CC09, CCK09, CC11 Používanie varného poľa
247
A
POZOR!
Pred zapnutím varného poľa zaistite, aby sa na varnej zóne
nenachádzali žiadne horľavé látky.
Tipy na zaobchádzanie s varným poľom
Aby sa sklokeramický povrch nepoškodil, rešpektujte nasledujúce body:
Varné pole nepoužívajte ako odkladaciu plochu.
Dná hrncov a panvíc môžu mať okraje a ostré hrany, ktoré pri posúvaní
môžu zanechať stopy alebo škrabance. Platí to najmä pre liatinový riad.
Škrabance môžu vzniknúť napríklad aj vtedy, keď pod hrncom potiahnete
cez varnú plochu zrnká piesku z predchádzajúceho čistenia zeleniny.
Zabráňte tomu, aby sa na horúci povrch dostali nasledujúce materiály:
– plasty,
– alobal,
– cuker alebo látky s obsahom cukru.
Zabráňte opakovanému pripečeniu nečistôt.
Aby ste s touto varnou doskou dosiahli najlepšie výsledky, pri varení a
príprave pokrmov je nutné rešpektovať nasledujúce základné pravidlá:
Varné zóny sa veľmi rýchlo rozohrejú, chladnú však pomaly. Regulátor
hneď nastavte na požadovanú teplotu.
Používajte kvalitné hrnce a panvice s rovným dnom, aby bol zaistený
úplný kontakt s varnou zónou.
Dobrý kontakt hrnca alebo panvice s varnou zónou zvyšuje účinnosť.
Najvhodnejšie sú hrnce a panvice z ušľachtilej ocele a liatiny. Hliníkové
panvice sa pre maximálne nastavenie teploty neodporúčajú.
Dávajte pozor, aby hrniec či panvica boli rovnako veľké ako varná zóna
alebo o trochu väčšie.
Ak použijete príliš malý hrniec alebo panvicu, časť varnej zóny zostane
nezakrytá, kvôli čomu sa odev môže chytiť od ohňa.
Dávajte pozor, aby dno hrncov a panvíc bolo suché.
Aby ste zabránili nebezpečenstvu popálenia, zapáleniu horľavých
materiálov a vyliatiu vareného pokrmu náhodným narazením do hrncov,
je nutné rúčky hrncov vždy nasmerovať
dovnútra. Dajte pozor, aby
nezasahovali do susediacich varných zón.