AEG BPE742320B Recipe book

Typ
Recipe book
SK Kniha receptov
Rúra
1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY
VAROVANIE!
Pozrite si kapitoly ohľadne
bezpečnosti.
1.1 Automatické programy
Automatické programy obsahujú
optimálne nastavenia pre jednotlivé
druhy mäsa alebo iné recepty.
Receptový program (ponuka: Recepty) –
Táto funkcia používa pre pokrm vopred
nastavené hodnoty. Pokrm pripravte
podľa receptu z tejto knihy.
1.2 Recepty
Pokrmy sú rozdelené na viaceré
kategórie:
Ryby/Morské Plody
Hydina
Mäso
Pečené jedlá
Pizza/Slaný koláč
Koláč/Sušienky
Chlieb/pečivo
2. RYBY/MORSKÉ PLODY
2.1 Treska
Prísady:
800 g sušenej tresky
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 veľké cibule
6 ošúpaných strúčikov cesnaku
2 póry
6 červených paprík
1/2 konzervy nakrájaných paradajok
(200 g)
200 ml bieleho vína / 125 ml jablkovej
šťavy, 75 ml vody a 1 polievková
lyžica limetkovej šťavy
200 ml bujónu
korenie, soľ, tymian, oregano
Príprava:
Sušenú tresku cez noc namočte. Na
ďalší deň nechajte tresku odtiecť a vložte
ju do hrnca s čerstvou vodou, položte na
varnú dosku a priveďte do varu. Potom ju
odstavte a nechajte vychladnúť.
Do panvice pridajte olivový olej a
nechajte ho zohriať. Ošúpte cibuľu,
najemno ju nakrájajte, rozdrvte očistené
strúčiky cesnaku, nakrájajte pór a umyte
ho. Všetko pridajte do panvice s horúcim
tukom a rýchlo osmažte. Z papriky
odstráňte jadierka a nakrájajte ich na
prúžky. Potom ich vložte do panvice aj s
posekanými paradajkami.
Pridajte: biele víno /zmes jablkovej
šťavy, vody a limetkovej šťavy. Pridajte
bujón a nechajte chvíľu slabo vrieť.
Ochuťte korením, soľou, tymianom a
oreganom a nechajte v panvici pomaly
vrieť ďalších 15 minút.
Z hrnca vyberte vychladnutú sušenú
tresku a utrite ju do sucha kuchynským
papierom. Odstráňte kožu, kosti a všetky
plutvy. Rybie mäso rozoberte na menšie
kúsky a vložte do teplovzdornej nádoby
spolu so zeleninou.
Čas v spotrebiči: 30 minút
Úroveň v rúre: 1
2.2 Rybie filé
Prísady:
600 – 700 g filé zo zubáča, lososa
alebo morského pstruha
150 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
50 g strúhanky
1 čajová lyžička estragónu
petržlenová vňať, nasekaná
soľ, čierne korenie
citrón
Maslo
Príprava:
Filé pokropte citrónovou šťavou a
nechajte ho chvíľu marinovať, potom
zvyšnú šťavu utrite kuchynským
papierom. Rybie filé ochuťte z oboch
strán soľou a čiernym korením. Potom
rybie filé položte do maslom potretej
teplovzdornej nádoby.
www.aeg.com2
Zmiešajte strúhaný syr, smotanu,
strúhanku, estragón a nasekanú
petržlenovú vňať. Zmes hneď rozotrite
na rybie filé a na zmes dajte malé vločky
masla.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
2.3 Ryba obalená v soli
Prísady:
celá ryba, približne 1,5 – 2 kg
2 nenavoskované citróny
1 hlavička fenikla
4 výhonky čerstvého tymianu
3 kg kamennej soli
Príprava:
Rybu očistite a votrite do nej šťavu z
dvoch nenavoskovaných citrónov.
Feniklom nakrájaným na tenké plátky a
výhonkami čerstvého tymianu naplňte
rybu.
Polovicu kamennej soli presypte do
zapekacej formy a na vrch položte rybu.
Druhú polovicu kamennej soli nasypte na
rybu a pevne ju zatlačte.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
2.4 Losos, filety
Prísady:
400 g zemiakov
2 zväzky jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 malá plechovka sekaných paradajok
(400 g)
4 filety lososa
šťava z citróna
soľ a čierne korenie
75 ml zeleninového vývaru
1 vetvička čerstvého rozmarínu
150 ml vína / 100 ml jablkovej šťavy,
50 ml vody a 1 polievková lyžica
limetkovej šťavy
1/2 zväzku čerstvého tymianu
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte ich, rozštvrťte a
varte v osolenej vode 25 minút. Potom
ich osušte a nakrájajte na plátky.
Cibuľku umyte a najemno nasekajte.
Ošúpte strúčiky cesnaku a nakrájajte ich
na malé kúsky. Cibuľu a cesnak
zmiešajte s posekanými paradajkami.
Lososové filety pokropte citrónovou
šťavou a nechajte ich marinovať. Potom
ich osušte, osoľte a okoreňte.
Zmiešajte zeleninu a zemiaky a vložte
ich do vymastenej teplovzdornej nádoby,
okoreňte a na vrch položte lososa.
Nalejte: zeleninový vývar a biele víno /
zmes jablkovej šťavy, vody a limetkovej
šťavy, zvrchu posypte rozmarínom a
tymianom.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
2.5 Plnené calamari
Prísady:
1 kg stredne veľký kalmar, očistený
1 veľká cibuľa
2 polievkové lyžice olivového oleja
90 g uvarenej dlhozrnnej ryže
4 polievkové lyžice píniových orieškov
4 polievkové lyžice hrozienok
2 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
soľ, čierne korenie
šťava z citróna
4 polievkové lyžice olivového oleja
150 ml vína / 100 ml hroznovej šťavy,
50 ml vody a 1 polievková lyžica
limetkovej šťavy
500 ml paradajkovej šťavy
Príprava:
Kalmara dôkladne potrite soľou a potom
ho umyte pod tečúcou vodou.
Ošúpte cibuľu, najemno ju nakrájajte a
poduste s dvomi polievkovými lyžicami
olivového oleja do sklovita. K cibuli
pridajte dlhozrnnú ryžu, píniové oriešky,
hrozienka a nasekanú petržlenovú vňať,
osoľte, okoreňte a pridajte šťavu z
citróna. Kalmara voľne naplňte touto
zmesou a zašite otvor.
Do pekáča nalejte štyri polievkové lyžice
olivového oleja a kalmara osmažte na
varnej zóne. Pridajte: víno / zmes
hroznovej šťavy, vody a limetkovej šťavy
a paradajkovej šťavy.
Pekáč zakryte vekom a vložte do
spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 60 minút
SLOVENSKY 3
Úroveň v rúre: 1
3. HYDINA
3.1 Kuracie stehná
Prísady:
4 kuracie stehná po 250 g
250 g kyslej smotany
125 ml smotany
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička papriky
1 čajová lyžička korenia karí
1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
250 g na plátky nakrájaných
konzervovaných húb
20 g kukuričného škrobu
Príprava:
Kuracie stehná očistite a položte na
pekáč. Zvyšné prísady spolu zmiešajte a
polejte nimi kuracie stehná.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
3.2 Kohút na víne
Prísady:
1 kurča
soľ
korenie
1 polievková lyžica múky
50 g očisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1 výhonok tymianu
150 g slaniny nakrájanej na kocky
250 g očistených a rozštvrtených
kozákov
12 ošúpaných šalotiek
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a
rozdrvené
Príprava:
Kurča očistite, okoreňte soľou a korením
a poprášte múkou.
V pekáči zohrejte očistené maslo a kurča
osmažte zo všetkých strán. Prilejte biele
víno, kurací vývar a sójovú omáčku a
priveďte do varu.
Pridajte petržlenovú vňať, tymian,
slaninu, huby, šalotku a cesnak.
Priveďte znovu do varu, prikryte
pokrievkou a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
3.3 Plnené kura
Prísady:
1 kurča, 1,2 kg (s drobkami)
1 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1/4 čajovej lyžičky papriky
50 g strúhanky
3 – 4 polievkové lyžice mlieka
1 cibuľa, nasekaná
1 zväzok nasekanej petržlenovej
vňate
20 g masla
1 vajce
soľ a čierne korenie
Príprava:
Kurča očistite a osušte. Zmiešajte olej,
soľ, papriku a votrite ju do kurčaťa.
Plnka: Zmiešajte strúhanku a mlieko. Do
panvice dajte nakrájanú cibuľu,
petržlenovú vňať a maslo a nechajte
podusiť. Najemno nakrájajte srdce,
pečeň a žalúdok a pridajte vajce. Potom
všetko spolu zmiešajte a ochuťte soľou a
korením.
Kurča položte na pekáč prsiami nadol a
vložte do spotrebiča. Po 30 minútach
obráťte. Zaznie zvukový signál.
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
3.4 Pečená kačica na pom.
Prísady:
1 kačica (1,6 – 2,0 kg)
soľ
korenie
3 pomaranče, ošúpané, s
odstránenými jadierkami a nakrájané
na kocky
1/2 čajovej lyžičky soli
2 pomaranče na šťavu
150 ml čerešňového likéru / 75 ml
ovocného octu, 50 ml vody, 20 ml
www.aeg.com4
jablkovej šťavy a 5 ml jablčného
muštového octu
Príprava:
Kačicu očistite, okoreňte soľou a korením
a potrite pomarančovou kôrou.
Kačicu naplňte osolenými kockami
pomaranča a zošite ju.
Kačicu položte na pekáč prsiami nadol.
Z pomarančov vyžmýkajte šťavu,
zmiešajte ju s: čerešňovým likérom /
zmesou jablčného octu, vody, jablkového
džúsu a 5 ml jablkového muštu a
zmesou polejte kačku.
Do spotrebiča vložte kačicu. Po 30
minútach obráťte. Zaznie zvukový signál.
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
4. MÄSO
4.1 Dusené hovädzie mäso
Prísady:
600 g hovädzieho mäsa
soľ a čierne korenie
Múka
10 g masla
1 cibuľa
330 ml tmavého piva
2 čajové lyžičky hnedého cukru
2 čajové lyžičky paradajkového
pretlaku
500 ml hovädzieho vývaru
Príprava:
Mäso nakrájajte na kocky, osoľte,
okoreňte a poprášte trochou múky.
Na panvici zohrejte maslo a osmažte
kúsky mäsa. Potom ich preložte do
vhodnej zapekacej nádoby.
Cibuľu ošúpte a najemno nakrájajte,
jemne ju osmažte na troche masla a
pridajte ju do nádoby s mäsom.
Zmiešajte tmavé pivo, hnedý cukor,
paradajkový pretlak a zeleninový vývar,
pridajte všetko do panvice a priveďte do
varu. Pripravenou zmesou polejte mäso
(mäso by malo byť ponorené).
Prikryte a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 120 minút
Úroveň v rúre: 3
4.2 Marinované hovädzie
Príprava marinády:
1 l vody
500 ml vínneho octu / jablčného
muštového octu
2 čajové lyžičky soli
15 zrniek čierneho korenia
15 borievok
5 bobkových listov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva,
pór, zeler, petržlen)
Všetky prísady priveďte do varu a
nechajte vychladnúť.
1,5 kg hovädzieho mäsa vcelku
Mäso polejte marinádou, aby bolo
celé pokryté a nechajte marinovať 5
dní.
Prísady na pečenie:
soľ
korenie
polievková zelenina z marinády
Príprava:
Mäso vyberte z marinády a osušte.
Okoreňte soľou a korením a osmažte v
pekáči na zo všetkých strán. Potom
pridajte časť polievkovej zeleniny z
marinády.
Do pekáča nalejte trochu marinády.
Pekáč by mal byť pokrytý do výšky asi
10 – 15 mm. Pekáč zakryte pokrievkou a
vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 150 minút
Úroveň v rúre: 1
4.3 Sekaná
Prísady:
2 suché rožky
1 cibuľa
3 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
750 g mletého mäsa (zmes
hovädzieho a bravčového /
hovädzieho a suchých rožkov)
2 vajcia
SLOVENSKY 5
soľ, čierne korenie a paprika
100 g plátkov slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom
vodu vyžmýkajte. Ošúpte cibuľu,
najemno ju nakrájajte, poduste a pridajte
nasekanú petržlenovú vňať.
Zmiešajte mleté mäso, vajcia,
vyžmýkané rožky a cibuľu. Okoreňte
soľou, korením a paprikou, vložte do
formy na pečenie. Plátky zakryte
slaninou.Pridajte trochu vody a vložte do
spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 70 minút
Úroveň v rúre: 1
4.4 Bravčové koleno
Prísady:
1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celom
obvode kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku
a bazalku a rozotrite ju po bravčovom
kolene. Bravčové koleno vložte do
nádoby na pečenie a posypte ho hubami.
Pridajte polievkovú zeleninu a vodu. Dno
by malo byť pokryté do výšky 10 – 15
mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
4.5 Bravčové pliecko
Prísady:
1,5 kg bravčového pliecka s kožou z
mladého prasaťa
soľ
korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g jemne nakrájaného zeleru
1 pór nakrájaný na plátky
1 malá plechovka najemno
posekaných paradajok (400 g)
250 ml smotany
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a
rozdrvené
čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože
kosoštvorce. Ochuťte soľou a čiernym
korením a zo všetkých strán osmažte na
olivovom oleji na varnom paneli vo
vhodnej varnej nádobe, potom odstavte.
V pekáči poduste zeler a pór na troche
oleja, pridajte paradajky, smotanu,
cesnak, rozmarín a tymian. Rozmiešajte
a na vrch položte bravčové pliecko.
Vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 130 minút
Úroveň v rúre: 1
4.6 Švédsky slávnostný
pokrm
Prísady:
200 g sušených sliviek
150 ml bieleho vína / 50 ml vody, 50
ml jablkovej šťavy, 50 ml šťavy zo
sladkého hrozna a 1 polievkovú lyžicu
limetkovej šťavy
1,5 kgbravčovej krkovičky /teľacieho
chrbta (bez kostí)
1 stredná cibuľa
jablko
soľ, čierne korenie a paprika
Príprava:
Slivky nechajte zmäknúť v: bielom víne /
zmesi vody, jablkovej šťavy, šťavy zo
sladkého hrozna a limetkovej šťavy na
dve hodiny. Mäso krátko opláchnite pod
vodou, potom ho osušte. Do spodnej
strany mäsa vyrežte zárezy a do
každého zárezu zasuňte slivku, pokiaľ
možno čo najhlbšie do mäsa. Mäso
ochuťte a vložte do pekáča so stranou
bez sliviek smerujúcou nahor. Olúpte
cibule a jablko, nakrájajte ich na osminy
a porozkladajte okolo mäsa. Zvyšky
slivkovej marinády zalejte až štvrť litrom
vody a polejte nimi pečené mäso.
Vhodnými prílohami sú krokety,
gratinované zemiaky, brokolica a pod.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
www.aeg.com6
4.7 Teľacie koleno
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky / hovädzej
šunky vysušenej na vzduchu
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Narežte štyri plátky: varenej
šunky / hovädzej šunky vysušenej na
vzduchu na polovicu a vložte do zárezov.
Zmiešajte olej, soľ, papriku a bazalku a
zmes rozotrite po teľacom kolene.
Teľacie koleno vložte do pekáča a
posypte ho hubami. Pridajte k teľaciemu
kolenu polievkovú zeleninu a vodu. Dno
by malo byť pokryté do výšky 10 – 15
mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
4.8 Ossobuco
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na
osmaženie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy nakrájané na
malé kocky
4 kusy stonkového zeleru nakrájané
na malé kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných,
nakrájaných na kocky a s
odstránenou tvrdou časťou
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a
nahrubo nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína / 175 ml šťavy z
červeného hrozna, 75 ml vody a 1
polievková lyžica citrónovej šťavy
250 ml mäsového vývaru
3 stredne veľké cibule, ošúpané a
najemno nasekané
3 strúčiky cesnaku, ošúpané a
natenko nakrájané
1/2 čajovej lyžičky tymianu a 1/2
čajovej lyžičky oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči roztopte 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu.
Zeleninu vyberte z pekáča.
Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a
obaľte múkou. Nadbytočnú múku
oklepte. Zohrejte olivový olej a plátky
osmažte do zlatista pri strednom výkone.
Vyberte mäso a vylejte prebytočný
olivový olej z pekáča.
Mäsové šťavy v pekáči zalejte s: 250 ml
vína / zmesou šťavy z červeného hrozna,
vody a citrónovej šťavy, vložte do
panvice a nechajte chvíľu slabo vrieť.
Pridajte 250 ml mäsového vývaru,
petržlenovú vňať, tymian, oregano a
nakrájané paradajky. Osoľte a okoreňte.
Potom znovu priveďte do varu.
Do pekáča vložte zeleninu, navrch
položte mäso a polejte ho omáčkou.
Pekáč zakryte vekom a vložte do
spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 120 minút
Úroveň v rúre: 1
4.9 Plnené teľacie prsia
Prísady:
1 rožok
1 vajce
200 g mletého mäsa
soľ, čierne korenie
1 cibuľa, nasekaná
petržlenová vňať, nasekaná
1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou
kapsou)
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
50 g slaniny / 50 g hovädzej šunky
vysušenej na vzduchu
250 ml vody
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu
vyžmýkajte. Zmiešajte ho s vajcom,
mletým mäsom, soľou, korením,
SLOVENSKY 7
nakrájanou cibuľou a petržlenovou
vňaťou.
Teľacie prsia (s vykrojenou kapsou)
okoreňte a kapsu naplňte mäsovou
zmesou. Potom otvor zašite.
Teľacie prsia vložte do pekáča, pridajte:
polievkovú zeleninu, slaninu / hovädziu
šunku vysušenú na vzduchu a vodu.
Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči: 100 minút
Úroveň v rúre: 1
4.10 Jahňacie stehno
Prísady:
2,7 kg jahňacieho stehna
30 ml olivového oleja
soľ
korenie
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok čerstvého rozmarínu (alebo
1 čajová lyžička sušeného)
Voda
Príprava:
Jahňacie stehno umyte, osušte, votrite
doňho olivový olej a mäso narežte.
Osoľte a okoreňte. Ošúpte strúčiky
cesnaku, nakrájajte ho na plátky a spolu
s výhonkami rozmarínu ho vtlačte do
zárezov v mäse.
Jahňacie stehno vložte do pekáča a
pridajte vodu. Dno by malo byť pokryté
do výšky 10 – 15 mm. Mäso otočte asi po
30 minútach.
Čas v spotrebiči: 165 minút
Úroveň v rúre: 1
4.11 Králik
Prísady:
2 králičie chrbty
6 borievok (drvených)
soľ a čierne korenie
30 g roztopeného masla
125 ml kyslej smotany
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
Príprava:
Zajačie chrbty potrite drvenými
borievkami, soľou a korením a potom
roztopeným maslom.
Položte zajačie chrbty na pekáč, polejte
kyslou smotanou a pridajte polievkovú
zeleninu.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
4.12 Králik v horčicovej
omáčke
Prísady:
2 králiky, každý 0,8 kg
soľ a čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 nahrubo posekané cibule
50 g slaniny nakrájanej na kocky / 50
g hovädzej šunky vysušenej na
vzduchu
2 polievkové lyžice múky
375 ml slepačieho vývaru
125 ml bieleho vína / 80 ml ovocného
octu a 40 ml vody
1 čajová lyžička čerstvého tymianu
125 ml šľahačkovej smotany
2 polievkové lyžice dijonskej horčice
Príprava:
Králiky nasekajte na 8 podobne veľkých
kúskov, okoreňte soľou a korením a
osmažte v pekáči zo všetkých strán.
Vyberte kúsky králika a spolu osmažte:
cibule a slaninu /hovädziu šunku.
Posypte múkou a zamiešajte.
Primiešajte: slepačí vývar, biele víno /
zmes ovocného octu a vody, a tymian a
priveďte do varu.
Pridajte smotanu a francúzsku horčicu,
vráťte späť mäso, prikryte pokrievkou a
vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
4.13 Mäso z diviaka
Príprava marinády:
1,5 l červeného vína
150 g zeleru hľuznatého
150 g mrkvy
2 cibule
5 bobkových listov
5 klinčekov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva,
pór, zeler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a
nechajte vychladnúť.
www.aeg.com8
1,5 kg mäsa z diviaka (plece)
Polejte mäso marinádou, aby bolo
celé pokryté a nechajte marinovať 3
dni.
Prísady na pečenie:
soľ
korenie
polievková zelenina z marinády
1 malá konzerva húb kuriatok
Príprava:
Mäso z diviaka vyberte z marinády a
osušte. Okoreňte soľou a korením a
osmažte na varnom paneli v pekáči zo
všetkých strán. Pridajte kuriatka a trochu
polievkovej zeleniny z marinády.
Do pekáča nalejte marinádu. Pekáč by
mal byť pokrytý do výšky asi 10 – 15
mm. Pekáč zakryte pokrievkou a vložte
do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 140 minút
Úroveň v rúre: 1
5. PEČENÉ JEDLÁ
5.1 Lasagne
Prísady na mäsovú zmes:
100 g prerastenej slaniny
1 cibuľa
1 mrkva
100 g zeleru
2 polievkové lyžice olivového oleja
400 g mletého mäsa (hovädzie a
bravčové)
100 ml mäsového vývaru
1 malá plechovka posekaných
paradajok (asi 400 g)
oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Pripraviť spolu s:
3 polievkovými lyžicami masla
250 g zelených lasagne
50 g nastrúhaného parmezánu
50 g nastrúhaného mäkkého syra
Príprava:
Slaninu nakrájajte na kocky. Ošúpte
cibuľu a mrkvu, očistite zeler a všetku
zeleninu narežte na malé kocky.
Olej zohrejte v kastróle, osmažte na
kocky nakrájané suroviny, pritom stále
miešajte.
Postupne pridávajte mleté mäso, za
stáleho miešania ho osmažte a zalejte
mäsovým vývarom. Pridajte paradajkový
pretlak. Mäsovú omáčku posoľte a
ochuťte bylinkami a čiernym korením a
približne 30 minút povarte prikryté pri
miernom výkone.
Pripravte bešamelovú omáčku: na
panvici rozpustite maslo, pridajte múku a
za stáleho miešania ju opražte do
zlatista. Postupne a za neustáleho
miešania dolejte mlieko. Omáčku osoľte,
okoreňte čiernym korením a muškátovým
orieškom a približne 10 minút neprikrytú
mierne povarte.
Po veľkej teplovzdornej nádobe rozotrite
1 polievkovú lyžicu masla. Striedavo
ukladajte do formy vrstvu cestovín,
mäsového ragú, bešamelovej omáčky a
miešaného syra. Vrchnú vrstvu pokrmu
by mala tvoriť vrstva bešamelu posypaná
syrom. Zvyšné maslo vo vločkách
rozložte po povrchu zapekaného
pokrmu.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
5.2 Cannelloni
Prísady na plnku:
50 g posekanej cibule
30 g masla
350 g posekaného listového špenátu
100 g kyslej smotany
200 g čerstvého lososa, nakrájaného
na kocky
200 g nílskeho ostrieža, nakrájaného
na kocky
150 g kreviet
150 g mušle
soľ, čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
SLOVENSKY 9
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
1 balením Cannelloni
50 g nastrúhaného parmezánu
150 g nastrúhaného syra
40 g masla
Príprava:
Nakrájanú cibuľu a maslo vložte do
panvice a mierne duste, kým nebude
cibuľa sklovitá. Pridajte posekaný listový
špenát a jemne povarte. Pridajte kyslú
smotanu, premiešajte a nechajte
vychladnúť.
Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: Rozpustite na panvici maslo,
pridajte múku a za stáleho miešania ju
osmažte do zlatista. Postupne a pri
neustálom miešaní prilievajte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orechom a
približne 10 minút neprikrytú povarte.
K vychladnutému špenátu pridajte
lososa, ostrieža, krevety, mušle, soľ a
korenie a premiešajte.
Po veľkej obdĺžnikovej zapekacej forme
rozotrite 1 polievkovú lyžicu masla.
Cannelloni naplňte špenátovou zmesou
a vložte ich do zapekacej formy. Medzi
rady Cannelloni pridajte bešamelovú
omáčku. Vrstva bešamelu posypaná
syrom musí tvoriť aj vrchnú vrstvu
pokrmu. Zvyšné maslo vo vločkách
rozložte po povrchu pokrmu.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
5.3 Zapečené cestoviny
Prísady:
1 liter vody
soľ
250 g cestovín tagliatelle
250 g varenej šunky / morčacej šunky
20 g masla
1 zväzok petržlenu
1 cibuľa
100 g masla
1 vajce
250 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
50 g strúhaného parmezánu
Príprava:
Priveďte vodu so štipkou soli do varu,
potom vložte cestoviny tagliatelle. Varte
približne 12 minút, potom sceďte.
Šunku nakrájajte na kocky.
Na panvici zohrejte maslo.
Nakrájajte petržlenovú vňať, ošúpte a
nakrájajte cibuľu. Oboje poduste na
panvici.
Zapekaciu nádobu vymastite trochou
masla. Zmiešajte cestoviny tagliatelle,
šunku, dusenú petržlenovú vňať a cibuľu
a vložte do nádoby.
Zmiešajte vajce a mlieko, zmes osoľte,
ochuťte korením a muškátovým orechom
a vylejte na cestoviny. Potom pokrm
posypte parmezánom.
Čas v spotrebiči: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
5.4 Moussaka (pre 10 osôb)
Prísady:
1 posekaná cibuľa
olivový olej
1,5 kg mletého mäsa
1 plechovka sekaných paradajok (400
g)
50 g nastrúhaného syra
4 čajové lyžičky strúhanky
soľ a čierne korenie
škorica
1 kg zemiakov
1,5 kg baklažánu
maslo na vyprážanie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Pripraviť spolu s:
150 g nastrúhaného syra
4 polievkové lyžice strúhanky
50 g masla
Príprava:
Nakrájanú cibuľu poduste na menšom
množstve olivového oleja, potom pridajte
mleté mäso a za stáleho miešania
mierne povarte.
www.aeg.com10
Pridajte nasekané paradajky, strúhaný
syr a strúhanku, dôkladne premiešajte a
priveďte do varu. Potom osoľte,
okoreňte, pridajte škoricu a odstavte z
varnej zóny.
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na 1 cm
hrubé plátky. Umyte baklažán a
nakrájajte ho tiež na 1 cm hrubé plátky.
Všetky plátky osušte kuchynským
papierom. Potom ich osmažte na panvici
s dostatočným množstvom masla.
Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: na panvici rozpustite maslo,
pridajte múku a za stáleho miešania ju
opražte do zlatista. Postupne a za
neustáleho miešania dolejte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orieškom a
približne 10 minút neprikrytú mierne
povarte.
Plátky zemiakov položte na dno
vymastenej zapekacej nádoby, posypte
ich trochou strúhaného syra. Na to
umiestnite vrstvu baklažánu. Na to
rozložte časť zmesi mletého mäsa. Na to
nalejte trochu bešamelovej omáčky.
Potom pridajte ďalšiu vrstvu zemiakov,
baklažánu a zmes s mletým mäsom.
Posledná vrstva by mala byť bešamelová
omáčka. Na vrch nasypte zvyšok syra a
strúhanky. Rozpustite maslo a polejte
ním vrch musaky.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
5.5 Zapečené zemiaky
Prísady:
1 000 g zemiakov
1 čajová lyžička soli, rovnaké
množstvo čierneho korenia a
muškátového orieška
2 strúčiky cesnaku
200 g nastrúhaného syra
200 ml mlieka
200 ml šľahačkovej smotany
4 polievkovými lyžicami masla
Príprava:
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na tenké
plátky, usušte a okoreňte.
Strúčikmi cesnaku vyutierajte
ohňovzdornú zapekaciu nádobu a
vymastite trochou masla.
Polovicu okorenených zemiakových
plátkov rozložte na dno nádoby a
posypte ich časťou strúhaného syra.
Zvyšok zemiakových plátkov uložte do
ďalšej vrstvy a tú posypte zvyškom
nastrúhaného syra.
Druhý strúčik cesnaku rozpučte a
rozmiešajte s mliekom a smotanou.
Zemiaky polejte touto zmesou a zvyšok
masla vo vločkách rozložte po povrchu.
Čas v spotrebiči: 65 minút
Úroveň v rúre: 3
5.6 Franské knedličky
Prísady:
Približne 1 000 g morčacích
rezančekov
1 malá konzerva húb (malé hlavičky)
500 g posekanej cibule
1 kg knedľového cesta
400 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
Príprava:
Morčacie rezančeky osoľte, ochuťte
korením, paprikou a pod. Osmažte
posekanú cibuľu. Huby dôkladne sceďte.
Potom zmiešajte mäso, cibuľu a huby a
vložte ich do teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte knedľové cesto a syr a touto
zmesou polejte morčaciu zmes. Potom
pokrm polejte smotanou.
Čas v spotrebiči: 75 minút
Úroveň v rúre: 1
5.7 Dusená kapusta s mäsom
Prísady:
1 kapusta (800 g)
majorán
1 cibuľa
olej na smaženie
400 g mletého mäsa
250 g dlhozrnnej ryže
soľ, čierne korenie a paprika
1 liter mäsového bujónu
200 ml kyslej smotany
100 g nastrúhaného syra
Príprava:
SLOVENSKY 11
Kapustu rozkrojte na štvrtiny a odrežte
hlúb. Obarte v solenej vode ochutenej
majoránom.
Cibuľu ošúpte a najemno nakrájajte a
jemne ju osmažte na troche oleja. Potom
pridajte mleté mäso a dlhozrnnú ryžu,
rýchlo osmažte, osoľte, ochuťte korením
a paprikou. Pridajte mäsový bujón a
nechajte pomaly vrieť 20 minút pod
pokrievkou.
Vrstvy kapusty a zmesi ryže s mletým
mäsom dajte do vhodnej nádoby.
Navrch pokrmu dajte kyslú smotanu a
pokrm posypte syrom.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 3
5.8 Zapekaná čakanka
Prísady:
8 stredne veľkých čakaniek
8 plátkov varenej šunky / morčacej
šunky
30 g masla
1,5 polievkovej lyžice múky
150 ml zeleninového vývaru (z
čakanky)
5 polievkových lyžíc mlieka
100 g nastrúhaného syra
Príprava:
Čakanku rozpoľte a odstráňte horké
jadro. Potom ju dôkladne umyte a 15
minút parte vo vriacej vode.
Čakanku vyberte z vody, opláchnite v
studenej vode a polovičky znovu
pospájajte. Každú z nich obaľte plátkom
šunky a umiestnite do vymastenej
zapekacej nádoby.
Roztopte maslo a pridajte múku. Rýchlo
osmažte, prilejte zeleninový vývar s
mliekom a priveďte do varu.
Do omáčky primiešajte 50 g syra a
zmesou polejte čakanku. Potom pokrm
posypte zvyškom syra.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
5.9 Zapečené ryby so
zemiakmi
Prísady:
8 – 10 zemiakov
2 cibule
125 g sardelových filiet
300 ml smotany
2 polievkové lyžice strúhanky
korenie
čerstvo nasekaný tymian
2 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na
tenké prúžky. Ošúpte cibule a nakrájajte
na prúžky.
Teplu odolnú zapekaciu nádobu
vymastite maslom. Tretinu zemiakov a
cibule vložte do nádoby. Na vrch
naukladajte polovicu sardelových filiet a
pokryte ich ďalšou tretinou cibule a
zemiakov. Na ne rozmiestnite zvyšok
sardelových filiet. Na vrch rozložte
zvyšnú tretinu cibule a zemiakov, pričom
vrchná vrstva budú zemiaky.
Posypte korením a sekaným tymianom.
Polejte sardelovým nálevom a pridajte
smotanu. Posypte strúhankou a na vrchu
rozložte maslo v malých vločkách.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 3
6. PIZZA/SLANÝ KOLÁČ
6.1 Pizza
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vody
300 g múky
3 g soli
1 polievkové lyžice oleja
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných
paradajok (200 g)
200 g nastrúhaného syra
100 g salámy
100 g varenej šunky / morčacej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra feta
www.aeg.com12
oregano
Ostatné:
Vymastený plech na pečenie
Príprava:
Droždie rozdrobte do misky a rozpustite
vo vode. Pridajte múku s primiešanou
soľou a olej.
Prísady mieste až dovtedy, kým cesto
nie je vláčne a neoddeľuje sa od misy.
Cesto potom nechajte vykysnúť na
teplom mieste, kým nebude mať
dvojnásobný objem.
Cesto vyvaľkajte a položte ho na
vymastený plech na pečenie. Vidličkou
poprepichujte.
Postupne na cesto ukladajte prísady
obloženia.
Čas v spotrebiči: 25 minút
Úroveň v rúre: 1
6.2 Cibuľový koláč
Prísady na cesto:
300 g múky
20 g droždia
125 ml mlieka
1 vajce
50 g masla
3 g soli
Prísady do obloženia:
750 g cibule
250 g slaniny
3 vajcia
250 g kyslej smotany
125 ml mlieka
1 čajová lyžička soli
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho
korenia
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a
v strede vytvorte priehlbinu.
Droždie rozdrvte, vložte ho do priehlbiny,
zmiešajte s mliekom a trochou múky
okolo kraja. Posypte múkou a nechajte
vykysnúť na teplom mieste, až kým sa
na múčnom poprašku nevytvoria trhliny.
Pridajte na okraj múky vajce a maslo.
Všetky prísady vymieste na vláčne
kysnuté cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste,
až kým nevykysne približne na
dvojnásobný objem.
Zatiaľ olúpte a rozštvrťte cibule a
nakrájajte ich na tenké plátky.
Slaninu nakrájajte na kocky.
Uvarte: slaninu s cibuľami bez
osmaženia. Nechajte vychladnúť.
Vyvaľkajte cesto a umiestnite ho na
vymastený plech na pečenie, spodok
prepichnite vidličkou a kraje vytlačte
nahor. Znovu ho nechajte kysnúť.
Rozmiešajte vajcia, kyslú smotanu,
mlieko, soľ a čierne korenie. Rozotrite:
slaninu achladené cibule na cestový
korpus. Navrch vylejte zmes a vyhlaďte.
Čas v spotrebiči: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
6.3 Slaný lotrinský koláč
Prísady do cesta:
200 g múky
2 vajcia
100 g masla
1/2 čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orieška
Prísady do obloženia:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej
slaniny
2 vajcia
250 g kyslej smotany
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Ostatné:
Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do
vhodnej nádoby a vymieste hladké cesto.
Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chladničke.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do
vymastenej čiernej formy. Spodok
prepichnite vidličkou.
Slaninu rozložte na ceste.
Na polevu zmiešajte vajcia, kyslú
smotanu a korenie. Potom pridajte syr.
SLOVENSKY 13
Nalejte polevu na slaninu.
Čas v spotrebiči: 45 minút
Úroveň v rúre: 2
6.4 Syrový koláč
Prísady:
1,5 plátku originálneho švajčiarskeho
lístkového cesta alebo odpaľovaného
cesta (vyvaľkaného do štvorca)
500 g nastrúhaného syra
200 ml smotany
100 ml mlieka
4 vajcia
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Príprava:
Lístkové cesto umiestnite na dobre
vymastený plech na pečenie. Potom
cesto dôkladne poprepichujte vidličkou.
Syr rovnomerne rozložte na ceste.
Zmiešajte smotanu, mlieko a vajcia,
osoľte, okoreňte a pridajte muškátový
oriešok. Zmes znovu dobre premiešajte a
vylejte ju na syr.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úroveň v rúre: 1
6.5 Ruskí knedle (30 kúskov)
Prísady na cesto:
250 g špadlovej múky
250 g masla
250 g nízkotučného tvarohu
soľ
Prísady na plnku:
1 malá hlávka bielej kapusty (400 g)
50 g slaniny
2 polievkové lyžice prečisteného
masla
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
3 polievkové lyžice kyslej smotany
2 vajcia
Ostatné:
Plech na pečenie s papierom na
pečenie
Príprava:
Vymieste múku, maslo, nízkotučný
tvaroh a trochu soli na cesto a odložte ho
do chladničky.
Kapustu nakrájajte na jemné prúžky.
Nakrájajte slaninu a osmažte ju na
prečistenom masle. Pridajte kapustu a
rýchle ju osmažte do mäkka. Osoľte,
okoreňte, ochuťte muškátovým orechom
a pridajte kyslú smotanu.
Duste ďalej, až kým sa nevyparí všetka
kvapalina.
Vajcia uvarte na tvrdo, ochlaďte ich a
nakrájajte na kocky. Vmiešajte do
kapusty a nechajte vychladnúť.
Cesto vyvaľkajte a vykrojte kruhy s
priemerom 8 cm.
Do stredu každého kruhu vložte trochu
plnky a preložte. Zatlačením vidličky
spojte kraje.
Ruské pirohy umiestnite na plech na
pečenie vystlaný papierom na pečenie a
potrite vaječným žĺtkom.
Čas v spotrebiči: 20 minút
Úroveň v rúre: 3
6.6 Tvarohové pečivo
Prísady:
400 g syra feta
2 vajcia
3 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
čierne korenie
80 ml olivového oleja
375 g cesta filo
Príprava:
Zmiešajte syr Feta, vajcia, petržlenovú
vňať a korenie. Cesto filo prikryte vlhkou
utierkou, aby nevysychalo. Položte 4
plátky na seba, každý z nich zľahka
potrite olejom.
Rozkrojte na 4 pásy dlhé asi 7 cm.
Do jedného rohu každého z pásov dajte
2 vrchovaté polievkové lyžice zmesi so
syrom feta a zložte ich po uhlopriečke do
trojuholníka.
Položte obrátene na plech na pečenie a
potrite olejom.
Čas v spotrebiči: 25 minút
Úroveň v rúre: 3
6.7 Koláč z kozieho syra
Prísady do cesta:
www.aeg.com14
125 g múky
60 ml olivového oleja
1 štipka soli
3 – 4 polievkové lyžice studenej vody
Prísady do obloženia:
1 polievková lyžica olivového oleja
2 cibule
soľ a čierne korenie
1 čajová lyžička nasekaného tymianu
125 g syra ricotta
100 g kozieho syra
2 polievkové lyžice olív
1 vajce
60 ml smotany
Ostatné:
Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Do vhodnej nádoby pridajte múku,
olivový olej a soľ a miešajte, až kým sa
zmes nebude podobať strúhanke.
Pridajte vodu a vymieste zmes na cesto.
Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chladničke.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do
vymastenej čiernej formy. Spodok
prepichnite vidličkou.
Do panvice pridajte 1 polievkovú lyžicu
olivového oleja. Ošúpte cibule, nakrájajte
na tenké plátky a duste v oleji na panvici
prikryté asi 30 minút. Osoľte, okoreňte a
zmiešajte s 1/2 čajovej lyžičky nasekanej
petržlenovej vňate.
Cibuľu nechajte trochu vychladnúť a
potom ju rozložte na cesto.
Potom na povrch rozmiestnite vrstvu syra
ricotta a kozieho syra a pridajte olivy.
Posypte 1/2 čajovej lyžičky sekaného
tymianu.
Na polevu zmiešajte vajcia a smotanu.
Koláč polejte polevou.
Čas v spotrebiči: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
7. KOLÁČ/SUŠIENKY
7.1 Mandľový koláč
Prísady do zmesi:
5 vajec
200 g cukru
100 g marcipánu
200 ml olivového oleja
450 g múky
1 polievková lyžica škorice
1 balenie prášku na pečenie (približne
15 g)
50 g sekaných pistácií
125 g mletých mandlí
300 ml mlieka
Prísady na obloženie:
200 g marhuľového džemu
5 polievkových lyžíc práškového
cukru
1 čajová lyžička škorice
2 polievkové lyžice teplej vody
pražené mandľové lupienky
Ostatné:
otváracia forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Miešajte spolu vajcia, cukor a marcipán 5
minút a potom postupne pridávajte
olivový olej.
Preosejte múku, škoricu a prášok na
pečenie, primiešajte posekané pistácie a
mleté mandle. Potom túto zmes spolu s
mliekom opatrne vmiešajte do vaječnej
zmesi.
Preložte do otváracej formy, ktorej dno je
posypané strúhankou.
Čas v spotrebiči: 70 minút
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Zohrejte marhuľový džem a rozotrite ho
po koláči pomocou štetca. Potom
nechajte vychladnúť. Zmiešajte práškový
cukor, škoricu a teplú vodu. Zmes
rozotrite na koláč. Hneď potom koláč s
polevou posypte mandľovými lupienkami.
7.2 čok. sušienky
Prísady:
250 g horkej čokolády
250 g masla
SLOVENSKY 15
375 g cukru
2 balenie vanilkového cukru (približne
16 g)
1 štipka soli
5 polievkových lyžíc vody
5 vajec
375 g vlašských orechov
250 g múky
1 čajová lyžička prášku na pečenie
Príprava:
Čokoládu nalámte na väčšie kúsky a
rozpustite ju vo vodnom kúpeli.
Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a vodu
vymiešajte do krémovej zmesi, pridajte
vajcia a roztopenú čokoládu.
Nahrubo posekajte vlašské orechy,
zmiešajte s múkou a práškom na
pečenie a vmiešajte do čokoládovej
zmesi.
Hlboký plech na pečenie vysteľte
papierom na pečenie, nalejte naň zmes a
rozotrite.
Čas v spotrebiči: 50 minút
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Nechajte vychladnúť, odstráňte papier na
pečenie a nakrájajte na štvorce.
7.3 Mrkvový koláč
Prísady do zmesi:
150 ml slnečnicového oleja
100 g hnedého cukru
2 vajcia
75 g sirupu (melasy)
175 g múky
1 čajová lyžička škorice
1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
1 čajová lyžička prášku na pečenie
200 g jemne nastrúhanej mrkvy
75 g sultánok
25 g strúhaného kokosu
Prísady na obloženie:
50 g masla
150 g smotanového syra
40 g kryštálového cukru
mleté lieskové oriešky
Ostatné:
Okrúhla vymastená otváracia forma
na pečenie s priemerom 22 cm
Príprava:
Slnečnicový olej, hnedý cukor, vajcia a
melasu vymiešajte do krémovej zmesi.
Zvyšok prísad primiešajte do zmesi.
Zmes vylejte do vymastenej formy na
pečenie.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Zmiešajte maslo, smotanový syr a
kryštálový cukor (v prípade potreby
pridajte trochu mlieka, aby sa zmes dala
rozotierať).
Keď koláč vychladne, rozotrite po ňom
zmes a posypte ju mletými lieskovými
orechmi.
7.4 Tvarohový koláč
cheesecake
Prísady na korpus:
150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
3 vaječné bielky
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žĺtka
200 g cukru
šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku,
vanilková príchuť (40 g alebo
zodpovedajúce množstvo prášku na
prípravu pudingu z 500 ml mlieka)
Ostatné:
Čierna vymastená otváracia forma na
pečenie s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby.
Pridajte ostatné prísady na cesto a
rozmiešajte ich ručným mixérom. Cesto
odložte na 2 hodiny do chladničky.
Približne 2/3 cesta položte na vymastené
dno otváracej formy a na viacerých
miestach ho prepichnite vidličkou.
www.aeg.com16
Zo zvyšku zmesi vyformujte asi 3 cm
vysoký okraj.
Ručným mixérom vyšľahajte vaječné
bielky na tuhú penu. Opláchnite
hrozienka, nechajte ich dobre
odtiecť.Polejte ich rumom a nechajte ich
nasiaknuť.
Do misy na miešanie pridajte odtučnený
tvaroh, žĺtky, cukor, citrónovú šťavu,
kyslú smotanu a pudingový prášok a
všetko dôkladne rozmiešajte.
Nakoniec do tvarohovej zmesi opatrne
primiešajte vyšľahané vaječné bielka a
hrozienka.
Čas v spotrebiči: 85 minút
Úroveň v rúre: 1
7.5 Biskupský chlebíček
Prísady:
200 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
3 vajcia
300 g múky
1/2 balenia prášku na pečenie
(približne 8 g)
125 g ríbezlí
125 g hrozienok
60 g sekaných mandlí
60 g kandizovanej citrónovej alebo
pomarančovej kôry
60 g posekaných kandizovaných
čerešní
70 g lúpaných celých mandlí
Ostatné:
Čierna otváracia forma na pečenie s
priemerom 24 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo,
cukor, vanilkový cukor a soľ a vymiešajte
na krém. Potom pridajte vajcia po
jednom a zmes znova vymiešajte. Do
krémovej zmesi pridajte prášok na
pečenie rozmiešaný s múkou a
premiešajte.
Potom do zmesi primiešajte aj ovocie.
Zmes vložte do pripravenej formy a na
kraji vytiahnite zmes o trochu vyššie než
v strede. Okraj a stred koláča ozdobte
olúpanými celými mandľami. Koláč vložte
do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 100 minút
Úroveň v rúre: 1
7.6 Ovocný koláč
Prísady do cesta:
200 g múky
1 štipka soli
125 g masla
1 vajce
50 g cukru
50 ml studenej vody
Prísady na plnku:
Sezónne ovocie (400 g jabĺk, hrušiek,
višní a pod.)
90 g mletých mandlí
2 vajcia
100 g cukru
90 g mäkkého masla
Ostatné:
Vymastená forma na quiche s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby,
primiešajte soľ a maslo nakrájané na
malé kúsky. Potom pridajte vajce, cukor
a studenú vodu a vymieste zmes do
cesta.
Cesto nechajte vychladnúť na 2 hodiny v
chladničke. Vychladené cesto vyvaľkajte,
umiestnite ho na vymastenú formu na
quiche a poprepichujte vidličkou. Ovocie
očistite, odstráňte jadrovníky, kôstky
alebo jadierka, nakrájajte na malé kúsky
alebo plátky a rozmiestnite ho na ceste.
Do vhodnej nádoby pridajte mleté
mandle, vajcia, cukor a mäkké maslo a
všetko vymiešajte. Potom zmes nalejte
na ovocie a rozotrite.
Čas v spotrebiči: 50 minút
Úroveň v rúre: 1
7.7 Babičkin pečený jablkový
koláč
Prísady:
250 g masla
250 g cukru
SLOVENSKY 17
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
100 g marcipánu
5 vajec
500 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne
15 g)
1 vrecúško perníkového korenia
(približne 20 g)
50 g kakaového prášku
150 ml červeného vína / 100 ml šťavy
z červeného hrozna a 50 ml vody
1,2 kg jabĺk
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo,
cukor, vanilkový cukor a soľ a vyšľahajte
nadýchanú zmes. Pridajte marcipán
nakrájaný na malé kúsky a vyšľahajte na
hladkú zmes. Po jednom pridávajte
vajcia a šľahajte, kým nevznikne
nadýchaná zmes. Do zmesi pridajte
múku, prášok na pečenie, perníkové
korenie a kakaový prášok. Primiešajte:
červené víno / zmes hroznovej šťavy a
vody. Cesto vložte do hlbokého plechu
na pečenie vystlaného papierom na
pečenie a vyhlaďte povrch. Jablká olúpte
a zbavte jadra a nakrájajte na 0,5 cm
plátky. Slivkové pyré: Naaranžujte plátky
na vrch cesta a otvory po jadrovníkoch
vyplňte slivkovým pyré. Potom vložte do
rúry.
Čas v spotrebiči: 50 minút
Úroveň v rúre: 3
Nechajte koláč vychladnúť a
odstráňte papier na pečenie.
Poleva:
250 ml jablkového džúsu
1 vrecúško priehľadnej koláčovej
polevy
Nechajte koláč vychladnúť a
odstráňte papier na pečenie.
Pripravte polevu, použite pritom jablkový
džús a vrecúško koláčovej polevy a
polevu rozotrite na koláč.
7.8 Citrónový koláč
Prísady do zmesi:
250 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
4 vajcia
150 g múky
150 g kukuričného škrobu
1 čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Ostatné:
Štvorcová forma na pečenie dlhá 30
cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Do vhodnej misy pridajte maslo, cukor,
citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ a
vymiešajte do penista. Potom pridajte
vajcia po jednom a znova vymiešajte.
Do zmesi pridajte prášok na pečenie
rozmiešaný s múkou a škrobom a dobre
premiešajte.
Cesto vložte do vymastenej a strúhankou
vysypanej formy na pečenie, rovnomerne
rozotrite a vložte do spotrebiča.
Po upečení zmiešajte citrónovú šťavu a
práškový cukor. Upečený koláč vyklopte
na alobal.
Alobal na okrajoch koláča zahnite nahor,
aby žiadna tekutina nemohla vytiecť.
Koláč poprepichujte tenkou drevenou
paličkou a rovnomerne potrite štetcom
namočeným do citrónovej polevy. Polevu
nechajte vsiaknuť do koláča.
Čas v spotrebiči: 75 minút
Úroveň v rúre: 1
7.9 Muffiny
Prísady:
150 g masla
150 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
kôra z jedného nenavoskovaného
citróna
2 vajcia
50 ml mlieka
25 g kukuričného škrobu
225 g múky
10 g prášku na pečenie
www.aeg.com18
1 fľaša višní (375 g)
225 g čokoládových lupienkov
Ostatné:
Papierové formičky s priemerom
približne 7 cm
Príprava:
Vymiešajte maslo, cukor, vanilkový
cukor, soľ a kôru z jedného
nenavoskovaného citróna do krémovej
zmesi. Pridajte vajcia a znovu vymiešajte
do krémovej zmesi.
Zmiešajte kukuričný škrob, múku a
prášok na pečenie a primiešajte do
zmesi spolu s mliekom.
Višne sceďte a vmiešajte ich do zmesi
spolu s čokoládovými lupienkami.
Zmes nalejte do papierových formičiek,
tie naukladajte na plech na pečenie a
plech vložte do spotrebiča. Ak máte,
použite plech na muffiny.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úroveň v rúre: 3
7.10 Bábovka
Prísady na korpus:
500 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g
čerstvého droždia)
80 g práškového cukru
150 g masla
3 vajcia
2 zarovnané čajové lyžičky soli
150 ml mlieka
70 g hrozienok (namočte v: 20 ml
čerešňového likéru / 20 ml ružovej
vody a 1 polievkovej lyžici limetkovej
šťavy 1 hodinu vopred)
Prísady na potretie / posypanie:
50 g lúpaných celých mandlí
Príprava:
Do nádoby na miešanie pridajte múku,
sušené droždie, práškový cukor, maslo,
vajcia, soľ a mlieko a vymieste jemné
kysnuté cesto. Cesto v mise zakryte a
nechajte kysnúť 1 hodinu.
Namočené hrozienka ručne vmiešajte do
cesta.
Do každej priehlbiny vymastenej a
múkou vysypanej formy na pečenie
vložte jednu mandľu.
Potom cesto vytvarujte do tvaru párku a
umiestnite do okrúhlej formy na pečenie.
Zakryte a znovu nechajte kysnúť 45
minút.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
7.11 Koláč Savarin
Prísady na cesto:
350 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g
čerstvého droždia)
75 g cukru
100 g masla
5 vaječných žĺtkov
1/2 čajovej lyžičky soli
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
125 ml mlieka
Po pečení:
375 ml vody
200 g cukru
100 ml slivkového brandy alebo 100
ml pomarančového likéru / 40 ml
ružovej vody, 20 ml pomarančovej
šťavy, 40 ml vody a 1 polievková
lyžica limetkovej šťavy
Príprava:
Do nádoby na miešanie pridajte múku,
sušené kvasnice, cukor, maslo, vaječné
žĺtka, soľ, vanilkový cukor a mlieko a
vymieste jemné cesto. Cesto v mise
zakryte a nechajte kysnúť 1 hodinu.
Potom cesto vložte do vymastenej
kruhovej formy, zakryte a nechajte znovu
kysnúť 45 minút.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
Po pečení:
Vodu a cukor priveďte do varu a nechajte
vychladnúť.
Pridajte: slivkové brandy alebo
pomarančový likér / zmes ružovej vody,
pomarančovej šťavy, vody a limetkovej
šťavy k cukrovej vode a spolu zmiešajte.
SLOVENSKY 19
Keď koláč vychladne, niekoľkokrát ho
prepichnite drevenou tyčinkou a nechajte
zmes rovnomerne vsiaknuť do koláča.
7.12 Piškótový koláč
Prísady:
4 vajcia
2 polievkové lyžice teplej vody
50 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
100 g cukru
100 g múky
100 g kukuričného škrobu
2 zarovnané čajové lyžičky prášku na
pečenie
Ostatné:
Okrúhla čierna otváracia forma na
pečenie s priemerom 28 cm, vystlaná
papierom na pečenie.
Príprava:
Oddeľte žĺtky od bielkov. Vaječné žĺtky s
teplou vodou, 50 g cukru, vanilkovým
cukrom a soľou vyšľahajte na krémovú
zmes. Vaječné bielky šľahajte so 100 g
cukru, až kým sa netvoria kopčeky.
Preosejte spolu múku, kukuričný škrob a
prášok na pečenie.
Opatrne zmiešajte vaječné bielky a žĺtky.
Potom jemne vmiešajte múkovú zmes.
Cesto prelejte do formy na pečenie,
rovnomerne rozotrite a vložte do
spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 30 minút
Úroveň v rúre: 3
7.13 Koláč s mrveničkou
Prísady na cesto:
375 g múky
20 g kvasníc
150 ml vlažného mlieka
60 g cukru
1 štipka soli
2 vaječné žĺtky
75 g mäkkého masla
Prísady do mrveničky:
200 g cukru
200 g masla
1 čajová lyžička škorice
350 g múky
50 g sekaných orechov
30 g roztopeného masla
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a
v strede vytvorte priehlbinu. Kvasnice
rozdrvte, vložte do tejto priehlbiny,
rozmiešajte s mliekom a s trochou múky
z okrajov, poprášte múkou a uložte na
teplom mieste, aby zmes kysla, až kým
sa na múčnom poprašku nevytvoria
trhliny.
Cukor, vaječné žĺtka, maslo a soľ
umiestnite na okraj múky. Všetky prísady
vymieste na vláčne kysnuté cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste,
až kým nevykysne na dvojnásobnú
veľkosť. Potom cesto vyvaľkajte, položte
ho na vymastený pekáč a nechajte ho
znovu vykysnúť.
Vo vhodnej miske na miešanie zmiešajte
cukor, maslo a škoricu.
Pridajte múku a orechy a primiešajte ich
do sypkej zmesi.
Nakysnuté cesto potrite maslom a
rovnomerne posypte posýpkou.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
7.14 Piškótový koláč
Prísady:
5 vajec
340 g cukru
100 g roztopeného masla
360 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne
15 g)
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
200 ml studenej vody
Ostatné:
Okrúhla otváracia forma na pečenie s
priemerom 28 cm, vystlaná papierom
na pečenie.
Príprava:
Cukor, vajcia, vanilkový cukor a soľ
pridajte do misky na miešanie a 5 minút
šľahajte do penista. Potom pridajte a
primiešajte roztopené maslo.
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG BPE742320B Recipe book

Typ
Recipe book