195
SK
Úvod Do Mikrovlnného Varenia
Počas používania akéhokoľvek riadu na varenie alebo pri manipulácii shorúcimi
potravinami vždy pamätajte na základné bezpečnostné pravidlá.
Na tejto stránke sa uvádzajú niektoré základné pokyny pre varenie v mikrovlnnej rúre.
Ak nie ste oboznámení s ovládaním mikrovlnnej rúry, v zadnej časti tohto návodu na
používanie nájdete viac informácií.
Varenie Pomocou Mikrovlnného Žiarenia
Varenie pomocou mikrovlnného žiarenia je omnoho rýchlejšie ako bežný spôsob varenia, ale aby ste
zabezpečili úplné uvarenie potravín, mali by ste pritom dávať zároveň pozor aj na to, aby sa potraviny
neprevarili. Jedlo sa môže vznietiť, ak sa používajú nadmerné doby varenia.
• Mikrovlnná energia môže ohrievať nerovnomerne a preto je miešanie veľmi dôležité
pre šírenie tepla. Vždy miešajte zvonkajšej strany dovnútra.
• Pokiaľ pripravujete väčší počet samostatných potravín v rovnakom čase, ako sú varené
zemiaky alebo malé čajové pečivo, usporiadajte ich rovnomerne na otočnú tanier tak,
aby sa varili rovnomerne. Vo vnútri mikrovlnnej rúry nikdy jedlo neukladajte na seba.
• Počas prípravy väčšie kusy, ako je pečené mäso a hydina otočte, aby tak došlo k
rovnomernému uvareniu hornej aj spodnej strany. Odporúča sa otáčať kusy mäsa alebo
hydiny, hlavne keď neboli vykostené.
Ak si nie ste istí, ako dlho sa jedlo má variť, varenie začnite pri najnižšej odporúčanej dobe a potom túto
dobu zvýšte podľa potreby. Obsah vlhkosti potravín sa môže líšiť. Pred podávaním sa uistite sa, že jedlo je
dôkladne tepelne upravené až do stredu.
• Mäso a hydina pripravované dlhšie ako 15 minút mierne zhnednú, čo je spôsobené
vlastným tukom. Všetky ostatné kusy pripravované počas kratšej doby je možné potierať
výpekom s cieľom dosiahnuť chuť navodzujúcu farbu.
• Na zakrytie tenších kúskov potravín je možné použiť hliníkovú fóliu s cieľom zabrániť
ich prevareniu počas doby, kedy sa hrubšie časti dovaria. Fóliu používajte úsporným
spôsobom a obaľte ňou potraviny alebo nádobu opatrne, a to tak, aby sa nedotýkala vnútra
mikrovlnnej rúry aby tak nedochádzalo k iskreniu.
• Mikrovlnné rúry používajú na varenie jedla mikrovlnnú energiu, ktorá je podobná
prirodzene sa vyskytujúcim rádiovým vlnám. Tieto „vlny“ by pri rozptýlení do atmosféry
normále zanikli, ale v mikrovlnnej rúre sú sústredené na jedlo, ktoré zohrievajú.
• Mikrovlnná energia nepreniká cez kov - preto nemôže z mikrovlnnej rúry uniknúť - ale
preniká cez materiály ako sklo, porcelán, plast a papier. Toto sú materiály, z ktorých sa
vyrábajú nádoby bezpečné pre mikrovlnné varenie.
• Nádoby bezpečné pre varenie v mikrovlnnej rúre sa
tiež zohrejú spolu s jedlom, ktoré sa v nich nachádza.
• Mikrovlnná energia zasahuje molekuly vody
obsiahnutej v jedle, ktoré následne rozkmitá. Tieto
vibrácie sú také veľké, že voda - a jedlo - sa trením
molekúl zohrieva.