Moulinex Bread Maker Návod na obsluhu

Kategória
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod na obsluhu

Táto príručka je tiež vhodná pre

79
PROG. VYPEČENÍ VELIKOST ČAS
(h)
HNĚTENÍ
ODPOČINEK
HNĚTENÍ
KYNUTÍ
HNĚTENÍ
KYNUTÍ
HNĚTENÍ
KYNUTÍ
PEČENÍ EXTRA UCHOVÁNÍ
V TEPLE
(h)
7
1
750
1000
1500
3:37
3:42
3:47
0
:05:00
0
:05:00
0
:15:00
1
:05:00
0
:02:00
0
:30:00
x 0
:30:00
1:05
1:10
1:15
3:17
3:22
3:27
1:00
1:00
1:00
2
7
50
1
000
1
500
3
:37
3
:42
3
:47
1
:05
1
:10
1
:15
3
:17
3
:22
3
:27
1
:00
1
:00
1
:00
3
750
1000
1500
3:37
3:42
3:47
1:05
1:10
1:15
3:17
3:22
3:27
1:00
1:00
1:00
8
1
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
0:05:00 0:05:00 0:18:00 1:10:00 0:02:00 x x 1:00:00
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
3
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
9
- 1000 1:00 xx0:08:00 xxxx0:10:00 0:42 0:55 1:00
10
1
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
0:10:00 x x 0:05:00 x x x x
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
3
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
11
- - 1:05 x x 0:05:00 x x x x 0:10:00 0:50 - ne
12
- - 0:15 0:03:00 0:12:00 x x x x x x x - ne
13
- - 1:25 0:05:00 0:05:00 0:15:00 x x x x 1:00:00 x - ne
14
1
-
0:10
po
10
minuto -
ch
intervalech
0:10
po
10
minuto -
ch
intervalech
- ne
2
3
Poznámka: celkové trvání nezahrnuje dobu uchování v teple u programů 1 až 10 včetně.
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page79
80
SK
OPIS
Bas
iq
ue
F
ran
çais
C
om
p
let
Rap
ide
Sa
ns
glu
t
e
n
Sa
ns
s
e
l
Ric
he
e
n o
m
é
ga
3
D
a
m
pe
r
Ca
k
e
Suc
r
é
C
onfit
ur
e
P
asta
P
âte le
v
é
e
C
ui
sson
A - veko s okienkom
b6 - voľba programov
b4 - klávesy pre nastavenie
odloženého štartu a
nastavenie času u
programu 14
b1 - displej
b3 - voľba váhy
b2 - tlačidlo
zapnutia/ vypnutia
b7- svetelná kontrolka
"zapnuté/vypnuté"
b5 - voľba farby
kôrky (vypečenia)
B - ovládací panel
C - nádoba
na chlieb
D - miešacie
zariadenie
E - pohárik so stupnicou
F - dvojitá odmerka
f1 - polievková lyžica
f2 - kávo lyžička
G - príslušenstvo „háčik“ na
vytiahnutie miešacích hákov
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page80
81
Pozorne si prečítajte inštrukcie predtým, ako budete
p
oužívzariadenie po prvýkrát: Výrobca nie je zodpo-
vedný za používanie, ktoré nie je podľa inštrukcií.
• Kvôli Vašej bezpnosti výrobok spĺňa všetky plat
normy a nariadenia (Smernica o nízkom napä, elektro-
magnetickej kompatibilite, zhode s potravinárskymi
materiálmi, životným prostredím, ...).
• Toto zariadenie nie je určené na prevádzkovanie s exter-
m časovačom alebo oddeleným systémom diaľkové-
ho ovládania.
• Toto zariadenie nie je určené na použitie osobami (v-
tane de) so zníženými fyzicmi a mentálnymi schop-
nosťami, so zníženým vnímaním alebo nedostatkom
skúseností a znalostí, kým nemajú dozor alebo inštruk-
cie týkajúce sa použitia zariadenia od dospelých, zod-
povedných za ich bezpnosť. Deti by mali byť pod dozo-
rom, aby sa zabezpečilo, že sa nehra so zariadením.
• Zariadenie používajte na stabilnej pracovnej ploche, v
bezpečnej vzdialenosti od vodných splaškov a podobne
v kuchynskom kútiku.
• Ubezpečte sa, že sa napájanie, kto používate, sa zho-
duje s Vaším elektrickým systémom. Akákoľvek chyba
pripojenia ruší záruku.
• Zariadenie musí byť pripoje do uzemnenej zásuvky.
Ak takto nesprate, výsledkom môže byť zranenie elek-
trickým prúdom. Kli Vašej bezpečnosti mu uzemne-
nie elektrického systému spĺň normy platné vo Vej
krajine.
• Výrobok je určený len na použitie v domácnosti.
Nepoužívajte vonku.
Akékoľvek komerčné použitie, nevhod použitie alebo
nedodržanie chto inštrukc zbavuje robcu zodpo-
vednosti a záruka nebude platná.
• Tento prístroj je urče iba na domáce používanie.
Prístroj nie je urče na používanie v nasledujúcich prí-
padoch, na ktoré sa taktiež nevzťahuje záruka:
- v kuchynsch kútoch vyhradených pre personál v
obchodoch, kanceláriách a v iných profesiolnych
priestoroch,
- na farmách,
- ak ho používajú klienti hotelov, motelov a iných
priestorov, ktoré majú ubytovací charakter,
- v priestoroch typu „hoovské izby“.
• K zariadenie nepoívate a k ho chcete čistiť,
odpojte ho.
• Zariadenie nepoužívajte, ak:
- je napájací kábel chybný alebo poškodený,
- zariadenie spadlo na podlahu a vykazuje
vidit znaky poškodenia a nefunguje spvne.
V takomto prípade mute zariadenie poslať do najbliž-
šieho autorizovaného servisného centra, aby sa elimino-
valo akékoľvek riziko. Pozrite si dokumenty, týkajúce sa
ruky.
Ak je napájací kábel poškodený, mu ho vymen rob-
c
a alebo servis zástupca alebo podobne kvalifikova-
osoba, aby ste sa vyhli riziku.
• Všetky zásahy, iné ako čistenie a každodenná údržba
kazkom musí vykon autorizované servis cen-
trum.
• Neporajte zariadenie, napájací bel alebo zástrčku
do vody alebo iných kvapalín.
• Nenechávajte najací kábel visi na dosah deťom.
• Najakábel nikdy nesmie bv kontakte s časťami
zariadenia, v blízkosti zdroja tepla alebo visieť cez ostrý
roh.
• Počas používania zariadenie nepremiesujte.
Nedotýkajte sa priezoru počas a bezprostredne po
prevádzke. Okienko môže dosiahnuť vyso teplotu.
• Zariadenie neodjajte vyťahovaním najaciehobla.
• Použite len taký predovací kábel, ktorý je v dobrom
stave, uzemnezástrčku a vhodnú menovitú
hodnotu.
• Nevajte zariadenie na iné zariadenia.
• Nepoívajte zariadenie ako zdroj tepla.
• Nepoívajte zariadenie na prípravu iných jedál, okrem
chlebov aemov.
• Do zariadenia nedávajte papier, kartón ani plasty. Ti
nevajte nič na zariadenie.
• Ak niektoré časti zariadenia začnú hori, nepokúšajte
sa ich zahas vodou. Odpojte zariadenie. Plamene
zahaste vlhkou utierkou.
• Kvôli Vej bezpečnosti použite len príslenstvo a
hradné diely navrhnuté pre zariadenie.
Na konci programu dy použite rukavice na ucho-
penie nádoby alebo horúcich častí zariadenia.
Zariadenie sa počas používania veľmi zohreje.
• Nikdy nezakrývajte vetracie otvory.
• Buďte vmi opatrní, prete sa môže uvniť para, k
otrate kryt na konci alebo počas programu.
Keď používate program č. 11 (džem, kompóty)
dávajte si pozor na paru a horúce výpary, keď
otvárate kryt.
Neprekročte množstvo uvedené v recepte;
- neprekračujte celkovú váhu 1500 g cesta;
- neprekračujte celkovú váhu 900 g múky
a 13 g kvasníc.
• Nameraná hladina hluku tohto výrobku je 55 dBA.
PODIEĽAJME SA NA OCHRANE ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA!
Váš prístroj obsahuje mnohé materiály, ktoré možno zhodnocovať alebo recyklovať.
Zverte ho zberni surovín, aby bol zodpovedajúcim spôsobom spracovaný.
BEZPEČNOSTNÉ POKYNY
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page81
82
ÚVOD
RADY A TRIKY, ABY SA VÁM CHLIEB VYDARIL
1. Prečítajte si starostlivo návod na použitie: v
tomto prístroji sa chlieb nerobí rovnakým spôso-
bom, ako keď sa pripravuje ručne!
2. Všetky používané prísady majú mať teplotu oko-
lia (ak nie je uvedené inak) a treba ich presne
zvážiť. Tekutiny merajte pomocou dodáva-
ho pohárika so stupnicou. Dvojitú
odmerku, kto je tiež súčasťou balenia,
používajte na odmeriavanie na jednej strane
kávových lyžičiek a na druhej strane poliev-
kových lyžíc. Ak budete zle merať, ukáže sa to
na zlých výsledkoch.
3. Používajte prísady, u ktorých nevypršal dátum
odporúčanej spotreby a uchovávajte ich na
chladných a suchých miestach.
4. Je dôležitá presnosť merania ohľadne množstva
múky. Z tohto dôvodu treba múku vážiť na
kuchynskej váhe. Používajte sušené aktívne
pekárske droždie vo vrecúšku. Keď nie je v
receptoch uvedené inak, nepoužívajte prášok na
pečenie. Keď otvoríte vrecko s droždím, treba
obsah spotrebovať do 48 hodín.
5. Aby sme predišli narušeniu kysnutia pripravo-
vaných produktov, radíme Vám umiestniť všetky
prísady do nádoby na pečenie ihneď na začiatku
a počas používania sa vyhýbať dvíhaniu veka (ak
nie je uvedené inak). Dodržiavajte presne poradie
prísad a množstvá udávané v receptoch. Najprv
tekutiny, potom pevné látky. Droždie sa nesmie
dostať do kontaktu s tekutinami ani so soľou.
VŠEOBECNÉ PORADIE,
KTORÉ TREBA DODRŽIAVAŤ:
Tekutiny (maslo, olej, vajcia, voda, mlieko)
Soľ
Cukor
Prvá polovica múky
Sušené mlieko
Konkrétne pevné prísady
Druhá polovica múky
Droždie
Odstráňte príslušenstvo a akékoľvek štítky z
vnútornej alebo vonkajšej strany zariadenia - A.
Vyčistite všetky časti a celé zariadenie pomocou
navlhčenej textílie.
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Úplne odkrúťte sieťový kábel a zapojte ho do
uzemnenej zásuvky.
Pri prvom použití môžete zacítiť jemný zápach.
POUŽITIE ZARIADENIA
Odpojte spotrebič z elektrickej siete.
Vyčistite všetky časti, celé zariadenie a vnútornú
časť nádoby pomocou navlhčenej handričky.
Dôkladne vysušte - B.
Nádobu a hnetacie lopatky umyte teplou vodou.
Ak hnetacie lopatky zosta v nádobe na
pečenie, nechajte ich 5 až 10 minút máčať.
V prípade potreby odstráňte kryt a umyte ho v
horúcej vode.
Žiadnu časť nedávajte do umývačky riadu.
ČISTENIE A ÚDRŽBA
B
Nepoužívajte ani kuchynské čistiace prostriedky,
ani abrazívnu hubku, ani alkohol.
Používajte mäkkú a vlhkú handru.
Nikdy teleso prístroja ani veko neponárajte do
vody.
A
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page82
CHLY ŠTART
83
Vyberte nádobu na pečenie nadvihnutím rukoväte
a zatiahnutím nahor tak, aby sa jedna po druhej
uvoľnili obe strany.
Potom vložte miešacie zariadenie.
Pridávajte prísady do nádoby na pečenie v
stanovenom poradí.
Uistite sa, že všetky prísady boli presne zvážené.
Nádobu na pečenie vráťte na miesto. Pritlačte na
nádobu na pečenie, aby bola dobre nasadená na
unášač a tak, aby na oboch stranách zapadli
spony.
Domácu pekáreň zapnite. Po zvukovom signáli sa
ako počiatočný zobrazí program 1, teda 1000 g so
stredným vypečením.
Stlačte tlačidlo .
Rozsvieti sa svetelná kontrolka chodu.
Obidva body časového spínača blikajú.
Cyklus sa začína.
V závere cyklu pečenia domácu pekáreň vypnite.
Vyberte nádobu na pečenie nadvihnutím rukoväte
a zatiahnutím nahor. Používajte vždy izolač
rukavice, lebo rukoväť nádoby na pečenie aj
vnútro veka horúce. Vyklopte chlieb z formy a
položte ho na hodinu na rošt, aby vychladol.
Aby ste sa zoznámili so svojou domácou pekárňou, odporúčame najprv vyskúšať recept
na ZÁKLADNÝ CHLIEB.
ZÁKLADNÝ CHLIEB (program 1) ZLOŽENIE káv. lž. > vová lyžička - pol. lž. > polievková lyžica
STUPEŇ VYPEČENIA = STREDNÝ - OLEJ = 2 pol. lž.
- VODA = 325 ml
- SOĽ = 2 káv. lž.
- CUKOR = 2 pol. lž.
- SUŠENÉ MLIEKO = 2,5 pol. lž.
- MÚKA = 600 g
- DROŽDIE = 1,5 káv. lž.
VÁHA = 1000 g
ČAS = 3 : 20
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page83
84
1 > základný chlieb
2 > francúzsky chlieb
3 > celozrnný chlieb
4 > sladký chlieb
Tlačidlo MENU Vám umožňuje zvoliť si určitý počet rôznych programov. Zobrazí sa doba zodpove-
dajúca programu. Kedykoľvek na paneli stlačíte číselnú klávesu , zmení sa zobrazenie na nasle-
dujúci program, čo sa robí od 1 do 14:
B
as
i
q
u
e
F
r
an
ç
ai
s
C
om
pl
e
t
R
ap
i
d
e
S
a
n
s
g
lu
t
e
n
S
a
n
s
s
e
l
R
i
c
h
e
e
n
om
é
ga
3
D
a
mp
e
r
C
a
ke
S
u
c
r
é
C
on
f
i
tu
r
e
P
as
t
a
Pâte
l
e
v
é
e
C
u
i
s
s
on
U každého programu sa zobrazí
počiatočné nastavenie.
Vami požadované nastavenia
si musíte zvoliť ručne.
VYBERÁME PROGRAM
Voľba programu vyvoláva sled etáp, ktoré sa odvíjajú automaticky jedna po druhej.
1. Program Základný chlieb umožňuje realizov
väčšinu receptov na chlieb z pšeničnej múky.
2. Program Francúzsky chlieb zodpovedá receptu
na tradičný francúzsky biely chlieb.
3. Program Celozrnný chlieb zvoľte v prípade, že
používate muku na celozrnný chlieb.
4. Program Sladký chlieb je prispôsobený recep-
tom, ktoré obsahujú viacej tukov a cukru. Keď
používate hotové zmesi na briošky alebo jogur-
tový chlieb, neprekračujte celko množstvo
cesta 1000 g.
5. Program Superrýchly chlieb je konkrétne pri-
spôsobený receptu na SUPERRÝCHLY chlieb.
U tohto programu nie dostupné nastavenia
váhy a farby.
6. Bezlepkový chlieb treba pripravovvýhradne z
hotových zmesí bez lepku.
Vyhovuje osom, ktoré nezšajú lepok
nachádzajúci sa v rôznych obilninách (pšenica,
jačmeň, žito, oves, kamut, špalda atď. ...).
Pozrite sa na konkrétne odporúčania udávané
na balení.
Nádobu na pečenie bude treba systematicky
čistiť, aby ste predišli riziku primiešania iných
druhov múky.
V prípade prísnej bezlepkové diéty sa uistite, že
5 > superrýchly chlieb
6 > bezlepkový chlieb
7 > chlieb bez soli
8 > chlieb bohatý na omega 3
9 > nekysnuté cesto
10 > múčnik
11 > zavarenina
12 > cestoviny
13 > kysnuté cestá
14 > samotné
pečenie
POUŽÍVAME DOMÁCU PEKÁREŇ
ani používané kvasnice neobsahujú lepok.
Konzistencia bezlepkovej múky neumožňuje
optimálne miešanie. Pri hnetení je preto treba
zhŕňať cesto od okrajov stierkou z pružného
plastu.
Chlieb s lepkom bude mať hustejšiu konzisten-
ciu a svetlejšiu farbu než normálny chlieb.
7. Chlieb je jednou z potravín, ktorá prináša
najväčšiu dennú dávku soli. Obmedzenie spo-
treby soli umožňuje zníženie kardiovaskulárnych
rizík.
8. Tento chlieb je bohatý na mastnú kyselinu
Omega 3 vďaka vyváženému receptu, ktorý
obsahuje všetko potrebné z hľadiska výživných
hodnôt. Mastné kyseliny Omega 3 prispievajú
k dobré funkcii kardiovaskulárneho systému.
9. Nekysnuté cesto je inšpirované austrálskym
receptom tradične realizovaným na horkých
kameňoch. Výsledkom je kompaktný chlieb,
ktorý pripomína briošku.
10. Umožňuje pripravovať cukrovinky a torty s
použitím prášku do pečiva.
11. Program Zavarenina uvarí zavareninu automa-
ticky v nádobe na pečenie.
12. Program 12 iba hnetie. Je určený na nekysnuté
cestá. Príklad: rezance.
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page84
85
VO
LÍME VÁHU CHLEBA
Váha chleba sa štandardne nastavuje na 1000 g. Váha
sa udáva orientačne. Viacej spresnení a podrobností
nájdete v receptoch. Programy 5, 9, 11, 12, 13, 14
nemajú nastavenie váhy. Stlačením tlačidla nastavíte
zvolený výrobok 750 g, 1000 g alebo 1500 g . U
zvoleného nastavenia sa rozsvieti svetelná kontrolka.
Pozor : niektoré recepty sa neodporúčajú pre chlieb s
hmotnosťou 750g (viď kniha receptov).
VOLÍME FARBU KÔRKY (VYPEČENIE)
Farba kôrky sa nastavuje štandardne na STREDNÁ.
Programy 5, 9, 11 nemajú nastavenie farby.
možné tri voľby: SVETLÁ/STREDNÁ/TMAVÁ. Ak si
prajete zmeniť počiatoč nastavenie, držte
stlačené tak dlho, dokiaľ sa u zvoleného nastavenia
nerozsvieti svetelná kontrolka.
SPUSTENIE / ZASTAVENIE
Stlačte klávesu a uveďte prístroj do chodu. Začína
sa odpočítavanie. Ak chcete program vypnúť alebo
zrušiť odložený štart programu, pridržte klávesu
stlačenú počas 5 sekúnd
.
HNETENIE
Umožňuje
vytvoriť
štruktúru cesta
a tým aj
jeho schopnosť
dobre vykysnúť.
ODPOČINOK
Umožňuje, aby
pokleslo
napätie cesta,
čím sa zlepšuje
kvalita
hnetenia.
KYSNUTIE
Čas, kedy
pôsobí droždie,
aby chlieb
vykysol a
uvoľnila sa jeho
vôňa.
PEČENIE
Mení cesto na
striedku a
umožňuje
vypečenie a
tvorbu
chrumkavej kôrky.
UCHOVANIE V TEPLE
Umožňuje uchovať
chlieb po upečení teplý.
V každom prípade sa
odporúča vyklopiť
chlieb ihneď po
dopečení z formy.
>> >
13. Program na kysnuté cestá nepečie. Zodpovedá
programu na hnetenie a vykysnutie u všetkých
kysnutých ciest. Príklad: cesto na pizzu.
14 Program na pečenie umožňuje pečenie v inter-
vale 10 70 minút nastaviteľnom po 10 minú-
tach pre vypečenie svetlé, stredné alebo tmavé.
Môže byť vybratý samostatne a použiť sa:
a) spoločne s programom na kysnuté cestá,
b) na rozpečenie alebo dopečenie už
upečeného a vychladnutého pečiva,
c) na dokončenie pečenia v prípade
dlhšieho výpadku elektrického prúdu
počas chlebového cyklu.
Docu pekáreň nemožno nechávať bez
dozoru, keď sa používa program 14.
Ak chcete prerušiť cyklus pred ukončením, zastavte
program ručne dlhým stlačením tlačidla .
CYKLY
Tabuľka na stránkach 88-89 Vám poskytuje rozpis rôznych cyklov podľa zvoleného programu.
HNETENIE: cesto je v 1. alebo 2. cykle hnetenia
alebo v období zrenia medzi cyklami kysnutia. V
priebehu cyklu a u programov 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10
máte možnosť pridávať prísady: sušené ovocie,
olivy, slaninu atď. Zvukový signál Vám udáva
okamih vhodný na zásah. Pozrite sa do prehľadnej
tabuľky časov prípravy (stránka 88-89) a do
stĺpčeka „extra“. Tento stĺpček udáva čas, ktorý
bude zobrazený na displeji prístroja v okamihu, kedy
zaznie zvukový signál. Ak sa chcete presnejšie
dozvedieť, za aký čas zaznie zvukový signál, postačí
odrátať čas udaný v stĺpčeku „extra“ od celkového
času pečenia.
Príklad: „extra“ = 2:51 a „celkový čas“ = 3:13,
prísady teda možno pridať za 22 minút.
KYSNUTIE: cesto je v 1. alebo 2. cykle kysnutia.
PEČENIE: chlieb sa nachádza v záverečnom cykle
pečenia. Vpredu sa zobrazí svetel kontrolka
„END“ udávajúca koniec cyklu.
UCHOVANIE V TEPLE: u programov 1, 2, 3, 4,
5, 6, 7, 8, 9, 10 môžete pripravovaný produkt nechať
v prístroji. V nadväznosti na pečenie sa automaticky
zapne hodinový cyklus uchovania v teple. Vpredu sa
rozsvieti svetelná kontrolka. Zobrazovacie zariade-
nie zostáva počas tejto hodiny uchovania v teple na
0:00. V pravidelných intervaloch zaznieva pípnutie.
Na konci cyklu sa prístroj automaticky zastaví po
trojitom pípnutí.
>
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page85
86
V prípade výpadku prúdu: ak práve prebieha cyklus
a program sa výpadkom prúdu alebo chybným
zásahom preruší, ponúka prístroj ochranu počas 7
minút, počas ktorých zostává nastavenie programu
uložené. Cyklus bude pokračovať od bodu, v ktorom
sa zastavil. Nad rámec tejto doby sa nastavenie
programu vymazáva.
Keď používate dva programy krátko po sebe,
vyčkajte na hodinu pred spustením druhého z nich.
Vyklopenie chleba z formy: môže sa stať, že po
vyklopení chleba z formy zostanú miešacie háky
zachytené v chlebe.
V takom prípade použite príslušenstvo „háčik“ takto:
> akonáhle sa chlieb vyklopí z formy, položte ho ešte
teplý na bok a pridržte ho rukou v izolačnej
rukavici,
> zasuňte háčik do osy miešacieho
háku (výkres 1),
> mierne zatiahnite a vytiahnite
miešací hák (výkres 2),
> postup opakujte s druhým
miešacím hákom,
> chlieb položte normálne a nechajte
ho na mriežke vychladnúť.
PRAKTICKÉ RADY
Svoj prístroj môžete naprogramovať tak, aby bol
pripravovaný produkt hotový v hodine, ktorú ste
zvolili, a to až s pätnásťhodinovým predstihom.
Oddialený program nie je možné používať pri
programoch 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14.
Táto etapa prichádza po bere programu, úrovne
vypenia a váhy. Zobra sa doba trvania
programu. Vyrátajte si časový rozdiel medzi
okamihom, kedy spúšťate program, a hodinou, kedy
si prajete mať pripravovaný produkt hotový. Stroj
automaticky obsahuje trvanie cyklov programu.
Pomocou tlačidiel a zobrazte zistený čas (
smerom nahor a smerom nadol). Krátke stlačenia
umožňujú posuv v desaťminútových skokoch +
krátke pípnutie. Dl stlačenie vyvoláva spoji
posuv v desaťminútových skokoch.
Príklad: je 20 hodín a Vy chcete mať chlieb hotový o
7 hodine nasledujúce ráno. Naprogramujte 11 hodín
00 minút klávesami a . Stlačte tlačidlo .
Zaznie zvukový signál. Naproti sa zobrazí svetelná
kontrolka a 2 body časového spínača sa
rozblikajú. Začína sa odpočítavanie. Rozsvieti sa
svetelná kontrolka chodu.
Keď urobíte chybu alebo ak si prajete upraviť
nastavenie času, stlačte dlhým stlačením tlačidlo
, doki nevydá zvuko sigl. Zobrazí sa
počiatočný čas. Opakujte operáciu.
Niekto prísady podliehajú skaze. Nepoužívajte
oddialený program pri receptoch, ktoré obsahujú:
čerstvé mlieko, vajcia, jogurt, syr, čerstvé ovocie.
TUKY A OLEJ: tuky robia chlieb kkším a
chutnejším. Tiež sa potom lepšie a dlhšie uchováva.
Prílišné množstvo tuku spomaľuje kysnutie. Ak
používate maslo, rozdeľte ho na malé kocky, aby
bolo možné ho do pripravovaho produktu
rovnomerne zamiešať alebo ho nechajte zmäknúť.
Nikdy nevmiešavajte teplé maslo. Zabráňte kontaktu
tuku s drožm, lebo tuk že znemožn
rehydratáciu droždia.
VAJCIA: vajcia obohacujú cesto, zlepšujú farbu
chleba a majú kladný účinok na vývoj striedky. Keď
poívate vajcia, znížte poa toho množstvo
tekutiny. Rozbite vajcia a doplňte tekutinou tak, aby
ste získali množstvo tekutiny uvedené v recepte. V
receptoch sa ráta s vajcom o priemernej váhe 50 g,
keď vajcia väčšie, pridajte trochu múky; keď
vajcia menšie, treba dať múky o niečo menej.
MLIEKO: môžete použiť čerstvé mlieko alebo
suše mlieko. Keď použijete suše mlieko,
pridajte pôvodne predpokladané množstvo vody.
Keď použijete čerstvé mlieko, môžete tiež pridať
vodu. Celkový objem sa musí rovnať objemu, s
ktorým ráta recept. Mlieko má aj emulgačný účinok,
ktorý umožňuje docieliť pravidelnejšie komôrky a
tým aj pekný vzhľad striedky.
VODA: voda rehydratuje a aktivizuje droždie. Tiež
hydratuje škrob v múke a umožňuje tvorbu striedky.
Vodu možno nahradiť čiastočne alebo celkom
mliekom alebo inými tekutinami. Používajte tekutiny,
ktoré majú teplotu prostredia.
MÚKA: váha múky sa značne líši podľa typu
ODLOŽENÝ ŠTART PROGRAMU
ZLOŽENIE
1
2
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page86
87
Príprava chleba je veľmi citlivá na teplotné a
vlhkostné podmienky. V prípade veľkej horúčavy sa
odporúča použiť chladnejšie tekutiny ako zvyčajne.
Rovnako je možné, že v chlade bude treba vodu alebo
mlieko zvlažnieť (nikdy ale neprekročte 35°C).
Niekedy je tiež užitočné overiť stav cesta upros-
tred hnetenia: cesto vytvárať homogénnu guľu,
ktorá sa ochotne oddeľuje od stien.
> keď zostáva nezapracovaná múka, treba pridať
trochu vody,
> môže byť treba trochu múky pridať.
Korekciu treba vykonávať veľmi pomaly (maximálne
po 1 polievkovej lyžici) a pred ďalším zásahom vyčkať,
či došlo alebo nedošlo k požadovanému zlepšeniu.
Bežnou chybou je myslieť si, že keď sa pridá viac
droždia, chlieb viac vykysne. Je to skôr tak, že
prílišné množstvo droždia zníži pevnosť štruktúry
cesta, ktoré veľmi vykysne a potom sa pri pečení pre-
padne. Skutočný stav cesta pred pečením môžete
posúdiť ľahkými dotykmi končekmi prstov: cesto musí
klásť mierny odpor a odtlačky prstov sa musia o
chvíľu stratiť.
poitej múky. Podľa kvality múky žu byť
sledky pečenia chleba tiež zne. Múku
uchovávajte v hermetickom obale, lebo múka bude
reagovať na kosanie klimatických podmienok
absorpciou alebo naopak stratou vlhkosti.
Prednostne používajte múku s vyššou „pevnosťou“,
určenou „na pečenie chleba“ alebo „na pečenie“
skôr ako obyčajnú múku.
Pridaním ovsa, otrúb, obilných klíčkov, raži alebo aj
celých n do chlebového cesta dosiahnete chleba
ťažšieho a menej objemného.
Naše recepty sú optimalizované na používanie
rovnakého druhu múky T55. Keď používate
špeciálne hotové zmesi na chlieb, briošky alebo
jogurtový chlieb, neprekračujte celkové
množstvo cesta 1 000 g.
Na výsledky vplyv aj preosiatie múky: čím vyšší
stupeň celozrnnosti má múka (teda o čo väčší podiel
otrúb obsahuje), tím menej cesto vykysne a tým
hutnejší bude chlieb. V obchodnej sieti tiež nájdete
hotové zmesi na chlieb pripravené na použitie.
Preštudujte si odporučenie výrobcu o tom, ako tieto
zmesi používať. Všeobecne povedané sa voľba
programu vykonáva v závislosti na použitej zmesi.
Príklad: Celozrnný chlieb - program 3.
CUKOR: dávajte prednosť bielemu alebo surovému
cukru alebo medu. Nepoužívajte rafinovaný alebo
kockový cukor. Cukor dodáva energiu droždiu,
dodáva chlebu dobrú chuť a zlepšuje vypečenie
kôrky.
S: dodáva potravine chuť a umožňuje regulov
činnosť droždia. Nesmie sa s droždím dostať do
styku. Vďaka soli je cesto pevné, kompaktné a
nekysne príliš chlo. Soľ tiež zlepšuje štruktúru
cesta.
KV
ASINKY
:
pekárske kvasinky existujú v rôznych podo-
ch: čerstvé v malých kocôčkach, suše a pripravené
na rehydratáciu alebo instantné. Čerstvé kvasinky pre-
vajú v supermarketoch (v perni alebo oddele
čerstch výrobkov), ale môžete si ich kúp aj v miestnej
pekárni. Bez ohľadu na formu by sa mali kvasinky pri-
v priamo do nádoby na pečenie Vašej pekárne spolu
s ostatnými prísadami. Nezabudnite rozdrobiť čerstvé
kvasinky v prstoch, aby sa ľaie rozplynuli. Len aktívne
sušené kvasinky (v malých zrnkách) treba pred použim
rozmiešať v troche vlažnej vody. Teplota okolo 37°C či
menej a kysnutie bude poma, vyššia teplota takisto
brz silu kysnutia. Dodržiavajte uvede množstvá a
nezabudnite prispôsobiť množstvo kvasiniek ich forme
(podľa tabuľky ekvivalentov uvedenej nižšie).
Ekvivalenty medzi sušenými, čerstvými a tekutými
kvasinkami v množstve/hmotnosti/objeme:
PRÍSADY (OLIVY, SLANINA A.): svoje recepty
môžete prispôsobiť podľa svojho vkusu pomocou
všetkých prísad, ktoré si prajete, iba pritom dbajte
na nasledujúce:
> dôsledne rešpektujte zvukový signál udávajúci
vhodný okamih pre pridanie prísad, zvlášť pokiaľ
ide o tie najkrehkejšie materiály,
> najodolnejšie zr (napríklad ľanové alebo
sezamové) mno zapracovať od saho
počiatku hnetenia, aby sa s prístrojom ľahšie
pracovalo (napríklad pokiaľ ide o odložený štart),
> veľmi mokré prísady (olivy) nechajte dôkladne
odkvapkať,
> mastné prísady ľahko zamúčnite, aby sa lepšie
zapracovávali,
> nezapracovávajte naraz priveľké množstvá, aby
ste nenarušili správny vývoj cesta.
Sušené kvasinky (v lyž.)
1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5
Čerstvé kvasinky (v g)
9 13 18 22 25 31 36 40 45
PRAKTICKÉ RADY
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page87
89
PROG.
VYPEČENIE
VEĽKOSŤ ČAS
(h)
1.
HNETENIE
ODPOČINOK
2.
HNETENIE
1.
KYSNUTIE
3.
HNETENIE
2.
KYSNUTIE
4.
HNETENIE
3.
KYSNUTIE
PEČENIE
EXTRA
UCHOVANIE
V TEPLE
(h)
7
1
7
50
1
000
1
500
3
:37
3
:42
3
:47
0:05:00 0:05:00 0:15:00 1:05:00 0:02:00 0:30:00 x 0:30:00
1
:05
1
:10
1
:15
3
:17
3
:22
3
:27
1
:00
1
:00
1
:00
2
750
1000
1500
3:37
3:42
3:47
1:05
1:10
1:15
3:17
3:22
3:27
1:00
1:00
1:00
3
7
50
1000
1500
3
:37
3:42
3:47
1
:05
1:10
1:15
3
:17
3:22
3:27
1
:00
1:00
1:00
8
1
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
0:05:00 0:05:00 0:18:00 1:10:00 0:02:00 x x 1:00:00
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
3
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
9
- 1000 1:00 xx0:08:00 xxxx0:10:00 0:42 0:55 1:00
10
1
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
0:10:00 x x 0:05:00 x x x x
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
3
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
11
- - 1:05 x x 0:05:00 x x x x 0:10:00 0:50 - nie
12
- - 0:15 0:03:00 0:12:00 x x x x x x x - nie
13
- - 1:25 0:05:00 0:05:00 0:15:00 x x x x 1:00:00 x - nie
14
1
-
0:10 po
10
minútoch
intervaloch
0:10 po
10
minútoch
intervaloch
- nie
2
3
Poznámka: celkové trvanie nezahŕňa čas uchovania v teple u programov 1 až 10 vrátane.
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page89
90
Nedarí sa Vám dosiahnuť očakávaný výsledok? Táto tabuľka vám pomôže zorientovsa.
SPRIEVODCA ODSTRAŇOVANÍM PORÚCH
SPRIEVODCA ODSTRAŇOVANÍM TECHNICKýCH PORÚCH
PROBLÉM RIEŠENIE
Miešacie háky zostávajú zachytené v nádobe
na pečenie.
Pred vybratím nechajte máčať.
Miešacie háky zostávajú zachytené v chlebe.
Pred vložením prísad do nádoby na pečenie alebo pred
použití príslušenstva na vyklopenie chleba z formy
(stránka
86
) miešacie zariadenie ľahko naolejujte.
Po stlačení sa nič nedeje.
Prístroj je príliš zahriaty. Medzi 2 cyklami čakajte 1 hodinu.
Bol naprogramovaný odložený štart.
Po stlačení sa motor otáča,
ale hnetenie neprebieha.
Nádoba na pečenie nebola celkom zasunutá.
Chýba miešacie zariadenie alebo je miešacie zariadenie
zle nasadené.
Po odloženom štarte chlieb dostatočne.
Zabudli ste po nastavení programu stlačiť tlačidlo
.
Droždie sa nesmie dostať do kontaktu so soľou
a/alebo s vodou.
Chýba miešacie zariadenie.
Zápach po spálenine.
• Časť prísad spadla vedľa nádoby na pečenie: nechajte
prístroj vychladnúť a očistite jeho vnútrajšok vlhkou hubkou
bez čistiaceho prostriedku.
• Pripravovaný produkt pretiekol: príliš veľké množstvo prísad,
zvlášť tekutiny. Dodržiavajte pomery uvádzané v receptoch.
Chlieb
vykysol
príliš
Chlieb sa
po prílišnom
vykysnutí
prepadol
Chlieb
nevykysol
dostatočne
Kôrka
nie je
dostatočne
vypečená
Chlieb je na
stranách
dohneda, ale
nie je
prepečený
Strany
a vrch
sú od
múky
Pas pečenia bolo stlače
tlačidlo
Nedostatočné množstvo múky
Priveľké množstvo múky
Nedostatočné množstvo droždia
Priveľké množstvo drdia
Nedostatočné množstvo vody
Priveľké množstvo vody
Nedostatočné množstvo cukru
Zlá kvalita múky
Zložky nie sú v správnych
proporciách (priveľké množstvo)
Príliš teplá voda
Príliš studená voda
Nevhodný program
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:00 Page90
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136

Moulinex Bread Maker Návod na obsluhu

Kategória
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod na obsluhu
Táto príručka je tiež vhodná pre