nádoby ako fľaše na pitie.
TIPY
Kupujte ekologicky pestované plodiny, aby ste znížili príjem zvyškov instekticídov a hnojív.
Z ovocia ako broskyne, slivky, mango a pod. odstráňte kôstky.
Používajte kvalitné, čerstvé a zrelé ovocie a zeleninu. Mäkká zelenina alebo prezreté ovocie môžu
spôsobiť, že šťava bude hustá, kalná a zvláštnej chuti.
Všetko ovocie a zeleninu pred použitím umyte. Na silné znečistenie použite kefku. Z plodín, ktoré nie
sú pestované ekologicky, odstráňte vrchné listy. Neekologicky pestované alebo navoskované ovocie
a zeleninu ošúpte. Vykrojte a zahoďte všetky otlačené miesta a škvrny, keďže môžu ovplyvniť chuť
šťavy.
Neodšťavujte nič s ostrou a silnou chuťou, ako je cibuľa alebo cesnak. Bez ohľadu na to, ako dobre
odšťavovač vyčistíte, nikdy sa týchto chutí úplne nezbavíte.
Z listovej zeleniny, petržlenovej vňate, klíčkov a podobne vytvorte malú guľu a potlačte dolu
trubicou pomocou piesta.
UPOZORNENIE! Listy rebarbory sú jedovaté, obsahujú kyselinu oxalicylovú – nesmú sa
odšťavovať ani jesť.
LIS NA CITRUSY OBR. B
Nadstavec s lisom na citrusy sa dá použiť na vytláčanie šťavy z pomarančov, grapefruitov, citrónov,
limetiek a pod.
UVEDENIE DO PREVÁDZKY
1. Spojku pripevnite na pohonný hriadeľ.
2. Zarovnajte d na separátore citrusového ovocia s na podstavci s motorom. Otočte
separátorom v smere hodinových ručičiek, aby ste zarovnali d s .
3. Na spojku pripevnite hrot.
4. Viacúčelovú nádobu umiestnite pod výlevku, aby ste zachytili šťavu.
POÍVANIE
1. Uistite sa, či je prístroj vypnutý (O).
2. Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
3. Zapnite prístroj (I).
4. Položte jednu polovicu ovocia reznou plochou na vrchnú časť odšťavovača a zatlačte nadol.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
80
5. Po dokončení prístroj vypnite (O).
6. Výlevka sa dá otočiť smerom nahor, aby po skončení používania prístroja nedochádzalo ku kvapkaniu.
7. Na viacúčelovú nádobu môžete upevniť uzatvárateľný kryt, ak je to potrebné, pre účely uskladnenia
alebo využitia nádoby ako fľaše na pitie.
TIPY
Používajte kvalitné, čerstvé, dozreté citrusové ovocie.
Ovocie utrite. Ovocie prerežte priečne ostrým nožom napoly, naprieč stredmi jednotlivých dielikov.
MIXÉR (obr. C)
Viacúčelový nadstavec s mixérom má množstvo rôznych využití, vrátane mixovania polievok, smoothie a
pyré.
UVEDENIE DO PREVÁDZKY
1. Do nádoby vložte prísady. Nenapĺňajte vyššie ako po označenie max.
2. Naskrutkujte jednotku s nožmi na vrchnú časť viacúčelovej nádoby.
3. Uistite sa, či je prístroj vypnutý (O).
4. Otočte nádobu dole hlavou, potom zarovnajte d na jednotke s nožmi s na podstavci s
motorom. Otočte jednotku s nožmi v smere hodinových ručičiek, aby ste zarovnali d s .
POÍVANIE
1. Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
2. Zapnite prístroj (I). Na presné ovládanie použite funkciu impulz Y.
3. Po skončení prístroj vypnite, potom otočte jednotkou s nožmi proti smeru hodinových ručičiek, aby
ste zarovnali d na jednotke s nožmi s na podstavci s motorom a odoberte ju.
4. Nádobu postavte do správnej polohy a odskrutkujte jednotku s nožmi.
5. Na viacúčelovú nádobu môžete upevniť uzatvárateľný kryt, ak je to potrebné, pre účely uskladnenia
alebo využitia nádoby ako fľaše na pitie.
KOMBINOVANÉ POUŽITIE
Keďže viacúčelová nádoba sa používa tiež pri odšťavovaní alebo lisovaní citrusov, môžete tieto funkcie
kombinovať pre lepšie využitie. Napríklad, keď vyrábate smoothie:
1. Pomocou lisu na citrusy alebo nadstavca s odšťavovačom vytlačte šťavu do nádoby.
2. Pridajte do nádoby ostatné prísady na prípravu smoothie.
3. Pripevnite jednotku s nožmi (pozri časť MIXÉR).
4. Vymiešajte prísady a vytvorte 100% prírodné, domáce smoothie.
Väčšina receptov na smoothie vaduje nejakú tekutinu v podobe ovocnej šťavy. Použitím vlastnej, doma
vyrobenej šťavy dokážete zabezpečiť, že vaše smoothie sú 100% prírodné bez akýchkoľvek pridaných
látok alebo konzervantov, ktoré sa nachádzajú v priemyselne vyrábaných ovocných šťavách.
ČISTENIE
1. Vypnite prístroj (O) a vytiahnite ho zo zásuvky.
2. Rozoberte prístroj.
3. Na odstránenie sitka najskôr otočte separátorom proti smeru hodinových ručičiek, aby ste zarovnali
d s . Potom vyklopte sitko zo separátora.
4. Pohonnú jednotku vyčistite vlhkou utierkou.
5. Vyberateľné časti umývajte ručne. Ak je strúhacie sitko zanesené, vyčistite ho pod tečúcou vodou
nylonovou kefkou na riad. Nepokúšajte sa prejsť štetinami pomedzi sieťku – poškodíte ju.
` Tieto časti môžete umývať v umývačke riadu.
Extrémne prostredie v umývačke riadu môže zmeniť povrchovú úpravu príslušenstva. Prípadné
poškodenie by malo byť iba kozmetické, a nemalo by ovplyvniť fungovanie prístroja.
81
NÁPOJ ŽIARIVÝCH OČÍ
Na udržanie zdravých žiarivých očí potrebuje naše
telo veľa vitamínu B, ako aj vitamínu C a E a
betakaroténu. Vyskúšajte tento nápoj zas a znova
ako osviežujúci a chutný nápoj obohatený o
vitamíny.
3 mrkvy
2 zelené jablká
½ brokolice
½ červenej papriky
JABLKOVOJAHODOVÉ ESO
250 g jahody
3 zelené jablká
1 malý kúsok zázvoru, očistený
Podávajte s ľadom.
ENERGETICKÝ NÁPOJ
Ovocie a zelenina sú prirodzene sladké a sú z nich
skvelé energetické nápoje.
2 mrkvy
3 odkôstkované marhule
2 jablká
50 ml mlieka
5 g pšeničných klíčkov
5 ml medu
Odšťavte ovocie a zeleninu. Pridajte mlieko s
pšeničnými klíčkami a medom.
VITAMÍNOVÝ NÁPOJ
Nápoj má vysoký obsah vitamínov skupiny B,
vitamínu C a vápnika.
1 paštrnák
½ zelenej papriky
1 brokolica
2 mrkvy
1 sladký zemiak
1 stopka zeleru
Pre sladšiu chuť pridajte viac mrkvy alebo
paštrnáka.
LAHODNÝ KOKTEIL
2 mrkvy
1 hrsť žeruchy
3 paradajky
1 zväzok koriandru alebo bazalkových listov
1 stopka zeleru
½ červenej papriky
RECYKLÁCIA
W
Aby nedochádzalo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných
látok, prístroje a nabíjacie a nenabíjacie batérie označené niektorým z týchto
symbolov nesmú byť likvidované s netriedeným komunálnym odpadom. Elektrické a
elektronické výrobky a prípadne nabíjacie a nenabíjacie batérie vždy odovzdajte na
príslušnom oficiálnom mieste pre recykláciu / zber.
RECEPTY PRE ODŠŤAVOVAČ
Niekoľko kvapiek tabaska alebo worcesterskej
omáčky (voliteľné podľa chuti)
LETNÝ NÁPOJ
3 paradajky
½ uhorky
1 stopka zeleru
1/8 limety
MRKVA A PETRŽLEN
6 mrkiev
5 vetvičiek petržlenovej vňate
KAPUSTA, ZELER A MRKVA
½ bielej kapusty
2 stopky zeleru
3 mrkvy
ZELENINOVÝ TONIK
1 hrsť špenátu
4 vetvičky petržlenovej vňate
4-6 mrkiev
SLNEČNÝ KOKTEIL
2 jablká
100 g jahôd
ŠNIVÝ KOKTAIL
50 g jahôd
¼ ananásu
1 strapec červeného hrozna
ANAS A GREP
½ grepu
¼ ananásu
LIMONÁDA
4 jablká
¼ citrónu
Podávajte s ľadom.
ANAS, JAHODA A JABLKO
1 jablko
¼ ananásu
100 g jahôd
HRUŠKA A JABLKO
2 jablká
2 hrušky
¼ citrónu
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
82
RECEPTY PRE MIXÉR
PÓROVOZEMIAKOVÁ POLIEVKA
75 g pór
75 g zemiaky
1 bujóny
400 ml voda
soľ a čierne korenie
Pór a zemiaky mixujte 2 sekundy. Preložte do veľkej
rajnice. Pridajte vodu a bujón. Priveďte do varu, za
stáleho miešania. Znížte oheň. Rajnicu prikryte
pokrievkou. Varte na miernom ohni 20 minút.
Odložte z ohňa. Nechajte vychladnúť 30 minút.
Zmixujte nahladko. Priveďte do teploty vhodnej na
podávanie (nie až do varu). Dochuťte korením.
Podávajte s chlebom. Ak chcete pripraviť
Vichyssoise, pridajte trochu pažítky k póru a
zemiakom, pred zohriatím pridajte do rajnice malú
hrudku masla, polievku namiesto opätovného
zohrievania nechajte vychladnúť, a pred podávaním
na studeno do nej prišľahajte 75 ml smotany.
PIKANTNÁ TEKVICOVÁ POLIEVKA
450 g tekvica
15 ml zeleninový olej
1 pór
1 strúčik cesnak
450 ml kurací/zeleninový bujón
2,5 g pomletý zázvor
15 ml smotana na varenie/ crème fraiche
2,5 g pomletý koriander
1 strapec koriandrové lístky
soľ a čierne korenie
Tekvicu ošúpajte, zbavte semien a nakrájajte na
kusy. V panvici zohrejte olej. Pridajte pór, cesnak a
korenia. Miešajte 3 minúty. Pridajte bujón a tekvicu.
Priveďte do varu, za stáleho miešania. Znížte oheň.
Rajnicu prikryte pokrievkou. Varte na miernom ohni
20-30 minút. Odložte z ohňa. Vmiešajte koriander a
smotanu. Nechajte vychladnúť 30 minút. Zmixujte
nahladko. Priveďte do teploty vhodnej na
podávanie (nie až do varu). Dochuťte korením.
Podávajte s chlebom.
KORIANDROVÉ PESTO
2 hrste koriandrové lístky
2 strúčiky cesnak
60 g píniové oriešky
125 ml olivový olej
60 g parmezán, nastrúhaný
Pomixujte koriander, cesnak, píniové oriešky a
polovicu oleja na hladkú hmotu. Preložte do veľkej
misy. Vmiešajte do hmoty parmezán. Pridajte olej a
upravte konzistenciu: na namáčanie - hustá; na
polievku - stredne hustá; na omáčku na cestoviny
- riedka.
OVOCNÉ SMOOTHIE
Všetko rozmixujte nahladko.
60 ml jogurt
200 ml mlieko
30 g ovsená múka
1 banán
30 ml med
2 jablká bez jadrovníkov
170 g čokoládová zmrzlina
300 ml pomarančový džús
150 g jogurt s lieskovými orieškami
1 banán
200 ml mlieko
300 ml čokoládové mlieko
2 hrušky bez jadrovníkov
200 ml jogurt
1 mango, bez kôstky
200 ml mlieko
5 ml med
300 ml mlieko
1 banán
12 jahody
400 ml mlieko
1 banán
20 ml med
10 ml vanilkový extrakt
360 ml limonáda
125 g vanilková zmrzlina
70 g čučoriedky
300 ml pomarančový džús
300 ml borievková šťava
1 banán
4 polovice zaváraných marhúľ
80 ml marhuľová šťava (zo zaváraniny)
2 broskyne, bez kôstky
60 ml jogurt
200 ml mlieko
10 ml med
600 ml jablkový džús
1 mango, bez kôstky
/