• 50 g divokej ryže
•soľ a korenie
•2 čajové lyžičky zeleninového bujónu
• 600 ml vody
•1 malá červená paprika
•2 čajové lyžičky hnedého cukru
•2 čajové lyžičky paradajkového pretlaku
• 400 ml hovädzieho vývaru
Po varení:
• 1 malá plechovka sladkej kukurice (150
g)
• Kukuricu sceďte a pridajte ju do uvarenej
ryže.
Príprava:
• Dlhozrnnú ryžu, divokú ryžu, soľ, korenie,
zeleninový vývar a vodu dajte do misy je-
den a pol hodiny pred varením. Pripravte
papriku, nakrájajte ju na malé kocky, pri-
dajte ju do ryže a potom uvarte.
10 - LASAGNE
Prísady na mäsovú zmes:
• 100 g prerastenej slaniny
•1 cibuľa
•1 mrkva
• 100 g zeleru
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
• 100 ml mäsového bujónu
• 1 malá plechovka posekaných paradajok
(asi 400 g)
• oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
• 500 ml mlieka
•soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
• 3 polievkové lyžice masla
• 250 g zelených lasagní
• 50 g nastrúhaného parmezánu
• 50 g nastrúhaného ementálu
Príprava:
• Slaninku oddeľte ostrým nožom od kože
a chrupavky a nakrájajte na drobné koc-
ky. Ošúpte cibuľu a mrkvu, očistite zeler
a všetku zeleninu nakrájajte na malé koc-
ky. V hrnci zohrejte olej a za stáleho mie-
šania rýchlo opečte slaninu a na kocky
nakrájanú zeleninu, aby sa rozpadávala a
zmiešala s mäsovou šťavou. Mäsové ra-
gú posoľte a ochuťte paradajkovým pre-
tlakom, bylinkami a čiernym korením a
približne 30 minút povarte prikryté pri
miernom výkone. Medzitým si pripravte
bešamelovú omáčku: Rozpustite na pan-
vici maslo, pridajte múku a za stáleho
miešania ju osmažte do zlatista. Postup-
ne a pri neustálom miešaní prilejte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym kore-
ním a muškátovým orechom a približne
10 minút neprikrytú povarte. Po veľkej
obdĺžnikovej zapekacej forme rozotrite 1
polievkovú lyžicu masla. Striedavo ukla-
dajte do formy vrstvu plátkov, mäsového
ragú, bešamelovej omáčky a miešaného
syra. Vrstva bešamelu posypaná syrom
musí tvoriť aj vrchnú vrstvu pokrmu.
Zvyšné maslo vo vločkách rozložte po
povrchu zapekaného pokrmu.
11 - KYSNUTIE CESTA
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri
akomkoľvek recepte na kysnutie cesta. Po-
skytne vám dobré prostredie na kysnutie.
Cesto vložte do dostatočne veľkej nádoby.
Do prvej úrovne zasuňte drôtený rošt a
nádobu naň položte. Zatvorte dvierka a na-
stavte funkciu na kysnutie cesta. Nastavte
potrebný čas.
12 - DUSENÉ MÄSO
Nastavenia:
• Automatické programy, pri ktorých sa za-
dáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti
medzi 1000 a 3 000 g.
Príprava:
• Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho
do teplovzdornej formy. Pridajte vodu
alebo inú tekutinu. Dno by malo byť po-
5