66 www.barbecook.com
5.2 Zostavenie grilu
1 Zariadenie položte na rovný a čistý povrch.
2 Gril zostavte podľa priložených nákresov.
3
Nákresy nájdete v druhej časti tohto návodu, za
zvýrazneným popisom zariadenia.
1
Pri montáži smaltovaných dielov dávajte pozor. Vždy
používajte dodané tkaninové podložky, ktoré zabránia
poškodeniu smaltu v okolí skrutkových spojov.
1
Na zmontovanie grilu nepoužívajte žiadne náradie. Použiť
môžete len skrutkovač s krížovou hlavou na nastavenia
napätia spôn v spodnej časti podstavca.
6 PRÍPRAVA ZARIADENIA NA
POUŽITIE
Budete potrebovať drevené uhlie, suchý novinový papier a dlhú
zápalku
6.1 Aké drevené uhlie mám použiť?
Gril vždy zapaľujte pomocou bežného dreveného uhlia. Nikdy
nepoužívajte brikety. Keď uhlie horí, môžete pridať brikety.
Na zapálenie používajte kvalitné drevené uhlie, pokiaľ možno
také, ktoré vyhovuje norme EN 1860-2. Kvalitné drevené uhlie
tvoria veľké lesklé kusy, ktoré nevytvárajú príliš veľa prachu.
2
Vrece s dreveným uhlím pred uskladnením dobre
uzavrite. Drevené uhlie skladujte na suchom mieste,
neskladujte ho v pivnici.
6.2 Krok 1: Vloženie papiera
3
Hlavné kroky tejto úlohy sú znázornené na obrázku 1, na
strane 100.
Na správne fungovanie systému QuickStart
®
je potrebné vložiť
papier do grilu správnym spôsobom. Postupujte nasledovne:
1 Vezmite tri dvojstrany novinového papiera. Vždy používajte
suchý novinový papier, ideálne pár dní starý.
2 Každú dvojstranu zrolujte diagonálne do tvaru podobného
pochodni. Nerolujte papier príliš tesne.
3 Jeden koniec každej rolky preložte.
4 Vyberte mriežku z dna misy.
5 Zasuňte rolky do podstavca tak, aby preložené konce
smerovali nahor.
2
Nezasúvajte papier príliš hlboko. Papier sa musí dotýkať
mriežky na dne misy.
6 Vložte mriežku späť do misy.
6.3 Krok 2: Zapálenie grilu
3
Hlavné kroky tejto úlohy sú znázornené na obrázku 2, na
strane 100.
Po vložení papiera môžete gril zapáliť. Postupujte nasledovne:
1 Pokryte dno grilu dreveným uhlím (obr. 2a). Tipy:
• Nepoužívajte príliš veľa uhlia. Gril naplňte približne do
jednej tretiny.
• Pomocou malých kúskov uhlia gril zapáľte. Neskôr
môžete pridať väčšie kusy.
2 Otvorte prieduchy v spodnej časti rúry (obr. 2b).
3 Vezmite dlhú zápalku a zapáľte papier cez prieduchy (obr
2b). Horiaci papier môže vytvárať hustý dym.
1
Pri prvom použití nechajte gril horieť najmenej 30 minút.
Tým sa z grilu odstránia zvyšky mastnoty z výrobného
procesu.
1
Na gril ešte nenasadzujte rošt. Prázdny gril sa môže pri
dlhodobom zahrievaní deformovať.
1
Výstraha! Nepoužívajte alkohol alebo benzín na zapálenie
grilu alebo obnovenie horenia. Používajte iba zapaľovače
vyhovujúce norme EN 1860-3.
4 Grilovať môžete začať vtedy, keď sa na uhlíkoch vytvorí
tenká vrstva bieleho popola. Obvykle to trvá približne 15
minút (obr. 2c).
7 UŽITOČNÉ TIPY
7.1 Nastavenie intenzity plameňa
Intenzitu plameňa môžete nastaviť otvorením alebo zatvorením
otvorov na prívod vzduchu v spodnej časti podstavca.
• Čim viac prieduchy otvoríte, tým viac vzduchu sa nasáva do
podstavca a tým intenzívnejší bude oheň.
• Čim viac prieduchy zatvoríte, tým menej vzduchu sa nasáva
do podstavca a tým menej intenzívny bude oheň.
3
Prietok vzduchu cez podstavec a zásobovanie ohňa je
znázornené na obrázku 3, na strane 100.
7.2 Zabránenie pripáleniu jedla
Ako zabrániť spáleniu jedla:
• Nezačínajte grilovať, pokiaľ sa v grile vyskytujú plamene.
Počkajte, kým sa na uhlíkoch nevytvorí tenká vrstva bieleho
popola.
• Vyhnite sa vystaveniu jedla nadmernému teplu. Teplotu vo
vnútri grilu môžete znížiť (čiastočným) uzavretím prieduchov
v spodnej časti podstavca.
7.3 Zabránenie prilepeniu jedla
Aby ste zabránili prilepeniu jedla ku grilu:
• Pred položením jedla na gril potrite jedlo jemne olejom.
Môžete tiež natrieť olejom samotný gril.
• Neotáčajte jedlo príliš skoro. Nechajte ho najskôr trošku
opiecť.
7.4 Ako sa vyhnúť vzplanutiu
Vzbĺknutie je náhle vyšľahnutie plameňa z grilu počas grilovania.
Spôsobuje ho obvykle kvapkajúci tuk alebo marináda.
Počas grilovania môže dôjsť niekoľkokrát k vzplanutiu plameňa.
To je normálne. Avšak príliš časté vzbĺknutie plameňa zvyšuje
teplotu vo vnútri grilu a môže spôsobiť vznietenie
nahromadeného tuku. Ako sa vyhnúť vzplanutiu:
• Pred začatím grilovania gril vyčistite. Odporúčame gril
vyčistiť po každom použití.
• Odstráňte nadmerné množstvo tuku a marinády z mäsa. Pri
veľmi mastnom alebo marinovanom mäse môžete použiť
nádobu na zachytávanie tuku.
MAN_LARGO_BBC_150909_A.book Page 66 Wednesday, September 9, 2015 2:08 PM
1
Nepoužívajte príliš veľké množstvo uhlia (max.
50% kapacity misy, max.
0.7kg).