• soľ, čierne korenie a paprika
• 100 g plátkov slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom
vodu vyžmýkajte. Ošúpte cibuľu,
najemno ju nakrájajte, poduste a pridajte
nasekanú petržlenovú vňať.
Zmiešajte mleté mäso, vajcia,
vyžmýkané rožky a cibuľu. Okoreňte
soľou, korením a paprikou, vložte do
formy na pečenie. Plátky zakryte
slaninou.Pridajte trochu vody a vložte do
spotrebiča.
• Čas v spotrebiči: 70 minút
• Úroveň v rúre: 1
4.4 Bravčové koleno
Prísady:
• 1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
• 2 polievkové lyžice oleja
• 1 čajová lyžička soli
• 1 čajová lyžička sladkej papriky
• 1/2 čajovej lyžičky bazalky
• 1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
• polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
• voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celom
obvode kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku
a bazalku a rozotrite ju po bravčovom
kolene. Bravčové koleno vložte do
nádoby na pečenie a posypte ho hubami.
Pridajte polievkovú zeleninu a vodu. Dno
by malo byť pokryté do výšky 10 – 15
mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
• Čas v spotrebiči: 160 minút
• Úroveň v rúre: 1
4.5 Bravčové pliecko
Prísady:
• 1,5 kg bravčového pliecka s kožou z
mladého prasaťa
• soľ
• korenie
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 150 g jemne nakrájaného zeleru
• 1 pór nakrájaný na plátky
• 1 malá plechovka najemno
posekaných paradajok (400 g)
• 250 ml smotany
• 2 strúčiky cesnaku, ošúpané a
rozdrvené
• čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože
kosoštvorce. Ochuťte soľou a čiernym
korením a zo všetkých strán osmažte na
olivovom oleji na varnom paneli vo
vhodnej varnej nádobe, potom odstavte.
V pekáči poduste zeler a pór na troche
oleja, pridajte paradajky, smotanu,
cesnak, rozmarín a tymian. Rozmiešajte
a na vrch položte bravčové pliecko.
Vložte do spotrebiča.
• Čas v spotrebiči: 130 minút
• Úroveň v rúre: 1
4.6 Švédsky slávnostný
pokrm
Prísady:
• 200 g sušených sliviek
• 150 ml bieleho vína / 50 ml vody, 50
ml jablkovej šťavy, 50 ml šťavy zo
sladkého hrozna a 1 polievkovú lyžicu
limetkovej šťavy
• 1,5 kgbravčovej krkovičky /teľacieho
chrbta (bez kostí)
• 1 stredná cibuľa
• jablko
• soľ, čierne korenie a paprika
Príprava:
Slivky nechajte zmäknúť v: bielom víne /
zmesi vody, jablkovej šťavy, šťavy zo
sladkého hrozna a limetkovej šťavy na
dve hodiny. Mäso krátko opláchnite pod
vodou, potom ho osušte. Do spodnej
strany mäsa vyrežte zárezy a do
každého zárezu zasuňte slivku, pokiaľ
možno čo najhlbšie do mäsa. Mäso
ochuťte a vložte do pekáča so stranou
bez sliviek smerujúcou nahor. Olúpte
cibule a jablko, nakrájajte ich na osminy
a porozkladajte okolo mäsa. Zvyšky
slivkovej marinády zalejte až štvrť litrom
vody a polejte nimi pečené mäso.
Vhodnými prílohami sú krokety,
gratinované zemiaky, brokolica a pod.
• Čas v spotrebiči: 60 minút
• Úroveň v rúre: 1
www.aeg.com6