Bauknecht ARC 2150 WST Užívateľská príručka

Typ
Užívateľská príručka

Táto príručka je tiež vhodná pre

117
NÁVOD NA POUITIE
PRED UVEDENÍM CHLADNIÈKY WINE
CELLAR DO ÈINNOSTI
OCHRANA IVOTNÉHO PROSTREDIA
RADY A BEZPEÈNOSTNÉ POKYNY
ÚVODNÉ SLOVO O VÍNE
AKO POUÍVAT SPOTREBIÈ
ÈISTENIE A ÚDRBA
PRÍRUÈKA NA ODSTRAÒOVANIE
PROBLÉMOV
SERVIS
INTALÁCIA
31102004SK.fm Page 117 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
118
PRED UVEDENÍM CHLADNIÈKY WINE
CELLAR DO ÈINNOSTI
Výrobok, ktorý ste si kúpili, je chladnièka na
víno wine cellar (alebo chladiaci box -
enotéka), výrobok urèený výhradne na
skladovanie vín.
Dôkladne si pretudujte príruèku uívate¾a,
aby ste èo najlepie vyuili monosti Váho
nového spotrebièa. Táto príruèka obsahuje
popis spotrebièa a uitoèné rady na
skladovanie vín.
Odlote si túto príruèku na budúce pouitie.
1.
Pri kúpe spotrebièa sa presvedète, èi nie je
pokodený a èi sa dvere dobre zatvárajú.
Dodatoèné reklamácie pokodenia
spotrebièa nemusia byt úspené.
2. Pred pripojením k elektrickej sieti
vyèkajte najmenej dve hodiny, aby bol
chladiaci okruh funkèný.
3.
Intaláciu spotrebièa a jeho elektrické
zapojenie môe uskutoènit kvalifikovaný
pracovník servisu v súlade s pokynmi
výrobcu a poiadavkami noriem STN.
OCHRANA IVOTNÉHO PROSTREDIA
1. Obal
Materiál obalu je 100% recyklovate¾ný
(oznaèený symbolom recyklácie).
Pri jeho likvidácii dodriavajte platné predpisy.
Obalový materiál (plastové vrecia a pod.) musí
byt uloený mimo dosahu detí, pretoe môe
byt pre ne nebezpeèný.
2. Likvidácia
Výrobok je vyrobený z recyklovate¾ných
materiálov.
Tento spotrebiè je oznaèený v súlade s
Európskou smernicou 2002/96/ES o likvidácii
elektrických a elektronických zariade
(WEEE).
Zabezpeèením, e tento výrobok bude
zlikvidovaný správnym spôsobom, pomôete
predchádzat potenciálnym negatívnym
dopadom na ivotné prostredie a ¾udské
zdravie, ktoré by sa v inom prípade mohli
vyskytnút pri nevhodnom zaobchádzaní pri
likvidácii tohto výrobku.
Symbol na výrobku alebo na sprievodných
dokumentoch znamená, e s týmto výrobkom
sa nesmie zaobchádzat ako s domovým
odpadom. Naopak, treba ho odovzdat v
zbernom stredisku na recykláciu elektrických
alebo elektronických zariadení.
V prípade jeho likvidácie odrete prívodný
elektrický kábel, aby nebolo moné spotrebiè
znovu pouit. Odstráòte dvere a vyberte
police, aby sa deti nemohli dostat ¾ahko do
vnútra spotrebièa.
Pri likvidácii dodriavajte miestne predpisy pre
likvidáciu odpadu a spotrebiè odovzdajte v
zbernom stredisku. Nenechávajte ho bez
dozoru ani na nieko¾ko dní, pretoe
predstavuje nebezpeèenstvo pre deti.
Podrobnejie informácie o zaobchádzaní,
regenerácii a recyklácii tohto výrobku si
vyiadajte na Vaom miestnom úrade, v
zberných surovinách alebo v obchode, kde ste
výrobok kúpili.
3. Prehlásenie o zhode
Tento spotrebiè bol navrhnutý, vyrobený a
uvedený na trh v súlade s:
- bezpeènostnými predpismi Nízkonapätovej
smernice 73/23/EHS;
- ochrannými poiadavkami smernice
EMC 89/336/EHS,
s následnými úpravami v smernici
93/68/CEE.
elektrická bezpeènost spotrebièa je zaruèe
výhradne v prípade zapojenia do elektrickej
siete s uzemnením pod¾a normy.
31102004SK.fm Page 118 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
119
RADY A BEZPEÈNOSTNÉ POKYNY
Pouívajte
wine cellar
iba a výhradne na
skladovanie vín a nevkladajte do nej iadne
potraviny.
Nezakrývajte ani nezatvárajte vetracie
otvory.
Aby ste predili nebezpeèenstvu zatvorenia
sa a udusenia detí, nedovo¾te im hrat sa
alebo schovávat sa vo vnútri spotrebièa.
Pred údrbou alebo èistením spotrebiè
odpojte zo siete vypnutím alebo vytiahnutím
prívodného kábla.
Elektrickú prívodnú núru môe vymenit iba
kvalifikovaný technik.
V spotrebièi neskladujte výbuné látky.
Pri premiestòovaní dávajte pozor, aby ste
nepokodili podlahu (napr. parkety).
Nepouívajte predlovacie káble ani
rozdvojky.
Spotrebiè nesmú bez dozoru pouívat deti a
postihnuté osoby.
Nepokodzujte okruh chladiva.
Vnútri priestorov na uskladnenie mrazených
potravín nepouívajte elektrické zariadenia,
ak to nie sú typy odporuèené výrobcom.
Spotrebiè umiestnite v suchom a dobre
vetranom prostredí. Spotrebiè je urèený na
èinnost v prostrediach, teplota ktorých musí
byt v doluuvedených intervaloch, v závislosti
od klimatickej triedy uvedenej na títku s
technickými údajmi: ak spotrebiè necháte
dlho pri teplote vyej alebo niej ako je
teplota uvedená v urèenom intervale, jeho
èinnost by tým mohla byt naruená.
Dôleité upozornenie:
V prípade vloenia ve¾kého mnostva vína
môe uplynút nieko¾ko dní predtým, ako sa
dosiahne stála teplota.
Pozor! Skladovacia teplota nesmie nikdy
klesnút pod +6 °C.
Poèas èinnosti spotrebièa sa na vnútornej
stene tvoria kvapky skondenzovanej vody
alebo námraza. Je to spojené s èinnostou
spotrebièa. Nie je potrebné okrabovat
námrazu alebo osuovat orosenie. Zadná
stena sa rozmrazuje automaticky.
Rozmrazená voda sa automaticky odvádza
do odtokového otvoru a do zbernej nádobky,
odkia¾ sa odparuje.
Drevené mrieky umoòujú f¾ae pri
skladovaní usporiadat. Maximálna
hmotnost, ktorú môe udrat kadá polica
je 40 kg.
Na èo treba dávat pozor pri ukladaní
F¾ae ukladajte na strednú èast mrieky.
Pri zatváraní dverí dávajte pozor, aby sa
f¾ae nedotýkali sklenených dverí.
Upozornenie: vysokopercentný alkohol
skladujte iba ak je hermeticky uzatvorený a
vo vertikálnej polohe.
Následkom obehu vzduchu v chladnièke sa
vnútri tvoria zóny s rôznymi teplotami:
Najchladnejie zóny sú v blízkosti zadnej
steny, najteplejie sú zóny blízko skla na
dverách.
Víno vo f¾aiach uskladòujte po vybratí z
obalu, nie v debnièke alebo v katuli.
Odporúèaná kapacita flias obsahom 0,75 l,
typu Bordeaux, je nasledujúca:
- h 1400: poèet flia je 88;
- h 1600: poèet flia je 101;
- h 1800: poèet flia je 119.
truktúra výrobku v kadom prípade udrí
nasledujúce náplne:
- h 1400: MAX poèet flia je 101;
- h 1600: MAX poèet flia je 121;
- h 1800: MAX poèet flia je 137.
Klimatická
trieda
T. prostr. C) T. prostr. F)
SN Od 10 po 32 Od 50 po 90
N Od 16 po 32 Od 61 po 90
ST Od 18 po 38 Od 64 po 100
T Od 18 po 43 Od 64 po 110
31102004SK.fm Page 119 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
120
ÚVODNÉ SLOVO O VÍNE
Uchovávanie kvality vín
Ako je známe, víno si môe uchovat kvalitu po
dlhý èas: ak sú biele vína uskladnené vo vhodnom
prostredí, mono uchovat ich kvalitu pri skladovaní
pribline dva roky od vinobrania, je vak lepie
skonzumovat ich do jedného roka. ¼ahké èervené
vína, naopak, mono skladovat a dva roky, kým
niektoré plnie èervené vína môu vydrat desat
rokov a tokajské vína dokonca aj dvadsat rokov.
Keï kúpite f¾au vína, ulote ju ihneï do
pivnice alebo na iné vhodné miesto.
Poèas procesu od pestovania vínnej révy cez
dozrievanie po zber hrozna a prípravu vína, sú
urèujúce tri faktory: svetlo, vlhkost vzduchu a
teplota prostredia. Aby víno úplne dozrelo a
aby si udralo dobrú arómu, je nevyhnutné
jeho skladovanie v podmienkach dokonalej
vzájomnej súhry týchto troch faktorov.
Miesto skladovania
Nie vetci majú k dispozícii podzemný priestor,
ktorý sa dá premenit na vínnu pivnicu. Iba v
poslednom období dokázala technológia
poskytnút plnohodnotnú náhradu klasickej
pivnice. Chladnièka na víno-pivnica (Wine
Cellar), ktorú ste si kúpili, je peciálny spotrebiè
vyvinutý na skladovanie a správne uchovávanie
kvality vín. Vo svojom vnútri sa skutoène
neskladuje ovocie, zelenina a plechovky, ale
výhradne f¾ae s Vaím ob¾úbeným vínom.
Týmto spôsobom, aj bez monosti uloenia v
pivnici, je moné nechat dozrievat, primerane
uskladnit a vychutnat kadý druh vína.
Spôsob skladovania
Nevyhnutným pravidlom pre uloenie flia s
Vaím ob¾úbeným nom je uloit f¾ae naleato
alebo naklonené tak, aby bola zátka namoèená
vo víne. Mnohí si myslia, e toto spôsobuje
klasický pach po zátke. V skutoènosti kontakt
vína so zátkou napomáha udriavat elastickost
zátky, èím sa zaruèuje jej funkènost.
Ïalím ve¾mi dôleitým prvkom pri skladovaní
vína je poriadok pri ukladaní flia: vína môete
uloit ¾ubovo¾ne, ale dodriavajte
usporiadanie pod¾a miesta pôvodu, druhu vína,
pod¾a oblasti výroby, výrobcu, roèníka, prièom
pouívajte títky na katalogizovanie, dodávané
vo výbave. Jednoduchým vybratím f¾ae, ktorú
chcete pouit, predídete nechcenému
potraseniu, ktoré, podobne ako vibrácie, môe
rozvírit usadeniny vína a pozmenit tak na viac
menej dlhiu dobu vzh¾ad vína. F¾aami hýbte
pod¾a monosti èo najmenej a nechajte víno v
k¾ude. Okrem toho nedovo¾te, aby boli f¾ae v
kontakte so zadnou stenou spotrebièa, pretoe
toto nielen zabráni úèinnému rozmrazovaniu,
ale mohlo by to pokodit etikety flia
následkom toho, e sa na nich budú zbierat
kvapky vody poèas rozmrazovania.
Police, na ktoré sa ukladajú f¾ae, musia byt z
dreva, teda z materiálu, ktorý úèinne pohlcuje
prípadné vibrácie a udriava f¾au ïaleko od
steny, ktorá prenáa teplo alebo chlad.
Okrem iného je ve¾mi dôleité ukladat f¾ae s
vínom ïaleko od látok alebo od miest s
charakteristickým pachom, pretoe pachy sa
môu ve¾mi ¾ahko preniest na víno. Aby sa
tomu predilo, spotrebiè, ktorý ste si kúpili, je
vybavený absorpèným filtrom s aktívnym
uhlím, ktorý eliminuje neèistoty, ktoré sa
prípadne nachádzajú vo vzduchu.
Teplota a vlhkost
Teplota predstavuje kritický faktor a je dôleitá
poèas celého ivotného cyklu vína a determinuje
jeho správny vývin poèas dozrievania a èistenia vo
f¾ai. Aby sa uchovala kvalita vína, teplota sa musí
udriavat v intervale od 8 do 12 °C. Základným
pravidlom je vyvarovat sa ve¾kým teplotným
rozdielom: príli vysoká teplota rozpína kvapaliny a
je príèinou zrýchlenia dozrievania vína, kým
mimoriadne nízka teplota (pod 4 - 5 °C) môe
spôsobit zráanie vínneho kameòa, kaz, ktorý
narúa dokonalý vzh¾ad vína. V extrémnych
prípadoch, pri ktorých klesne teplota pod 0 °C,
môe zmrazenie vína spôsobit výbuch zátky
Aj vlhkost je rozhodujúcim faktorom pre správne
uchovanie kvality: príli suché prostredie
podporuje zosuenie korku, kým ve¾mi vlhké
prostredie podporuje rast plesní a kodlivých
mikroorganizmov. Potrebná relatívna vlhkost
vzduchu sa pohybuje v rozmedzí 50% - 70%.
Zátka
Zátka predstavuje základný prvok f¾ae: jej kvalita,
ktorá závisí od vo¾by výrobcu vína, je ve¾mi
dôleitá pre správne dozrievanie samotného vína.
Dokonalý stav zátky, aj na f¾ai, ktorú kúpime,
závisí výhradne od pouívaných tandardných
postupov a spôsobu uskladnenia zásob, ktoré
pouíva výrobca alebo ten, kto f¾ae plní.
31102004SK.fm Page 120 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
121
AKO POUÍVAT SPOTREBIÈ
Zapnutie spotrebièa
Uvedenie spotrebièa do chodu
Výrobok je vybavený iba vonkajími ovládacími prvkami.
Aby ste spotrebiè uviedli do èinnosti, zasuòte zástrèku do zásuvky elektrickej siete a nastavte
termostat, ktorý sa nachádza na prednej strane spotrebièa, do elanej polohy, rozsvieti sa zelená
kontrolka a spotrebiè sa zapne.
Vnútri spotrebièa je iarovka, ktorá sa zapína automaticky pri otvorení dverí (na modeloch s
kovovými dverami) alebo sa zapnút pod¾a potreby stlaèením prísluného tlaèidla na ovládacom
paneli (na modeloch so sklenenými dverami).
Nastavenie teploty
1.
Na zabezpeèenie správnej èinnosti spotrebièa vám odporúèame nastavit termostat pod¾a
pokynov v odstavci Úvodné slovo o víne (str. 120).
2.
Teplotu chladiaceho priestoru zmeníte nastavením ovládacieho gombíka termostatu do:
polohy
MIN
, ak chcete, aby teplota vnútri spotrebièa bola
VYIA
;
polohy
MED
, aby sa dosiahla
MEDIA
teplota;
polohy
MAX
, aby ste dosiahli
NIIU
teplotu.
Termostat v polohe
z
: vetky funkcie spotrebièa a osvetlenie sú vypnuté, ale spotrebiè ostane
zapojený do elektrickej siete a pod napätím.
Poznámka:
Vnútorná teplota spotrebièa závisí od teploty vzduchu v miestnosti, frekvencie otvárania dverí a
umiestnenia spotrebièa. Nastavenie termostatu zvo¾te s oh¾adom na tieto faktory.
Funkcia Automatic winter
Klimatická trieda SN garantuje prevádzku vaej vinnej pivnice pri teplote prostredia v rozsahu 10°
a 32°C.
Nová funkcia Automatic winter zabezpeèuje správne uskladnenie váho vína v priestore s teplotou
prostredia vyou alebo rovnou 6°C.
Táto funkcia sa aktivuje automaticky pomocou snímaèa vonkajej teploty pri teplote niej ako
10°C.
Pri teplotách medzi 6 a 10°C oèakávajte, e vnútorná teplota bude vyia pribline o 4°C od
vonkajej teploty.
31102004SK.fm Page 121 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
122
ÈISTENIE A ÚDRBA
Pred údrbou alebo èistením spotrebièa vytiahnite
prívodný kábel. V kadom prípade odpojte spotrebiè
zo siete.
Rozmrazovanie chladnièky na víno wine cellar je
úplne automatické.
Pravidelné objavovanie sa kvapiek vody na zadnej
vnútornej stene spotrebièa poukazuje na fázu
automatického rozmrazovania.
Rozmrazená voda sa odvádza automaticky do
odtokového otvoru a do zbernej nádobky, odkia¾ sa
odparuje.
Odtokový otvor na rozmrazenú vodu pravidelne èistite
nástrojom dodávaným spolu so spotrebièom. Takto
zaistíte riadny odtok rozmrazenej vody von z
chladiaceho priestoru.
Pravidelne vyèistite vysávaèom alebo kefou aj
kondenzátor na zadnej èasti spotrebièa.
V prípade potreby...
1.
Chladnièku na víno úplne vyprázdnite.
2.
Vytiahnite zástrèku zo zásuvky elektrickej siete.
3.
Aby ste zabránili tvorbe plesní, nepríjemnému
zápachu a oxidácii, dvere spotrebièa musia ostat
otvorené (pribline 3-4 mm).
4.
Spotrebiè vyèistite.
Pravidelne èistite vnútro pongiou namoèenou vo
vlanej vode, prípadne s neutrálnym èistiacim
prostriedkom. Vnútro opláchnite a vysute mäkkou
handrièkou. Nepouívajte abrazívne prostriedky.
Vyèistite spotrebiè zvonka mäkkou handrièkou,
navlhèenou vo vode. Nepouívajte abrazívne
prostriedky, èistièe kvàn (napr. acetón, trichlóretylén)
ani ocot.
Vonkajiu stranu skla môete èistit akýmko¾vek
èistiacim prostriedkom na sklo, vnútornú èast èistite
výhradne navlhèenou handrièkou, nepouívajte
iadne èistiace prostriedky, aby sa zachovali vhodné
podmienky na správne skladovanie vín.
Aktívne uhlie
Pre uchovanie vína je okrem teploty rozhodujúca aj
kvalita vzduchu. Základným prvkom pre zaruèenie
filtrovania vonkajieho vzduchu je filter s aktívnym
uhlím, ktorý zaruèuje správnu výmenu vzduchu, prièom
zo vzduchu odstraòuje prach a pachy (Obr. C1).
Filter sa dá vymenit, výmennú vloku dostanete v
servisnom stredisku.
Èistenie mrieky
Pri správnom spôsobe èistenia mrieky z dubového
dreva pouívajte vlhkú handru.
Dávajte pozor, aby ste pri vyberaní mrieky z výrobku
nepokodili tesnenie. Preto vám odporúèame otvorit
dvere do maximálnej polohy.
OBR.
31102004SK.fm Page 122 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
123
PRÍRUÈKA NA ODSTRAÒOVANIE
PROBLÉMOV
1. Spotrebiè nepracuje.
Nebola preruená dodávka elektrického
prúdu?
Je zástrèka riadne zasunutá v sietovej
zásuvke?
Je sietový vypínaè v polohe ON
(Zapnuté)?
Je hlavná poistka v poriadku?
Je napájací kábel v bezchybnom stave?
Nie je ovládací gombík termostatu v
polohe
z
(Vypnutý)?
2. Teplota vnútri chladnièky na víno
wine cellar nie je dostatoène nízka.
Sú dvere dobre zatvorené?
Bránia f¾ae správnemu zatvoreniu dverí?
Nie je spotrebiè umiestnený blízko
tepelného zdroja?
Je ovládaè termostatu nastavený do
správnej polohy?
Nie sú vetracie otvory zakryté?
3. Teplota vnútri chladnièky na víno
wine cellar je príli nízka.
Je ovládaè termostatu nastavený do
správnej polohy?
4. Spotrebiè je nadmerne hluèný.
Bol spotrebiè naintalovaný správne?
Nedotýkajú sa rúrky vzadu zadnej steny
alebo nevibrujú?
5. Na dne spotrebièa je voda.
Nie je rozmrazovací odtokový otvor
upchatý?
Poznámka:
Bublanie a pískanie spôsobené expanziou
v chladiacom okruhu je normálne.
SERVIS
Skôr ako zavoláte servis:
1.
Presvedète sa, èi problém nedokáete
vyrieit samostatne pomocou Príruèka na
odstraòovanie problémov).
2.
Znovu zapnite domáci spotrebiè a
presvedète sa, èi problém naïalej
pretrváva. Ak problém pretrváva aj naïalej,
vypnite spotrebiè znovu a pred
opakovaným zapnutím poèkajte jednu
hodinu.
3.
Ak problém pretrváva aj naïalej, zavolajte
servis.
Uveïte tieto informácie:
charakter poruchy,
model,
servisné èíslo (èíslo uvedené po slove
SERVICE na typovom títku vnútri
spotrebièa),
Vau úplnú adresu,
Vae telefónne èíslo a smerový kód.
Poznámka:
Smer otvárania dverí môete zmenit. Ak
túto operáciu vykonáva popredajný servis,
ide o platenú slubu, na ktorú sa
nevztahuje záruka.
31102004SK.fm Page 123 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
124
INTALÁCIA
Spotrebiè neumiestòujte v blízkosti tepelných zdrojov.
Umiestnenie v horúcom prostredí, priame pôsobenie
slneèného iarenia alebo umiestnenie v blízkosti
tepelných zdrojov (ohrievaèe, radiátory, sporáky) vedie
k zvýeniu spotreby, preto sa jej treba vyhýbat.
Ak toto nie je moné, je nevyhnutné dodriavat tieto
minimálne vzdialenosti:
30 cm od sporákov na uhlie alebo naftu;
3 cm od elektrických alebo plynových sporákov.
Namontujte vymedzovacie vloky na zadnú stranu
kondenzátora (ak sú súèastou modelu) pod¾a obrázku.
Aby ste dosiahli èo najvyiu úèinnost, nechajte nad
spotrebièom vo¾ný priestor najmenej 5 cm a presvedète
sa, èi pri¾ahlé kuchynské zariadenie umoòuje
dostatoèné prúdenie vzduchu.
Spotrebiè umiestnite na suchom a dobre vetranom
mieste. Skontrolujte, èi je vo vodorovnej polohe. Polohu
upravte reguláciou predných noièiek.
Vyèistite vnútro.
Namontujte prísluenstvo.
Zapojenie do elektrickej siete
Elektrické zapojenie musí zodpovedat poiadavkám
platných noriem STN.
Údaje o napätí, príkone a elektrickom krytí sa uvádzajú
na typovom títku umiestnenom vnútri spotrebièa.
Pod¾a noriem STN
musí byt spotrebiè uzemnený.
Výrobca odmieta akúko¾vek zodpovednost za úraz
osôb alebo zvierat a za kody na majetku spôsobené
nedodraním vyie uvedených poiadaviek.
Ak zástrèka a zásuvka nie sú toho istého typu, dajte
zásuvku vymenit kvalifikovanému elektrikárovi.
Nepouívajte predlovacie káble ani rozdvojky.
Odpojenie spotrebièa
Zabezpeète monost odpojenia spotrebièa zo siete
vytiahnutím zástrèky zo zásuvky, alebo pomocou
dvojpólového vypínaèa zapojeného pred zásuvkou.
31102004SK.fm Page 124 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Bauknecht ARC 2150 WST Užívateľská príručka

Typ
Užívateľská príručka
Táto príručka je tiež vhodná pre