4.6 Švédsky slávnostný
pokrm:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
• 200 g sušených sliviek
• 150 ml bieleho vína
• 1,5 kg bravčového karé alebo
teľacieho chrbta (bez kostí)
• 1 stredná cibuľa
• jablko
• soľ, čierne korenie a paprika
Príprava:
Slivky nechajte zmäknúť v bielom víne
na dve hodiny. Mäso krátko opláchnite
pod vodou, potom ho osušte. Do spodnej
strany mäsa vyrežte zárezy a do
každého zárezu zasuňte slivku, pokiaľ
možno čo najhlbšie do mäsa. Mäso
ochuťte a vložte do pekáča so stranou
bez sliviek smerujúcou nahor. Olúpte
cibule a jablko, nakrájajte ich na osminy
a porozkladajte okolo mäsa. Víno, v
ktorom boli namočené slivky, doplňte
vodou na objem štvrť litra a polejte ním
mäso. Vhodnými prílohami sú krokety,
gratinované zemiaky, brokolica a pod.
• Čas v spotrebiči (min): 60
• Úroveň v rúre: 1
4.7 Teľacie koleno:
Pre 4 osoby.
Prísady:
• 1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
• 4 plátky varenej šunky
• 2 polievkové lyžice oleja
• 1 čajová lyžička soli
• 1 čajová lyžička sladkej papriky
• 1/2 čajovej lyžičky bazalky
• 1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
• polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
• voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky
prekrojte na polovice a vložte ich do
zárezov. Zmiešajte olej, soľ, papriku a
bazalku a zmes rozotrite po teľacom
kolene. Teľacie koleno vložte do pekáča
a posypte ho hubami. K teľaciemu kolenu
pridajte polievkovú zeleninu a vodu. Dno
by malo byť pokryté do výšky 10 – 15
mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
• Čas v spotrebiči (min): 150
• Úroveň v rúre: 2
4.8 Teľacie ossobuco:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
• 4 polievkové lyžice masla na
osmaženie
• 4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
• 4 stredne veľké mrkvy, nakrájané na
malé kocky
• 4 stonky zeleru, nakrájané na malé
kocky
• 1 kg zrelých paradajok, ošúpaných,
rozpolených a po odstránení jadier
nakrájaných na kocky
• 1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a
nahrubo nasekaný
• 4 polievkové lyžice masla
• 2 polievkové lyžice múky na obalenie
• 6 polievkových lyžíc olivového oleja
• 250 ml bieleho vína
• 250 ml mäsového vývaru
• 3 stredne veľké cibule, ošúpané a
najemno nasekané
• 3 strúčiky cesnaku, ošúpané a
natenko nakrájané
• 1/2 čajovej lyžičky tymianu a 1/2
čajovej lyžičky oregana
• 2 bobkové listy
• 2 klinčeky
• soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči roztopte 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu.
Zeleninu vyberte z pekáča. Plátky
teľaciny umyte, usušte, okoreňte a obaľte
múkou. Nadbytočnú múku oklepte.
Zohrejte olivový olej a plátky osmažte do
zlatista pri strednom výkone. Vyberte
mäso a prebytočný olivový olej vylejte z
pekáča. Výpek z mäsa v pekáči zalejte
250 ml vína, premiešajte, potom tekutinu
prelejte do malého hrnca a nechajte
chvíľu slabo vrieť. Pridajte 250 ml
mäsového vývaru, petržlenovú vňať,
tymian, oregano a nakrájané paradajky.
Osoľte a okoreňte. Potom znovu priveďte
do varu. Do pekáča vložte zeleninu,
SLOVENSKY 7