SK
Kuchynský riad WMF ProfiSelect
Cromargan®: nehrdzavejúca ušľachtilá oceľ 18/10
Pokrievka z kvalitného žiaruvzdorného skla
Dno TransTherm®
Srdečne vám gratulujeme k vášmu výberu. Rozhodli ste sa pre
kvalitný produkt od spoločnosti WMF. Vysokokvalitné materiály,
prvotriedne spracovanie a dôkladné kontroly kvality sú zárukou
dlhej životnosti. Vďaka vyspelému dizajnu a premyslenej funkč-
nosti má produkt široké možnosti využitia.
Známky kvality
• Cromargan®: nehrdzavejúca ušľachtilá oceľ 18/10.
• Chuťovo neutrálny a hygienický.
• Vylievací okraj na isté vylievanie v presných dávkach.
• Dno TransTherm® vhodné pre všetky sporáky má obvodové
zapuzdrenie z ušľachtilej ocele a zaisťuje vynikajúce vlast-
nosti pri varení a pečení. Vhodné pre všetky druhy sporákov
vrátane indukčných.
• Pokrievka vhodná najmä na dusenie s malým množstvom
vody.
• Pokrievka z kvalitného žiaruvzdorného skla umožňujúca
vizuálnu kontrolu pri varení.
• Veľkosti vhodné pre domácnosť.
• Ľahké čistenie a dlhá životnosť pri dodržiavaní nasledujúcich
pokynov.
Pred prvým použitím vás prosíme, aby ste si dôkladne
prečítali všetky nasledujúce pokyny na používanie a sta-
rostlivosť.
Pokyny na používanie
• Pred prvým použitím odstráňte prípadné nálepky. Kuchynský
riad krátko vyvarte vodou, opláchnite a dôkladne vysušte.
• Najvyšší teplotný stupeň používajte len na zahriatie, teplotu
včas znížte a pokrmy varte na strednom stupni.
• Dusenie s malým množstvom vody na nízkom teplotnom stupni.
• Hrnce a sklenené pokrievky sú vhodné na použitie v rúre pri
maximálnej teplote 200 °C.
• Nezabúdajte, že držadlá môžu byť horúce. Používajte
chňapky.
Pokyny na bezpečné používanie a starostlivosť
• Kuchynský riad nikdy nezohrievajte prázdny a dajte pozor,
aby sa z vareného pokrmu nikdy úplne neodparila tekutina.
Pri nedodržaní týchto pokynov môže dôjsť k pripáleniu
vareného pokrmu a poškodeniu kuchynského riadu alebo
tepelného zdroja.
• Soľ vsýpajte len do už vriacej vody a zamiešajte, aby soľ
neporušila dno hrnca.
• Po použití čo najskôr opláchnite horúcou vodou (pozrite si
tiež pokyny na čistenie v umývačke riadu).
• Pripečené zvyšky pokrmov navlhčite a odstráňte hubkou
alebo kefkou. (Odporúčame použiť čistiacu hubku Scotch
Brite 3M).
• Nepoužívajte oceľovú vlnu alebo pieskové čistiace prostriedky.
• Vápenatá voda a niektoré pokrmy môžu spôsobiť vznik vá-
penných škvŕn a meňavé modré sfarbenia vo vnútornej časti
kuchynského riadu. Tieto nečistoty čo najskôr a pravidelne
odstraňujte vyvarením kuchynského riadu octom. V prípade
odolných nečistôt odporúčame použiť čistiaci prostriedok
WMF Purargan®, ktorý je k dispozícii v špecializovanej pre-
dajni produktov WMF.
Pokyny na čistenie v umývačke riadu
• Do zásobníkov vždy včas doplňte špeciálnu soľ a oplacho-
vací prostriedok. Dávajte pozor, aby sa soľ nedostala do
vnútorného priestoru umývačky riadu. Mohlo by to spôsobiť
koróziu. Z tohto dôvodu odporúčame po naplnení zásobníka
spustiť jeden cyklus čistenia s prázdnou umývačkou riadu.
• V umývačke riadu sa môže na kuchynský riad preniesť hrdza
z iných predmetov. Ak ju okamžite neodstránite, môže dôjsť
k poškodeniu v dôsledku korózie.
• Po ukončení čistiaceho cyklu umývačku riadu čo najskôr
otvorte, aby sa vyvetrala.
• Kuchynský riad čo najskôr vyberte z umývačky riadu a nene-
chávajte ho dlhší čas stáť vlhký, v opačnom prípade na ňom
môžu vzniknúť fľaky.
• Pred uschovaním kuchynský riad dôkladne osušte.
Pokyny na prípravu pokrmov
Dusenie s malým množstvom vody
Pri tejto šetrnej príprave sa dusí zelenina alebo iné potraviny
v uzavretom hrnci s veľmi malým množstvom tekutiny. Počas
celého dusenia neodoberajte tesne dosadajúcu pokrievku, aby
nedošlo k úniku pary a neprerušil sa obeh vody a pary.
Dusenie s malým množstvom vody je ideálne pre zeleninu, ryby,
hydinu alebo mladé mäso. Pri tomto spôsobe dusenia sa zacho-
váva väčšina vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov,
pretože ich nevyplaví voda, a potraviny si zároveň udržia vlast-
nú chuť. Nie je pri nej potrebné pridávať kuchynskú soľ.
Pečenie s malým množstvom tuku
Pri pečení s použitím tuku vždy dajte tuk do studeného hrnca a
zohrejte ho až potom! Teplotu nastavte maximálne na stredne
vysoký alebo stredný stupeň. Znížte teplotu, keď začne tuk
mierne dymiť. Potom do hrnca vložte potraviny, ktoré chcete
piecť. Pečte so zavretou pokrievkou 8 – 10 minút z oboch strán.
Čas dusenia závisí od veľkosti a vlastností mäsa. S horúcim
tukom manipulujte opatrne. Nenechávajte horúci hrniec bez
dozoru. Horiaci tuk nehaste vodou. Použite pokrývku alebo ha-
siaci prístroj. Pri tomto spôsobe prípravy so zavretou pokrievkou
sa mäso pečie vo vlastnej šťave a stačí pri nej použiť len veľmi
malé množstvo tuku.
Pokyny pre indukčné sporáky
Venujte pozornosť týmto pokynom. Indukcia predstavuje veľmi
rýchly tepelný zdroj. Nezohrievajte žiadne prázdne panvice ani
hrnce, pretože prehriatím sa kuchynský riad môže poškodiť.
Pri vysokých varných stupňoch môže byť počuť bzučanie. Toto
bzučanie je technicky podmienené a nejde o chybu sporáka
alebo kuchynského riadu. Priemer dna hrnca sa musí zhodovať s
veľkosťou varného poľa, inak môže najmä pri malých prieme-
roch dna dochádzať k tomu, že varné pole (magnetické pole)
nebude mať dosah na dno hrnca.
Pokyny pre elektrické sporáky
Kuchynský riad Cromargan® od spoločnosti WMF je k dispozícii
vo veľkostiach vhodných pre domácnosť. Pri použití elektric-
kého sporáka je v záujme lepšieho využitia elektrickej energie
vhodné, aby priemer sporákovej platne zhruba zodpovedal
priemeru hrnca a panvice:
Sporáková platňa Hrnce Panvice
malá ø 14,5 cm ø 16 cm ø 20 cm
stredná ø 18 cm ø 20 cm ø 24 cm
veľká ø 22 cm ø 24/28 cm ø 28 cm
26
27