Electrolux EVY5841AAX Recipe book

Kategória
Meranie, testovanie
Typ
Recipe book
.......................................................... .......................................................
SK RÚRA KNIHA RECEPTOV
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Úroveň roštu a prednastavený čas pe‐
čenia alebo čas ukončenia pečenia a
pokyny pre funkciu merania teploty vo
vnútri mäsa sa zobrazujú na displeji pri
každom automatickom recepte.
V ponuke Sprievodca pečením sú pokrmy rozde‐
lené do niekoľkých kategórií:
Bravčové/Teľacie
Hovädzie/Zverina/Jahňa
•Hydina
•Ryba
Koláč
Dezerty
Pizza/Pirohy/Chlieb
Dusené/Zapekané jedlá
•Prílohy
Polotovary
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Nasledujúce 3 automatické programy obsahujú
optimálne nastavenia pre jednotlivé druhy mäsa
alebo iné recepty:
Programy na mäso s Zadávania hmotnosti
(ponuka Sprievodca pečením ) – Táto funkcia
automaticky vypočíta čas prípravy jedla. Ak ju
chcete použiť, je potrebné zadať hmotnosť
jedla.
Programy na mäso s funkciou Teplotná sondy
(ponuka Sprievodca pečením ) – Táto funkcia
automaticky vypočíta čas prípravy jedla. Ak ju
chcete použiť, je potrebné zadať teplotu vnútri
mäsa. Keď sa program skončí, zaznie zvuko‐
vý signál.
Funkcia Receptový program (ponuka Sprie‐
vodca pečením ) – Táto funkcia používa pre
pokrm vopred nastavené hodnoty. Pokrm pri‐
pravte podľa receptu z tejto knihy.
Pokrmy pre Program sa zadávaním hmot‐
nosti
Pečené bravčové
Pečené teľacie
Dusené mäso
Pečená zverina
Pečené jahňacie
Celé kura
Pokrmy pre Program sa zadávaním hmot‐
nosti
Celá morka
Celá kačica
Celá hus
Pokrmy pre Programy s teplotnou sondou
Bravčové karé
Hovädzie pečené
Hovädzie po škandinávsky
Zadné zo zveriny
Jahňacie pečené, stredne
Hydina bez kostí
Celá ryba do 1 kg
BRAVČOVÉ/TEĽACIE
Pečené bravčové
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti medzi 1000 a 3000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 20 - 40 mm.
Mäso otočte asi po 30 minútach.
Úroveň v rúre: 1
Bravčové karé
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda, teplota vo vnútri
mäsa 70 °C.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, teplotnú sondu na
meranie teploty zasuňte do vnútra mäsa a vložte
ho do teplu odolného pekáča.
Úroveň v rúre: 1
Bravčové koleno
Prísady:
1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
2
www.electrolux.com
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na plátky
(280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
•voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celom obvode
kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku a bazalku a
rozotrite ju po bravčovom kolene. Bravčové kole‐
no vložte do pekáča a posypte ho hubami. Pri‐
dajte polievkovú zeleninu a vodu. Dno by malo
byť pokryté do výšky 10 – 15 mm. Mäso otočte
asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
Bravčové plece
Prísady:
1,5 kg bravčového pliecka s kožou z mladého
prasaťa
•soľ
korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g jemne nakrájaného zeleru
1 pór nakrájaný na plátky
1 malá plechovka najemno posekaných para‐
dajok (400 g)
250 ml smotany
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože kosoštvorce.
Ochuťte soľou a čiernym korením a zo všetkých
strán osmažte na olivovom oleji na varnom pane‐
li vo vhodnej varnej nádobe, potom odstavte. V
pekáči poduste zeler a pór s malým množstvom
oleja, pridajte paradajky, smotanu, cesnak, roz‐
marín a tymian. Pomiešajte a na vrch položte
bravčové pliecko. Vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 130 minút
Úroveň v rúre: 1
Pečené teľacie
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti medzi 1000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm.
Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Teľacie koleno
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na plátky
(280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
•voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8 zárezov.
Štyri plátky varenej šunky prekrojte na polovice a
vložte ich do zárezov. Zmiešajte olej, soľ, papriku
a bazalku a zmes rozotrite po teľacom kolene.
Teľacie koleno vložte do pekáča a posypte ho
hubami. K teľaciemu kolenu pridajte polievkovú
zeleninu a vodu. Dno by malo byť pokryté do vý‐
šky 10 – 15 mm. Mäso otočte asi po 30 minú‐
tach.
Čas v spotrebiči: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
Teľacie ossobuco
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na osmaženie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4 cm hru‐
bé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy nakrájané na malé koc‐
ky
4 kusy stonkového zeleru nakrájané na malé
kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných, nakrája‐
ných na kocky a s odstránenou tvrdou časťou
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a nahrubo
nasekaný
4 polievkové lyžice masla
SLOVENSKY 3
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového bujónu
3 stredne veľké cibule, ošúpané a najemno
nasekané
3 strúčiky cesnaku, ošúpané a najemno na‐
krájané
1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči roztopte 4 polievkové lyžice masla a
poduste na ňom zeleninu. Zeleninu vyberte z pe
káča.
Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a obaľte
múkou. Nadbytočnú múku oklepte. Zohrejte oli‐
vový olej a plátky osmažte do zlatista pri stred‐
nom výkone. Vyberte mäso a vylejte prebytočný
olivový olej z pekáča.
Výpek z mäsa v pekáči zalejte 250 ml vína, pre‐
miešajte, potom tekutinu prelejte do malého hr‐
nca a nechajte chvíľu povrieť. Pridajte 250 ml
mäsového vývaru, petržlenovú vňať, tymian, ore‐
gano a nakrájané paradajky. Osoľte a okoreňte.
Potom znovu priveďte do varu.
Do pekáča dajte zeleninu, navrch položte mäso
a polejte ho omáčkou. Pekáč zakryte vekom a
vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 120 minút
Úroveň v rúre: 1
Plnené teľacie prsia
Prísady:
•1 rožok
•1 vajce
200 g mletého mäsa
soľ, čierne korenie
1 cibuľa, nasekaná
nasekaná petržlenová vňať
1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou kapsou)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
50 g slaniny
250 ml vody
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu vyžmýkaj‐
te. Zmiešajte s vajcom, mletým mäsom, soľou,
korením, nakrájanou cibuľou a petržlenovou vňa
ťou.
Teľacie prsia okoreňte (s vykrojenou kapsou) a
kapsu naplňte mäsovou zmesou. Potom otvor
zašite.
Teľacie prsia položte na pekáč, pridajte polievko‐
vú zeleninu, slaninu a vodu. Mäso otočte asi po
30 minútach.
Čas v spotrebiči: 100 minút
Úroveň v rúre: 1
Sekaná
Prísady:
2 suché rožky
•1 cibuľa
3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
750 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
•2 vajcia
soľ, čierne korenie a paprika
100g plátkov slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom vodu vy‐
žmýkajte. Ošúpte cibuľu, najemno ju nakrájajte,
poduste a pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
Zmiešajte mleté mäso, vajcia, vyžmýkané rožky
a cibuľu. Okoreňte soľou, korením a paprikou,
dajte do obdĺžnikového pekáča a pokryte plátka‐
mi slaniny. Pridajte trochu vody a vložte do spo‐
trebiča.
Čas v spotrebiči: 70 minút
Úroveň v rúre: 1
Švédsky slávnostný pokrm
Prísady:
200 g sušených sliviek
150 ml bieleho vína
1,5 kg bravčového karé alebo teľacieho chrbta
(bez kostí)
1 stredná cibuľa
jablko
soľ, čierne korenie a paprika
Príprava:
Slivky nechajte zmäknúť v bielom víne na dve
hodiny. Mäso krátko opláchnite pod vodou, po‐
tom ho osušte. Do spodnej strany mäsa vyrežte
zárezy a do každého zárezu vsuňte slivku, pri‐
čom ju zatlačte čo najďalej do mäsa. Ochuťte
mäso a vložte ho do pekáča so stranou bez sli‐
viek smerujúcou nahor. Olúpte cibule a jablko,
nakrájajte ich na osminy a porozkladajte okolo
4
www.electrolux.com
mäsa. Do vína, v ktorom boli namočené slivky,
prilejte štvrť litra vody a polejte ním mäso. Vhod‐
nými prílohami sú krokety, gratinované zemiaky,
brokolica a pod.
Čas v spotrebiči: 60
Úroveň v rúre: 1
HOVÄDZIE/ZVERINA/JAHŇA
Hovädzie pečené
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda. Teplota vo vnútri
mäsa:
neprepečené – 48 °C
medium – 58 °C
prepečené – 70 °C
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, teplotnú sondu na
meranie teploty zasuňte do vnútra mäsa a vložte
ho do teplu odolného pekáča.
Úroveň v rúre: 1
Hovädzie po škandinávsky
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda. Teplota vo vnútri
mäsa:
neprepečené – 50 °C
medium – 65 °C
prepečené – 70 °C
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, teplotnú sondu na
meranie teploty zasuňte do vnútra mäsa a vložte
ho do teplu odolného pekáča.
Úroveň v rúre: 1
Dusené mäso
Tento program nepoužívajte na hovä‐
dzie a sviečkovicu.
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti medzi 1000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm.
Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Marinované hovädzie
Príprava marinády:
1 l vody
500 ml vínneho octu
2 čajové lyžičky soli
15 zrniek čierneho korenia
15 borievok
5 bobkových listov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva, pór, ze‐
ler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a nechajte vy‐
chladnúť.
1,5 kg hovädzieho mäsa
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé pokry‐
té a nechajte marinovať 5 dní.
Prísady na pečenie:
•soľ
korenie
polievková zelenina z marinády
Príprava:
Mäso vyberte z marinády a osušte. Okoreňte so‐
ľou a korením a osmažte v pekáči zo všetkých
strán. Potom pridajte polievkovú zeleninu z mari‐
nády.
Do pekáča nalejte trochu marinády. Pekáč by
mal byť pokrytý do výšky asi 10 – 15 mm. Pekáč
zakryte pokrievkou a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 150 minút
Úroveň v rúre: 1
Zadné zo zveriny
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda. Teplota vo vnútri
mäsa 70 °C.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, teplotnú sondu na
meranie teploty zasuňte do vnútra mäsa a vložte
ho do teplu odolného pekáča.
Úroveň v rúre: 1
Pečená zverina
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti medzi 1000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm.
Zakryte pokrievkou.
SLOVENSKY 5
Úroveň v rúre: 1
Králik
Prísady:
2 králičie chrbty
6 borievok (drvených)
soľ a korenie
30 g roztopeného masla
125 ml kyslej smotany
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
Príprava:
Zajačie chrbty potrite drvenými borievkami, soľou
a korením a potom roztopeným maslom.
Položte zajačie chrbty na pekáč, polejte kyslou
smotanou a pridajte polievkovú zeleninu.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
Králik na horčici
Prísady:
2 králiky, každý 800 g
soľ a korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 nahrubo posekané cibule
50 g slaniny nakrájanej na kocky
2 polievkovej lyžice múky
375 ml slepačieho vývaru
125 ml bieleho vína
1 čajová lyžička čerstvého tymianu
125 ml smotany
2 polievkové lyžice francúzskej horčice
Príprava:
Králiky nasekajte na 8 podobne veľkých kúskov,
okoreňte soľou a korením a osmažte na vhod‐
nom pekáči na varnej zóne zo všetkých strán.
Vyberte kúsky králikov a osmažte cibuľu a slani‐
nu. Posypte múkou a zmiešajte. Primiešajte sle‐
pačí vývar, biele víno a tymian a priveďte do va‐
ru.
Pridajte smotanu a francúzsku horčicu, vráťte
späť mäso, prikryte pokrievkou a vložte do spo‐
trebiča.
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
Mäso z diviaka
Príprava marinády:
1,5 l červeného vína
150 g zeleru hľuznatého
150 g mrkvy
•2 cibule
5 bobkových listov
5 klinčekov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva, pór, ze‐
ler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a nechajte vy‐
chladnúť.
1,5 kg mäsa z diviaka (plece)
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé pokry‐
té a nechajte marinovať 3 dni.
Prísady na pečenie:
•soľ
korenie
polievková zelenina z marinády
1 malá konzerva húb kuriatok
Príprava:
Mäso z diviaka vyberte z marinády a osušte.
Okoreňte soľou a korením a osmažte na varnom
paneli v pekáči zo všetkých strán. Pridajte kuriat
ka a trochu polievkovej zeleniny z marinády.
Nalejte marinádu do pekáča. Pekáč by mal byť
pokrytý do výšky asi 10 – 15 mm. Pekáč zakryte
pokrievkou a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 140 minút
Úroveň v rúre: 1
Pečené jahňacie
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti medzi 1000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 30 mm.
Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Jahňacie pečené, medium
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda. Teplota vo vnútri
mäsa 58 °C.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, teplotnú sondu na
meranie teploty zasuňte do vnútra mäsa a vložte
ho do teplu odolného pekáča.
Úroveň v rúre: 1
6
www.electrolux.com
Jahňacie stehno
Prísady:
2,7 kg jahňacieho stehna
30 ml olivového oleja
•soľ
korenie
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok čerstvého rozmarínu (alebo 1 čajová
lyžička sušeného)
•voda
Príprava:
Jahňacie stehno umyte, osušte, votrite doňho oli‐
vový olej a mäso niekoľkokrát narežte. Osoľte a
okoreňte. Ošúpte strúčiky cesnaku, nakrájajte ho
na plátky a spolu s výhonkami rozmarínu ho
vtlačte do zárezov v mäse.
Jahňacie stehno vložte do pekáča a pridajte vo‐
du. Dno by malo byť pokryté do výšky asi 10 –
15 mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči: 165 minút
Úroveň v rúre: 1
Pre parné spotrebiče: do nádržky na vodu pri‐
lejte 500 ml vody.
HYDINA
Celé kura
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti medzi 900 a 2 100 g.
Príprava:
Kura vložte do ohňovzdornej nádoby a okoreňte
podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso obráťte.
Na displeji sa zobrazí pripomienka.
Úroveň v rúre: 1
Celá morka
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1700 do 4 700
g.
Príprava:
Morku vložte do teplovzdornej nádoby a okoreň‐
te podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso obráťte.
Na displeji sa zobrazí pripomienka.
Úroveň v rúre: 1
Celá kačica
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1500 do 3 300
g.
Príprava:
Kačicu vložte do teplovzdornej nádoby a okoreň‐
te podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso obráťte.
Na displeji sa zobrazí pripomienka.
Úroveň v rúre: 1
Celá hus
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti v škále od 2300 do 4 700
g.
Príprava:
Hus vložte do teplovzdornej nádoby a okoreňte
podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso obráťte.
Na displeji sa zobrazí pripomienka.
Úroveň v rúre: 1
Hydina bez kostí
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda, teplota vo vnútri
mäsa 75 °C.
Príprava:
Vykostené morčacie prsia okoreňte podľa chuti,
teplotnú sondu na meranie teploty zasuňte do
vnútra mäsa a vložte ho do teplu odolného peká‐
ča.
Úroveň v rúre: 1
Kuracie stehná
Prísady:
4 kuracie stehná po 250 g
250 g kyslej smotany
125 ml smotany
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička papriky
1 čajová lyžička korenia karí
1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
250 g na plátky nakrájaných konzervovaných
húb
20 g kukuričného škrobu
Príprava:
SLOVENSKY 7
Kuracie stehná očistite a položte na pekáč. Zvyš‐
né prísady zmiešajte a zmesou polejte kuracie
stehná.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Kohút na víne
Prísady:
•1 kurča
•soľ
korenie
1 polievková lyžica múky
50 g očisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1 výhonok tymianu
150 g slaniny nakrájanej na kocky
250 g očistených a rozštvrtených kozákov
12 ošúpaných šalotiek
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
Príprava:
Kurča očistite, ochuťte soľou a korením a posyp‐
te múkou.
V pekáči zohrejte očistené maslo a kurča osmaž‐
te zo všetkých strán. Prilejte biele víno, kurací
vývar a sójovú omáčku a priveďte do varu.
Pridajte petržlenovú vňať, tymian, slaninu, huby,
šalotky a cesnak.
Priveďte znovu do varu, prikryte pokrievkou a
vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Pečená kačica na pom.
Prísady:
1 kačica (1,6 – 2,0 kg)
•soľ
korenie
3 pomaranče, ošúpané, s odstránenými ja‐
dierkami a nakrájané na kocky
1/2 čajovej lyžičky soli
2 pomaranče na šťavu
150 ml sherry
Príprava:
Kačicu očistite, okoreňte soľou a korením a potri‐
te pomarančovou kôrou.
Kačicu naplňte osolenými kockami pomaranča a
zošite ju.
Kačicu položte na pekáč prsiami nadol.
Odšťavte pomaranče, šťavu zmiešajte zo sherry
a kačicu polejte.
Kačicu vložte do spotrebiča. Po 30 minútach ju
otočte (zaznie signál).
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
Plnené kura
Prísady:
1 kura, 1,2 kg (s drobkami)
1 polievková lyžica oleja
1 čajová lyžička soli
1/4 čajovej lyžičky papriky
50 g strúhanky
3 – 4 polievkové lyžice mlieka
1 cibuľa, nasekaná
1 zväzok nasekanej petržlenovej vňate
20 g masla
•1 vajce
soľ a korenie
Príprava:
Kurča očistite a osušte. Zmiešajte olej, soľ, papri‐
ku a votrite ju do kurčaťa.
Plnka: Zmiešajte strúhanku a mlieko. Do panvice
dajte nakrájanú cibuľu, petržlen a maslo a ne‐
chajte podusiť. Najemno nakrájajte srdce, pečeň
a žalúdok a pridajte vajce. Potom všetko spolu
zmiešajte a ochuťte soľou a korením.
Kurča položte na pekáč prsiami dole a vložte do
spotrebiča. Po 30 minútach otočte. (Zaznie zvu‐
kový signál.)
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
RYBA
Celá ryba do 1 kg
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda, teplota vo vnútri
mäsa 65 °C.
Príprava:
Rybu okoreňte podľa chuti, teplotnú sondu za
suňte do vnútra mäsa a vložte ho do teplu odol‐
ného pekáča.
Úroveň v rúre: 1
8
www.electrolux.com
Rybie filé
Prísady:
600 – 700 g filé zo zubáča, lososa alebo mor‐
ského pstruha
150 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
50 g strúhanky
1 čajová lyžička estragónu
nasekaná petržlenová vňať
soľ, čierne korenie
•citrón
•maslo
Príprava:
Filé pokropte citrónovou šťavou a nechajte ho
chvíľu marinovať, potom zvyšnú šťavu utrite ku‐
chynským papierom. Rybie filé ochuťte z oboch
strán soľou a čiernym korením. Potom rybie filé
položte do maslom potretej teplovzdornej nád‐
oby.
Zmiešajte strúhaný syr, smotanu, strúhanku, es‐
tragón a nasekanú petržlenovú vňať. Zmes hneď
rozotrite na rybie filé a na zmes dajte malé vloč‐
ky masla.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
Treska
Prísady:
800 g sušenej tresky
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 veľké cibule
6 ošúpaných strúčikov cesnaku
2 póry
6 červených papričiek
1/2 konzervy nakrájaných paradajok (200 g)
200 ml bieleho vína
200 ml bujónu
korenie, soľ, tymian, oregano
Príprava:
Sušenú tresku cez noc namočte. Na ďalší deň
nechajte tresku odtiecť a vložte ju do hrnca s
čerstvou vodou, položte na varnú dosku a pri‐
veďte do varu. Potom ju odstavte a nechajte vy‐
chladnúť.
Do panvice pridajte olivový olej a nechajte ho zo‐
hriať. Ošúpte cibuľu, najemno ju nakrájajte, roz‐
drvte očistené strúčiky cesnaku, nakrájajte pór a
umyte ho. Všetko vložte do panvice s horúcim tu‐
kom a rýchlo osmažte. Z papriky odstráňte ja‐
dierka a nakrájajte ju na prúžky. Potom ich vložte
do panvice aj s posekanými paradajkami.
Pridajte biele víno a bujón a nechajte chvíľu sla‐
bo vrieť. Ochuťte korením, soľou, tymianom a
oreganom a nechajte v panvici pomaly vrieť ďal‐
ších 15 minút.
Z hrnca vyberte vychladnutú sušenú tresku a
utrite ju do sucha kuchynským papierom. Od‐
stráňte kožu, kosti a všetky plutvy. Rybie mäso
rozoberte na menšie kúsky a vložte do teplo‐
vzdornej nádoby spolu so zeleninou.
Čas v spotrebiči: 30 minút
Úroveň v rúre: 1
Ryba v soli
Prísady:
celá ryba, približne 1,5 – 2 kg
2 nenavoskované citróny
1 hlavička feniklu
4 výhonky čerstvého tymianu
3 kg kamennej soli
Príprava:
Rybu očistite a votrite do nej šťavu z oboch ne‐
navoskovaných citrónov.
Potom rybu naplňte feniklom nakrájaným na ten‐
ké plátky a výhonkami čerstvého tymianu.
Polovicu kamennej soli presypte do zapekacej
formy a na vrch položte rybu. Druhú polovicu ka‐
mennej soli nasypte na rybu a pevne ju zatlačte.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Plnené calamari
Prísady:
1 kg stredne veľký kalmar, očiste
•1 veľká cibuľa
2 polievkové lyžice olivového oleja
90 g uvarenej dlhozrnnej ryže
4 polievkové lyžičky píniových orechov
4 polievkové lyžice hrozienok
2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
soľ, čierne korenie
•šťava z citróna
4 polievkové lyžice olivového oleja
150 ml vína
500 ml paradajkovej šťavy
Príprava:
SLOVENSKY 9
Kalmara dôkladne potrite soľou a potom umyte
pod tečúcou vodou.
Ošúpte cibuľu, najemno ju nakrájajte a osmažte
ju s dvomi polievkovými lyžicami olivového oleja
do sklovita. K cibuli pridajte dlhozrnnú ryžu, pí‐
niové orechy, hrozienka a posekanú petržlenovú
vňať, osoľte, okoreňte a pridajte šťavu z citróna.
Kalmara voľne naplňte touto zmesou a zašite
otvor.
Do pekáča nalejte štyri polievkové lyžice olivové‐
ho oleja a kalmara osmažte na varnej zóne. Pri‐
dajte víno a paradajkovú šťavu.
Pekáč zakryte vekom a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
Dusený losos
Prísady:
•400 g zemiakov
2 zväzky jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 malá plechovka sekaných paradajok (400 g)
4 filety lososa
•šťava z citróna
soľ a korenie
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bieleho vína
1 vňať čerstvého rozmarínu
150 ml vína
1/2 zväzku čerstvého tymianu
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte ich, rozštvrťte a varte v
osolenej vode 25 minút. Potom ich osušte a na‐
krájajte na plátky.
Cibuľku umyte a najemno nasekajte. Ošúpte
strúčiky cesnaku a nakrájajte ich na malé kúsky.
Cibuľu a cesnak zmiešajte s posekanými para‐
dajkami.
Lososové filety pokropte citrónovou šťavou a ne‐
chajte ich marinovať. Potom ich osušte, osoľte a
okoreňte.
Zmiešajte zeleninu a zemiaky a dajte ich do vy‐
mastenej teplovzdornej nádoby, okoreňte a na
vrch položte lososa.
Polejte zeleninovým vývarom a bielym vínom. Na
vrchu posypte rozmarínom a tymianom.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
Zapečené ryby so zemiakmi
Prísady:
8 – 10 zemiakov
•2 cibule
125 g sardelových filiet
300 ml smotany
2 polievkové lyžice strúhanky
korenie
čerstvo nasekaný tymian
2 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké
prúžky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na prúžky.
Teplovzdornú zapekaciu nádobu vymastite mas‐
lom. Tretinu zemiakov a cibule vložte do nádoby.
Na vrch poukladajte polovicu sardelových filiet a
pokryte ich ďalšou tretinou cibule a zemiakov. Na
ne rozmiestnite zvyšok sardelových filiet. Na vrch
rozložte zvyšnú tretinu cibule a zemiakov, pričom
vrchná vrstva budú zemiaky.
Posypte korením a sekaným tymianom.
Polejte sardelovým nálevom a pridajte smotanu.
Posypte strúhankou a na vrchu rozložte maslo v
malých vločkách.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 2
KOLÁČ
Citrónový koláč
Prísady do zmesi:
250 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
•4 vajcia
150 g múky
150 g škrobu
1 čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Iné:
Štvorcová forma na pečenie dlhá 30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie
Príprava:
10
www.electrolux.com
Do vhodnej misy pridajte maslo, cukor, citrónovú
kôru, vanilkový cukor a soľ a vymiešajte do peni‐
sta. Potom pridajte vajcia po jednom a znova
rozmiešajte na penu.
Do zmesi pridajte prášok na pečenie rozmieša
s múkou a škrobom a dobre premiešajte.
Cesto vložte do vymastenej a strúhankou vysy‐
panej formy na pečenie, rovnomerne rozotrite a
vložte do spotrebiča.
Po upečení zmiešajte citrónovú šťavu a práškový
cukor. Upečený koláč vyklopte na alobal.
Alobal na okrajoch koláča zahnite nahor, aby
žiadna tekutina nemohla vytiecť. Koláč poprepi‐
chujte tenkou drevenou paličkou a rovnomerne
potrite štetcom namočeným do citrónovej polevy.
Polevu nechajte vsiaknuť do koláča.
Čas v spotrebiči: 75 minút
Úroveň v rúre: 1
Švédsky koláč
Prísady:
5 vajec
•340 g cukru
100 g roztopeného masla
•360 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne 15 g)
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
200 ml studenej vody
Iné:
Okrúhla otváracia forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm, vystlaná papierom na pečenie.
Príprava:
Cukor, vajcia, vanilkový cukor a soľ pridajte do
misky na miešanie a 5 minút šľahajte. Potom pri‐
dajte a primiešajte roztopené maslo.
Do krémovej zmesi pridajte múku zmiešanú s
práškom na pečenie a všetko rozmiešajte.
Nakoniec pridajte studenú vodu a všetko dobre
premiešajte. Cesto prelejte do formy na pečenie,
rovnomerne rozotrite a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Piškótový koláč
Prísady:
•4 vajcia
2 polievkové lyžice horúcej vody
50 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
100 g cukru
100 g múky
100 g škrobu
2 zarovnané čajové lyžičky prášku na pečenie
Iné:
Okrúhla otváracia forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm, vystlaná papierom na pečenie.
Príprava:
Oddeľte žĺtka od bielkov. Vaječné žĺtka s horúcou
vodou, 50 g cukru, vanilkovým cukrom a soľou
vyšľahajte do penista. Vaječné bielka šľahajte so
100 g cukru, až kým sa netvoria kopčeky.
Preosejte múku, kukuričný škrob a prášok na pe‐
čenie.
Opatrne zmiešajte vaječné bielka a žĺtka. Potom
jemne vmiešajte múkovú zmes. Cesto prelejte do
formy na pečenie, rovnomerne rozotrite a vložte
do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
Tvarohový koláč
Prísady na korpus:
150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
•1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
3 vaječné bielka
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žĺtky
200 g cukru
šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku, vanilková prí‐
chuť (40 g alebo zodpovedajúce množstvo
prášku na prípravu pudingu z 500 ml mlieka)
Iné:
Čierna vymastená otváracia forma na pečenie
s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby. Pridajte
ostatné prísady a rozmiešajte ich ručným mixé‐
rom. Cesto odložte na 2 hodiny do chladničky.
Približne 2/3 cesta položte na vymastené dno
otváracej formy a na viacerých miestach prepich‐
nite vidličkou.
SLOVENSKY 11
Zo zvyšku zmesi vyformujte asi 3 cm vysoký
okraj.
Ručným mixérom vyšľahajte vaječné bielka na
tuhú penu. Opláchnite hrozienka, nechajte ich
dobre odtiecť, polejte ich rumom a nechajte ich
napučať.
Do vhodnej misy pridajte odtučnený tvaroh, žĺtky,
cukor, citrónovú šťavu, kyslú smotanu a pudingo‐
vý prášok a všetko dôkladne rozmiešajte.
Nakoniec do tvarohovej zmesi pozorne primie‐
šajte vyšľahané vaječné bielka a hrozienka.
Čas v spotrebiči: 85 minút
Úroveň v rúre: 1
Biskupský chlebíček
Prísady:
•200 g masla
•200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
•3 vajcia
•300 g múky
1/2 balenia prášku na pečenie (približne 8 g)
125 g ríbezlí
125 g hrozienok
60 g sekaných mandlí
60 g kandizovanej citrónovej alebo pomaran‐
čovej kôry
60 g posekaných kandizovaných čerešní
70 g lúpaných celých mandlí
Iné:
Čierna otváracia forma na pečenie s prieme‐
rom 24 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo, cukor, vanil‐
kový cukor a soľ a všetky prísady vymiešajte na
krémovú zmes. Potom pridajte vajcia po jednom
a zmes znova vymiešajte. Do krémovej zmesi
pridajte prášok na pečenie rozmiešaný s múkou
a premiešajte.
Potom do zmesi primiešajte aj ovocie.
Zmes vložte do pripravenej formy a na kraji vy‐
tiahnite zmes o trochu vyššie než v strede. Okraj
a stred koláča ozdobte olúpanými celými man‐
dľami. Koláč vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 100 minút
Úroveň v rúre: 1
Koláč s mrveničkou
Prísady na cesto:
375 g múky
20 g droždia
150 ml vlažného mlieka
60 g cukru
1 štipka soli
2 vaječné žĺtky
75 g mäkkého masla
Prísady do mrveničky:
200 g cukru
200 g masla
1 čajová lyžička škorice
350 g múky
50 g sekaných orechov
30 g roztopeného masla
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a v strede
vytvorte priehlbinu. Kvasnice rozdrvte, vložte do
tejto priehlbiny, rozmiešajte s mliekom a s tro‐
chou múky z okrajov, poprášte múkou a uložte
na teplom mieste, aby zmes kysla, až kým sa na
múčnom poprašku nevytvoria trhliny.
Cukor, vaječné žĺtka, maslo a soľ umiestnite na
okraj múky. Všetky prísady vymieste na vláčne
kysnuté cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste, až kým
nevykysne na dvojnásobnú veľkosť. Potom cesto
vyvaľkajte, položte ho na vymastený pekáč a ne
chajte ho znovu vykysnúť.
Vo vhodnej miske na miešanie zmiešajte cukor,
maslo a škoricu.
Pridajte múku a orechy a primiešajte ich do syp‐
kej zmesi.
Nakysnuté cesto potrite maslom a posypte rov‐
nomerne posýpkou.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
Pletenec
Prísady na cesto:
650 g múky
20 g droždia
200 ml mlieka
40 g cukru
5 g soli
5 vaječných žĺtkov
200 g mäkkého masla
Prísady na plnku:
12
www.electrolux.com
250 g nasekaných lieskových orieškov
20 g strúhanky
1 čajová lyžička mletého zázvoru
•50 ml mlieka
60 g medu
30 g roztopeného masla
•20 ml rumu
Prísady na potretie a posypanie:
1 vaječný žĺtok
malé množstvo mlieka
50 g mandľových lupienkov
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a v strede
vytvorte priehlbinu. Kvasnice rozdrvte, vložte do
tejto priehlbiny, rozmiešajte s mliekom, s trochou
cukru a s trochou múky z okrajov, poprášte mú
kou a uložte na teplom mieste, aby zmes kysla,
až kým sa na múčnom poprašku nevytvoria trhli‐
ny.
Zvyšný cukor pridajte na okraj múky. Všetky prí‐
sady vymieste na vláčne kysnuté cesto. Cesto
nechajte kysnúť na teplom mieste, až kým nevy‐
kysne na dvojnásobnú veľkosť.
Potom zmiešajte všetky prísady na náplň. Cesto
rozdeľte na tretiny a každú z nich vyvaľkajte na
dlhý obdĺžnik. Na každý obdĺžnik rozotrite tretinu
náplne a potom kúsky cesta zrolujte.
Z týchto troch kúskov cesta vytvorte pletenec.
Povrch pletenca potrite zmesou vaječného žĺtka
a mlieka a posypte ho mandľovými lupienkami.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Kysnutá bábovka
Prísady na korpus:
•500 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g sušené‐
ho droždia alebo 42 g čerstvého droždia)
80 g práškového cukru
•150 g masla
•3 vajcia
2 zarovnané čajové lyžičky soli
150 ml mlieka
70 g hrozienok (vopred namočte na hodinu do
20 ml višňového likéru)
Prísady na potretie a posypanie:
50 g lúpaných celých mandlí
Príprava:
Do nádoby na miešanie pridajte múku, sušené
kvasnice, práškový cukor, maslo, vajcia, soľ a
mlieko a vymieste jemné cesto. Cesto v nádobe
zakryte a nechajte kysnúť 1 hodinu.
Namočené hrozienka ručne vmiešajte do cesta.
Do každej priehlbiny vymastenej a vymúčenej
formy na bábovku vložte jednu mandľu.
Potom cesto vytvarujte do tvaru párku a umiest‐
nite do formy. Zakryte a znovu nechajte kysnúť
45 minút.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
Koláč Savarin
Prísady na cesto:
350 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g sušené
ho droždia alebo 42 g čerstvého droždia)
75 g cukru
100 g masla
5 vaječných žĺtkov
1/2 čajovej lyžičky soli
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
125 ml mlieka
Po pečení:
375 ml vody
200 g cukru
100 ml slivovice alebo 100 ml pomarančového
likéru
Príprava:
Do nádoby na miešanie pridajte múku, sušené
kvasnice, cukor, maslo, vaječné žĺtka, soľ, vanil‐
kový cukor a mlieko a vymieste jemné cesto. Ce‐
sto v nádobe zakryte a nechajte kysnúť 1 hodinu.
Potom cesto vložte do vymastenej kruhovej for‐
my, zakryte a nechajte znovu kysnúť 45 minút.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
Po pečení:
Vodu a cukor priveďte do varu a nechajte vy‐
chladnúť.
Do cukrovej vody pridajte slivovicu alebo poma‐
rančový likér a zamiešajte.
Keď koláč vychladne, niekoľkokrát do neho pich‐
nite drevenou špajdľou a nechajte zmes rovno‐
merne vsiaknuť do koláča.
Brownies - čok. koláčiky
Prísady:
250 g horkej čokolády
250 g masla
375 g cukru
SLOVENSKY 13
2 balenie vanilkového cukru (približne 16 g)
1 štipka soli
5 polievkových lyžíc vody
5 vajec
375 g vlašských orechov
•250 g múky
1 čajová lyžička prášku na pečenie
Príprava:
Čokoládu nalámte na väčšie kúsky a rozpustite
ju vo vodnom kúpeli.
Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a vodu vymie‐
šajte do krémovej zmesi, pridajte vajcia a rozto‐
penú čokoládu.
Vlašské orechy nahrubo posekajte, zmiešajte s
múkou a práškom na pečenie a vmiešajte ich do
čokoládovej zmesi.
Hlboký plech na pečenie vysteľte papierom na
pečenie, nalejte naň zmes a rozotrite.
Čas v spotrebiči: 50 minút
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Nechajte vychladnúť, odstráňte papier na peče‐
nie a nakrájajte na štvorce.
Muffiny
Prísady:
•150 g masla
•150 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
kôra z jedného nenavoskovaného citróna
•2 vajcia
•50 ml mlieka
25 g škrobu
•225 g múky
10 g prášku na pečenie
1 fľaša višní (375 g)
225 g čokoládových lupienkov
Iné:
Papierové formičky s priemerom približne 7
cm
Príprava:
Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru z jedné‐
ho nenavoskovaného citróna vymiešajte na kré‐
movú zmes. Pridajte vajcia a znovu dôkladne vy‐
miešajte.
Zmiešajte kukuričný škrob, múku a prášok na pe‐
čenie a primiešajte do zmesi spolu s mliekom.
Višne sceďte a vmiešajte ich do zmesi spolu s
čokoládovými lupienkami.
Zmes nalejte do papierových formičiek, ktoré na‐
ukladáte na plech na pečenie, a plech vložte do
spotrebiča. Ak máte, použite plech na muffiny.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úroveň v rúre: 2
Sladký koláč
Prísady:
2 plátky originálneho švajčiarskeho lístkového
cesta alebo odpaľovaného cesta (vyrolované‐
ho do štvorca)
50 g pomletých lieskových orechov
1,2 kg jabĺk
•3 vajcia
300 ml smotany
70 g cukru
Príprava:
Cesto položte na dobre vymastený plech na pe‐
čenie a spodok poprepichujte vidličkou. Lieskové
orechy rovnomerne posypte po ceste. Jablká
ošúpte, odstráňte jadrovníky a potom jablká na‐
krájajte na 12 plátkov. Plátky rovnomerne rozlož‐
te na ceste. Zmiešajte vajcia, smotanu, cukor a
vanilkový cukor a zmes vylejte na jablká.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
Mrkvový koláč (1. verzia)
Prísady do zmesi:
150 ml slnečnicového oleja
100 g hnedého cukru
•2 vajcia
75 g sirupu (melasy)
175 g múky
1 čajová lyžička škorice
1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
1 čajová lyžička prášku na pečenie
200 g jemne nastrúhanej mrkvy
75 g sultánok
25 g strúhaného kokosu
Prísady do obloženia:
50 g masla
150 g smotanového syra
40 g kryštálového cukru
mleté lieskové oriešky
Iné:
Okrúhla vymastená otváracia forma na peče‐
nie s priemerom 22 cm
14
www.electrolux.com
Príprava:
Slnečnicový olej, hnedý cukor, vajcia a sirup vy‐
miešajte do krémovej zmesi. Zvyšok prísad po‐
tom primiešajte do zmesi.
Zmes vylejte na vymastený plech na pečenie.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Zmiešajte maslo, smotanový syr a kryštálový cu‐
kor (v prípade potreby pridajte trochu mlieka, aby
sa zmes dala rozotierať).
Keď koláč vychladne, rozotrite po ňom zmes a
posypte ju mletými lieskovými orechmi.
Mrkvový koláč (2. verzia – švajčiarsky re
cept)
Prísady do zmesi:
4 vaječné bielka
1 štipka soli
80 g práškového cukru
•120 g cukru
200 g jemne nastrúhanej mrkvy
200 g nadrobno rozdrvených mandlí
1 citrón, šťava a nastrúhaná kôra
1 polievková lyžica cherry
1/2 čajovej lyžičky škorice
60 g múky
1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
Prísady do obloženia:
150 g práškového cukru
1 polievková lyžica cherry
12 dekoratívnych marcipánových mrkvičiek
mleté lieskové oriešky
Iné:
Vymastená okrúhla otváracia forma na peče‐
nie s priemerom 26 cm vystlaná papierom na
pečenie.
Príprava:
Vaječné bielka šľahajte so soľou, až kým sa ne‐
vytvoria kopčeky, pridajte práškový cukor a zno‐
vu vyšľahajte. Vaječné žĺtka a cukor vymiešajte
na krémovú zmes a pridajte ďalšie prísady. Štvrt‐
inu vyšľahaného bielka pridajte k vaječným
žĺtkom a potom opatrne primiešajte aj zvyšok va‐
ječného bielka. Cesto nalejte do pripravenej for‐
my na pečenie a uhlaďte ho.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Koláč nechajte vychladnúť. Odporúčame, aby
ste cesto pripravili jeden až dva dni vopred a
odložili ho zakryté do chladničky. Polevu získate
zmiešaním práškového cukru s čerešňovým liké‐
rom. V prípade potreby pridajte aj vodu. Koláč
polejte polevou a ozdobte marcipánovými mrk‐
vičkami.
Mandľový koláč
Prísady do zmesi:
5 vajec
200 g cukru
100 g marcipánu
200 ml olivového oleja
450 g múky
1 polievková lyžica škorice
1 balenie prášku na pečenie (približne 15 g)
50 g sekaných pistácií
125 g mletých mandlí
300 ml mlieka
Prísady do obloženia:
200 g marhuľového džemu
5 polievkových lyžíc práškového cukru
1 čajová lyžička škorice
2 polievkové lyžice horúcej vody
pražené mandľové lupienky
Iné:
otváracia forma na pečenie s priemerom 28
cm
Príprava:
Vajcia, cukor a marcipán miešajte 5 minút, aby
vznikla krémová zmes a potom pomaly pridávaj‐
te olivový olej.
Preosejte múku, škoricu a prášok na pečenie,
primiešajte posekané pistácie a mleté mandle.
Potom túto zmes spolu s mliekom opatrne vmie‐
šajte do vaječnej zmesi.
Cesto prelejte do otváracej formy, ktorej dno je
posypané strúhankou.
Čas v spotrebiči: 70 minút
Úroveň v rúre: 1
Po pečení:
Marhuľový džem zohrejte a rozotrite ho po koláči
pomocou štetca. Potom ho nechajte vychladnúť.
Zmiešajte práškový cukor, škoricu a teplú vodu.
Zmes rozotrite na koláč. Hneď potom koláč po‐
sypte mandľami.
Ovocný koláč
Prísady do cesta:
200 g múky
SLOVENSKY 15
1 štipka soli
•125 g masla
•1 vajce
50 g cukru
50 ml studenej vody
Prísady na plnku:
Sezónne ovocie (400 g jabĺk, hrušiek, višní a
pod.)
90 g mletých mandlí
•2 vajcia
•100 g cukru
90 g mäkkého masla
Iné:
Vymastená forma na quiche s priemerom 28
cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby, primiešajte
soľ a maslo nakrájané na malé kúsky. Potom pri‐
dajte vajce, cukor a studenú vodu a zmes vymie‐
ste na cesto.
Cesto nechajte 2 hodiny v chladničke. Vychlade‐
né cesto vyvaľkajte, umiestnite ho na vymastenú
formu na quiche a poprepichujte vidličkou. Ovo‐
cie očistite, odstráňte jadrovníky, kôstky alebo ja‐
dierka, nakrájajte na malé kúsky alebo plátky a
rozmiestnite ho na ceste. Do vhodnej nádoby pri‐
dajte mleté mandle, vajcia, cukor a mäkké maslo
a všetko zmiešajte. Potom zmes prelejte na ovo‐
cie a vyrovnajte.
Čas v spotrebiči: 50 minút
Úroveň v rúre: 1
Babičkin jablkový koláč
Prísady:
•250 g masla
•250 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
100 g marcipánu
5 vajec
•500 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne 15 g)
1 vrecúško perníkového korenia (približne 20
g)
50 g kakaového prášku
150 ml červeného vína
1,2 kg jabĺk
Príprava:
Do miešacej misy pridajte maslo, cukor, vanilko
vý cukor a soľ a zmes vyšľahajte do penista. Pri‐
dajte marcipán nakrájaný na malé kúsky a vy‐
miešajte na hladkú zmes. Po jednom pridajte vaj‐
cia a šľahajte, kým nevznikne nadýchaná zmes.
Do zmesi pridajte múku, prášok na pečenie, per‐
níkové korenie a kakaový prášok. Primiešajte
červené víno. Cesto vložte do hlbokého plechu
na pečenie vystlaného papierom na pečenie a
vyhlaďte povrch. Jablká olúpte a zbavte jadra a
nakrájajte na 0,5 cm plátky. Slivkové pyré: Na‐
aranžujte plátky na vrch cesta a otvory po jadrov‐
níkoch vyplňte slivkovým pyré. Potom vložte do
spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 50 minút
Úroveň v rúre: 1
Po upečení nechajte koláč vychladnúť a od‐
stráňte papier na pečenie.
Poleva:
250 ml jablkového džúsu
1 vrecúško koláčovej polevy
Po upečení nechajte koláč vychladnúť a od‐
stráňte papier na pečenie.
Zamiešajte polevu, použite pritom jablkový džús
a vrecúško koláčovej polevy a polevu rozotrite na
koláč.
PIZZA/PIROHY/CHLIEB
Pizza
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vody
300 g múky
3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných paradajok (200
g)
200 g nastrúhaného syra
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra Feta
oregano
Iné:
Vymastený plech na pečenie
Príprava:
Droždie rozdrvte v miske a rozpustite vo vode.
Pridajte múku s primiešanou soľou a olej.
Prísady mieste až dovtedy, kým cesto nie je
vláčne a neoddeľuje sa od misy. Cesto potom
16
www.electrolux.com
nechajte vykysnúť, kým nebude mať dvojnásob
ný objem.
Cesto vyvaľkajte a položte ho na vymastený
plech na pečenie. Vidličkou poprepichujte.
Postupne ukladajte na cesto prísady obloženia.
Čas v spotrebiči: 25min.
Úroveň v rúre: 1
Cibuľový koláč
Prísady na cesto:
•300 g múky
20 g droždia
125 ml mlieka
•1 vajce
50 g masla
•3 g soli
Prísady do obloženia:
750 g cibule
250 g slaniny
•3 vajcia
250 g kyslej smotany
125 ml mlieka
1 čajová lyžička soli
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a v strede
vytvorte priehlbinu.
Droždie rozdrvte, vložte ho do priehlbiny, zmie‐
šajte s mliekom a trochou múky okolo kraja. Po‐
sypte múkou a nechajte vykysnúť na teplom mie
ste, až kým sa na múčnom poprašku nevytvoria
trhliny.
Pridajte na okraj múky vajce a maslo. Všetky prí‐
sady vymieste na vláčne kysnuté cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste, až kým
nevykysne na dvojnásobnú veľkosť.
Zatiaľ olúpte a rozštvrťte cibule a nakrájajte ich
na tenké plátky.
Slaninu nakrájajte na kocky a jemne uduste s ci‐
buľou, aby nezhnedla. Nechajte vychladnúť.
Vyvaľkajte cesto a umiestnite ho na vymastený
plech na pečenie, spodok prepichnite vidličkou a
kraje vytlačte nahor. Ešte raz ho nechajte dokys‐
núť.
Rozmiešajte vajcia, kyslú smotanu, mlieko, soľ a
čierne korenie. Vychladenú cibuľu a slaninu roz‐
ložte po korpuse. Rozložte zmes a vyhlaďte.
Čas v spotrebiči: 45min.
Úroveň v rúre: 1
Slaný lotrinský koláč
Prísady do cesta:
200 g múky
•2 vajcia
100 g masla
1/2 čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orecha
Prísady do obloženia:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej slaniny
•2 vajcia
250 g kyslej smotany
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Iné:
Čierna vymastená forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do vhodnej
nádoby a vymiešajte na hladké cesto. Cesto ne‐
chajte niekoľko hodín postáť v chlade.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do vymastenej
čiernej formy. Spodok prepichnite vidličkou.
Slaninku rozložte na ceste.
Na polevu zmiešajte vajcia, kyslú smotanu a ko‐
renie. Potom pridajte syr.
Slaninu polejte polevou.
Čas v spotrebiči: 40min.
Úroveň v rúre: 1
Koláč z kozieho syra
Prísady do cesta:
125 g múky
60 ml olivového oleja
1 štipka soli
3 – 4 polievkové lyžice studenej vody
Prísady do obloženia:
1 polievková lyžica olivového oleja
•2 cibule
soľ a korenie
1 čajová lyžička posekaného tymianu
125 g syru ricotta
100 g kozieho syra
2 polievkové lyžice olív
•1 vajce
60 ml smotany
Iné:
SLOVENSKY 17
Čierna vymastená forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm
Príprava:
Pridajte múku, olivový olej a soľ do zmiešavacej
nádoby a miešajte, až kým sa zmes nebude pod‐
obať strúhanke. Pridajte vodu a vymieste zmes
na cesto. Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chlade.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do vymastenej
čiernej formy. Spodok prepichnite vidličkou.
Do panvice pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového
oleja. Ošúpte cibule, nakrájajte na tenké plátky a
duste v oleji na panvici prikryté asi 30 minút.
Osoľte, okoreňte a zmiešajte s 1/2 čajovej lyžičky
posekanej petržlenovej vňate.
Cibuľu nechajte trochu vychladnúť a potom ju
rozložte na cesto.
Potom na povrch rozmiestnite vrstvu syru ricotta
a kozieho syra a pridajte olivy. Posypte 1/2 čajo‐
vej lyžičky sekaného tymianu.
Na polevu zmiešajte vajcia a kyslú smotanu. Ko
láč polejte polevou.
Čas v spotrebiči: 45min.
Úroveň v rúre: 1
Syrový koláč
Prísady:
1,5 plátku originálneho švajčiarskeho lístkové‐
ho cesta alebo odpaľovaného cesta (vyrolova‐
ného do štvorca)
500 g nastrúhaného syra
200 ml smotany
100 ml mlieka
•4 vajcia
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Príprava:
Lístkové cesto umiestnite na dobre vymastený
plech na pečenie. Potom cesto poprepichujte vi‐
dličkou.
Syr rovnomerne rozložte na ceste. Zmiešajte
smotanu, mlieko a vajcia, osoľte, okoreňte a pri‐
dajte muškátový orech. Zmes znovu dobre pre‐
miešajte a polejte ňou syr.
Čas v spotrebiči: 40min.
Úroveň v rúre: 2
Syrové pečivo
Prísady:
400 g syra Feta
•2 vajcia
3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
čierne korenie
80 ml olivového oleja
375 g cesta filo
Príprava:
Zmiešajte syr Feta, vajcia, petržlenovú vňať a
korenie. Cesto filo prikryte vlhkou utierkou, aby
nevysychalo. Položte 4 plátky na seba, pričom
každý z nich zľahka potrite olejom.
Narežte na 4 pásy, dlhé asi 7 cm.
Do jedného rohu pásu dajte 2 vrchovaté poliev‐
kové lyžice zmesi so syrom Feta a cesto preložte
po uhlopriečke do trojuholníka.
Položte obrátene na plech na pečenie a potrite
olejom.
Čas v spotrebiči: 25min.
Úroveň v rúre: 2
Biely chlieb
Prísady:
1 000 g múky
40 g čerstvého droždia alebo 20 g sušeného
droždia
650 ml mlieka
15 g soli
Iné:
Vymastený plech na pečenie alebo plech s
papierom na pečenie
Príprava:
Múku a soľ vysypte do veľkej misy. Droždie roz‐
pustite vo vlažnom mlieku a pridajte do múky.
Všetky prísady vymieste na vláčne cesto. V závi‐
slosti od kvality múky možno bude treba kvôli
spracovateľnosti cesta pridať trochu mlieka.
Cesto nechajte vykysnúť, kým nedosiahne dvoj‐
násobný objem.
Cesto rozdeľte na dve časti, vytvarujte z nich dva
pozdĺžne bochníky a položte ich na vymastený
plech na pečenie alebo na plech na pečenie po‐
krytý papierom na pečenie.
Nechajte bochníky vykysnúť ešte raz na dvojná‐
sobný objem.
Pred pečením posypte trochou múky a ostrým
nožom ich po uhlopriečke narežte 3 – 4 rezmi do
hĺbky 1 cm.
Čas v spotrebiči: 55min.
Úroveň v rúre: 1
Pre parné rúry: do nádržky na vodu pridajte
100 ml vody
18
www.electrolux.com
Farmársky chlieb
Prísady:
500 g pšeničnej múky
250 g ražnej múky
15 g soli
1 malé balenie sušeného droždia
250 ml vody
250 ml mlieka
Iné:
Vymastený plech na pečenie alebo plech s
papierom na pečenie
Príprava:
Pšeničnú múku, ražnú múku, soľ a droždie dajte
do veľkej nádoby.
Zmiešajte vodu, mlieko, soľ a pridajte múku.
Všetky prísady vymieste na vláčne cesto. Cesto
nechajte vykysnúť, kým nedosiahne dvojnásob
objem.
Cesto vytvarujte na pozdĺžny bochník a položte
ho na vymastený plech na pečenie alebo na
plech na pečenie pokrytý papierom na pečenie.
Nechajte bochník vykysnúť ešte raz na dvojná‐
sobný objem. Pred pečením poprášte trochou
múky.
Čas v spotrebiči: 60min.
Úroveň v rúre: 1
Pre parné rúry: do nádržky na vodu pridajte
100 ml vody
Ruské pirohy (30 kusov)
Prísady na cesto:
250 g pšeničnej múky
•250 g masla
250 g nízkotučného tvarohu
•soľ
Prísady na plnku:
1 malá hlávka bielej kapusty (400 g)
50 g slaniny
2 polievkové lyžice vyčisteného masla
soľ, čierne korenie a muškátový orech
3 polievkové lyžice kyslej smotany
•2 vajcia
Iné:
Plech na pečenie s papierom na pečenie
Príprava:
Vymieste pšeničnú múku, maslo, nízkotučný tva‐
roh a trochu soli na cesto a dajte do chladničky.
Kapustu nakrájajte na jemné prúžky. Nakrájajte
slaninu a osmažte ju na prečistenom masle. Pri‐
dajte kapustu a rýchle posmažte do mäkka.
Osoľte, okoreňte, posypte muškátovým orechom
a pridajte kyslú smotanu.
Duste ďalej, až kým sa nevyparí všetka kvapali‐
na.
Vajcia uvarte na tvrdo, nechajte ich vychladnúť a
nakrájajte na kocky. Vmiešajte do kapusty a ne‐
chajte vychladnúť.
Cesto vyvaľkajte a vykrojte kruhy s priemerom 8
cm.
Do stredu každého kruhu vložte trochu plnky a
preložte. Zatlačením vidličky spojte kraje.
Pirohy umiestnite na plech na pečenie vystlaný
papierom na pečenie a potrite vaječným žĺtkom.
Čas v spotrebiči: 20min.
Úroveň v rúre: 2
Maslová vianočka
Prísady na cesto:
750 g múky
30 g droždia
400 ml mlieka
10 g cukru
15 g soli
•1 vajce
100 g mäkkého masla
Prísady na posypanie:
1 vaječný žĺtok
malé množstvo mlieka
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a v strede
vytvorte priehlbinu. Kvasnice rozdrvte, vložte do
tejto priehlbiny, rozmiešajte s mliekom, trochou
cukru a s trochou múky z okrajov, poprášte mú
kou a uložte na teplom mieste, aby zmes vykys‐
la, až kým sa na múčnom poprašku nevytvoria tr‐
hliny.
Zvyšný cukor, soľ, vajcia a maslo pridajte na
okraj múky. Všetky prísady vymieste na vláčne
kysnuté cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste, až kým
nevykysne na dvojnásobnú veľkosť.
Potom cesto rozdeľte na tri rovnako veľké kúsky
a každý z nich vytvarujte do povrazcov. Všetky tri
povrazce spleťte spolu.
Potom zakryte a nechajte kysnúť ďalšiu pol hodi‐
nu. Povrch pletenca potrite zmesou vaječného
žĺtka a mlieka a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 50min.
Úroveň v rúre: 2
SLOVENSKY 19
DUSENÉ/ZAPEKANÉ JEDLÁ
Lasagne
Prísady na mäsovú zmes:
100 g prerastenej slaniny
•1 cibuľa
1 mrkva
100 g zeleru
2 polievkové lyžice olivového oleja
400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
100 ml mäsového bujónu
1 malá plechovka posekaných paradajok (asi
400 g)
oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
3 polievkové lyžice masla
250 g zelených lasagní
50 g nastrúhaného parmezánu
50 g nastrúhaného jemného syra
Príprava:
Slaninku oddeľte ostrým nožom od kože a chru‐
pavky a nakrájajte na drobné kocky. Ošúpte ci‐
buľu a mrkvu, očistite zeler a všetku zeleninu na‐
krájajte na malé kocky.
V hrnci zohrejte a za stáleho miešania na ňom
osmažte slaninku a kocky zeleniny.
Postupne pridávajte mleté mäso, osmažte ho za
stáleho miešania a zalejte mäsovým bujónom.
Mäsové ragú posoľte a ochuťte paradajkovým
pretlakom, bylinkami a čiernym korením a približ‐
ne 30 minút povarte prikryté pri miernom výkone.
Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku: Roz‐
pustite na panvici maslo, pridajte múku a za stá‐
leho miešania ju osmažte do zlatista. Postupne a
pri neustálom miešaní prilejte mlieko. Omáčku
osoľte, okoreňte čiernym korením a muškátovým
orechom a približne 10 minút neprikrytú povarte.
Po veľkej obdĺžnikovej zapekacej forme rozotrite
1 polievkovú lyžicu masla. Striedavo ukladajte do
formy vrstvu plátkov, mäsového ragú, bešamelo‐
vej omáčky a miešaného syra. Vrstva bešamelu
posypaná syrom musí tvoriť aj vrchnú vrstvu po‐
krmu. Zvyšné maslo vo vločkách rozložte po po‐
vrchu zapekaného pokrmu.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Cannelloni
Prísady na plnku:
50 g posekanej cibule
30 g masla
350 g posekaného listového špenátu
100 g kyslej smotany
200 g čerstvého lososa, nakrájaného na kocky
200 g nílskeho ostrieža, nakrájaného na kocky
150 g kreviet
150 g mäkkýšov z mušlí
soľ, čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
1 balením Cannelloni
50 g nastrúhaného parmezánu
150 g nastrúhaného syra
40 g masla
Príprava:
Nakrájanú cibuľku a maslo vložte do hrnca a du‐
ste, kým nebude cibuľa sklovitá. Pridajte poseka‐
ný listový špenát a jemne povarte. Pridajte kyslú
smotanu, premiešajte a nechajte vychladnúť.
Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku: Roz‐
pustite na panvici maslo, pridajte múku a za stá‐
leho miešania ju osmažte do zlatista. Postupne a
pri neustálom miešaní prilejte mlieko. Omáčku
osoľte, okoreňte čiernym korením a muškátovým
orechom a približne 10 minút neprikrytú povarte.
K vychladnutému špenátu pridajte lososa, ostrie‐
ža, krevety, mušle, soľ a korenie a premiešajte.
Po veľkej obdĺžnikovej zapekacej forme rozotrite
1 polievkovú lyžicu masla.
Cannelloni naplňte špenátovou zmesou a vložte
ich do zapekacej formy. Medzi rady Cannelloni
pridajte bešamelovú omáčku. Vrstva bešamelu
posypaná syrom musí tvoriť aj vrchnú vrstvu po
krmu. Zvyšné maslo vo vločkách rozložte po po‐
vrchu zapekaného pokrmu.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Zapečené zemiaky
Prísady:
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EVY5841AAX Recipe book

Kategória
Meranie, testovanie
Typ
Recipe book