AEG BS836680PM Recipe book

Typ
Recipe book

Táto príručka je tiež vhodná pre

SK Kniha receptov
Parná rúra
1. KUCHÁRSKA KNIHA
Jedlá sú rozdelené na viaceré kategórie:
Ryby a morské plody
Hydina
Mäso
Pečené jedlá
Pizza a slaný koláč
Koláče a pečivo
Chlieb a pečivo
Zelenina
Nákypy a teriny
Prílohy
Ponuka Varenie
2. RYBY A MORSKÉ PLODY
2.1 Treska:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
800 g sušenej tresky
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 veľké cibule
6 ošúpaných strúčikov cesnaku
2 póry
6 červených paprík
1/2 konzervy nakrájaných paradajok
(200 g)
200 ml bieleho vína
200 ml bujónu
korenie, soľ, tymian, oregano
Príprava:
Sušenú tresku cez noc namočte. Na
ďalší deň nechajte tresku odtiecť a vložte
ju do hrnca s čerstvou vodou, položte na
varnú dosku a priveďte do varu. Potom ju
odstavte a nechajte vychladnúť. Do
panvice pridajte olivový olej a nechajte
ho zohriať. Ošúpte cibuľu, najemno ju
nakrájajte, rozdrvte očistené strúčiky
cesnaku, nakrájajte pór a umyte ho.
Všetko pridajte do panvice s horúcim
tukom a rýchlo osmažte. Z paprík
odstráňte jadierka a nakrájajte ich na
prúžky. Potom ich vložte do panvice aj s
posekanými paradajkami. Pridajte biele
víno a bujón a nechajte chvíľu slabo
vrieť. Ochuťte korením, soľou, tymianom
a oreganom a nechajte v panvici pomaly
vrieť ďalších 15 minút. Z hrnca vyberte
vychladnutú sušenú tresku a utrite ju do
sucha kuchynským papierom. Odstráňte
kožu, kosti a všetky plutvy. Rybie mäso
rozoberte na menšie kúsky a vložte do
teplovzdornej nádoby spolu s
primiešanou zeleninou.
Čas v spotrebiči (min): 30
Úroveň v rúre: 1
2.2 Rybie filety:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
600 – 700 g filiet zo zubáča, lososa
alebo pstruha morského
150 g nastrúhaného syra
250 ml sladkej smotany
50 g strúhanky
1 čajová lyžička estragónu
nasekaná petržlenová vňať
soľ, čierne korenie
citrón
maslo
Príprava:
Rybie filety pokropte citrónovou šťavou a
nechajte ich chvíľu marinovať, potom
zvyšnú šťavu utrite kuchynským
papierom. Filety z oboch strán ochuťte
soľou a čiernym korením. Potom filety
položte do maslom potretej teplovzdornej
nádoby. Zmiešajte strúhaný syr,
smotanu, strúhanku, estragón a
nasekanú petržlenovú vňať. Zmes hneď
rozotrite na rybie filety a na vrch položte
malé vločky masla.
Čas v spotrebiči (min): 35
Úroveň v rúre: 2
2.3 Ryba v soli:
Pre 6 osôb.
Prísady:
celá ryba, približne 1,5 – 2 kg
2 nenavoskované citróny
1 hlávka fenikla
4 výhonky čerstvého tymianu
3 kg kamennej soli
Príprava:
www.aeg.com2
Rybu očistite a votrite do nej šťavu z
dvoch nenavoskovaných citrónov. Potom
rybu naplňte feniklom nakrájaným na
tenké plátky a výhonkami čerstvého
tymianu. Polovicu kamennej soli
presypte do zapekacej formy a na vrch
položte rybu. Druhú polovicu kamennej
soli nasypte na rybu a pevne ju pritlačte.
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 1
2.4 Fileta z lososa
Prísady:
400 g zemiakov
2 zväzky jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 malá plechovka sekaných paradajok
(400 g)
4 filety lososa
šťava z citróna
soľ a korenie
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bieleho vína
1 vetvička čerstvého rozmarínu
150 ml vína
1/2 zväzku čerstvého tymianu
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte, rozštvrťte a
varte v osolenej vode 25 minút. Potom
ich sceďte a nakrájajte na plátky.
Cibuľku umyte a najemno nasekajte.
Ošúpte strúčiky cesnaku a nakrájajte ich
na malé kúsky. Cibuľu a cesnak
zmiešajte s posekanými paradajkami.
Lososové filety pokropte citrónovou
šťavou a nechajte ich marinovať. Potom
ich osušte, osoľte a okoreňte.
Zmiešajte zeleninu a zemiaky a dajte ich
do vymastenej teplovzdornej nádoby,
okoreňte a na vrch položte lososa.
Polejte zeleninovým vývarom a bielym
vínom. Na vrchu posypte rozmarínom a
tymianom.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
2.5 Pošírovaná ryba (pstruh)
Prísady:
1 citrón
ryba
Príprava:
Rybu umyte, osušte a pokvapkajte
zvnútra a zvonku citrónovou šťavou.
Šťavu nechajte chvíľu nasiaknuť a potom
pokrm posoľte a okoreňte. Rybu položte
do antikorovej misky s dierkovanou
vložkou.
Čas v spotrebiči (min): 25
Úroveň v rúre: 3
2.6 Plnené calamari:
Pre 4 osoby.
Prísady:
1 kg stredne veľký kalmar, očistený
1 veľká cibuľa
2 polievkové lyžice olivového oleja
90 g uvarenej dlhozrnnej ryže
4 polievkové lyžičky píniových
orieškov
4 polievkové lyžice hrozienok
2 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
soľ, čierne korenie
šťava z citróna
4 polievkové lyžice olivového oleja
150 ml vína
500 ml paradajkovej šťavy
Príprava:
Kalmara dôkladne potrite soľou a potom
ho umyte pod tečúcou vodou. Ošúpte
cibuľu, najemno ju nakrájajte a poduste s
dvomi polievkovými lyžicami olivového
oleja do sklovita. K cibuli pridajte
dlhozrnnú ryžu, píniové oriešky,
hrozienka a nasekanú petržlenovú vňať,
osoľte, okoreňte a pridajte šťavu z
citróna. Kalmara voľne naplňte touto
zmesou a zašite otvor.
Do pekáča nalejte štyri polievkové lyžice
olivového oleja a kalmara osmažte na
varnej zóne. Pridajte víno a paradajkovú
šťavu. Pekáč zakryte vekom a vložte do
rúry.
Čas v spotrebiči (min): 60
Úroveň v rúre: 1
SLOVENSKY 3
3. HYDINA
3.1 Kuracie stehná:
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady:
4 kuracie stehná, každé po 250 g
250 g kyslej smotany
125 ml sladkej smotany
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička papriky
1 čajová lyžička korenia karí
1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
250 g na plátky nakrájaných
konzervovaných húb
20 g kukuričného škrobu
Príprava:
Kuracie stehná očistite a položte na
pekáč. Zvyšné prísady zmiešajte a
zmesou polejte kuracie stehná.
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 1
3.2 Plnené kuracie prsia:
Podávané so špenátom v šafranovej
omáčke
Prísady:
Pre 6 osôb
400 g blanšírovaného listového
špenátu
Štipka soli
100 g tučného smotanového syra so
zeleným korením
Čerstvo pomleté čierne korenie
6 kuracích pŕs
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
1 polievková lyžica horčice
100 ml bieleho vína
150 ml slabého slepačieho vývaru
1 zväzok šafranu
150 ml smotany na šľahanie
1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
Príprava:
Odložte na bok 20 – 24 veľkých listov
špenátu. Zvyšné listy jemne postláčajte a
potom ich nahrubo nakrájajte nožom na
bylinky. Potom ich zmiešajte so
smotanovým syrom a pridajte soľ a
korenie. Pozdĺž kuracích pŕs vykrojte
kapsu. Naplňte ju špenátovou zmesou a
uzavrite špáradlami.
Kuracie prsia pokvapkajte citrónovou
šťavou a pretrite horčicou. Potom mierne
osoľte a okoreňte. Nakoniec zabaľte
prsia do špenátových listov, ktoré ste si
predtým odložili nabok. Prsia vložte do
perforovanej nádoby a varte ich v pare
pomocou parnej funkcie. Zredukujte
množstvo bieleho vína a vývaru v panvici
približne na 100 ml. Potom pridajte
šafran a smotanu. Omáčku ochuťte
citrónovou šťavou, v prípade potreby
osoľte a okoreňte. Z kuracích pŕs vyberte
špáradlá. Prsia nakrájajte. Na tanier
nalejte trochu omáčky a naaranžujte na
ňom kuracie prsia.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
3.3 Kohút na víne:
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady:
1 kurča
soľ
čierne korenie
1 polievková lyžica múky
50 g prečisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1 vetvička tymianu
150 g slaniny nakrájanej na kocky
250 g očistených a rozštvrtených
poľničiek
12 ošúpaných šalotiek
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a
rozdrvené
Príprava:
Kurča očistite, okoreňte soľou a korením
a posypte múkou. V pekáči na varnej
zóne zohrejte prečistené maslo a
osmažte kurča zo všetkých strán. Prilejte
biele víno, kurací vývar a sójovú omáčku
a priveďte do varu. Pridajte petržlenovú
vňať, tymian, kocky slaniny, huby,
šalotky a cesnak. Priveďte znovu do
varu, prikryte pokrievkou a vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 1
www.aeg.com4
3.4 Plnené kura:
Pre 2 osoby.
Prísady:
1 kura, 1,2 kg (s drobkami)
1 polievková lyžica oleja
1 čajová lyžička soli
1/4 čajovej lyžičky papriky
50 g strúhanky
3 – 4 polievkové lyžice mlieka
1 cibuľa, nasekaná
1 zväzok nasekanej petržlenovej
vňate
20 g masla
1 vajce
soľ a čierne korenie
Príprava:
Kurča očistite a osušte. Zmiešajte olej,
soľ, papriku a votrite zmes do kurčaťa.
Plnka: Zmiešajte strúhanku a mlieko. Do
panvice dajte nakrájanú cibuľu,
petržlenovú vňať a maslo a nechajte
podusiť. Najemno nakrájajte srdce,
pečeň a žalúdok a pridajte vajce. Potom
všetko spolu zmiešajte a ochuťte soľou a
korením. Kurča položte na pekáč prsiami
dole a vložte do rúry. Po 30 minútach
obráťte. (Zaznie zvukový signál.)
Čas v spotrebiči (min): 90
Úroveň v rúre: 1
3.5 Pečená kačica s
pomarančami
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
1 kačica (1,6 – 2,0 kg)
soľ
čierne korenie
3 pomaranče, ošúpané, s
odstránenými jadierkami a nakrájané
na kocky
1/2 čajovej lyžičky soli
2 pomaranče na šťavu
150 ml sherry
Príprava:
Kačicu očistite, ochuťte soľou a korením
a potrite pomarančovou kôrou. Kačicu
naplňte osolenými kockami pomaranča a
zošite ju. Kačicu položte na pekáč
prsiami nadol. Odšťavte pomaranče,
šťavu zmiešajte so sherry a polejte ňou
kačicu. Kačicu vložte do rúry. Po 30
minútach (zaznie signál) ju obráťte.
Čas v spotrebiči (min): 90
Úroveň v rúre: 1
4. MÄSO
4.1 Dusené hovädzie mäso:
Pre 4 osoby.
Prísady:
600 g hovädzieho mäsa
soľ a čierne korenie
múka
10 g masla
1 cibuľa
330 ml tmavého piva
2 čajové lyžičky hnedého cukru
2 čajové lyžičky paradajkového
pretlaku
500 ml hovädzieho vývaru
Príprava:
Mäso nakrájajte na kocky, osoľte,
okoreňte a poprášte trochou múky. Na
panvici zohrejte maslo a kúsky mäsa
osmažte. Potom ich preložte do nádoby
na dusenie. Cibuľu ošúpte a najemno
nakrájajte, jemne ju osmažte na troche
masla a pridajte ju do nádoby s mäsom.
Zmiešajte tmavé pivo, hnedý cukor,
paradajkový pretlak a zeleninový vývar,
pridajte všetko do panvice a priveďte do
varu. Pripravenou zmesou polejte mäso
(mäso by malo byť ponorené). Prikryte a
vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 120
Úroveň v rúre: 3
4.2 Marinované hovädzie:
Pre 4 osoby.
Prísady:
1,5 kg hovädzieho mäsa
soľ
čierne korenie
polievková zelenina z marinády
Príprava marinády:
SLOVENSKY 5
1 l vody
500 ml vínneho octu
2 čajové lyžičky soli
15 zrniek čierneho korenia
15 borievok
5 bobkových listov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva,
pór, zeler, petržlen)
Všetky prísady priveďte do varu a
nechajte vychladnúť.
Mäso polejte marinádou, aby bolo celé
pokryté a nechajte marinovať 5 dní.
Príprava:
Mäso vyberte z marinády a osušte.
Okoreňte soľou a korením a osmažte v
pekáči zo všetkých strán. Potom pridajte
časť polievkovej zeleniny z marinády. Do
pekáča nalejte trochu marinády. Pekáč
by mal byť pokrytý do výšky asi 10 – 15
mm. Pekáč zakryte pokrievkou a vložte
do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 150
Úroveň v rúre: 1
4.3 Sekaná:
Pre 4 osoby.
Prísady:
2 suché rožky
1 cibuľa
3 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
750 g miešaného mletého mäsa
(zmes hovädzieho a bravčového)
2 vajcia
soľ, čierne korenie a paprika
100 g plátkov slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom
vodu vyžmýkajte. Ošúpte cibuľu,
najemno ju nakrájajte, poduste a pridajte
nasekanú petržlenovú vňať. Zmiešajte
mleté mäso, vajcia, vyžmýkané rožky a
cibuľu. Okoreňte soľou, korením a
paprikou, dajte do obdĺžnikového pekáča
a pokryte plátkami slaniny. Pridajte
trochu vody a vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 70
Úroveň v rúre: 1
4.4 Bravčové koleno:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celom
obvode kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku
a bazalku a zmes rozotrite po bravčovom
kolene. Bravčové koleno vložte do
pekáča a posypte ho hubami. Pridajte
polievkovú zeleninu a vodu. Dno by malo
byť pokryté do výšky 10 – 15 mm. Mäso
otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči (min): 160
Úroveň v rúre: 1
4.5 Bravčové plece:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
1,5 kg bravčového pliecka s kožou z
mladého prasaťa
soľ
čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g najemno nakrájaného zeleru
1 pór nakrájaný na plátky
1 malá plechovka najemno
posekaných paradajok (400 g)
250 ml sladkej smotany
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a
rozdrvené
čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože
kosoštvorce. Ochuťte soľou a čiernym
korením a zo všetkých strán osmažte na
olivovom oleji v pekáči na varnom paneli,
potom odstavte. V pekáči poduste zeler
a pór s malým množstvom oleja, pridajte
paradajky, smotanu, cesnak, rozmarín a
tymian. Pomiešajte a na vrch položte
bravčové pliecko. Vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 130
Úroveň v rúre: 1
www.aeg.com6
4.6 Švédsky slávnostný
pokrm:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
200 g sušených sliviek
150 ml bieleho vína
1,5 kg bravčového karé alebo
teľacieho chrbta (bez kostí)
1 stredná cibuľa
jablko
soľ, čierne korenie a paprika
Príprava:
Slivky nechajte zmäknúť v bielom víne
na dve hodiny. Mäso krátko opláchnite
pod vodou, potom ho osušte. Do spodnej
strany mäsa vyrežte zárezy a do
každého zárezu zasuňte slivku, pokiaľ
možno čo najhlbšie do mäsa. Mäso
ochuťte a vložte do pekáča so stranou
bez sliviek smerujúcou nahor. Olúpte
cibule a jablko, nakrájajte ich na osminy
a porozkladajte okolo mäsa. Víno, v
ktorom boli namočené slivky, doplňte
vodou na objem štvrť litra a polejte ním
mäso. Vhodnými prílohami sú krokety,
gratinované zemiaky, brokolica a pod.
Čas v spotrebiči (min): 60
Úroveň v rúre: 1
4.7 Teľacie koleno:
Pre 4 osoby.
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky
prekrojte na polovice a vložte ich do
zárezov. Zmiešajte olej, soľ, papriku a
bazalku a zmes rozotrite po teľacom
kolene. Teľacie koleno vložte do pekáča
a posypte ho hubami. K teľaciemu kolenu
pridajte polievkovú zeleninu a vodu. Dno
by malo byť pokryté do výšky 10 – 15
mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči (min): 150
Úroveň v rúre: 2
4.8 Teľacie ossobuco:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na
osmaženie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy, nakrájané na
malé kocky
4 stonky zeleru, nakrájané na malé
kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných,
rozpolených a po odstránení jadier
nakrájaných na kocky
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a
nahrubo nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového vývaru
3 stredne veľké cibule, ošúpané a
najemno nasekané
3 strúčiky cesnaku, ošúpané a
natenko nakrájané
1/2 čajovej lyžičky tymianu a 1/2
čajovej lyžičky oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči roztopte 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu.
Zeleninu vyberte z pekáča. Plátky
teľaciny umyte, usušte, okoreňte a obaľte
múkou. Nadbytočnú múku oklepte.
Zohrejte olivový olej a plátky osmažte do
zlatista pri strednom výkone. Vyberte
mäso a prebytočný olivový olej vylejte z
pekáča. Výpek z mäsa v pekáči zalejte
250 ml vína, premiešajte, potom tekutinu
prelejte do malého hrnca a nechajte
chvíľu slabo vrieť. Pridajte 250 ml
mäsového vývaru, petržlenovú vňať,
tymian, oregano a nakrájané paradajky.
Osoľte a okoreňte. Potom znovu priveďte
do varu. Do pekáča vložte zeleninu,
SLOVENSKY 7
navrch položte mäso a polejte ho
omáčkou. Pekáč zakryte vekom a vložte
do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 120
Úroveň v rúre: 1
4.9 Plnené teľacie prsia:
Pre 4 osoby.
Prísady:
1 rožok
1 vajce
200 g mletého mäsa
soľ, čierne korenie
1 cibuľa, nasekaná
petržlenová vňať, nasekaná
1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou
kapsou)
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
50 g slaniny
250 ml vody
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu
vyžmýkajte. Zmiešajte ho s vajcom,
mletým mäsom, soľou, korením,
nakrájanou cibuľou a petržlenovou
vňaťou. Teľacie prsia (s vykrojenou
kapsou) okoreňte a kapsu naplňte
mäsovou zmesou. Potom otvor zašite.
Teľacie prsia položte na pekáč, pridajte
polievkovú zeleninu, slaninu a vodu.
Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči (min): 100
Úroveň v rúre: 2
4.10 Jahňacie stehno:
Pre 6 – 8 osôb.
Prísady:
2,7 kg jahňacieho stehna
30 ml olivového oleja
soľ
čierne korenie
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok čerstvého rozmarínu (alebo
1 čajová lyžička sušeného)
voda
Príprava:
Jahňacie stehno umyte, osušte, votrite
doňho olivový olej a mäso niekoľkokrát
narežte. Osoľte a okoreňte. Ošúpte
strúčiky cesnaku, nakrájajte ho na plátky
a spolu s výhonkami rozmarínu ho
vtlačte do zárezov v mäse. Jahňacie
stehno vložte do pekáča a pridajte vodu.
Dno by malo byť pokryté do výšky asi 10
– 15 mm. Mäso otočte asi po 30
minútach.
Čas v spotrebiči (min): 160
Úroveň v rúre: 2
4.11 Králik:
Pre 4 osoby.
Prísady:
2 zajačie chrbty
6 borievok (drvených)
soľ a čierne korenie
30 g roztopeného masla
125 ml kyslej smotany
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
Príprava:
Zajačie chrbty potrite drvenými
borievkami, soľou a korením a potom
roztopeným maslom. Chrbty položte na
pekáč, polejte ich kyslou smotanou a
pridajte polievkovú zeleninu.
Čas v spotrebiči (min): 35
Úroveň v rúre: 1
4.12 Králik v horčicovej
omáčke:
Prísady:
2 králiky, každý 800 g
soľ a čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 nahrubo posekané cibule
50 g slaniny nakrájanej na kocky
2 polievkovej lyžice múky
375 ml slepačieho vývaru
125 ml bieleho vína
1 čajová lyžička čerstvého tymianu
125 ml smotany
2 polievkové lyžice dijonskej horčice
Príprava:
Králiky nasekajte na 8 podobne veľkých
kúskov, okoreňte soľou a korením a
osmažte v pekáči na varnej zóne zo
všetkých strán.
Vyberte kúsky králikov a osmažte cibuľu
a slaninu. Posypte múkou a zamiešajte.
www.aeg.com8
Primiešajte slepačí vývar, biele víno a
tymian a priveďte do varu.
Pridajte smotanu a francúzsku horčicu,
vráťte späť mäso, prikryte pokrievkou a
vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
4.13 Mäso z diviaka:
Pre 4 osoby.
Prísady:
1,5 kg mäsa z diviaka (plece)
soľ
čierne korenie
polievková zelenina z marinády
1 malá konzerva húb kuriatok
Príprava marinády:
1,5 l červeného vína
150 g zeleru hľuznatého
150 g mrkvy
2 cibule
5 bobkových listov
5 klinčekov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva,
pór, zeler, petržlen)
Všetky prísady priveďte do varu a
nechajte vychladnúť.
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé
pokryté a nechajte marinovať 3 dni.
Príprava:
Mäso z diviaka vyberte z marinády a
osušte. Okoreňte soľou a korením a
osmažte na varnom paneli v pekáči zo
všetkých strán. Pridajte kuriatka a trochu
polievkovej zeleniny z marinády. Nalejte
marinádu do pekáča. Pekáč by mal byť
pokrytý do výšky asi 10 – 15 mm. Pekáč
zakryte pokrievkou a vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 140
Úroveň v rúre: 1
5. PEČENÉ JEDLÁ
5.1 Lasagne:
Pre 4 osoby.
Prísady na mäsovú zmes:
100 g prerastenej slaniny
1 cibuľa
1 mrkva
100 g zeleru
2 polievkové lyžice olivového oleja
400 g mletého mäsa (zmes
hovädzieho a bravčového)
100 ml mäsového vývaru
1 malá plechovka posekaných
paradajok (asi 400 g)
oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Pripraviť spolu s:
3 polievkovými lyžicami masla
250 g zelených lasagní
50 g nastrúhaného parmezánu
50 g nastrúhaného jemného syra
Príprava:
Slaninu oddeľte ostrým nožom od kože a
chrupavky a nakrájajte ju na drobné
kocky. Ošúpte cibuľu, očistite mrkvu,
zeler a všetku zeleninu nakrájajte na
malé kocky. V hrnci zohrejte olej a za
stáleho miešania na ňom osmažte
slaninku a kocky zeleniny. Postupne
pridávajte mleté mäso, za stáleho
miešania ho osmažte a zalejte mäsovým
vývarom. Mäsovú zmes posoľte a
ochuťte paradajkovým pretlakom,
bylinkami a čiernym korením a približne
30 minút povarte prikryté pri miernom
výkone. Medzitým si pripravte
bešamelovú omáčku: Rozpustite na
panvici maslo, pridajte múku a za stáleho
miešania ju osmažte do zlatista.
Postupne a za neustáleho miešania
dolejte mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte
čiernym korením a muškátovým
orieškom a približne 10 minút neprikrytú
mierne povarte. Po veľkej obdĺžnikovej
teplovzdornej nádobe rozotrite 1
polievkovú lyžicu masla. Striedavo do
formy ukladajte vrstvu cestovín, mäsovej
zmesi, bešamelovej omáčky a
miešaného syra. Vrchnú vrstvu pokrmu
by mala tvoriť vrstva bešamelu posypaná
syrom. Zvyšné maslo vo vločkách
rozložte po povrchu pokrmu.
SLOVENSKY 9
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 2
5.2 Cannelloni:
Pre 4 osoby.
Prísady na plnku:
50 g posekanej cibule
30 g masla
350 g posekaného listového špenátu
100 g kyslej smotany
200 g čerstvého lososa nakrájaného
na kocky
200 g nílskeho ostrieža nakrájaného
na kocky
150 g kreviet
150 g mäkkýšov z mušlí
soľ, čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Pripraviť spolu s:
1 belenie cannelloni
50 g nastrúhaného parmezánu
150 g nastrúhaného syra
40 g masla
Príprava:
Nakrájanú cibuľu a maslo vložte do
panvice a mierne duste, kým nebude
cibuľa sklovitá. Pridajte posekaný listový
špenát a jemne povarte. Pridajte kyslú
smotanu, premiešajte a nechajte
vychladnúť. Medzitým si pripravte
bešamelovú omáčku: Rozpustite na
panvici maslo, pridajte múku a za stáleho
miešania ju osmažte do zlatista.
Postupne a za neustáleho miešania
dolejte mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte
čiernym korením a muškátovým
orieškom a približne 10 minút neprikrytú
mierne povarte. K vychladnutému
špenátu pridajte lososa, ostrieža,
krevety, mušle, soľ a korenie a
premiešajte. Po veľkej obdĺžnikovej
zapekacej forme rozotrite 1 polievkovú
lyžicu masla. Cannelloni naplňte
špenátovou zmesou a vložte ich do
zapekacej nádoby. Medzi rady
Cannelloni rozlejte bešamelovú omáčku.
Vrchnú vrstvu pokrmu by mala tvoriť
vrstva bešamelu posypaná syrom.
Zvyšné maslo vo vločkách rozložte po
povrchu zapekaného pokrmu.
Čas v spotrebiči (min): 60
Úroveň v rúre: 2
5.3 Zapečené cestoviny:
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady:
1 liter vody
soľ
250 g cestovín tagliatelle
250 g varenej šunky
20 g masla
1 zväzok petržlenu
1 cibuľa
100 g masla
1 vajce
250 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
50 g strúhaného parmezánu
Príprava:
Vodu s troškou soli nechajte zovrieť.
Cestoviny tagliatelle vložte do vriacej
vody a varte asi 12 minút. Potom zlejte.
Šunku nakrájajte na kocky. Na panvici
zohrejte maslo. Nakrájajte petržlenovú
vňať, ošúpte a nakrájajte cibuľu. Oboje
poduste na panvici. Nádobu na
zapekanie vymastite trochou masla.
Zmiešajte cestoviny tagliatelle, šunku,
dusený petržlen a cibuľu a vložte do
nádoby. Zmiešajte vajce a mlieko, zmes
osoľte, ochuťte korením a muškátovým
orechom a vylejte na cestoviny. Potom
pokrm posypte parmezánom.
Čas v spotrebiči (min): 40
Úroveň v rúre: 2
5.4 Moussaka:
Pre 8 – 10 osôb.
Prísady:
1 posekaná cibuľa
olivový olej
1,5 kg mletého mäsa
1 plechovka sekaných paradajok (400
g)
50 g nastrúhaného syra
4 čajové lyžičky strúhanky
soľ a čierne korenie
škorica
www.aeg.com10
1 kg zemiakov
1,5 kg baklažánu
maslo na vyprážanie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Pripraviť spolu s:
150 g nastrúhaného syra
4 polievkovými lyžicami strúhanky
50 g masla
Príprava:
Nasekanú cibuľu poduste na menšom
množstve olivového oleja, potom pridajte
mleté mäso a za stáleho miešania
mierne povarte. Pridajte nasekané
paradajky, strúhaný ementál a
strúhanku. Dôkladne premiešajte a
priveďte do varu. Potom pokrm osoľte,
okoreňte, pridajte škoricu a odstavte z
varnej zóny. Zemiaky ošúpte a nakrájajte
na 1 cm hrubé plátky. Umyte baklažán a
nakrájajte ho tiež na 1 cm hrubé plátky.
Všetky plátky osušte kuchynským
papierom. Potom ich osmažte na panvici
s dostatočným množstvom masla.
Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: na panvici rozpustite maslo,
pridajte múku a za stáleho miešania ju
opražte do zlatista. Postupne a za
neustáleho miešania dolejte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orieškom a
približne 10 minút neprikrytú mierne
povarte. Plátky zemiakov položte na dno
vymastenej zapekacej nádoby, posypte
ich trochou strúhaného syra. Na to
umiestnite vrstvu baklažánu. Na to
rozložte časť zmesi mletého mäsa. Na to
nalejte trochu bešamelovej omáčky.
Potom pridajte ďalšiu vrstvu zemiakov,
baklažánu a zmesi s mletým mäsom.
Posledná vrstva by mala byť bešamelová
omáčka. Na vrch nasypte zvyšok syra a
strúhanky. Rozpustite maslo a polejte
ním vrch musaky.
Čas v spotrebiči (min): 60
Úroveň v rúre: 2
5.5 Zapečené zemiaky:
Prísady:
1 000 g zemiakov
1 čajová lyžička soli, rovnaké
množstvo čierneho korenia a
muškátového orieška
2 strúčiky cesnaku
200 g nastrúhaného syra
200 ml mlieka
200 ml sladkej smotany
4 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na tenké
plátky, usušte a okoreňte. Teplovzdornú
zapekaciu nádobu vytrite strúčikom
cesnaku a vymastite ju trochou masla.
Polovicu okorenených zemiakových
plátkov rozložte na dno misy a posypte
ich časťou strúhaného syra. Zvyšok
zemiakových plátkov uložte do ďalšej
vrstvy a tú posypte zvyškom
nastrúhaného syra. Druhý strúčik
cesnaku rozpučte a rozmiešajte s
mliekom a smotanou. Touto zmesou
polejte zemiaky a zvyšok masla vo
vločkách rozložte po povrchu.
Čas v spotrebiči (min): 70
Úroveň v rúre: 2
5.6 Franské knedličky:
Pre 6 – 8 osôb.
Prísady:
Pribl. 1 000 g morčacích rezančekov
1 malá konzerva húb (malé hlavičky)
500 g posekanej cibule
1 kg knedľového cesta
400 g nastrúhaného syra
250 ml sladkej smotany
Príprava:
Morčacie rezančeky osoľte, ochuťte
korením, paprikou a pod. Osmažte
posekanú cibuľu. Hríby dôkladne sceďte.
Potom zmiešajte mäso, cibuľu a hríby a
vložte ich do teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte knedľové cesto so syrom a
vylejte ho na morčaciu zmes. Potom
pokrm polejte smotanou.
Čas v spotrebiči (min): 75
Úroveň v rúre: 1
5.7 Dusená kapusta s
mäsom:
Pre 4 osoby.
SLOVENSKY 11
Prísady:
1 kapusta (800 g)
oregano
1 cibuľa
olej na smaženie
400 g mletého mäsa
250 g dlhozrnnej ryže
soľ, čierne korenie a paprika
1 liter mäsového vývaru
200 ml kyslej smotany
100 g nastrúhaného syra
Príprava:
Kapustu rozkrojte na štvrtiny a odrežte
hlúb. Blanšírujte v osolenej vode
ochutenej majoránom. Cibuľu ošúpte,
najemno nakrájajte a mierne ju osmažte
na troche oleja. Potom pridajte mleté
mäso a dlhozrnnú ryžu, rýchlo osmažte,
osoľte, ochuťte korením a paprikou.
Pridajte mäsový vývar a nechajte pomaly
vrieť 20 minút pod pokrievkou. Do
vhodnej nádoby dajte vrstvy kapusty a
zmesi ryže s mletým mäsom. Navrch
dajte kyslú smotanu a pokrm posypte
syrom.
Čas v spotrebiči (min): 60
Úroveň v rúre: 2
5.8 Zapekaná čakanka:
Pre 4 osoby.
Prísady:
8 stredne veľkých čakaniek
8 plátkov varenej šunky
30 g masla
1,5 polievkovej lyžice múky
150 ml zeleninového vývaru (z
čakanky)
5 polievkových lyžíc mlieka
100 g nastrúhaného syra
Príprava:
Čakanku rozpoľte a odstráňte horké
jadro. Potom ju dôkladne umyte a 15
minút povarte vo vriacej vode. Čakanku
vyberte z vody, opláchnite v studenej
vode a polovičky znovu pospájajte.
Každú z nich obaľte plátkom šunky a
umiestnite do vymastenej zapekacej
nádoby. Roztopte maslo a pridajte múku.
Rýchlo osmažte, prilejte zeleninový vývar
s mliekom a priveďte do varu. Do
omáčky primiešajte 50 g syra a zmesou
polejte čakanku. Potom pokrm posypte
zvyškom syra.
Čas v spotrebiči (min): 35
Úroveň v rúre: 2
5.9 Zapečené ryby so
zemiakmi:
Pre 4 osoby.
Prísady:
8 – 10 zemiakov
2 cibule
125 g sardelových filiet
300 ml sladkej smotany
2 polievkové lyžice strúhanky
čierne korenie
čerstvo nasekaný tymian
2 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na
tenké prúžky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte
na prúžky. Teplovzdornú zapekaciu
nádobu vymastite maslom. Do nádoby
vložte tretinu zemiakov a cibule. Na vrch
poukladajte polovicu sardelových filiet a
pokryte ich ďalšou tretinou cibule a
zemiakov. Na ne rozmiestnite zvyšok
sardelových filiet. Na vrch rozložte
zvyšok cibule a zemiakov, aby vrchnú
časť tvorili zemiaky. Posypte korením a
sekaným tymianom. Polejte sardelovým
nálevom a pridajte smotanu. Posypte
strúhankou a na vrchu rozložte maslo v
malých vločkách.
Čas v spotrebiči (min): 60
Úroveň v rúre: 3
6. PIZZA A SLANÝ KOLÁČ
6.1 Pizza:
Pre 4 osoby.
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vody
300 g múky
3 g soli
1 polievkové lyžice oleja
Prísady na obloženie:
www.aeg.com12
1/2 malej plechovky krájaných
paradajok (200 g)
200 g nastrúhaného syra
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra Feta
oregano
Iné:
Vymastený plech na pečenie
Príprava:
Droždie rozdrobte do misky a rozpustite
vo vode. Pridajte múku s primiešanou
soľou a olej. Prísady mieste až dovtedy,
kým cesto nie je vláčne a neoddeľuje sa
od misy. Cesto potom na teplom mieste
nechajte vykysnúť na dvojnásobný
objem. Cesto vyvaľkajte a položte na
vymastený plech na pečenie. Spodok
poprepichujte vidličkou. Postupne na
cesto ukladajte prísady obloženia.
Čas v spotrebiči (min): 25
Úroveň v rúre: 1
6.2 Cibuľový koláč:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady na cesto:
300 g múky
20 g droždia
125 ml mlieka
1 vajce
50 g masla
3 g soli
Prísady na obloženie:
750 g cibule
250 g slaniny
3 vajcia
250 g kyslej smotany
125 ml mlieka
1 čajová lyžička soli
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho
korenia
Príprava:
Do misy na miešanie preosejte múku a v
strede vytvorte priehlbinu. Droždie
rozdrvte, vložte ho do priehlbiny,
zmiešajte s mliekom a trochou múky
okolo kraja. Posypte múkou a nechajte
vykysnúť na teplom mieste, až kým sa
na múčnom poprašku nevytvoria trhliny.
Na okraj múky pridajte vajce a maslo.
Všetky prísady vymieste na vláčne
kysnuté cesto. Cesto nechajte kysnúť na
teplom mieste, až kým nevykysne na
približne dvojnásobný objem. Zatiaľ
olúpte a rozštvrťte cibule a nakrájajte ich
na tenké plátky. Slaninu nakrájajte na
kocky a jemne poduste s cibuľou tak, aby
prísady nezhnedli. Nechajte vychladnúť.
Vyvaľkajte cesto a umiestnite ho na
vymastený plech na pečenie, spodok
prepichnite vidličkou a kraje vytlačte
nahor. Znovu ho nechajte kysnúť.
Rozmiešajte vajcia, kyslú smotanu,
mlieko, soľ a čierne korenie. Vychladenú
cibuľu a slaninu rozložte po korpuse.
Navrch vylejte zmes a vyhlaďte.
Čas v spotrebiči (min): 45
Úroveň v rúre: 1
6.3 Slaný lotrinský koláč:
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady do cesta:
200 g múky
2 vajcia
100 g masla
1/2 čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orieška
Prísady na obloženie:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej
slaniny
2 vajcia
250 g kyslej smotany
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Iné:
Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do
vhodnej nádoby a vymieste hladké cesto.
Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chladničke. Potom cesto vyvaľkajte a
vložte do vymastenej čiernej formy.
Spodok prepichnite vidličkou. Slaninu
rozložte na ceste. Na polevu zmiešajte
vajcia, kyslú smotanu a korenie. Potom
pridajte syr. Nalejte polevu na slaninu.
Čas v spotrebiči (min): 45
Úroveň v rúre: 1
SLOVENSKY 13
6.4 Syrový koláč:
Prísady:
1,5 plátku originálneho švajčiarskeho
lístkového cesta alebo odpaľovaného
cesta (vyvaľkaného do štvorca)
500 g nastrúhaného syra
200 ml sladkej smotany
100 ml mlieka
4 vajcia
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Príprava:
Lístkové cesto umiestnite na dobre
vymastený plech na pečenie. Potom
cesto dôkladne poprepichujte vidličkou.
Syr rovnomerne rozložte na ceste.
Zmiešajte smotanu, mlieko a vajcia,
osoľte, okoreňte a pridajte muškátový
oriešok. Zmes znovu dobre premiešajte a
vylejte ju na syr.
Čas v spotrebiči (min): 40
Úroveň v rúre: 1
6.5 Ruské pirohy:
30 malých kúskov.
Prísady na cesto:
250 g špadlovej múky
250 g masla
250 g nízkotučného tvarohu
soľ
Prísady na plnku:
1 malá hlávka bielej kapusty (400 g)
50 g slaniny
2 polievkové lyžice vyčisteného masla
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
3 polievkové lyžice kyslej smotany
2 vajcia
Iné:
Plech na pečenie s papierom na
pečenie
Príprava:
Múku, maslo, nízkotučný tvaroh a trochu
soli vymieste na cesto a odložte ho do
chladničky. Kapustu nakrájajte na jemné
prúžky. Nakrájajte slaninu a osmažte ju
na prečistenom masle. Pridajte kapustu
a rýchle ju osmažte do mäkka. Osoľte,
ochuťte korením a muškátovým
orieškom a pridajte kyslú smotanu. Duste
ďalej, až kým sa nevyparí všetka
kvapalina. Vajcia uvarte na tvrdo,
ochlaďte ich a nakrájajte na kocky.
Vmiešajte do kapusty a nechajte
vychladnúť. Cesto vyvaľkajte a vykrojte
kruhy s priemerom 8 cm. Do stredu
každého kruhu vložte trochu plnky a
preložte. Zatlačením vidličky spojte kraje.
Ruské pirohy umiestnite na plech na
pečenie vystlaný papierom na pečenie a
potrite vaječným žĺtkom.
Čas v spotrebiči (min): 20
Úroveň v rúre: 3
6.6 Syrové pečivo:
Prísady:
400 g syra Feta
2 vajcia
3 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
čierne korenie
80 ml olivového oleja
375 g cesta filo
Príprava:
Zmiešajte syr feta, vajcia, petržlenovú
vňať a korenie. Cesto filo prikryte vlhkou
utierkou, aby nevysychalo. Položte 4
plátky na seba, každý z nich zľahka
potrite olejom. Rozkrojte na 4 pásy dlhé
asi 7 cm. Do jedného rohu každého z
pásov dajte 2 vrchovaté polievkové
lyžice zmesi so syrom feta a zložte ich po
uhlopriečke do trojuholníka. Položte
obrátene na plech na pečenie a potrite
olejom.
Čas v spotrebiči (min): 25
Úroveň v rúre: 3
6.7 Koláč z kozieho syra:
Prísady do cesta:
125 g múky
60 ml olivového oleja
1 štipka soli
3 – 4 polievkové lyžice studenej vody
Prísady na obloženie:
1 polievková lyžica olivového oleja
2 cibule
soľ a korenie
1 čajová lyžička nasekaného tymianu
125 g syra ricotta
100 g kozieho syra
2 polievkové lyžice olív
www.aeg.com14
1 vajce
60 ml sladkej smotany
Iné:
Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Do vhodnej nádoby pridajte múku,
olivový olej a soľ a miešajte, až kým sa
zmes nebude podobať strúhanke.
Pridajte vodu a vymieste zmes na cesto.
Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chladničke. Potom cesto vyvaľkajte a
vložte do vymastenej čiernej formy.
Spodok prepichnite vidličkou. Do panvice
pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového
oleja. Ošúpte cibule, nakrájajte na tenké
plátky a duste v oleji na panvici prikryté
asi 30 minút. Osoľte, okoreňte a
zmiešajte s 1/2 čajovej lyžičky posekanej
petržlenovej vňate. Cibuľu nechajte
trochu vychladnúť a potom ju rozložte na
cesto. Potom na povrch rozmiestnite
vrstvu syra ricotta a kozieho syra a
pridajte olivy. Posypte 1/2 čajovej lyžičky
sekaného tymianu. Na polevu zmiešajte
vajcia a smotanu. Koláč polejte polevou.
Čas v spotrebiči (min): 45
Úrovne v rúre: 1
7. KOLÁČE A PEČIVO
7.1 Mandľový koláč:
Prísady do zmesi:
5 vajec
200 g cukru
100 g marcipánu
200 ml olivového oleja
450 g múky
1 polievková lyžica škorice
1 balenie prášku na pečenie (približne
15 g)
50 g sekaných pistácií
125 g mletých mandlí
300 ml mlieka
Prísady na obloženie:
200 g marhuľového džemu
5 polievkových lyžíc práškového
cukru
1 čajová lyžička škorice
2 polievkové lyžice horúcej vody
mandľové lupienky
Iné:
Otváracia forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Vajcia, cukor a marcipán miešajte 5
minút, aby vznikla krémová zmes a
potom pomaly pridávajte olivový olej.
Preosejte spolu múku, škoricu a prášok
na pečenie, primiešajte posekané
pistácie a mleté mandle. Potom túto
zmes spolu s mliekom opatrne vmiešajte
do vaječnej zmesi. Cesto prelejte do
otváracej formy, ktorej dno je posypané
strúhankou.
Čas v spotrebiči (min): 70
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Marhuľový džem zohrejte a rozotrite ho
po koláči pomocou štetca. Potom koláč
nechajte vychladnúť. Zmiešajte práškový
cukor, škoricu a teplú vodu. Zmes
rozotrite na koláč. Hneď potom koláč s
polevou posypte mandľovými lupienkami.
7.2 Brownies - čok. sušienky:
Prísady:
250 g horkej čokolády
250 g masla
375 g cukru
2 balenie vanilkového cukru (približne
16 g)
1 štipka soli
5 polievkových lyžíc vody
5 vajec
375 g vlašských orechov
250 g múky
1 čajová lyžička prášku na pečenie
Príprava:
Čokoládu nalámte na väčšie kúsky a
rozpustite ju vo vodnom kúpeli. Maslo,
cukor, vanilkový cukor, soľ a vodu
vymiešajte na krémovú zmes, pridajte
vajcia a roztopenú čokoládu. Vlašské
orechy nahrubo posekajte, zmiešajte s
múkou a práškom na pečenie a
vmiešajte ich do čokoládovej zmesi.
Hlboký plech na pečenie vysteľte
papierom na pečenie, nalejte naň zmes a
rozotrite.
Čas v spotrebiči (min): 50
SLOVENSKY 15
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Nechajte vychladnúť, odstráňte papier na
pečenie a nakrájajte na štvorce.
7.3 Kapučínový dezert:
Pre 4 – 6 osôb.
Na zmes:
100 g mäkkého masla
90 g cukru
2 vaječné žĺtky
semienka z jedného struku vanilky
2 polievkové lyžice instantnej kávy
(rozpustenej v 50 ml horúcej vody)
2 vaječné bielky
50 g múky
50 g kukuričného škrobu
1/2 čajovej lyžičky prášku na pečenie
Na polevu:
250 ml pomarančového džúsu
50 g cukru
1 štipka škorice
20 ml pomarančového likéru
Dokončenie:
200 ml šľahačky na ozdobenie
Iné:
6 malých misiek alebo šálok
vymastených maslom
Príprava:
Maslo, cukor, vaječné žĺtky a semienka z
jedného struku vanilky vymiešajte na
krémovú zmes a potom primiešajte
rozpustenú kávu. Vyšľahajte vaječné
bielky. Preosejte múku, kukuričný škrob
a prášok na pečenie, pridajte ich do
zmesi po vrstvách s vaječnými bielkami a
vmiešajte. Zmes prelejte do malých
misiek alebo šálok vymastených maslom.
Čas v spotrebiči (min): 40
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Do hrnca dajte pomarančový džús,
cukor, škoricu a pomarančový likér,
hrniec položte na varnú zónu a
zohrievajte, kým poleva nezhustne.
Teplé koláče vyklopte na dezertný
tanierik a ozdobte ich polevou a
šľahačkou.
7.4 Mrkvový koláč:
Prísady do zmesi:
150 ml slnečnicového oleja
100 g hnedého cukru
2 vajcia
75 g sirupu (melasy)
175 g múky
1 čajová lyžička škorice
1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
1 čajová lyžička prášku na pečenie
200 g najemno nastrúhanej mrkvy
75 g sultánok
25 g strúhaného kokosu
Prísady na obloženie:
50 g masla
150 g smotanového syra
40 g kryštálového cukru
mleté lieskové oriešky
Iné:
Okrúhla vymastená otváracia forma
na pečenie s priemerom 22 cm
Príprava:
Slnečnicový olej, hnedý cukor, vajcia a
melasu vymiešajte na krémovú zmes.
Zvyšok prísad potom primiešajte do
zmesi. Zmes vylejte do vymastenej formy
na pečenie.
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Zmiešajte maslo, smotanový syr a
kryštálový cukor (v prípade potreby
pridajte trochu mlieka, aby sa zmes dala
rozotierať). Keď koláč vychladne, zmes
rozotrite na korpus a na povrchu posypte
mletými lieskovými orieškami.
7.5 Tvarohový koláč:
Prísady na korpus:
150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
3 vaječné bielky
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žĺtky
www.aeg.com16
200 g cukru
šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku,
vanilková príchuť (40 g alebo
zodpovedajúce množstvo prášku na
prípravu pudingu z 500 ml mlieka)
Iné:
Čierna vymastená otváracia forma na
pečenie s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby.
Pridajte ostatné prísady na cesto a
rozmiešajte ich ručným mixérom. Cesto
odložte na 2 hodiny do chladničky.
Približne 2/3 cesta položte na vymastené
dno otváracej formy a na viacerých
miestach prepichnite vidličkou. Zo zvyšku
zmesi vyformujte asi 3 cm vysoký okraj.
Ručným mixérom vyšľahajte vaječné
bielky na tuhú penu. Opláchnite
hrozienka, nechajte ich dobre odtiecť,
polejte ich rumom a nechajte ich
nasiaknuť. Do misy na miešanie pridajte
odtučnený tvaroh, žĺtky, cukor, citrónovú
šťavu, kyslú smotanu a pudingový
prášok a všetko dôkladne rozmiešajte.
Nakoniec do tvarohovej zmesi opatrne
primiešajte vyšľahané vaječné bielky a
hrozienka.
Čas v spotrebiči (min): 85
Úroveň v rúre: 1
7.6 Čerešňový koláč:
Prísady:
500 g chleba
750 ml mlieka
1 štipka soli
80 g cukru
4 vajcia
2 fľaše višní
50 g masla
Iné:
Vymastená forma na pečenie
Príprava:
Chlieb nakrájajte na krajce. Zmiešajte
mlieko, soľ, cukor a vajcia a zmes vylejte
na chlieb, premiešajte a nechajte dobre
vsiaknuť. Višne sceďte a pridajte ich do
zmesi. Zmes vylejte do vymastenej formy
na pečenie. Po povrchu rozložte vločky
masla.
Čas v spotrebiči (min): 40
Úroveň v rúre: 2
7.7 Biskupský chlebíček:
Prísady:
200 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
3 vajcia
300 g múky
1/2 balenia prášku na pečenie
(približne 8 g)
125 g ríbezlí
125 g hrozienok
60 g nasekaných mandlí
60 g kandizovanej citrónovej alebo
pomarančovej kôry
60 g posekaných kandizovaných višní
70 g lúpaných celých mandlí
Iné:
Čierna otváracia forma na pečenie s
priemerom 24 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo,
cukor, vanilkový cukor a soľ a všetky
prísady vymiešajte na krémovú zmes.
Potom po jednom pridávajte vajcia a
zmes znova vymiešajte. Do krémovej
zmesi pridajte múku zmiešanú s práškom
na pečenie a premiešajte. Primiešajte aj
ovocie. Zmes vložte do pripravenej formy
a na okrajoch ju vytiahnite o trochu
vyššie než v strede. Okraj a stred koláča
ozdobte olúpanými celými mandľami.
Koláč vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 100
Úroveň v rúre: 1
7.8 Ovocný koláč:
Prísady do cesta:
200 g múky
1 štipka soli
125 g masla
1 vajce
50 g cukru
50 ml studenej vody
Prísady na plnku:
SLOVENSKY 17
Sezónne ovocie (400 g jabĺk, broskýň,
višní a pod.)
90 g mletých mandlí
2 vajcia
100 g cukru
90 g mäkkého masla
Iné:
Vymastená forma na slaný koláč s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku preosejte do misy na miešanie,
primiešajte soľ a maslo nakrájané na
malé kúsky. Potom pridajte vajce, cukor
a studenú vodu a zmes vymieste na
cesto. Cesto nechajte 2 hodiny v
chladničke. Vychladené cesto vyvaľkajte,
umiestnite ho na vymastenú formu na
slaný koláč a poprepichujte vidličkou.
Ovocie očistite, odstráňte jadrovníky,
kôstky alebo jadierka, nakrájajte ho na
malé kúsky alebo plátky a rozmiestnite
po ceste. Do vhodnej nádoby pridajte
mleté mandle, vajcia, cukor a mäkké
maslo a všetko zmiešajte. Potom zmes
prelejte na ovocie a rozotrite.
Čas v spotrebiči (min): 50
Úroveň v rúre: 1
7.9 Babičkin pečený jablkový
koláč:
Prísady:
250 g masla
250 g cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
1 štipka soli
100 g marcipánu
5 vajec
500 g múky
1 vrecúško prášku na pečenie
1 vrecúško perníkového korenia
50 g kakaového prášku
150 ml červeného vína
1,2 kg jabĺk
slivkové pyré
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo,
cukor, vanilkový cukor a soľ a vyšľahajte
nadýchanú zmes. Pridajte marcipán
nakrájaný na malé kúsky a vyšľahajte na
hladkú zmes. Po jednom pridávajte
vajcia a šľahajte, kým nevznikne
nadýchaná zmes. Do zmesi pridajte
múku, prášok na pečenie, perníkové
korenie a kakaový prášok. Primiešajte
červené víno. Cesto vložte do hlbokého
plechu na pečenie vystlaného papierom
na pečenie a vyhlaďte povrch. Jablká
ošúpte, zbavte jadra a nakrájajte na 0,5
cm plátky.
Slivkové pyré:
Naaranžujte plátky na vrch cesta a
otvory po jadrovníkoch vyplňte slivkovým
pyré. Potom vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 50
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Nechajte koláč vychladnúť a odstráňte
papier na pečenie.
Poleva:
250 ml jablkového džúsu
1 vrecúško priehľadnej koláčovej
polevy
Pripravte polevu, použite pritom jablkový
džús a vrecúško koláčovej polevy a
polevu rozotrite na koláč.
7.10 Citrónový koláč:
Prísady do zmesi:
250 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
4 vajcia
150 g múky
150 g škrobu
1 zarovnaná čajová lyžička prášku na
pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Ostatné:
Čierna hranatá forma na pečenie dlhá
30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo,
cukor, citrónovú kôru, vanilkový cukor a
soľ a vymiešajte z nich krémovú zmes.
Potom po jednom pridávajte vajcia a
www.aeg.com18
znova vymiešajte na krém. Pridajte múku
a kukuričný škrob rozmiešaný s práškom
na pečenie a premiešajte. Zmes nalejte
do vymastenej a strúhankou vysypanej
formy, uhlaďte ju a vložte do rúry. Po
upečení zmiešajte citrónovú šťavu a
práškový cukor. Upečený koláč vyklopte
na alobal. Alobal na okrajoch koláča
zahnite nahor, aby poleva nemohla
vytiecť. Koláč poprepichujte tenkou
drevenou tyčinkou a rozotrite polevu.
Polevu nechajte vsiaknuť do koláča.
Čas v spotrebiči (min): 75
Úroveň v rúre: 1
7.11 Muffiny:
Prísady:
150 g masla
150 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
kôra z jedného nenavoskovaného
citróna
2 vajcia
50 ml mlieka
25 g kukuričného škrobu
225 g múky
10 g prášku na pečenie
1 fľaša višní (375 g)
225 g čokoládových lupienkov
Iné:
Papierové formičky s priemerom
približne 7 cm
Príprava:
Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru
z jedného nenavoskovaného citróna
vymiešajte na krémovú zmes. Pridajte
vajcia a znovu dôkladne vymiešajte.
Zmiešajte kukuričný škrob, múku a
prášok na pečenie a primiešajte do
zmesi spolu s mliekom. Višne sceďte a
vmiešajte ich do zmesi spolu s
čokoládovými lupienkami. Zmes nalejte
do papierových formičiek, tie naukladajte
na plech na pečenie a plech vložte do
rúry. Ak máte, použite plech na muffiny.
Čas v spotrebiči (min): 40
Úroveň v rúre: 3
7.12 Slivkové knedle:
Pre 4 – 6 osôb.
Na cesto (prísady by mali mať izbovú
teplotu):
125 ml mlieka
20 g cukru
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g
čerstvého droždia)
300 g múky
30 g cukru
30 g masla
1 vaječný žĺtok
1 celé vajce
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
trochu citrónovej kôry
slivkový džem
Po varení:
50 g masla
50 g mletého maku
práškový cukor
Iné:
vymastená forma
Príprava:
Do rajnice pridajte mlieko a cukor a
mierne ich zohrejte na varnej zóne.
Pridajte sušené droždie a pomiešajte.
Potom nechajte zmes odstáť približne 30
minút. Do misy na miešanie pridajte
múku, cukor, maslo, vaječný žĺtok, vajce,
vanilkový cukor a trochu citrónovej kôry.
Pridajte mlieko a droždie a vymieste
vláčne cesto. Cesto zakryte utierkou a
nechajte ho kysnúť ďalších 45 minút.
Nakoniec z cesta lyžicou povykrajujte
knedličky (približne 80 g), ručne ich
vytvarujte a naplňte 1 čajovou lyžičkou
slivkového džemu. Okraje cesta
vytiahnite nahor, prikryte džem cestom a
vytvarujte guľku. Guľky vložte do
vymastenej formy, prikryte ich a nechajte
kysnúť ďalších 45 minút. Potom ich
vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 35
Úroveň v rúre: 3
7.13 Kysnutá bábovka:
Prísady na korpus:
500 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g
čerstvého droždia)
80 g práškového cukru
150 g masla
SLOVENSKY 19
3 vajcia
2 zarovnané čajové lyžičky soli
150 ml mlieka
70 g hrozienok (vopred namočte na
hodinu do 20 ml višňového likéru)
Prísady na potretie a posypanie:
50 g lúpaných celých mandlí
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte múku,
sušené droždie, práškový cukor, maslo,
vajcia, soľ a mlieko a vymieste jemné
kysnuté cesto. Cesto v mise zakryte a
nechajte kysnúť 1 hodinu. Namočené
hrozienka ručne vmiešajte do cesta. Do
každej priehlbiny vymastenej a múkou
vysypanej formy na bábovku vložte jednu
mandľu. Potom cesto vytvarujte do
podoby párka a vložte ho do formy na
bábovku. Zakryte a znovu nechajte
kysnúť 45 minút.
Čas v spotrebiči (min): 60
Úroveň v rúre: 1
7.14 Koláč Savarin:
Prísady na cesto:
350 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g
čerstvého droždia)
75 g cukru
100 g masla
5 vaječných žĺtkov
1/2 čajovej lyžičky soli
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
125 ml mlieka
Po pečení:
375 ml vody
200 g cukru
100 ml slivovice alebo 100 ml
pomarančového likéru
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte múku,
sušené droždie, cukor, maslo, vaječné
žĺtky, soľ, vanilkový cukor a mlieko a
vymieste jemné kysnuté cesto. Cesto v
mise zakryte a nechajte kysnúť 1 hodinu.
Potom cesto vložte do vymastenej
kruhovej formy, zakryte a nechajte znovu
kysnúť 45 minút.
Čas v spotrebiči (min): 35
Úroveň v rúre: 1
Po pečení:
Vodu a cukor priveďte do varu a nechajte
vychladnúť. Do cukrovej vody pridajte
slivovicu alebo pomarančový likér a
zamiešajte. Keď koláč vychladne,
niekoľkokrát ho prepichnite drevenou
tyčinkou a nechajte zmes rovnomerne
vsiaknuť do koláča.
7.15 Piškótový koláč:
Prísady:
4 vajcia
2 polievkové lyžice teplej vody
50 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
100 g cukru
100 g múky
100 g kukuričného škrobu
2 zarovnané čajové lyžičky prášku na
pečenie
Iné:
Okrúhla čierna otváracia forma na
pečenie s priemerom 28 cm, vystlaná
papierom na pečenie.
Príprava:
Oddeľte žĺtky od bielkov. Vaječné žĺtky s
teplou vodou, 50 g cukru, vanilkovým
cukrom a soľou vyšľahajte na krémovú
zmes. Vaječné bielky vyšľahajte so 100 g
cukru na tuhú penu. Preosejte spolu
múku, kukuričný škrob a prášok na
pečenie. Opatrne zmiešajte vaječné
bielky a žĺtky. Potom jemne vmiešajte
múkovú zmes. Cesto prelejte do formy
na pečenie, rovnomerne rozotrite a
vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 30
Úroveň v rúre: 3
7.16 Koláč s mrveničkou:
Prísady na cesto:
375 g múky
20 g droždia
150 ml vlažného mlieka
60 g cukru
1 štipka soli
2 vaječné žĺtky
75 g mäkkého masla
Prísady do mrveničky:
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

AEG BS836680PM Recipe book

Typ
Recipe book
Táto príručka je tiež vhodná pre