MAX 30
SK
TABUĽKA VARENIA
ČÍM VIAC JEDLA CHCETE PRIPRAVIŤ, tým
dlhšie to trvá. Osvedčené pravid-
lo - dvojnásobné množstvo jedla
vyžaduje takmer dvojnásobný čas.
ČÍM NIŽŠIA JE VÝCHODISKOVÁ TEPLOTA,
tým dlhší čas varenia je potreb-
ný. Potraviny izbovej teploty
sa uvaria rýchlejšie ako po-
traviny vybraté priamo z
chladničky.
AK VARÍTE NIEKOĽKO KÚSKOV
TOHO ISTÉHO POK RMU,
napríklad zemiaky v šupke,
uložte ich rovnomerne do kruhu.
NIEKTORÉ POTRAVINY MAJÚ ŠUPU ALEBO
BLANU NAPR. ZEMIAKY, jablká a žĺtok
vajíčka. Tieto potraviny treba
prepichnúť vidličkou alebo iným
ostrým predmetom, aby sa znížil
tlak a predišlo sa rozprsknutiu.
MENŠIE KÚSKY SA UVARIA RÝCHLEJŠIE
AKO väčšie a pravidelné kúsky
jedla sa uvaria rovnomernejšie
ako nepravidelné.
POSTUPY TRADIČNÉHO VARENIA AKO
SÚ MIEŠANIE A OBRACANIE JEDLA, sa
používajú aj pri varení mikrovlna-
mi na zrýchlenie prestupu tepla
do stredu taniera a proti prevare-
niu jeho vonkajších okrajov.
SUROVINY NEPRAVIDELNÉHO
TVARU alebo hrúbky uk-
ladajte tenšou časťou
smerom ku stredu
taniera, kde sa zohrejú
najneskôr.
POKRM BOHATÝ NA TUKY A CUKOR sa
uvarí rýchlejšie ako pokrm s
vysokým obsahom vody. Tuk
a cukor tiež dosahujú vyššiu
teplotu ako voda.
PO VARENÍ NECHAJTE jedlo vždy
určitý čas odstáť. Čas odstá-
tia vždy zlepší výsledky, pretože
teplota sa po jedle rovnomerne
rozloží.
DRUH PO
TRAVÍN
MNOŽSTVO
VÝKON DOBA
DOBA
ODSTÁTIA
RADY
K
URČA
(vcelku)
1000 G
750 W
18 - 20
MIN.
5 - 10 MIN.
KURČA v polovi-
ci doby prípra-
vy obráťte. Po
ukončení varenia
skontrolujte, či je
šťava bezfarebná.
K
URČA
porcie
alebo
rezne
500 G
8 - 10
MIN.
5 MIN.
PO UKONČENÍ
varenia skontrolu-
jte, či je šťava bez-
farebná.
S
LANINA 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
POLOŽTE NA PAPIER
NA PEČENIE, na
tanier, v 2 alebo 3
vrstvách a prikr-
yte papierom na
pečenie.
Z
ELENINA
(čerstvá)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
VARTE PRIKRYTÚ a
pridajte 2 pol.
lyžice soli.
Z
ELENINA
(mrazená)
250 -
400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.
VARTE PRIKRYTÚ.
Z
EMIAKY V
ŠUPKE
1 KS
4 KS
4 - 6 MIN.
12 - 15
MIN.
2 MIN.
5 MIN.
PREPICHNITE
VIDLIČKOU. (1 ks =
250 g). V polovi-
ci doby prípravy
obráťte.
M
ÄSO
(väčší
kus)
600 -
700 G
600 W
12 - 14
MIN.
5 MIN.
R
YBY
(vcelku)
600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
KOŽU NAREŽTE a
varte prikryté.
R
YBY
(porcie
alebo lé)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
U
LOŽTE TENŠÍMI
ČASŤAMI k stredu
taniera. Varte pri-
kryté.
STRUČNÁ PRÍRUČKA
OVLÁDACÍ PANEL
PRERUŠENIE ALEBO UKONČENIE VARENIA
PRERUŠENIE VARENIA
Ak chcete jedlo skontrolovať, obrátiť alebo premiešať,
varenie prerušíte otvorením dvierok.
P
OKRAČOVANIE VARENIA
Zatvorte dvierka. Varenie pokračuje ďalej od okamihu prerušenia.
A
K NECHCETE VO VARENÍ POKRAČOVAŤ
Vyberte potraviny, otočte ovládač nastavenia na nulu a zatvorte
dvierka.
q
VÝKON NASTAVTE otočením
multifunkčného gombíka.
w
OTOČTE OVLÁDAČ NASTAVENIA
smerom vpravo do polohy
želanej doby prípravy jedla.
Rúra sa zapne automaticky.
VÝKON ODPORÚČANÉ POUŽITIE:
M
AX
(700 W)
O
HRIEVANIE NÁPOJOV, vody, vývarov, kávy, čaju alebo iných po-
travín s vysokým obsahom vody. Ak jedlo obsahuje vajce
alebo smotanu, zvoľte nižší výkon.
600 W V
ARENIE rýb, zeleniny, mäsa a pod.
400 W
Š
ETRNÉ VARENIE, napr. omáčky s vysokým obsahom bielkovín,
jedlá so syrom alebo s vajíčkami a ukončenie prípravy
dusených jedál. Mierne dusenie v pare, rozpustenie masla.
R
OZMRA-
ZOVANIE
ROZMRAZOVANIE. Zmäkčovanie masla, syrov.
U
DRŽIAVANIE
V TEPLE
N
A UCHOVANIE potravín v teplom stave po dovarení.
VÝBER MIKROVLNNÉHO VÝKONU