Blanšírovanie zeleniny
Zeleninu treba pred zmrazovaním
blanšírovať. Tak si totiž najlepšie
zachová svoju kvalitu a
aromatické látky. Postupujte
takto:
Zeleninu umyte a nakrájajte. 250 g zeleniny
dajte do 275 ml vody v miske a prikrytú
zohrievajte 3-5 minút. Po skončení
blanšírovania zeleninu okamžite ponorte do
ľadovej vody, aby nedošlo k ďalšiemu varu, a
potom zeleninu nechajte odkvapkať.
Blanšírovanú zeleninu vzduchotesne zabaľte a
nechajte zmraziť.
Zaváranie ovocia a zeleniny
Zaváranie v mikrovlnnej rúre je rýchle a
ednoduché. V obchodnej sieti si môžete
zakúpiť špeciálne zaváracie poháre vhodné pre
mikrovlnné rúry, gumové krúžky a vhodné
plastové svorky na zaváranie. Výrobcovia
udávajú presné pokyny na ich použitie.
Malé a veľké množstvá
Trvanie úpravy pokrmu priamo
závisí od množstva pokrmu, ktorý
chcete rozmrazovať, zohrievať
alebo tepelne upravovať. To
znamená, že menšie porcie sa
upravia rýchlejšie ako veľké.
Základné pravidlo znie:
dvojnásobné množstvo = takmer dvojnásobný
čas úpravy,
polovičné množstvo = polovičný čas úpravy
Vysoké a nízke nádoby
Oba druhy nádob môžu mať rovnaký objem,
avšak vo vysokých nádobách sa pokrmy
upravujú dlhšie ako v plytkých. Z toho dôvodu
by ste mali preferovať pokiaľ možno nízke,
ploché nádoby s veľkou plochou. Vysoké
nádoby používajte len vtedy, keď hrozí
nebezpečenstvo vykypenia pokrmu, napríklad
pri príprave cestovín, ryže, mlieka a pod.
16
Okrúhle a oválne nádoby
V okrúhlych a oválnych nádobách sa pokrm
pripravia rovnomernejšie ako v hranatých,
pretože v rohoch sa koncentruje mikrovlnná
energia a pokrm sa tu môže príliš zohriať.
Prikrývanie
Prikrytý pokrm si zachová svoju
vlhkosť a pripraví sa rýchlejšie.
Na prikrývanie pokrmov
používajte pokrievku, fóliu pre
mikrovlnné rúry alebo veko.
Pokrmy, ktoré si majú zachovať chrumkavú
kôrku, napríklad pečené mäso alebo kurča,
neprikrývajte. Platí pravidlo, že čo sa prikrýva v
bežnej rúre, to sa má prikrývať aj v mikrovlnnej
rúre, a čo sa pečie v bežnej rúre odokryté,
môžete piecť odokryté aj v mikrovlnnej rúre.
Nepravidelné kúsky
Nepravidelné kúsky umiestňujte
hrubšou, kompaktnejšou stranou
smerom von. Zeleninu (napr.
brokolicu) položte stonkami
smerom von.
Hrubšie časti si vyžadujú dlhší čas prípravy a
na vonkajšej strane prijímajú viac mikrovlnnej
energie, takže sa potom pokrm pripraví
rovnomernejšie.
Miešanie
Pri príprave pokrmov v
mikrovlnnej rúre je miešanie
veľmi dôležité, pretože mikrovlny
ohrejú najprv vonkajšie oblasti.
Miešaním sa teplota vyrovnáva a pokrm sa
zohreje rovnomernejšie.
Rozmiestnenie
Viacero menších porcií, napríklad misiek s
pudingom, šálok alebo zemiakov v šupke,
rozmiestnite na otočnom tanieri do kruhu.
Medzi jednotlivými porciami zachovajte miesto,
aby mohla mikrovlnná energia prenikať aj zo
strán.
49
Rakúsko
Žemľová knedľa
Celkový čas tepelnej úpravy: cca. 8-11 minút
(pre 5 osôb)
Riad: miska s vekom (objem 1 l)
5 šálok alebo misiek na puding
Prísady
2 PL masla alebo margarínu (20 g)
1 cibuľa (50 g) najemno nakrájaná
cca. 500 ml mlieka
200 g suchých žemlí nakrájaných na kocky
(približne 5 žemlí)
3 vajcia
Taliansko
Lasagne al forno
Celkový čas tepelnej úpravy: cca. 18-25 minút
Riad: miska s vekom (objem 2 l)
plochá, štvorcová forma na nákypy s vekom
(cca. 20x20x6 cm)
Prísady
300 g paradajok z konzervy
50 g šunky nakrájanej na drobné kocky
1 cibuľa (50 g), najmeno nakrájaná
1 strúčik cesnaku, roztlačený
250 g mletého hovädzieho mäsa
2 PL paradajkového pretlaku (30 g)
soľ a čierne korenie
oregano, tymián a bazalka
150 ml smotany (creme fraiche)
100 ml mlieka
50 g strúhaného parmezánu
1 PL miešaných nasekaných byliniek
1 PL olivového oleja
soľ a čierne korenie
muškátový orech
1 PL rastlinného oleja na vymastenie formy
125 g zelených plátkových cestovín
1 PL strúhaného parmezánu
1 PL masla alebo margarínu
1. Žemle nakrájajte na malé kocky a zalejte
mliekom.
2. Dno misky vymastite, pridajte nakrájanú
cibuľu, prikryte a nechajte podusiť.
1-2 min
900 W
3. Udusenú cibuľu pridajte k zaliatym
žemliam. Vyšľahajte vajcia, pridajte ich k
zmesi a všetko dobre premiešajte tak, aby
vzniklo hladké cesto. V prípade potreby
prilejte ešte trochu mlieka.
4. Cesto rozdeľte rovnomerne do 5 šálok
alebo misiek, prikryte ich fóliou pre
mikrovlnné rúry, rozložte ich na otočnom
tanieri a nechajte piecť.
6-8 min
900 W
Po skončení tepelnej úpravy nechajte
knedle približne 2 minúty odstáť. Pred
servírovaním ich vyklopte na tanier.
2. Paradajky nakrájajte na plátky a zmiešajte
so šunkou, nakrájanou cibuľou, cesnakom,
mletým mäsom a paradajkovým
pretlakom. Okoreňte a prikryté nechajte
podusiť.
5-8 min
900 W
3. Smotanu zmiešajte s mliekom,
parmezánom, bylinkami a olejom a zmes
ochuťte.
4. Formu vymastite a dno nádoby vyložte
tretinou plátkových cestovín. Na cestoviny
rovnomerne rozložte polovicu mäsovej
zmesi a zalejte troškou omáčky. Na to
poukladajte druhú tretinu cestovín a znovu
rozložte zvyšok mäsovej zmesi. Zalejte
troškou omáčky a navrch naukladajte
poslednú tretinu plátkových cestovín.
Nakoniec pokrm zalejte zvyškom omáčk
a posypte parmezánom. Potom na pokrm
poukladajte vložky masla, prikryte a
nechajte zapiecť.
13-17 min
630 W
Po skončení tepelnej úpravy nechajte
lasagne približne 5-10 minút odpočinúť.