Russell Hobbs ib_22900 Používateľská príručka

  • Dobrý deň! Prečítal som si návod na použitie pre ručný mixér Russell Hobbs 550932 a som pripravený odpovedať na vaše otázky. Návod obsahuje informácie o prevádzke, čistení a bezpečnosti zariadenia, ako aj niekoľko receptov. Opýtajte sa na čokoľvek, čo vás zaujíma!
  • Ako dlho môžem mixér používať bez prerušenia?
    Ako vyčistím mixér?
    Aké nástavce sa dodávajú s mixérom?
    Na čo sa používajú háčiky a na čo šľahače?
42
1. Šľahacie metly
2. Hnetacie háky
3. Tlačidlo vyhadzovača
4. Ovládač rýchlosti
5. Tlačidlo Turbo
6. Pohonná jednotka
7. Rameno
8. Tlačidlo uzamknutia šľahača
9. Tlačidlo na uvoľnenie ramena
10. Podstavec
11. Nádoba
` vhodný do umývačky riadu
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku niekomu
inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
Tento pstroj môžu používa osoby so zníženými fyzickými, zmyslovými alebo
duševnými schopnosami alebo nedostatkom skúseností a znalostí ak sú pod
dozorom/boli pouené a uvedomujú si s tým spojené riziká.
Deti sa s pstrojom nesmú hra, ani ho používa. Uchovávajte prístroj a kábel
mimo dosahu detí.
Spotrebič odpojte od elektrickej siete vždy, keď ho nechávate bez dozoru, a
pred každým jeho skladam, rozoberaním alebo čistením.
Nesprávne používanie spotrebia môže vies k poraneniu.
Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom, jeho
servisným technikom alebo iným kvalifikovaným odborníkom, aby nedošlo k
riziku.
Nepoužívajte spotrebič na iné účely ako tie, ktoré sú popísané v týchto pokynoch.
Pohonnú jednotku neponárajte do tekutiny.
Na potlačenie potravín dolu trubicou nepoužívajte prsty ani príbor – iba piest.
Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo vznikne porucha.
LEN NA DOMÁCE POITIE
NÁKRESY
PRED PRVÝM POUŽIM
Odstráňte všetky obalové materiály a nálepky.
Všetko okrem pohonnej jednotky a podstavca umyte v teplej vode so saponátom. Opláchnite a
osušte.
Pohonnú jednotku a podstavec utrite vlhkou utierkou.
Prístroj položte na suchý, pevný a rovný povrch v blízkosti elektrickej zásuvky.
ZALOŽENIE ŠĽAHACÍCH METIEL/HÁKOV
1. Pred zakladaním alebo vyberaním metiel/hákov vypnite vypínač a vyberte mixér zo zásuvky.
2. Jedna šľahacia metla a jeden hnetací hák sú vybavené plastovou obrúčkou. Tieto musia byť založené
do otvoru na pravej strane označeného
R
(OBR A).
3. Každú metlu alebo hák natočte tak, aby výstupky na tyči smerovali do otvorov v pohonnej hlave,
potom ju/ho zatlačte do pohonnej hlavy, kým sa nezacvakne na miesto.
4. Používajte buď dve metly alebo dva háky, nemiešajte ich.
Odobratie metiel/hákov:
1. Vypnite prístroj a vytiahnite ho zo zásuvky.
2. Podržte obe metly/háky, aby ste zabránili ich vyskočeniu von a stlačte tlačidlo vyhadzovača. To ich
vytlačí z pohonných hláv.
POUŽÍVANIE RUČNÉHO ŠĽAHAČA
1. Prepnite ovládač rýchlosti na O.
2. Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
43
pokyny (Slovenčina)
3. Prepnite ovládač rýchlosti na rýchlosť, ktorú požadujete (1 až 5).
4. Stlačením tlačidla turbo zvýšite rýchlosť nastavenú ovládačom rýchlosti a získate impulz vysokej
rýchlosti. Funguje to len vtedy, keď beží motor (1 až 5).
5. Na vypnutie motora presuňte ovládač rýchlosti do O.
Vo všeobecnosti veľké množst, husté zmesi a vysoký podiel pevných častí v pomere k tekutinám
vyžadujú dlhší čas a nižšie rýchlosti.
Nižšie množstvá, redšie zmesi, a viac tekutín ako pevných častí vyžadujú kratšie časy a vyššie
rýchlosti.
Šľahacie metly používajte na vyšľahanie/prevzdušnenie ľahkého cesta, snehu z bielok a šľahačky.
Na miešanie ťažších druhov cesta použite háky (napr. cesto na chlieb, ovocný koláč).
Pri príprave ťažšieho cesta použite mixér len na zmiešanie prísad. Nepoužívajte ho na hnetenie, inak
ho preťažíte a poškodíte motor.
Nenechajte motor bať viac ako 3 minúty bez prestávky, môže sa prehriať. Potom nechajte motor 3
minúty postáť.
Ak sa motor začne namáhať, doplňte do zmesi viac tekutiny, ak je to možné, alebo ho vypnite a
pokračujte ručne.
POUŽÍVANIE PODSTAVCA A MISY
1. Posaďte misu na podstavec.
2. Pred upevnením šľahača do podstavca naň pripevnite metly/háky.
3. Ak je to potrebné, stlačením tlačidla na uvoľnenie ramena nadvihnite rameno.
4. Stlačte a podržte tlačidlo uzamknutia šľahača (OBR B).
5. Zatlačte mixér nadol a dozadu, do priehlbiny v hornej časti ramena.
6. Uvoľnite tlačidlo uzamknutia šľahača.
7. Na nadvihnutie/spustenie ramena stlačte a podte ovládač ramena, zmeňte polohu ramena, potom
uvoľnite ovládač ramena (OBR C).
8. Na odobratie šľahača z ramena stlačte a podržte tlačidlo na uzamknutie šľahača, potom vyberte
šľahač z ramena pohybom dopredu a nahor.
9. Počas chodu motora bude pohyb metiel/hákov otáčať misou, aby boli premiešané všetky prísady.
ČISTENIE
1. Vytiahnite zo zásuvky pred rozoberaním a/alebo čistením.
2. Rozoberte prístroj.
3. Pohonnú jednotku vyčistite vlhkou utierkou.
` Metly a háky umyte v horúcej vode so saponátom, alebo v koši na príbor v uvačke riadu.
W
OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných látok v elektrických
a elektronických produktoch, nesmú byť spotrebiče označené týmto symbolom likvidované s
netriedeným komunálnym odpadom. Je nutné ich triediť, znova použiť alebo recyklovať.
RECEPTY
SUFLÉ Z HOCEJ ČOKOLÁDY ŠĽAHACIA METLA
75 g maslo 50 g čistá múka
20 g kakaový prášok 450 g mlieko
4 vajcia, žĺtky a bielka osobitne 50 g práškový cukor
V panvici na miernom ohni rozpustite maslo. Vmiešajte doňho múku a kakao. Pridajte mlieko. Miešajte,
kým zmes nezhustne. Odložte z ohňa. Nechajte vychladnúť 30 minút. Šľahaním zapracujte vaječné žĺtka.
Bielka šľahajte niekoľko sekúnd na vysokej rýchlosti. Pridajte cukor, a šľahajte do tuha. Zmesi spolu
zmiešajte v maslom vymastenej nádobe vhodnej do rúry s objemom 1,2 l. Nádobu vložte do plechu na
pečenie dopoly naplneného vriacou vodou. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 190°C 40-45 minút.
PLACKY ŠĽAHACIA METLA
400 g čistá múka 1 vajce
300 ml mlieko 2,5 g s
zeleninový olej
44
Vo vyššej nádobe rozmiešajte vajce a mlieko. Múku preosejte do misy. Pridajte soľ. Miešajte na strednej
rýchlosti. Postupne pridávajte tekutinu. Postupne pridávajte rýchlosť, kým sa všetko nespojí. Malé
množstvá zmesi nalejte na horúcu panvicu potretú olejom. Pečte do zlatisto hneda po oboch stranách (1
minútu). Odložte do tepla.
ZÁKLADNÉ KEKSY METLY NA ŠĽAHANIE
100 g maslo 150 g práškový cukor
5 ml vanilková esencia 1 vajce
100 g čistá múka 100 g múka s prísadou kypriaceho prášku
Do misy dajte maslo, cukor a vanilkovú esenciu. Šľahajte na strednej rýchlosti do penista (1-2 minúty).
Znížte rýchlosť. Pridajte vajce. Postupne pridávajte rýchlosť, kým sa všetko nespojí. Preosejte obe múky a
spolu ich zapracujte do zmesi. Zo zmesi vyformujte guľôčky. Poukladajte ich na vymastený plech na
pečenie. Trochu ich sploštite. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180°C 12 – 15 minút. Nechajte niekoľko
minút vychladnúť na plechu, potom ich preložte na mriežku.
KLASICKÝ PKÓTOVÝ KOLÁČ VIKTÓRIA ŠĽAHACIE METLY
100 g maslo/margarín 100 g práškový cukor
2 vajcia 100 g múka s prísadou kypriaceho prášku
1 kvapka vanilková esencia
Vymastite dve 180mm formy na pečenie s rovnými stenami. Na dno polte papier na pečenie vymastený
maslom. Do nádoby dajte maslo a cukor. Šľahajte na strednej rýchlosti do penista (1-2 minúty). Znížte
rýchlosť. Postupne pridávajte vajíčka, potom vanilku, potom múku. Keď sa prísady začnú spájať, zvýšte
rýchlosť na strednú. Zmes vylejte do foriem na pečenie. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180°C 25
minút. Povrch by mal byť upečený do zlatohneda. Nechajte vychladnúť vyklopené na mriežke. Jeden
piškót otočte naopak. Potrite ho vrstvou malinového džemu. Druhý piškót položte na vrstvu džemu.
Malinový džem môžete nahradiť inými náplňami, ako napríklad maslovou plnkou.
MASLOVÁ PLNKA
50 g maslo/margarín
100 g práškový cukor
ktorékoľvek z:
2 kvapky tekutých príchutí
5 g kakaový prášok
citrónová/pomarančová kôra, postrúhaná
Príchute pridávajte vždy po troške, a pred každým pridaním plnku ochutnajte. Do nádoby dajte maslo a
cukor. Šľahajte na strednej rýchlosti do penista (1-2 minúty).
Recepty nájdete na našej webstránke:
http://www.russellhobbs.com/ifu/550932
/