Kompernass KH1163 Používateľská príručka

Kategória
Vaflovače
Typ
Používateľská príručka
- 13 -
OBSAH STRANA
Účel použitia 14
Technické údaje 14
Obsah dodávky 14
Opis prístroja 14
Bezpečnostné pokyny 14
Pred prvým uvedením do prevadzky 15
Pečenie vaflí 15
Čistenie a údržba 16
Uskladnenie 17
Likvidácia 17
Dovozca 17
Záruka a servis 17
Tipy 18
Recepty 18
Základné cesto . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18
Jablkové vafle . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18
Šunkové vafle . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18
Uschovajte si tento návod na použitie v budúcnosti – a pri odovzdávaní prístroja tretej osobe odovzdajte aj
návod!
IB_KH1163_E41971_LB4B 19.12.2008 10:21 Uhr Seite 13
- 14 -
FORMA NA VÝROBU
OBLÁTOK KH1163
Účel použitia
Tento prístroj je určený na pečenie vaflí pre domácu
potrebu. Nie je určený na prípravu iných potravín,
ani na používanie v obchodných alebo priemysel-
ných oblastiach.
Technické údaje
Napätie: 220 - 240 V, 50 Hz
Príkon: 1000 W
Obsah dodávky
Vaflov
Návod na používanie
Opis prístroja
q
Kontrolky (červená a zelená)
w
Rukoväť
e
Regulátor zhnednutia
Bezpečnostné pokyny
Aby ste zabránili poraneniu v dô-
sledku úrazu elektrickým prúdom:
Zabezpečte, aby prístroj nikdy neprišiel do styku
s vodou, pokiaľ je elektrická zástrčka v zásuvke,
predovšetkým ak prístroj používate v kuchyni
v blízkosti drezu.
Dbajte na to, aby počas prevádzky prívodný
kábel nikdy nenavlhol. Veďte ho tak, aby sa
nikde nemohol zachytiť alebo inak poškodiť.
Poškodenú sieťovú šnúru alebo zástrčku nechajte
ihneď vymeniť oprávnenému odborníkovi alebo
v zákazníckom servise, aby ste sa vyhli ohrozeniu
zdravia.
Po použití zástrčku vždy vytiahnite zo zásuvky.
Samotné vypnutie nie je postačujúce, pretože
pokiaľ je zástrčka zasunutá v zásuvke, je v zaria-
dení ešte stále napätie.
Na zapínanie a vypínanie prístroja nepoužívajte
žiadny externý časový spínač ani samostatný
systém diaľkového ovládania.
Aby ste zabránili požiaru
a nebezpečenstvu poranenia
Počas prevádzky sú niektoré diely prístroja horúce,
preto sa dotýkajte len rukoväte. Aj regulátor
zhnednutia môže byť po istej dobe prevádzky
horúci – preto radšej používajte kuchynské ruka-
vice.
Pečené výrobky môžu horieť! Preto nikdy neklaďte
prístroj na miesta, ktoré sú v blízkosti horľavých
predmetov alebo pod nimi, predovšetkým nie
pod záclony alebo závesné skrinky
Ak prístroj pracuje, nenechávajte ho bez dozoru.
Tento prístroj nie je určený na to, aby ho používali
osoby (vrátane detí) s obmedzenými fyzickými,
zmyslovými alebo duševnými schopnosťami, alebo
s nedostatkom skúseností alebo nedostatkom
znalostí, len za predpokladu, že budú pod dohľa-
dom osoby zodpovednej za ich bezpečnosť, alebo
od nej dostanú pokyny, ako sa má prístroj používať.
Na deti treba dohliadať, aby sa zabezpečilo, že
sa nebudú hrať s prístrojom.
Pri otvorení krytu môžu unikať veľmi horúce vý-
pary. Preto noste pri otváraní radšej kuchynské
rukavice.
Tento symbol na prístroji vás varuje pred
nebezpečenstvom popálenia na horúcich
povrchoch.
IB_KH1163_E41971_LB4B 19.12.2008 10:21 Uhr Seite 14
- 15 -
Pred prvým uvedením do
prevadzky
Predtým než prístroj uvediete do prevádzky, presvedčte
sa, či je prístroj, zástrčka a sieťová šnúra v bezchybnom
stave a či sú všetky obalové materiály z prístroja od-
stránené.
1. Plochy na pečenie utrite vlhkou handričkou.
2. Zatvorte kryt (bez cesta).
3. Zasuňte sieťovú zástrčku do elektrickej zásuvky.
Červená kontrolka
q
svieti, a tým označuje,
že prístroj je pripojený k elektrickej sieti. Zelená
kontrolka
q
sa rozsvieti až vtedy, keď je prístroj
zohriaty.
4. Posuňte regulátor zhnednutia
e
na stupeň 5.
Upozornenie:
Pri prvom používaní môžu zvyšky z výroby spôsobiť
vznik mierneho zápachu (môže dôjsť aj k miernemu
dymeniu). To je celkom normálne a po krátkom čase
tento jav zmizne. Zabezpečte dostatočné vetranie.
Napríklad otvorte okno.
5. Vyčkajte, kým sa zelená kontrolka
q
rozsvieti.
Potom posuňte regulátor zhnednutia
e
na
stupeň 1.
6. Vytiahnite zástrčku zo sieťovej zásuvky.
7. Otvorte prístroj tak, že stlačíte odistenia na ruko-
väti
w
k sebe, a kryt vyklopíte nahor.
8. Nechajte otvorený prístroj vychladnúť.
9. Ešte raz poriadne umyte plochy na pečenie
navlhčenou utierkou.
Prístroj je teraz pripravený na prácu.
Penie vaflí
Keď ste pripravili cesto, ktoré je určené do vaflovača:
1. Postavte prístroj na suché, rovné a teplu odolné
miesto.
2. Plochy na pečenie zľahka potrite na pečenie
vhodným maslom, margarínom alebo olejom.
Upozornenie:
Prístroja sa dotýkajte len za rukoväť
w
.
Iné časti prístroja sú veľmi horúce. Nebezpečenstvo
popálenia!
3. Zohrejte prístroj so zatvoreným krytom. Za tým
účelom zasuňte sieťovú zástrčku do zásuvky
a otočte regulátor zhnednutia
e
na požadovaný
stupeň zhnednutia. Červená kontrolka
q
označuje,
že prístroj je pripojený k sieti a zohrieva sa.
Len čo sa rozsvieti zelená kontrolka
q
, je vaflov
pripravený na pečenie.
4. Otvorte prístroj tak, že stlačíte odistenia na
rukoväti
w
k sebe, a kryt vyklopíte nahor.
5. Dajte toľko cesta do stredu spodnej plochy na
pečenie, aby sa roztiahlo až asi na 2 cm od
okraja (asi 2 polievkové lyžice.
Upozornenie:
Keď chcete piecť naraz dve vafle, dajte rovnaké
množstvo cesta na obe plochy na pečenie.
Inak by ste mohli dospieť k rôznym výsledkom
pečenia.
6. Sklopte plochy na pečenie k sebe. Dajte pozor
na to, aby poistka na rukoväti
w
zaklapla.
IB_KH1163_E41971_LB4B 19.12.2008 10:21 Uhr Seite 15
- 16 -
Upozornenie:
Môže sa stať, že v priebehu pečenia zelená kontrol-
ka
q
nakrátko zhasne a potom sa znova rozsvieti.
To znamená, že nastavená teplota nakrátko pokles-
la a prístroj sa znova na túto teplotu zohrial.
Vafle sú hotové asi po 3 minútach. Stupeň zhned-
nutia môžete určiť buď nastavením regulátora
zhnednutia
e
alebo nastavením doby pečenia.
Tak sa dajú upiecť zlatožlté až chrumkavohnedé
vafle.
Udávané doby pečenia sú len informatívne.
Skutočné doby pečenia totiž závisia od toho, ...
... ako sa vytvára vaflové cesto,
... či chcete mať vafle skôr svetlé alebo radšej
chrumkavé tmavé,
... či chcete piecť jednu alebo naraz dve vafle,
... na ktorom stupni je nastavený regulátor
zhnednutia
e
.
7. Otvorte vaflovač a skontrolujte, či sú vafle dosta-
točne upečené resp. dosť hnedé. Ak ešte vafle
nie sú hotové, zatvorte vaflovač a nechajte ho
ešte chvíľu piecť.
8. Otvorte vaflovač a vyberte vafle.
Upozornenie:
Pri vyberaní vaflí dávajte pozor na to, aby ste neú-
myselne nepoškodili povrch plôch na pečenie.
Používajte na to len teplu odolný drevený alebo
plastový príbor.
9. Po poslednej vafli vytiahnite zástrčku zo zásuvky
a nechajte prístroj roztvorený vychladnúť.
Čistenie a údržba
Aby ste zabránili poraneniu v dô-
sledku úrazu elektrickým prúdom:
Nikdy neotvárajte skrinku prístroja. Vo vnútri nie sú
žiadne ovládacie prvky. Pri otvorenej skrinke prístro-
ja hrozí smrteľné nebezpečenstvo úrazu elektrickým
prúdom.
- Skôr než začnete prístroj čistiť, najprv vytiahnite
sieťovú zástrčku zo zásuvky a nechajte prístroj
vychladnúť.
V žiadnom prípade sa nesmú časti zariadenia po-
nárať do vody ani do iných kvapalín! Mohlo by tým
vzniknúť nebezpečenstvo ohrozenia života elektrik-
kým prúdom, ak by sa pri ďalšom uvedení do pre-
vádzky zvyšky kvapaliny dostali na časti prístroja,
ktoré sú pod napätím.
Po použití najskôr vyčistite plochy na pečenie
suchou papierovou kuchynskou utierkou, aby
ste odsali zvyšky tuku.
Potom jemne navlhčenou handričkou očistite všetky
plochy a sieťovú šnúru. Pred ďalším použitím
prístroj poriadne vysušte.
Nepoužívajte žiadne čistiace prostriedky ani
riedidlá. Mohli by viesť nielen k poškodeniu
prístroja, ale aj zanechať zvyšky na ďalších
vafliach.
Ak sú zvyšky pripečené:
V žiadnom prípade si nepomáhajte ostrými pred-
metmi. Mohli by poškodiť povrch plôch na pečenie.
Na pripečené zvyšky položte radšej mokrú utierku,
aby sa odmočili.
IB_KH1163_E41971_LB4B 19.12.2008 10:21 Uhr Seite 16
- 17 -
Uskladnenie
Pred odstavením zariadenia ho najprv nechajte
úplne vychladnúť.
Napájací kábel naviňte okolo držiaka pod dnom
prístroja.
Prístroj uchovávajte na suchom mieste.
Likvidácia
Prístroj v žiadnom prípade nevyhadzujte
do normálneho domového odpadu.
Na tento výrobok sa vzťahuje európ-
ska smernica 2002/96/EC.
Zlikvidujte prístroj v príslušnom zariadení (firme) na
likvidáciu odpadu.
Dbajte na aktuálne platné predpisy.
V prípade pochybností sa obráťte na zariadenia na
odstraňovanie odpadu.
Všetok baliaci materiál zlikvidujte
ekologickým spôsobom.
Dovozca
KOMPERNASS GMBH
BURGSTRASSE 21
44867 BOCHUM, GERMANY
www.kompernass.com
Záruka a servis
Na tento prístroj máte záruku po dobu 3 rokov odo
dňa kúpy. Prístroj bol starostlivo vyrobený a pred
expedíciou dôkladne vyskúšaný. Uschovajte si, prosím,
účtenku ako dôkaz o nákupe. V prípade uplatňovania
ruky sa spojte s opravovňou telefonicky. Len tak
sa dá zabezpečiť bezplatné zaslanie tovaru.
Záruka platí len na chyby materiálu a výroby, nie
na opotrebenie ani na poškodenia krehkých častí,
ako sú spínače alebo akumulátory. Výrobok je určený
len na súkromné používanie a nie na podnikateľské
účely.
Záruka stráca platnosť pri zaobchádzaní nezodpo-
vedajúcom účelu, pri neprimeranom zaobchádzaní,
pri použití násilia, a pri zásahoch, ktoré neurobil
nami autorizovaný servis. Práva vyplývajúce zo
zákona nie sú touto zárukou obmedzené.
ELBYT
Masarykova 16/B
080 01 Prešov
Slovensko
Tel. +421 (0) 51 7721414
Fax. +421 (0) 51 7721414
e-mail: support.sk@kompernass.com
IB_KH1163_E41971_LB4B 19.12.2008 10:21 Uhr Seite 17
- 18 -
Tipy
Všetky suroviny rovnomerne pomiešajte, aby
ste dosiahli rovnomerné zhnednutie.
Ak použijete namiesto vody mlieko, budú vafle
mäkšie a tmavšie.
Nikdy neklaďte do chrumkava upečené vafle
na sebaTak by rýchlo zmäkli. Položte ich vedľa
seba na kuchynský rošt, tak zostanú chrumkavé.
Recepty
Základné cesto
250 g margarínu alebo masla
asi 200 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru
5 VAJeC
500 g MÚKy
2 ČL prášku do pečiva
350 - 400 ml mlieka
1. Vymiešajte maslo alebo margarín do penista.
2. Pridajte cukor, vanilkový cukor a vajcia, a všetko
zamiešajte.
3. Primiešajte múku a prášok do pečiva.
4. Za stáleho miešania postupne pridávajte mlieko.
5. Všetko pomiešajte ručným mixérom asi 2 -
3 minúty na najvyššom stupni.
Základné cesto môžete použiť buď priamo alebo
ľubovoľne variovať.
Jablkové vafle
250 g margarínu alebo masla
75 g cukru
4 vajcia
250 g múky
1 ČL prášku do pečiva
125 ml vlažného mlieka
300 g jabĺk
(olúpané, na kocky pokrájané)
50 g strúhaných mandlí alebo orechov
1. Vymiešajte maslo alebo margarín do penista.
2. Pridajte cukor a vajcia, a všetko zamiešajte.
3. Primiešajte múku a prášok do pečiva.
4. Za stáleho miešania postupne pridávajte mlieko.
5. Ako posledné vmiešajte mandle (alebo orechy)
a jablkové kocky.
6. Všetko pomiešajte ručným mixérom asi 2 -
3 minúty na najvyššom stupni.
Šunkové vafle
250 g múky
1/2 ČL prášku do pečiva
70 g masla
400 ml mlieka alebo vody
1/2 ČL soli
1 cibuľa
(pokrájaná na kocky)
100 g šunky
(pokrájanej na kocky)
1. Vymiešajte maslo do penista.
2. Primiešajte múku, soľ a prášok do pečiva.
3. Za stáleho miešania postupne pridávajte mlieko.
4. Ako poslednú primiešajte cibuľu a šunku.
5. Všetko pomiešajte ručným mixérom asi 2 -
3 minúty na najvyššom stupni.
IB_KH1163_E41971_LB4B 19.12.2008 10:21 Uhr Seite 18
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Kompernass KH1163 Používateľská príručka

Kategória
Vaflovače
Typ
Používateľská príručka