3
• Tento spotrebič je určený pre použitie v domácnosti. Nie je určený pre použitie
vo vonkajších priestoroch.
• Nepoužívajte spotrebič nad horúcimi povrchmi alebo v blízkosti zdrojov tepla,
ako sú napr. plynové či elektrické horáky, rúra a pod.
• Nepoužívajte spotrebič na mokrom povrchu alebo vo vlhkom prostredí.
• Spotrebič umiestnite na rovný, stabilný, suchý a teplu odolný povrch.
• Nenechávajte spotrebič v prevádzke bez dozoru.
• Ponechajte vždy aspoň 5-7 cm voľného priestoru medzi koncom vrecka a jeho
obsahom, aby nedošlo k preplneniu a problémom so zvarením.
• Pred použitím sa vždy uistite, že je veko riadne zatvorené a zaistené.
• Pre zabránenie zvrásnenia sváru pri zvare vrecka s väčšími potravinami
odporúčame koniec vrecka pri vložení do spotrebiča narovnať a pridržať, kým
nezačne spotrebič pracovať.
• Sáčok vyberte zo spotrebiča hneď potom, čo bol zvarený. Ak je v spotrebiči
ponechaný a zvárací prúžok sa ochladí, môže dôjsť k prichyteniu vrecka k
spotrebiču.
• Udržujte zvárací prúžok a lištu čistú, aby nedošlo k narušeniu sváru pri zváraní.
• Nezvárajte dodatočne z výroby zvarené okraja sáčkov.
• Pri externom vákuovaní ponechajte vždy aspoň 3 cm voľného priestoru medzi
vekom vákuovacie nádoby a jej obsahom.
• Počas procesu vákuovania sa môžu častice potravín alebo tekutín dostať do
vákuovacieho priestoru. Priestor pravidelne čistite.
• Dbajte na zvýšenú opatrnosť pri vákuovom zváraní vrecúšok obsahujúcich
tekuté potraviny. Obsah vrecka by mohol byť nasať do spotrebiča a poškodiť
ho. Tekutiny odporúčame pred spracovaním najprv zamraziť.
• Vákuovanie nenahrádza tepelnú konzerváciu ani potrebu chladenia potravín,
iba predlžuje ich trvanlivosť.
• Z dôvodu možnej kontaminácie anaeróbnymi baktériami by nikdy nemali byť
vákuovo uchovávané čerstvé huby, cibuľa, cesnak a mäkký syr.
• Zelenina (napr. brokolica, kapusta, kel, karfiol, kvaka a pod.) prirodzene
produkuje plyny, ktoré môžu postupne nafukovať sáčok. Odporúčame preto
zeleninu pred vákuovaním krátko zmraziť a potom uchovávať vákuovo
zabalenú v chladničke.