76
rýchlosť 2 a miešajte, kým sa zmesi nespoja. Vlejte do vymastenej formy na bochník a dajte piecť do
predhriatej rúry pri teplote 180°C/350°F/plynová rúra stupeň 4 na 35 minút. Pred nakrájaním nechajte
vychladnúť na drôtenej mriežke. Podávajte natreté maslom.
BIELY CHLIEB hák na cesto
• 600 g múka na chlieb
• 7 g aktívne sušené droždie (1 sáčok)
• 345 ml teplá voda
• 15 ml slnečnicový olej/maslo
• 5 g cukor
• 10 g soľ
Múku preosejte do misy. Pridajte droždie, cukor a soľ. Pridajte vodu a olej. Miešajte na nízkej až strednej
rýchlosti, až kým cesto nie je hladké. Prikryte misu vlhkou utierkou a položte ju na teplé miesto, kým cesto
nenarastie na dvojnásobok (30-40 minúty). Cesto ešte niekoľko minút mieste ručne. Vložte to do formy na
1kg bochník, prikryte a položte na teplé miesto na ďalších 30 minút. Pečte v predhriatej rúre pri teplote
200°C 20-25 minút. Povrch by mal byť upečený do zlatohneda. Po poklepaní na spodok by to malo zaznieť
duto.
SUFLÉ Z HORÚCEJ ČOKOLÁDY metla
• 75 g maslo
• 50 g čistá múka
• 20 g kakaový prášok
• 450 g mlieko
• 4 vajcia, žĺtky a bielka osobitne
• 50 g práškový cukor
V panvici na miernom ohni rozpustite maslo. Vmiešajte doňho múku a kakao. Pridajte mlieko. Miešajte, kým
zmes nezhustne. Odložte z ohňa. Nechajte vychladnúť 30 minút. Šľahaním zapracujte vaječné žĺtka. Bielka
šľahajte niekoľko sekúnd na vysokej rýchlosti. Pridajte cukor, a šľahajte do tuha. Zmesi spolu zmiešajte v
maslom vymastenej nádobe vhodnej do rúry s objemom 1,2 l. Nádobu vložte do plechu na pečenie dopoly
naplneného vriacou vodou. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 190°C 40-45 minút.
ZÁKLADNÉ KEKSY metla
• 100 g maslo
• 150 g práškový cukor
• 5 ml vanilková esencia
• 1 vajce
• 100 g čistá múka
• 100 g múka s prísadou kypriaceho prášku
100 g múka s prísadou kypriaceho prášku
Do misy dajte maslo, cukor a vanilkovú esenciu. Šľahajte na strednej rýchlosti do penista (1-2 minúty).
Znížte rýchlosť. Pridajte vajce. Postupne pridávajte rýchlosť, kým sa všetko nespojí. Preosejte obe múky a
spolu ich zapracujte do zmesi. Zo zmesi vyformujte guľôčky. Poukladajte ich na vymastený plech na
pečenie. Trochu ich sploštite. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180°C 12 – 15 minút. Nechajte niekoľko
minút vychladnúť na plechu, potom ich preložte na mriežku.
KLASICKÝ PIŠKÓTOVÝ KOLÁČ VIKTÓRIA metla
• 100 g maslo/margarín
• 100 g práškový cukor
• 2 vajcia
• 100 g múka s prísadou kypriaceho prášku
• 1 kvapka vanilková esencia
Vymastite dve 180mm formy na pečenie s rovnými stenami. Na dno položte papier na pečenie vymastený
maslom. Do nádoby dajte maslo a cukor. Šľahajte na strednej rýchlosti do penista (1-2 minúty). Znížte
rýchlosť. Postupne pridávajte vajíčka, potom vanilku, potom múku. Keď sa prísady začnú spájať, zvýšte
rýchlosť na strednú. Zmes vylejte do foriem na pečenie. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180°C 25 minút.
Povrch by mal byť upečený do zlatohneda. Nechajte vychladnúť vyklopené na mriežke. Jeden piškót otočte
naopak. Potrite ho vrstvou malinového džemu. Druhý piškót položte na vrstvu džemu. Malinový džem
môžete nahradiť inými náplňami, ako napríklad maslovou plnkou.
ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ šľahač
• 50g masla, zmäknutého
• 30g javorového sirupu
• 50ml mlieka
• 2 vajcia, vyšľahané
• 125g práškového cukru
• 100g čokolády na varenie, rozpustenej
• 10ml vanilkového extraktu
• 100ml vriacej vody
• 35g kakaového prášku
• 125g múky s práškom do pečiva
• 30ml ľahkého zeleninového oleja (slnečnicového
a pod.)
Rozpustite kakao vo vriacej vode a nechajte ho vychladnúť. Miešajte maslo s cukrom niekoľko sekúnd na 1,
pridajte polovicu vajíčok, potom polovicu múky, postupne zvyšujte rýchlosť na 3, pridajte zostávajúce