9 Abystedosiahličonajlepšívýsledok,pomocoukuchynskéhopapieraodstráňtezplatnena
grilovanieprebytočnýtuk.Predgrilovanímďalšejdávkypotravínopatrneuvoľnitespečené
zvyškypotravínalebotukuaodstráňteichzplatne.
10 Akpokračujetevgrilovaní,počkajte,kýmzhasnekontrolnésvetloohrevuapotomnaplatňu
položtenovúdávkupotravín.
V tabuľke na konci tejto brožúry nájdete niekoľko typov jedál, ktoré môžete pripraviť na tomto
stolovom grile. V tabuľke je uvedené, akú teplotu máte nastaviť a ako dlho máte jedlo grilovať. Čas,
potrebný na zohriatie zariadenia nie je započítaný do času grilovania, zaznačeného v tabuľke. Čas
grilovania a teplota závisia na type jedla, ktoré pripravujete (napr. mäsa), jeho hrúbke a teplote a tak
isto na Vašej chuti. Informácie nájdete aj na termostate.
- Stolový gril môžete použiť aj ako termostatom ovládanú varnú platňu, ktorá bude automaticky
udržiavať Vaše jedlo na požadovanej teplote. Rošt zakryte hliníkovou fóliou s lesklou stranou
smerujúcou nahor. Potom nastavte ovládanie teploty do polohy 2 alebo 3.
- Na grilovanie sú najvhodnejšie mäkké kúsky mäsa.
- Kúsky mäsa, ako napríklad rezne alebo tenké kotlety z rebierka, budú jemnejšie, ak ich počas noci
namočíte do marinády.
- Jedlo z času na čas otočte, aby zostalo vo vnútri šťavnaté a nevysušilo sa. Nepoužívajte kovové
náčinie, ako napríklad vidličku alebo grilovacie kliešte, pretože poškodzujú teónový povrch
platne.
- Grilované potraviny neotáčajte príliš často. Keď na oboch stranách zhnednú, grilujte ich pri nižšej
teplote, aby sa príliš nevysušili a ugrilovali rovnomernejšie.
- Ak chcete rozmraziť zmrazené potraviny, zabaľte ich do hliníkovej fólie a ovládanie teploty
nastavte do polohy 1 alebo 2. Z času na čas jedlo otočte. Čas rozmrazovania závisí od hmotnosti
potravín.
- Keď budete pripravovať soté, kuracie, bravčové alebo teľacie mäso, najskôr ho osmažte pri
vysokej teplote (poloha 5). Ak treba, nastavte ovládač teploty o jednu polohu nižšie a potraviny
grilujte, kým nie sú hotové.
- Pri príprave soté alebo kebabu namočte bambusové alebo drevené ihlice do vody, aby počas
grilovania neohoreli. Nepoužívajte kovové ihlice.
- Klobásy majú tendenciu počas grilovania praskať. Aby ste tomu predišli, vidličkou v nich spravte
niekoľko otvorov.
- Grilované mäso pripravené z čerstvého mäsa je chutnejšie, ak ho pripravíte z mrazeného,
prípadne rozmrazeného mäsa. Mäso osoľte až po grilovaní, aby zostalo šťavnatejšie. Mäso bude
najchutnejšie, ak pokrájané kúsky mäsa nebudú príliš hrubé (približne 1,5 cm).
Tentostolovýgrilniejevhodnýnagrilovaniepotravínobalenýchvstrúhanke.
Načistenienikdynepožívajtedrsnéčistiaceprostriedkyamateriály,pretožepoškodzujú
teónovýpovrchplatne.
1 Ovládanieteplotynastavtedopolohy„OFF“(Vypnuté).
2 Zariadenieodpojtezosieteanechajtehovychladnúť.
3 Termostatodpojteodzariadenia(Obr.6).
4 Termostatutritenavlhčenoutkaninou.
Termostatanikábelneponárajtedovodyanidožiadnejinejkvapaliny.
64