50
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Umyte nádobu, vrchnák a košík v teplej vode so saponátom, opláchnite a osušte.
PRÍPRAVA
1. Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplu odolný povrch.
2. Nepoužívajte spotrebič v blízkosti alebo pod záclonami, poličkami, skrinkami alebo čímkoľvek, čo sa
dá ľahko poškodiť unikajúcou parou.
3. Majte poruke kuchynské chňapky (alebo utierku) a tepelne odolnú podložku alebo plytký tanier, na
ktoré položíte nádobu po varení.
4. Nádobu vložte do parného hrnca.
VARENIE
1. Ryžu nasypte do nádoby pomocou odmerky.
2. Naplňte nádobu vodou až po číslo, ktoré sa zhoduje s počtom odmeriek pridanej ryže.
3. Otočte nádobou o štvrť otočky v každom smere, aby ste zabezpečili dobrý kontakt dna nádoby s
ohrievacím telesom.
4. Založte na nádobu pokrievku.
5. Vložte zástrčku do zásuvky na stene. Posuňte spínač zapnutia a vypnutia do pozície I. Posuňte
prepínač do polohy N .
6. Posuňte prepínač do polohy P. Kontrolka N zhasne.
7. Keď bude ryža hotová, prepínač sa posunie do polohy N, kontrolka P zhasne, a rozsvieti sa kontrolka N.
8. Nechajte ryžu stáť asi 10 minút, potom prístroj vypnite a odpojte z elektrickej siete.
9. Založte si kuchynské chňapky.
10. Keď nadvihnete pokrievku, bude unikať para a horúci vzduch. Pokrievku trochu nakloňte, aby ste
paru odklonili smerom od seba.
11. Nádobu vyberte a položte ju na teplovzdornú podložku alebo plytký tanier.
12. Vareškou prevráťte a zamiešajte ryžu, aby ste uvoľnili všetku paru.
• Niekedy sa na vrstve ryže, ktorá je v kontakte so stenami nádoby vytvorí kôra.
• Ak ju nechcete, môžete ju po naservírovaní ryže odstrániť vareškou.
ĎALŠIE PRÍSADY
• Ak pridáte akékoľvek ďalšie prísady (hrozienka, ovocie, oriešky a pod.), mali by ste znížiť množstvo
ryže, aby ste kompenzovali množstvo vody, ktoré tieto absorbujú.
• Hrozienka a sušené ovocie absorbujú toľko vody, čo ryža, takže ich nasypte do odmerky spolu s
ryžou.
• Orechy vo všeobecnosti neabsorbujú veľa vody, takže ich môžete pridať po odmeraní množstva ryže.
POUZÍTIE HRNCA NA VARENIE V PARE
1. Pridajte požadované množstvo vody – Použite metódu 1 alebo 2 uvedenú vyššie.
2. Košík vložte do vrchnej časti nádoby a vložte do neho jedlo.
3. Kvôli rovnomernému vareniu pokrájajte všetky kúsky potraviny na približne rovnakú veľkosť.
4. Na hrášok, alebo čokoľvek, čo sa rozpadne alebo popadá do vody, použite balíček z alobalu.
5. Pri vyberaní balíčka si dávajte pozor – použite kuchynské chňapky a plastové kliešte/lyžice.
6. Na košík založte vrchnák.
7. Použite varný hrniec rovnako, ako pri varení ryže.
8. Sledujte časy varenia v pare.
9. Po skončení varenia v pare nenechávajte jedlo v hrnci – rozmočí sa.
10. Poznačte si typ a množstvo potraviny a množstvo vody. Nabudúce prispôsobnte množsvo vody a
nechajte varný hrniec strážiť čas.