17
Obracanie
Stredne veľké kusy, ako sú napríklad
hamburgery a steaky, počas prípravy raz
obráťte, aby sa čas prípravy skrátil. Veľké kusy
pokrmov, ako sú kusy mäsa alebo kurča, treba
obracať častejšie, pretože horná časť prijíma
viac mikrovlnnej energie a mohla by vyschnúť,
ak by ste pokrm neobrátili.
Odstavenie
Dodržanie času odstavenia
pokrmu je jedným
z najdôležitejších pravidiel pri
príprave pokrmov mikrovlnnej
rúre.
Takmer všetky pokrmy, ktoré sa rozmrazujú,
zohrievajú a tepelne upravujú v mikrovlnnej rúre
si vyžadujú kratší alebo dlhší čas odstavenia,
počas ktorého sa teplota vyrovná a tekutina sa
v pokrme rovnomerne rozloží.
Zohrievanie
• Hotové pokrmy v hliníkových miskách
treba z misiek vybrať a zohrievať na tanieri
alebo v miske.
• Pokrmy prikryte fóliou pre mikrovlnné rúry,
vekom (môžete si ho kúpiť v obchodnej
sieti) alebo tanierom, aby povrch
nevyschol. Nápoje prikrývať netreba.
• Pri nepriedušne uzatvorených nádobách
treba odstrániť veko.
• Ak chcete variť tekutiny, napr. vodu, kávu,
čaj alebo mlieko, vložte do pohára sklenú
tyčku.
• Väčšie množstvá pokrmu pokiaľ možno
z času na čas premiešajte, aby sa teplota
rovnomerne rozložila.
Prostriedky na zhnednutie pokrmov
Po viac ako 15 minútach tepelnej úpravy
pokrmy získajú hnedé sfarbenie, ktoré sa však
nedá porovnať s intenzívnym zhnednutím a
kôrkou, ktorá sa na pokrmoch vytvára pri
pečení v bežnej rúre na pečenie. Ak chcete na
pokrmoch vytvoriť chutné hnedé sfarbenie,
môžete použiť prostriedky na zhnednutie
pokrmov. Väčšinou slúžia aj ako ochucovadlá.
V nasledujúcej tabuľke nájdete niekoľko
odporúčaní ohľadne prostriedkov na hnednutie
pokrmov a možnostiach ich použitia.
• Uvedené časy sa vzťahujú na pokrmy
s izbovou teplotou 20°C. Ak ste potraviny
vybrali z chladničky a majú teplotu
približne +5°C, čas zohrievania sa
nepatrne predĺži.
• Po zohriatí nechajte pokrmy 1-2 minúty
odstáť, aby sa teplota v pokrme rozložila
rovnomerne (odstavenie).
• Uvedené časové údaje predstavujú len
orientačné hodnoty, ktoré môžu variova
v závislosti od východiskovej teploty,
hmotnosti, obsahu vody, obsahu tuku a
podobne.
Prostriedok na hnednutie Pokrmy Postup
Roztopené maslo a mletá
paprika.
Mletá paprika
Sójová omáčka
Worcesterská omáčka alebo
omáčka na pečené mäso
Výpek
Roztopené kocky slaniny
alebo sušená cibuľa
Kakao, čokoládová posýpka,
tmavé polevy, med a džem
hydina
nákypy, syrové toasty
mäso a hydina
pečené mäso, fašírky
minútky
nákypy, toasty, polievky, husté
polievky
koláče a dezerty
Hydinu potrite zmesou masla a
papriky.
Posypte mletou paprikou.
Potrite omáčkou.
Potrite omáčkou.
Posypte kúskami slaniny alebo
sušenou cibuľou.
Koláč alebo dezert posypte
alebo potrite daným
prostriedkom.
Francúzsko
Filé zo soley
(na 2 porcie)
Celkový čas tepelnej úpravy: cca. 11-13 minút
Riad: plochá, oválna forma na nákypy s vekom
(dĺžka približne 26 cm)
Prísady
400 g filé zo soley
1 citrón, chemicky neošetrovaný
2 paradajky (150 g)
1 čl masla alebo margarínu na vymastenie
formy
1 PL rastlinného oleja
1 PL petržlenovej vňate, najmeno nasekanej
soľ a čierne korenie
4 PL bieleho vína (30 ml)
2 PL masla alebo margarínu (20 g)
Zelenina, cestoviny, ryža a knedle
Nemecko
Špenátový nákyp
Celkový čas tepelnej úpravy: cca 37-42 minút
Riad: miska s vekom (objem 2 l)
plochá, oválna forma na nákypy (dlhá približne
30 cm)
Prísady
2 PL masla alebo margarínu (20 g)
1 cibuľa (50 g), najemno nakrájaná
600 g lístkového špenátu, mrazeného
soľ a čierne korenie
muškátový orech
cesnakový prášok
1 PL masla alebo margarínu na vymastenie
formy
500 g varených zemiakov, na plátky
200 g varenej šunky, na kocky
4 vajcia
125 ml smotany (creme fraiche)
100 g strúhaného ementálu
sladká paprika na posypanie
44
1. Rybie filety opláchnite a osušte.
Eventuálne kosti odstráňte.
2. Citrón a paradajky nakrájajte na tenké
plátky.
3. Formu vymastite maslom. Potom do formy
vložte filé a pokvapkajte ho rastlinným
olejom.
4. Potom filé posypte petržlenovou vňaťou,
naukladajte naň paradajkové plátky a
pokrm okoreňte. Na paradajky položte
citrónové plátky a pokrm zalejte bielym
vínom.
5. Na citróny rozložte vločky masla, pokrm
prikryte a nechajte piecť.
11-13 min
630 W
Po skončení tepelnej úpravy nechajte rybu
približne 2 minúty odstáť.
Tip: Na tento recept môžete použiť aj platesu,
kambalu, parmicu, tresku a pod..
1. Na dno misky rozdeľte maslo, pridajte
cibuľu, prikryte a duste.
2-3 min.
900 W
2. Pridajte špenát, prikryte a duste.
Medzičasom raz alebo dvakrát
premiešajte.
12-14 min.
900 W
Tekutinu odlejte a špenát ochuťte.
3. Nádobu na nákypy vymastite. Potom
pridávajte postupne vrstvu zemiakov,
šunky a špenátu. Špenát by mal tvoriť aj
hornú vrstvu.
4. Vajcia zmiešajte so smotanou, ochuťte a
vylejte na zeleninu. Nákyp posypte
strúhaným syrom a sladkou paprikou.
23-25 min.
630 W
Po skončení tepelnej úpravy nechajte
nákyp približne 10 minút odstáť.
Tip: Prísady do nákypu môžete ľubovoľne
zamieňať podľa vašej chuti, napríklad brokolica,
saláma, cestoviny a podobne.