27040-56

Russell Hobbs 27040-56 Používateľská príručka

  • Dobrý deň! Prečítal som si návod na použitie rýžovaru Russell Hobbs 27040-56. Som pripravený odpovedať na vaše otázky o jeho funkciách, ako je varenie ryže, parné varenie a čistenie. Návod obsahuje detailné pokyny a informácie o bezpečnosti, a ja vám s nimi rád pomôžem.
  • Ako dlho trvá varenie ryže?
    Dá sa v tomto rýžovare variť aj iné jedlá?
    Ako sa čistí rýžovar?
49
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku niekomu
inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
DÔLEŽITÉ BEZPNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
Tento prístroj môžu používať deti od 8 rokov a osoby so zženými
fyzickými, zmyslovými alebo psychickými schopnosťami alebo
nedostatkom sseností a vedomostí ak sú pod dozorom/poučení a sú si
vedomí s tým spojených rizík. Deti sa s prístrojom nemajú hrať. Čistenie a
používatská údržba nemajú byť vykované dmi ak nie sú staršie ako 8
rokov a pod dozorom. Prístroj a elektrickú šnúru uchovajte mimo dosahu
detí mladších ako 8 rokov.
Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom, jeho
servisným technikom alebo iným kvalikovaným odborníkom, aby nedošlo
k riziku.
Nesprávne používanie spotrebiča môže viesť k poraneniu.
¬
Povrchy spotrebiča budú horúce. Zvyškové teplo bude po použi
udržiav povrchy teplé.
Konektory udržiavajte v suchu.
L
Nepoužívajte tento prístroj v blízkosti vane, sprchy, umývadla alebo
iných nádob s vodou.
Nedávajte do spotrebiča mrazené mäso alebo hydinu – pred použitím ich úplne rozmrazte.
Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká čistá
šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
Nepokúšajte sa čokoľvek variť v tele hrnca – varte iba v odnímateľnej nádobe.
Nenaťahujte sa ponad spotrebič a ruky, ramená, tvár a pod. nevystavujte unikajúcej pare.
Naplňte aspoň 1 šálkou vody.
Nenapĺňajte vyše hornej značky.
Spotrebič neprikvajte ani nedávajte žiadne predmety na jeho vrchnú časť.
Keď prístroj nepoužívate, odpojte ho z elektrickej siete.
Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
Tento spotrebič nesmie byť ovládaný prostredníctvom externého časového spínača alebo
diaľkového ovládania.
Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo má poruchu.
LEN NA DOCE POUŽITIE
NÁKRESY
1. Okrúhle držadlo
2. Vrchnák
3. Košík
4. Značka naplnenia
5. Nádoba
6. Prepínač
7. Kontrolky
8. Vareška
9. Odmerka
10. Spínač zapnutia a vypnutia (on/o)
` Tieto časti môžete umývať v umývačke riadu
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
50
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Umyte nádobu, vrchnák a košík v teplej vode so saponátom, opláchnite a osušte.
PRÍPRAVA
1. Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplu odolný povrch.
2. Nepoužívajte spotrebič v blízkosti alebo pod záclonami, poličkami, skrinkami alebo čímkoľvek, čo sa
dá ľahko poškodiť unikajúcou parou.
3. Majte poruke kuchynské chňapky (alebo utierku) a tepelne odolnú podložku alebo plytký tanier, na
ktoré položíte nádobu po varení.
4. Nádobu vložte do parného hrnca.
VARENIE
1. Ryžu nasypte do nádoby pomocou odmerky.
2. Naplňte nádobu vodou až po číslo, ktoré sa zhoduje s počtom odmeriek pridanej ryže.
3. Otočte nádobou o štvrť otočky v každom smere, aby ste zabezpečili dobrý kontakt dna nádoby s
ohrievacím telesom.
4. Založte na nádobu pokrievku.
5. Vložte zástrčku do zásuvky na stene. Posuňte spínač zapnutia a vypnutia do pozície I. Posuňte
prepínač do polohy N .
6. Posuňte prepínač do polohy P. Kontrolka N zhasne.
7. Keď bude ra hotová, prepínač sa posunie do polohy N, kontrolka P zhasne, a rozsvieti sa kontrolka N.
8. Nechajte ryžu stáť asi 10 minút, potom prístroj vypnite a odpojte z elektrickej siete.
9. Založte si kuchynské chňapky.
10. Keď nadvihnete pokrievku, bude unikať para a horúci vzduch. Pokrievku trochu nakloňte, aby ste
paru odklonili smerom od seba.
11. Nádobu vyberte a položte ju na teplovzdornú podložku alebo plytký tanier.
12. Vareškou prevráťte a zamiešajte ryžu, aby ste uvoľnili všetku paru.
Niekedy sa na vrstve re, ktorá je v kontakte so stenami nádoby vytvorí kôra.
Ak ju nechcete, môžete ju po naservírovaní ryže odstrániť vareškou.
ĎALŠIE PRÍSADY
Ak pridáte akékoľvek ďalšie prísady (hrozienka, ovocie, oriešky a pod.), mali by ste znížiť množstvo
ryže, aby ste kompenzovali množstvo vody, ktoré tieto absorbujú.
Hrozienka a sušené ovocie absorbujú toľko vody, čo ryža, takže ich nasypte do odmerky spolu s
ryžou.
Orechy vo všeobecnosti neabsorbujú veľa vody, takže ich môžete pridať po odmeraní množstva ryže.
POUZÍTIE HRNCA NA VARENIE V PARE
1. Pridajte požadované množstvo vody – Použite metódu 1 alebo 2 uvedenú vyššie.
2. Košík vložte do vrchnej časti nádoby a vložte do neho jedlo.
3. Kvôli rovnomernému vareniu pokrájajte všetky kúsky potraviny na približne rovnakú veľkosť.
4. Na hrášok, alebo čokoľvek, čo sa rozpadne alebo popadá do vody, použite balíček z alobalu.
5. Pri vyberaní balíčka si dávajte pozor – použite kuchynské chňapky a plastové kliešte/lyžice.
6. Na košík založte vrchnák.
7. Použite varný hrniec rovnako, ako pri varení ryže.
8. Sledujte časy varenia v pare.
9. Po skončení varenia v pare nenechávajte jedlo v hrnci – rozmočí sa.
10. Poznačte si typ a množstvo potraviny a množstvo vody. Nabudúce prispôsobnte množsvo vody a
nechajte varný hrniec strážiť čas.
51
HOTOVO?
1. Vypnite prístroj a odpojte ho z elektrickej siete.
2. Neprenášajte hrniec na varenie ryže s plnou nádobou vo vnútri. Bude ťažký a kábel sa vám pri
pohybe môže o niečo zachytiť.
3. Pred vyberaním re z nádoby nádobu vyberte z hrnca. Ak sa budete snažiť vybrať jedlo z nádoby,
ktorá je ešte v hrnci, môže vám z neho časť spadnúť do hrnca a poškodiť ho.
STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
1. Vypnite prístroj, odpojte ho z elektrickej siete a nechajte vychladnúť.
2. Vrchnák, nádobu a mriežku umyte v teplej vode so saponátom, opláchnite a osušte.
3. Všetky povrchy utrite čistou vlhkou utierkou.
` Tieto časti môžete umývať v umývačke riadu.
ČASY PRÍPRAVY & BEZPNOSŤ POTRAVÍN
potravina (čerstvá) množstvo čas (minúty)
špargľa 400g 15-18
zelená fazuľka 200g 20
brokolica 200g 18
ružičkový kel 200g 20
kapusta (štvrťka) 25-30
mrkva (plátky) 200g 15-20
karol 200g 15
kukuričné struky 2 24-35
cuketa (plátky) 200g 10-12
zemiaky (štvrťky) 400g 25-30
špenát 200g 5-8
kura (bez kostí) 400g 6-8
rybie lety (tenké) 400g 8-10
rybie lé (hrubé) 2 20-23
krevety 250g 10-12
chvost kraba (mrazený) 12-15
mušle 250g 15
Nepoužívajte mušle, ktoré sú otvorené pred varením. Nechajte ich v pare, kým sa úplne neotvoria a
vyhoďte všetky, ktoré sa neotvoria počas varenia.
Tieto časy sa vzťahujú na jednu vrstvu jedla. Budete musieť experimentovať, aby ste zistili časy
potrebné na vaše obľúbené jedlá a ich kombinácie.
Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká čistá
šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
Listovú zeleninu by ste mali variť čo najmenej, aby ste ju zachovali zelenú a krehkú. Pri ponorení do
ľadovej vody zastavíte proces jej varenia.
RECYKLÁCIA
W
Aby nedochádzalo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom
nebezpečných látok, prístroje a nabíjacie a nenabíjacie batérie označené niektorým z
týchto symbolov nesmú byť likvidované s netriedeným komunálnym odpadom.
Elektrické a elektronické výrobky a prípadne nabíjacie a nenabíjacie batérie vždy
odovzdajte na príslušnom ociálnom mieste pre recykláciu / zber.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
/