• Pred prípravou z jedla odstráňte obal z
hliníkovej fólie, kovové nádoby a pod.
Pečenie
• Ak je to možné, jedlo pripravujte prikryté
materiálom vhodným pre mikrovlnné rúry.
Jedlo pripravujte odkryté iba v prípade, ak
chcete, aby bolo chrumkavé.
• Dbajte na to, aby sa pokrmy nadmerne
neprepiekli, preto nenastavujte príliš
vysoký výkon a dlhý čas. Jedlo sa môže
vysušiť, pripáliť alebo sa na niektorých
miestach vznietiť.
• Spotrebič nepoužívajte na varenie vajíčok
v škrupine ani slimákov v ulite, pretože by
mohli vybuchnúť. Pri príprave volských ôk
najprv prepichnite žĺtky.
• Pred varením zemiakov, paradajok, klobás
a pod. niekoľkokrát vidličkou prepichnite
„kožu“ alebo „šupku“, aby jedlo
nevybuchlo.
• Pre chladené alebo mrazené potraviny
nastavte dlhšiu dobu prípravy.
• Pokrmy, ktoré obsahujú omáčku, je
potrebné z času na čas premiešať.
• Zelenina, ktorá má pevnú štruktúru,
napríklad mrkva, hrášok alebo karfiol, sa
musí pripravovať vo vode.
• Po uplynutí polovice doby prípravy väčšie
kusy obráťte.
• Ak je to možné, zeleninu pokrájajte na
rovnako veľké kusy.
• Používajte plytký a široký riad.
• Nepoužívajte kuchynský riad vyrobený z
porcelánu, keramiky alebo hliny, ktorý má
drobné otvory, napr. na rukovätiach, alebo
neglazovaný spodok. Vlhkosť, ktorá
prenikne do otvorov, môže spôsobiť, že pri
zohriatí kuchynský riad praskne.
• Sklenený tanier na varenie predstavuje
pracovný priestor na ohrev jedál alebo
tekutín. Je nevyhnutný na správnu
prevádzku mikrovlnnej rúry.
Rozmrazovanie mäsa, hydiny, rýb
• Mrazený odbalený pokrm položte na malý
tanier obrátený hore dnom a vložený do
inej nádoby, v ktorej sa bude zachytávať
uvoľnená tekutina.
• V polovici rozmrazovania otočte pokrm na
druhú stranu. Ak je to možné, oddeľte a
odstráňte kusy, ktoré sa už začali
rozmrazovať.
Rozmrazovanie masla, torty a tvarohu
• Nerozmrazte tieto pokrmy v spotrebiči
úplne, nechajte ich na záver rozmraziť pri
izbovej teplote. Tak dosiahnete
rovnomernejší výsledok. Pred
rozmrazovaním z jedla odstráňte všetok
kovový alebo hliníkový obalový materiál.
Rozmrazovanie ovocia a zeleniny
• V spotrebiči nerozmrazujte úplne ovocie a
zeleninu, ktoré plánujete ďalej použiť v
surovom stave. Nechajte ich rozmraziť pri
izbovej teplote.
• Ak chcete uvariť mrazené ovocie a
zeleninu, zvoľte vyšší mikrovlnný výkon a
nemusíte ich vopred rozmrazovať.
Hotové jedlá
• Hotové jedlá môžete v spotrebiči
pripravovať len vtedy, ak je ich obal
vhodný na použitie v mikrovlnnej rúre.
• Je potrebné dodržiavať pokyny výrobcu
vytlačené na obale (napr. odstrániť vrchný
kovový obal a prepichnúť plastovú fóliu).
Vhodný kuchynský riad a materiály
Kuchynský riad/materiál Mikrovlnná rúra
Rozmrazova‐
nie
Zohrieva‐
nie
Pečenie
Sklo a porcelán vhodné na použitie v rúre (bez ko‐
vových súčastí, napr. Pyrex, teplovzdorné sklo)
X X X
Sklo a porcelán nevhodné na použitie v rúre
1)
X -- --
Sklo a sklokeramika vyrobené z materiálu vhodné‐
ho na použitie v rúre alebo mrazuvzdorného mate‐
riálu (napr. Arcoflam), grilovací rošt
X X X
www.zanussi.com 65