Pripravené.potraviny dobre umyte a postupne vkladajte do plniaceho otvoru a zľahka ich
pritlačujte zatláčadlom . Na zatláčadlo príliš netlačte, mohlo by to ovplyvniť výslednú kvalitu
alebo dokonca spôsobiť zastavenie spotrebiča.
Po skončení práce spotrebič vypnite, počkajte, až sa rotujúce sito celkom zastaví a spotrebič
odpojte od elektrickej siete vytiahnutím vidlice napájacieho prívodu z elektrickej zásuvky.
Pred nalievaním šťavy nasaďte na nádobku veko, ktoré zachytí vzniknutú penu.
• Množstvo spracovávaných potravín voľte tak, aby nedošlo k prekročeniu maximálneho
obsahu nádob, ako je označené ryskou.
• Odporúčame občas prácu prerušiť a odstrániť dužinu, ktorá sa zachytila na site alebo veku
(pozri text ).
• Čas prípravy je závislý od množstva, druhu a kvality použitých plodov a pohybuje sa v rozpätí
jednotiek až desiatok sekúnd.
• Maximálny čas nepretržitého chodu sú 1 minúty. Potom dodržte pauzu asi 2 minúty, ktorú
spotrebič potrebuje na ochladenie pohonnej jednotky.
• Ak potrebujete počas odšťavovania vyprázdniť zásobník dužiny F, najskôr spotrebič vypnite.
Zásobník nadvihnite, naklopte a vyberte. Po vyprázdnení ho opačným spôsobom umiestnite
riadne späť.
• Ak by došlo k zablokovaniu spotrebiča, okamžite ho vypnite a vyčistite.
• Vibrácie počas odšťavovania upozorňujú na upchané alebo poškodené sitko. Spotrebič
okamžite vypnite. Sitko skontrolujte. Poškodené sitko nepoužívajte!
• Piest netlačíte prílišnou silou. Mohli by ste tak ovplyvniť kvalitu šťavy alebo dokonca zastaviť
mikrositko.
• Nikdy nestrkajte prsty či predmety do plniacej trubice.
• Keď je potravina spracovaná a už nevyteká žiadna šťava, vypnite odšťavovač, vytiahnite
zástrčku a počkajte, kým sa mikrositko úplne nezastaví.
• Pre získanie viac šťavy stláčajte mäkké potraviny pomaly.
• Pre zachovanie čo najviac vitamínov spotrebujte získanú šťavu čo najskôr.
• V prípade, že šťavu potrebujete uchovať niekoľko hodín, vložte ju do chladničky. Šťava sa
uchová lepšie, keď do nej pridáte pár kvapiek citrónovej šťavy.
• Šťavu pre deti narieďte rovnakým množstvom vody.
• Dužinu môžete použiť na ďalšie spracovanie v kuchyni (napr. na prípravu polievok, omáčok
atď.).
• V prípade, že odšťavujete prezrelé ovocie, sitko sa rýchlo zanesie.
• Časy príprav (spracovania) potravín sú iba približné a závisia od množstva, druhu i kvality
použitých substancií a pohybujú sa v jednotkách sekúnd až minút (viď. tabuľka).
• Je nutné používať čerstvé ovocie alebo zeleninu, pretože čerstvé ovocie alebo zelenina
obsahuje viac šťavy. Ananás, repa, zeler, jablko, uhorka, mrkva, rôzne tekvice, paradajky,
granátové jablká, pomaranče a mandarínky a hroznové víno sú obzvlášť vhodné na
odšťavenie v tomto odšťavovači.
• Nie je potrebné odstrániť jemnú šupku alebo lúpať ovocie. Iba hrubú šupku je nutné vopred
odstrániť, napr.: pomaranče a mandarínky, ananásy a surová repa.
• Pri odšťavovaní jabĺk závisí hustota šťavy na druhu jablka. Čím viac šťavy jablko obsahuje,
tým redšia šťava bude. Zvoľte teda druh jablka podľa Vašej chuti. Jablková šťava veľmi skoro
zožltne. Pridaním pár kvapiek citrónu túto dobu pred zožltnutím predĺžite.
• Ovocie obsahujúce škrob, ako banány, papája, avokádo, figy, mango, a. t. ď. nie sú vhodné
na odšťavovanie v tomto odšťavovači. Takéto ovocie možno spracovávať zariadením na
spracovanie ovocia, mixérom a lisovacím prístrojom.