Gorenje SVI6B Návod na obsluhu

Typ
Návod na obsluhu
SOUS VIDE
SVI6B
SL Navodila za uporabo.................................................................. 3
HR Upute za uporabu ..................................................................... 8
SRB MNE Uputstvo za upotrebu ............................................................. 14
MK Упатства за употреба ........................................................... 20
EN Instruction manual ................................................................. 26
HU Használati utasítás ................................................................. 32
PL Instrukcja obsługi ................................................................... 38
RO Manual de utilizare .................................................................. 44
SK Návod na obsluhu .................................................................. 50
CZ Návod na použití ...................................................................... 56
UK Iнструкція з експлуатації ....................................................... 62
RU Инструкция по зксплуатации ............................................... 67
DK Brugsanvisning ..................................................................... 73
SE Bruksanvisning........................................................................ 78
NO Bruksanvisning ....................................................................... 83
FI Käyttöopas .............................................................................. 89
50
NÁVOD NA OBSLUHU SK
Všeobecný popis
1. Kryt z tvrdeného skla
2. Nelepivá odnímateľná varná nádoba
3. Ovládací panel
4. Varný stojan
5. Tlačidlo teploty
6. Tlačidlo + / -
7. Tlačidlo Start / Cancel (Štart/Stop)
8. Tlačidlo On / Off (Zapnúť/Vypnúť)
9. Časové tlačidlo
Dôležité
Pred použitím spotrebiča si pozorne prečítajte
tento návod na obsluhu a odložte si ho pre prípad
budúceho použitia.
Pozor
Nepripájajte alebo nezapínajte spotrebič bez
vloženej varnej panvice.
Spotrebič nepoužívajte na šikmom povrchu.
Počas činnosti spotrebič nepremiestňujte
a nezakrývajte.
Spotrebič neponárajte do vody alebo do inej
tekutiny.
Spotrebič používajte v dostatočnej vzdialenosti od
stien a záclon. Nepoužívajte v stiesnených
priestoroch.
Počas činnosti spotrebiča sa nedotýkajte
kovových povrchov, pretože sú horúce.
Na presun horúceho spotrebiča, varnej panvice
a krytu použite chňapku alebo kuchynské
rukavice.
Spotrebič nepoužívajte bez pokrmu alebo tekutiny
vo varnej panvici.
Pri dvíhaní a odložení krytu po varení buďte
opatrný. Kryt vždy nakloňte, aby Vás nezasiahla
unikajúca para, pretože môže mať za následok
vážne popálenie. Nikdy sa nenakláňajte cez
spotrebič.
Keď spotrebič nepoužívate alebo pred čistením,
vždy odpojte spotrebič. Pred čistením alebo
odkladaním jednotlivých častí nechajte spotrebič
vychladnúť.
Panvicu nepoužívajte na kachliach, vnútri
mikrovlnnej rúry alebo v rúre.
Varnú panvicu nepoužívajte na skladovanie
pokrmu a neumiestňujte do mrazničky.
Neoplachujte vodou teplejšou ako 80°C.
Výstraha
Skôr ako pripojíte spotrebič k elektrickej zásuvke,
skontrolujte, či napätie uvedené na štítku
zariadenia je zhodné s napätím v elektrickej
zásuvke.
Spotrebič nepoužívajte, ak je poškodená zástrčka,
kábel alebo iná časť.
Ak je poškodený napájací kábel, musí byť
vymenený spoločnosťou Gorenje, autorizovaným
servisom Gorenje alebo kvalifikovanou osobou za
účelom vyhnutiu sa riziku.
Tento spotrebič nesmú používať osoby (vrátane
detí), ktoré majú obmedzené telesné, zmyslové
alebo mentálne schopnosti alebo ktoré nema
dostatok skúseností a znalostí, pokiaľ ne sú pod
dozorom, alebo im nebolo vysvetlené používanie
tohto spotrebiča osobou zodpovednou za ich
bezpečnosť.
Deti musia byť pod dozorom, aby sa nehrali so
spotrebičom.
Nikdy nenechávajte spotrebič zapnutý bez dozoru.
Keď je spotrebič v činnosti, teplota povrchu môže
byť vysoká.
Upozornenie: Tento spotrebič je určený len
pre domáce použitie.
Nepoužívajte príslušenstvo alebo časti iných
výrobcov, alebo neodporúčané príslušenstvo
spoločnosťou Gorenje. Ak použijete
neodporúčané príslušenstvo alebo časti, strácate
nárok na záruku
Pred zapnutím spotrebiča skontrolujte, či sú
správne nainštalované všetky časti.
Na zabránenie nebezpečnej situácie spotrebič
nikdy nepripájajte k externej jednotke alebo
systému diaľkového ovládania.
Tento spotrebič je označený v súlade
s európskou smernicou 2002/96/EC
o nakladaní s použitými elektrickými
a elektronickými zariadeniami (Waste
Electrical and Electronic Equipment - WEEE).
Táto smernica stanovuje jednot európsky
rámec pre spätný odber a recyklovanie
použitých zariadení.
51
Varenie "Sous Vid"
Sous Vide bol populárny spôsob varenie v
reštauráciách niekoľko rokov.
Sous Vide je francúzsky výraz, ktorý znamená
"pod vákuom" a popisuje jedlo umiestnené vo
vákuových sáčkoch varené vo vodnej rúre. Jedla
sa pomaly varí pri presných nízkych teplotách dlhú
dobu, aby sa dosiahlo šťavnatá, vynikajúca chuť
jedál. Uzatváranie jedla do sáčkov umožňuje variť
v nich ich vlastnú šťavu okrem akejkoľvek
marinády, korenia atď., ktoré si želáte pridať.
Vitamíny minerály a šťavy sa zachovajú v jedle a
prirodzené arómy sú intenzívnejšie. To umožňuje,
aby jedlo bolo zdravšie, jemnejšie a chutnejšie.
Mäso uvarené spôsobom "sous vide" má
tendenciu byť jemnejšie, tvrdšie a predovšetkým
lacnejšie napriek chutným plneným kusom mäsa
ako pretože môžete použiť stejky.
Pretože "sous vide" varenie vyžaduje potraviny a
mäso baliť osobitne, ale zároveň variť súčasne; je
ideálne pre rodiny a posedenia, kde sú ľudia s
rôznymi chuťami a požiadavkami na výživu.
S metódou "Sous Vide" je ťažké prevariť jedlo,
hoci textúry sa môžu jemne meniť. Keďže je
prevarenie ťažké, je možné jedlo variť v časovom
predstihu, čo je ideálne pre rodinné jedla a
posedenia.
Teploty. Metóda "Sous Vide" má rozsah teploty 40
°C až 90 °C, s prírastkom 1 °C. Rôzne teploty
potrebné pre rôzne druhy potravín a pre rôzne
stupne uvarenia. Pozri sprievodcu k teplotám a
dobám Sous Vide.
Čas. Doba varenia závisí od hrúbky potravín, skôr
ako od hmotnosti jedla. Predvolená doba varenia
je 1 hodina. Dobu môžete nastaviť od 1 hodiny do
24 hodín. Podrobnejšie informácie nájdete v
sprievodcovi k teplotám a dobám Sous Vide.
Ideálny jedlá pre varenie metódou Sous Vide.
Mäso je ideálne na varenie pomocou metódy Sous
Vide, pretože je mäkšie, šťavnatejšie a naplne
chuťou.
Tmavé mäso - jahňacie, hovädzie
a bravčové.
Hydina Kurča, morka, kačica.
Ryby a morské plody – ryby, homáre, mušle.
Zelenina Koreňová zelenina, zemiaky,
mrkva, paštrnák, cvikla, repa kŕmna
Zelenina jemná zelenina, hrášok,
špargľa, kukurica, brokolica, karfiol,
baklažán, cibuľa, dyňa
Ovocie tvrdé ovocie, jablko, hruška
Ovocie jemné ovocie, mango, slivky,
marhule, broskyňa, nektárinka, papája,
jahody
Postup varenie so „Sous Vide“
Krok 1. Jedlo okoreňte
Na zvýšenie chuti vášho jedla ho možno budete
chcieť dať do marinády alebo pridať korenie,
bylinky, maslo alebo olej do vákuového vrecka
pred uzatvorením.
Krok 2. Vákuové uzatvorenie vášho jedla
Varenie pomocou „Sous Vide“ vyžaduje vákuovo
uzatvorené jedlo v sáčkoch, aby sa zaistilo
odstránenie prebytočného vzduchu a vlhkosti,
takže sa zachová prirodzená chuť a nutričná
kvalita potravín. Vákuové tesnenie tiež pomáha pri
otváraní pórov v potravinách ako je mäso, hydina
a morské plody a preto sa marináda a korenie
ľahšie vstrebáva a zvýrazní chuť. Kyslík a vlhkosť
vo vzduchu spôsobuje v potravinách
znehodnotenie a stratu chuti, textúry a nutričnej
hodnoty. Komerčne kvalitné vákuové systémy
odstraňujú vzduch a vlhkosť pred vzduchotesným
uzatvorením jedla, aby vytvorili kvalitné vákuum.
Odporúčame vákuové sáčky a tašky
SunbeamFoodSaver a FoodSaver.
Krok 3. Varenie vášho jedla
Keď sa pomocou sous vide dosiahne teplota vody,
vložte sáčky opatrne do vody. Uistite sa, že sú
sáčky úplne ponorené vo vode a že voda môže
ľahko prúdiť okolo sáčkov pre rovnomerné
varenie.
Krok 4. Opraženie jedla
Po dokončení varenia pomocou sous vide možno
budete chcieť dokončiť jedlo opražením, aby ste
zlepšili vzhľad a chuť jedla. To je obzvlášť vhodné
pre mäso. Vyberte jedlo zo sáčka (obalu). Rýchlo
opražte mäso na horúcej panvici. Takto sa
karamelizujú tuky a bielkoviny a zlepší sa chuť.
Bezpečnostné pokyny pre varenie Sous Vide
UPOZORNENIE. Jedlo varené pomocou Sous
Vide sa neodporúča konzumovať niektorým
rizikovým skupinám (nízka imunita);
• Tehotné ženy
• Malé deti
• Starší ľudia
• Ľudia trpiaci chorobou / poruchou
52
Nižšie uvedené pokyny, týkajúce sa spôsobu
varenia Sous Vide pomôžu zaistiť dobrú
hygienickú bezpečnosť potravín.
Príprava jedla
Všetky potraviny, ktoré budete variť pomocou
Sous Vide metódy by mali mať najvyššiu
kvalitu za čerstva.
Zaistite, aby bolo všetko mäso, morské plody,
hydina a zverina uskladnené pri teplote pod 5
°C pred spracovaním. Pomocou digitálneho
teplomera potravín skontrolujte odporúčanú
teplotu.
Uistite sa, že sáčky na potraviny sú čisté a nie
sú znečistené alebo zanesené zvyškami iných
potravín.
Pomocou saponátu a teplej vody, alebo
dezinfekčnými roztokmi umyte pracovnú
plochu, kde budete jedlo pripravovať.
Oddeľte priestor pre surové potraviny od
priestoru pre dokončené potraviny.
Umyte si dôkladne ruky pred akoukoľvek
manipuláciou s potravinami.
Pripravujte potraviny na odporúčanú hrúbku
podľa pokynov k teplote a dobe varenia
pomocou Sous Vide. Menšie kúsky mäsa sa
uvaria rýchlejšie.
Varenie
Pozrite si teplotu a dobu prípravy
v sprievodcovi k teplote a dobe prípravy Sous
Vide.
Zaistite, aby bol sáčok na varenie úplne
utesnený pred začatím varenia.
Uistite sa, že sáčok je stále úplne utesnený pri
ukončení varenia.
Skladovanie
Ak jedlo nebudete hneď konzumovať,
okamžite sáčok s jedlom vložte do studenej
vody, aby sa rýchlo znížila teplota. Chlaďte,
kým je to nutné.
Ohrievanie
Ohrievajte jedlo, kým nie je vnútorná teplota
nad 75 °C.
Využitie Sous Vide
Umiestnite Sous Vid na rovný povrch.
Zapojte prístroj do elektrickej siete.
Stlačte a držte hlavný vypínač On/Off 3 sekundy,
aby sa prístroj zapol, kontrolka zapnutia a digitálny
displej sa rozsvietia
1. Naplňte varnú nádobu požadovaným
množstvom vody a nasaďte pokrievku. Uistite
sa, že voda zakrýva sáčky s jedlom a je nad
ryskou „FILL“ (plné). Pozrite si sprievodcu
k teplote a dobe prípravy Sous Vide.
TIP: Na urýchlenie doby potrebnej na dosiahnutie
požadovanej teploty naplňte horúcou vodou.
2. Stlačte tlačidlo „Set temp“ (nastavenie teploty)
a na displeji sa zobrazí 40 °C, pomocou
tlačidla „+ Up“ (nahor) a „– Down“ (nadol)
nastavte požadovanú cieľovú teplotu.
3. Na nastavenie časovača stlačte stlačte tlačidlo
„Set Timer“ (nastavenie času), potom
pomocou tlačidla „+ Up“ (nahor) a „– Down“
(nadol) nastavte požadovanú dobu (od 1 do
24 hodín). Sous Vide bude predhrievať asi 1
hodinu pred spustením odpočítavania.
4. Stlačte tlačidlo „Set Timer“ (nastavenie času)
pre predvolené nastavenie teploty 40 °C
a minimálnu dobu varenia 4 hodiny.
5. Ako náhle vyberiete vyššie uvedené
nastavenia, stlačte tlačidlo start a sous vide
začne ohrievať vodu. Ako náhle sa dosiahne
požadovaná teplota, spotrebič spustí zvukové
znamenie, aby upozornil na dosiahnutú
teplotu, v tejto chvíli by ste mali vložiť varné
sáčky a časovač začne odpočítavať.
6. Opatrne odložte pokrievku. Pomocou klieští
opatrne vložte utesnené sáčky s jedlom do
vody a zaistite, aby voda nepresiahla nad
úroveň MAX, a aby bolo jedlo prikryté vodou.
Nasaďte pokrievku.
TIP: Môžete naukladať uzatvorené sáčky s jedlom
zvislo do drážok stojana, aby ste jedlo oddelili
a voda mohla rovnomerne cirkulovať.
TIP: Počas varenia nadvihnite pokrievku, aj je to
nutné, pretože sous vide používa nízke teploty na
varenie, takže spotrebič neobnovuje stratené teplo
rýchlo. Ak sa vo vnútri pokrievky tvorí kondenzácia
a znižuje viditeľnosť, opatrne nakloňte pokrievku
tak, aby kondenzácia spadla naspäť do nádoby.
53
Pokyny k teplote a dobe prípravy
Nižšie uvedená tabuľka je vodítkom pre
nastavenie teploty a doby prípravy pre vaše
varenie. Možno ich budete musieť prispôsobiť
vašim individuálnym potrebám a vkusu.
Teploty varenia pre mäso (hovädzie, jahňacie
a bravčové)
NEDOVARENÉ: 49°C
MIERNE UVARENÉ: 56°C
STREDNE UVARENÉ: 60°C
VIAC UVARENÉ: 65°C
UVARENÉ: 71°C a vyššie
Teploty varenia pre hydinu
S KOSŤOU: 82°C
BEZ KOSTI: 64°C
Teploty varenia pre ryby:
NEDOVARNÉ: 47°C
MIERNE NEDOVARENÉ: 56°C
STREDNE UVARENÉ: 60°C
Všeobecná teplota pre zeleninu:
83°C -87°C
54
POTRAVINY:
TEPLOTA
VARENIA
DOBA VARENIA
HRÚBKA
HOVäDZINA & JAHŇACINA
Jemné plátky
sviečkovej, kotlety, sviečková,
rebro, zadok, lopatka
Tvrdšie kusy
Lopatka, kačacie, jahňacie
stehno, pliecko, lýtko, divina
49°C alebo vyššia
49°C alebo vyššia
49°C alebo vyššia
1 až 6 hodín
2 až 8 hodín
8 až 24 hodín
1 2 cm
4 5 cm
4 6 cm
BRAVČOVINA
Brucho
Rebrá
Bravčové kotlety
Bravčové pečené
82°C
59°C
56°C alebo vyššia
56°C alebo vyššia
10 až 12 hodín
10 až 12 hodín
4 až 8 hodín
10 až 12 hodín
3 6 cm
2 3 cm
2 4 cm
5 7 cm
HYDINA
Kuracie prsia s kosťou
Kuracie prsia bez kosti
Kuracie stehná s kosťou
Kuracie stehná bez kosti
Kuracie stehná
Kačacie prsia
82°C
64°C
82°C
64°C
82°C
64°C
2 až 6 hodín
1 až 4 hodín
2 až 6 hodín
1 až 4 hodín
2 až 6 hodín
3 až 8 hodín
3 5 cm
3 5 cm
3 5 cm
3 5 cm
5 7 cm
3 5 cm
RYBY
Chudá ryba
Tučná ryba
47°C alebo vyššia
47°C alebo vyššia
1 až 2 hodín
1 až 2 hodín
3 5 cm
3 5 cm
KôROVCE
Morský rak
Chvosty homára
Lastúry
60°C
60°C
60°C
1 hodina
1 hodina
1 hodina
2 4 cm
4 6 cm
2 4 cm
ZELENINA
Koreňová zelenina
Mäkká zelenina
83°C alebo vyššia
83°C alebo vyššia
1 až 2 hodín
1 až 2 hodín
1 5 cm
1 5 cm
Poznámka:
• Dlhšie doby prípravy môžu mať za následok
zmenenú štruktúru hotových jedál.
• Tieto časy a teploty sú iba orientačné. Na
dosiahnutie požadovaného výsledku môže byť
potrebné ďalšie varenie.
• Všetky hrúbky sa merajú ihneď po vákuovom
uzatvorení jedla.
• Tenšie kúsky mäsa sa uvaria rýchlejšie.
55
Tipy a rady
S vašim Sous Vide dokážete vytvoriť širokú škálu
jedál. Rôzne potraviny si vyžadujú rôzne doby
prípravy, aby sa uvarili dokonale podľa vášho
vkusu, preto niekedy potrebujete trochu skúšať
a pomýliť sa, aby ste dosiahli správnu dobu
varenia pre vás.
Kapacita
Neprepĺňajte, ani neplytvajte kapacitou Sous
Vide. Uistite sa, že úroveň je medzi
označením FILL (minimum) a MAX
(maximum) na vnútornej strane varnej nádoby.
Vždy sa uistite, že voda zakrýva sáčky
s jedlom.
Na urýchlenie doby, potrebnej na dosiahnutie
požadovanej teploty Sous Vide, naplňte teplou
(nie horúcou) vodou.
Jedlo
Kusy mäsa. Sous Vide je ideálne pre
jemnejšie, tvrdšie kusy mäsa, pretože dlhší
priebeh varenia zjemňuje tieto kusy a zvyšuje
chuť. Všimnite si, že tenšie kusy mäsa sa
uvaria rýchlejšie.
Rovnomerne uvarené jedlo. Aby ste zaistili
rovnomerné varenie jedla za rovnakú dobu,
odporúčame jedlo nakrájať na rovnako veľké /
hrubé kúsky.
Pokrievka
Na vnútornej strane pokrievky sa môže
vytvárať kondenzácia, čo znižuje vaše videnie.
Opatrne nakloňte pokrievku tak, aby
kondenzácia odtiekla naspäť do nádoby.
Dvihnutie pokrievky. Aj sous vide aj pomalé
varenie využívajú nízke teploty a preto
neobnovujú rýchlo teplo. Ak potrebujete
nadvihnúť pokrievku, urobte tak rýchlo, aby
ste minimalizovali stratu tepla.
Bezpečnostné pokyny pre varenie Sous Vide
UPOZORNENIE. Jedlo varené pomocou Sous
Vide sa neodporúča konzumovať niektorým
rizikovým skupinám (nízka imunita):
• Tehotné ženy
• Malé deti
• Starší ľudia
• Ľudia trpiaci chorobou / poruchou
Čistenie
Čistenie môžete vykonávať, iba ak je Sous Vide
vypnuté a zástrčka je odpojená zo zásuvky.
Nechajte vychladnúť vodu a potom vyliať.
Nenechávajte vodu v panvici. Nechajte prístroj
úplne vychladnúť pred čistením.
Nepoužívajte prenosné varné nádoby na sporáku,
vo vnútri mikrovlnnej rúry alebo vo vnútri rúry.
Používajte nádobu iba vo vnútri prístroja Sous
Vide. Pokrievku prenosnú varnú nádobu môžete
umývať v umývačke riadu pre vyššie pohodlie.
Položte pokrievku do horného držiaka umývačky.
Na odstránenie jedla zaschnutého na spodnej
strane prenosnej varnej nádoby, namočte nádobu
do teplej vody pred čistením. Dôkladne osušte
pred vložením nádoby do prístroja.
Utrite vonkajšiu časť Sous Vide vlhkou handričkou
a vyleštite do sucha. NEPOUŽÍVAJTE drsné
prostriedky, drôtené kefky alebo chemikálie na
čistenie akejkoľvek časti Sous Vide, pretože tieto
môžu poškodiť povrch.
Neponárajte prístroj Sous Vide do vody, ani
nevkladajte do umývačky riadu.
Životné prostredie
Nevyhadzujte prístroj do bežného domáceho
odpadu po ukončení jeho životnosti, ale
odovzdajte ho do oficiálneho zberného strediska
na recykláciu. Takto pomáhate chrániť životné
prostredie.
Záruka & Servis
Ak potrebujete informácie, alebo ak máte problém,
prosím, obráťte sa na stredisko starostlivosti
o zákazníkov Gorenje vo vašej krajine (jeho
telefónne číslo nájdete v záručnom liste). Ak sa vo
vašej krajine nenachádza stredisko starostlivosti
o zákazníkov, obráťte sa na vášho miestneho
predajcu Gorenje alebo na servisné stredisko
domácich spotrebičov Gorenje.
Len pre osobnú potrebu!
GORENJE
VÁM ŽELÁ VEĽA RADOSTI
PRI POUŽÍVANÍ SPOTREBIČA
Vyhradzujeme si právo na akékoľvek zmeny!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93

Gorenje SVI6B Návod na obsluhu

Typ
Návod na obsluhu