219
Uchovávanie vín
Ako je známe, že víno môže uchovať kvalitu po
dlhý čas: ak sú biele vína uskladnené vo
vhodnom prostredí, možno uchovať ich kvalitu
pri skladovaní približne dva roky od vinobrania,
je však lepšie ich skonzumovať do jedného
roka. Ľahké červené vína naopak, možno
skladovať až dva roky, kým niektoré plnšie vína
môžu vydržať desať rokov, tokajské vína
dokonca aj dvadsať rokov. Keď kúpite fľašu
vína, uložte ju ihneď do pivnice alebo na iné
vhodné miesto. Počas procesu od pestovania
vínnej revy cez dozrievanie po zber hrozna a
prípravu vína, sú určujúce tri faktory: svetlo,
vlhkosť vzduchu a teplota prostredia. Aby víno
úplne dozrelo a aby si udržalo dobrú arómu je
nevyhnutné jeho skladovanie v podmienkach
dokonalej vzájomnej súhry týchto troch
faktorov.
Miesto skladovania
Nie všetci majú k dispozícii podzemný priestor,
ktorý sa dá premeniť na vinnú pivnicu. Iba v
poslednom období dokázala technológia
poskytnúť plnohodnotnú náhradu klasickej
pivnice. Chladnička na víno–pivnica (Wine
Cellar) ktorú ste si kúpili, je špeciálny spotrebič
vyvinutý na skladovanie a správne
uschovávanie rozličných kvalít vín. Vo svojom
vnútri sa skutočne neskladuje ovocie, zelenina
a plechovky, ale výhradne fľaše s Vaším
obľúbeným vínom. Týmto spôsobom, aj bez
možnosti uloženia v pivnici, je možné nechať
dozrievať, priemerne uskladniť a vychutnať
každý druh vína.
Spôsob skladovania
Nevyhnutným pravidlom pre uloženie fliaš s
Vaším obľúbeným vínom je uložiť fľaše
naležato alebo naklonené tak, aby zátka bola
namočená vo víne. Mnohí si myslia, že toto
spôsobuje klasický zápach “po zátke”. V
skutočnosti kontakt vôňa so zátkou napomáha
udržiavať elastickosť zátky, čím sa zaručuje jej
funkčnosť. Jednoduchým vybraním fľaše,
predídete nechcenému potraseniu ktoré,
podobne ako vibrácie, môže rozvíriť usadeniny
vína a pozmeniť tak na viac-menej dlhšiu dobu
vzhľad vína. Fľašami hýbte podľa možnosti čo
najmenej a nechajte víno v k ľude. Okrem toho
nedovaľte, aby boli fľaše v kontakte so zadnou
stenou spotrebiča, pretože toto nielen zabráni
účinnému rozmrazovaniu, ale mohlo by to
poškodiť etikety fliaš, následkom toho, že sa
na nich budú zbierať kvapky vody počas
rozmrazovania. Police, na ktoré sa ukladajú
fľaše, musia byť z dreva, teda z materiálu,
ktorý účinne pohlcuje prípadné vibrácie a
udržiava fľašu ďaleko od steny, ktorá prenáša
teplo a chlad. Okrem iného je veľmi dôležité
ukladať fľaše a vínom ďaleko od látok alebo
miest s charakteristickým pachom, pretože
pachy sa môžu veľmi ľahko dostať do vína.
Teplota
Teplota prestavuje kritický faktor a je dôležitá
počas celého životného cyklu vína a stanovuje
jeho správny vývin počas dozrievania a čistenia
vo fľaši. Aby sa uchovala kvalita vína, teplota
sa musí udržiavať v rozpätí od 8 do 12°C.
Základným pravidlom je vyvarovať sa veľkým
teplotným rozdielom: príliš vysoká teplota
rozpína kvapaliny a je príčinou zrýchlenia
dozrievania vína, kým mimoriadne nízka
teplota (pod 4 - 5°C) môže spôsobiť zrážanie
vinného kameňa, je to kaz, ktorý narúša
dokonalý vzhľad vína. V extrémnych prípadoch,
pri ktorých klesne teplota pod 0°C, môže
zmrazenie vína spôsobiť výbuch zátky.
Zátka
Zátka predstavuje základný prvok fľaše: jej
kvalita, ktorá závisí od voľby výrobcu vína, je
veľmi dôležitá pre správne dozrievanie vína.
Dokonalý stav zátky, aj na fľaši, ktorú kúpime,
závisí výhradne od používaných štandardných
postupov a spôsobu uskladnenia zásob, ktoré
používa výrobca alebo ten, kto fľaše plní.
ÚVODNÉ SLOVO O VÍNE