Russell Hobbs COOK@HOME 19720-56 Používateľská príručka

Kategória
Mixér / kuchynský robot príslušenstvo
Typ
Používateľská príručka

Táto príručka je tiež vhodná pre

60
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku
niekomu inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
Tento prístroj môžu používať deti od 8 rokov a osoby so zníženými
fyzickými, zmyslovými alebo psychickými schopnosťami alebo
nedostatkom skúseností a vedomostí ak sú pod dozorom/poučení a sú si
vedomí s tým spojených rizík. Deti sa s prístrojom nemajú hr. Čistenie a
používatská údržba nemajú byť vykonávané deťmi ak nie sú staršie ako 8
rokov a pod dozorom. Pstroj a elektrickú šnúru uchovávajte mimo dosahu
detí mladších ako 8 rokov.
Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom, jeho
servisným technikom alebo iným kvalifikovaným odborníkom, aby nedošlo
k riziku.
` Nenamáčajte základňu do tekutiny.
Nesprávne používanie spotrebiča môže viesť k poraneniu.
h Povrchy spotrebiča budú horúce. Zvyškové teplo bude po použití
udržiavať povrchy teplé.
Nevkladajte do parného hrnca zmrazené mäso alebo hydinu – pred použitím ich úplne
rozmrazte.
Nedotýkajte sa horúcich povrchov základne, vrchnáka, košíkov, nádoby na ryžu, alebo
zbernej misky. Používajte kuchynské chňapky alebo utierky a dvíhajte ich iba za rúčky.
Nenaťahujte sa ponad spotrebič a ruky, ramená, tvár a pod. nevystavujte unikajúcej pare.
Para bude unikať. Neumiestňujte spotrebič v blízkosti záclon, pod poličky alebo skrinky
alebo čokoľvek, čo môže unikajúca para poškodiť.
Spotrebič neprikrývajte a na jeho vrchnú časť nedávajte žiadne predmety.
Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
Tento spotrebič nesmie byť ovládaný prostredníctvom externého časového spínača alebo
diaľkového ovládania.
Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo vznikne porucha.
LEN NA DOMÁCE POUŽITIE
NÁKRESY
A. Vrchnák
B. Nádoba na ryžu
C. Košík
D. Zberná miska
E. Trubica na paru
F. Ohrievacie teleso
G. Zásobník
H. Základňa
I. Svetelná kontrolka
J. Časovač
` Vhodný do umývačky riadu
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Vyberateľné časti umyte v teplej vode so saponátom, dobre opláchnite a osušte.
PLNENIE
1. Naplňte zásobník po max (1,2 l). To vám umožní 60 minút prípravy jedla v pare, čo
postačuje väčšine potravín.
2. Do vody nič nepridávajte. Dohucovadlá, marinády a pod. by mali byť pridané k jedlu, nie do
vody na prípravu pary. V pare nebudú cirkulovať a budú sa koncentrovať v zásobníku, čím
môžu poškodiť povrch zásobníka a ohrievacieho telesa.
61
pokyny (Slovenčina)
MONŽ
1. Trubicu na paru upevnite okolo ohrievacieho telesa tak, aby bolo teleso v strede.
2. Na základňu polte zbernú misku. Zberná miska sedí iba v jednom smere, aby neprekážala
panelu s ovládačmi. Zabraňuje tomu, aby sa šťava z jedla dostala k ohrievaciemu telesu a
do zásobníka.
3. Rúčky košíkov sú označené 1, 2 a 3. Môžete použiť 1, 2 alebo 3 košíky naraz.
a) Košík 1 upevnite na zbernú misku. Vložte do košíka potraviny.
b) Upevnite košík 2 na košík 1. Vložte do košíka potraviny.
c) Upevnite košík 3 na košík 2. Vložte do košíka potraviny.
d) Založte vrchnák.
VARENIE
1. Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
2. Otočte časovačom v smere hodinových ručičiek na požadovaný čas. Nepokúšajte sa ho
otáčať proti smeru hodinových ručičiek, aby ste ho nepokazili.
3. Zasvieti svetelná kontrolka.
4. Para začne napĺňať košíky.
5. Keď sa časovač vráti na 0, zazvoní zvonček a parný hrniec sa vypne.
6. Ak chcete prístroj vypnúť predčasne, odpojte ho z elektrickej siete.
DOPLNENIE VODY
1. Pomaly nalejte vodu cez jeden z otvorov na stranách zbernej misky.
2. Sledujte pozorne hladinu vody – nedovoľte, aby sa dostala nad max.
VARENIE RYŽE
1. Do nádoby na ryžu vložte suchú ryžu a vodu v pomere podľa návodu na balení.
2. Nádobu na ryžu vlte do spodného parného košíka.
3. Parný košík prikryte vrchnákom.
4. Ryža by mala byť hotová za 15 až 20 minút, v závislosti od druhu, množstva a od toho, ako
ju máme radi.
5. Skontrolujte, či je ryža uvarená tak, ako ju máte radi. Ak nie, upravte čas naparovania.
Ak ryžu uložíte pod iné potraviny, šťava z týchto potravín zmení chuť ryže a dodatočná
tekutina z nej urobí kašu.
HOTOVO?
1. Odpojte prístroj z elektrickej siete.
2. Vrchnák položte na tanier alebo tácku.
3. Vytiahnite košíky a položte ich na taniere alebo tácku.
4. Opatrne vyberte zbernú misku – šťavy budú horúce a môžu zanechať pri vyprsknutí na
oblečení škvrny.
5. Zásobník vyprázdnite cez jeden z nalievacích otvorov na boku.
UPOZORNENIE
Pri odoberaní košíkov postupujte s maximálnou opatrnosťou. Nikdy neodoberajte všetky
košíky naraz. Odoberajte košíky jeden po druhom a začnite s najvrchnejším. Používajte
kuchynské chňapky alebo podobné ochranné pocky, aby vám pomohli chrániť sa
proti popáleninám horúcou parou.
VYVARENIE VODY
Ak sa všetka voda v prístroji vyvarí, termostat preruší dodávku elektriny k ohrievaciemu telesu.
Svetielko zhasne, ale časovač pôjde ďalej. Termostat bude cyklicky zapínať a vypínať dovtedy,
kým nepridáte vodu, alebo kým sa časovač nevráti na 0 a vypne sa.
1. Základnňu odpojte z elektrickej siete, nechajte ju niekoľko minút vychladnúť, potom
naplňte zásobník vodou a začnite odznova.
62
2. Pri stanovovaní potrebného času berte do úvahy celý čas varenia v pare do vypnutia a časť
doby od vyparenia vody do reštartu, keďže proces varenia sa nezastavil okamžite po
vyparení vody v zásobníku.
ODPORÚČANÉ ČASY NAPAROVANIA
Tieto potraviny sa najlepšie tepelne upravujú ak ich vložíte ešte do studeného parného hrnca.
Naplňte zásobník studenou vodou, pridajte suroviny a nastavte časovač podľa tabuľky.
Potraviny (čerstvé) Poznámky Čas (minúty)
Brokolica Nakrájajte na kúsky/ružičky veľkosti 1-2 cm 13-15
Zelená fazuľka Poukladajte ju na dno košíka 13-15
Mrkva Nakrájajte na hrúbku asi ½ cm 17-19
Kapusta (Kel
kučeravý)
Natrhajte alebo nakrájajte na kúsky 11-13
Špargľa Poukladajte ju na dno košíka 11-13
Cuketa Nakrájajte na hrúbku asi ½ cm 9 -11
Kel ričkový Celý (priemer asi 2 cm) 13-15
Karfiol Nakrájajte na kúsky/ružičky veľkosti 1-2 cm 15-17
Sladká kukurica Celý klas kukurice 17-21
Zemiaky
Nové zemiaky alebo zemiaky nakrájané na kúsky
veľkosti 1-2 cm
21-23
Nasledujúce potraviny by sa mali variť potom, keď sa v parnom hrnci začne produkovať para.
Pridajte suroviny do košíka (košíkov) a zakryte ich vrchnákom, ale neukladajte košíky na
odkvapkávaciu misku, pokiaľ sa nezačne tvoriť para. Keď sa začne tvoriť para, opatrne položte
košík (košíky) s jedlom vo vnútri na odkvapkávaciu misku pomocou kuchynských chňapiek
alebo podobných pomôcok a zapnite časovač.
Potraviny (čerstvé) Poznámky Čas (minúty)
Vajce uvarené v
škrupine
Namäkko/Na hniličku/Natvrdo/Úplne uvarené 5-6/7-8/9-10/11-12
Vajce uvarené vo
vode bez škrupiny
Vložte do keramickej zapekacej formy (tzv. ramekin)
alebo malej misky
5-6
Kuracie prsia
Vykostite a nafiletujte alebo nakrájajte na kocky
veľkosti 1-2 cm
12-14
Losos/lososovité
ryby
Treska, treska škvrnitá atď. 7-9
Ploché ryby s
bielym mäsom
Platesa, morský jazyk, ryba basa (druh pangasiusa)
atď.
3-4
Ryby na steaky Tuniak, mečúň, atď. 7-9
Mušle (slávky) V polovici varenia premiešajte. 8-10
Kráľovské krevety
Krevety olúpajte. Naparujte 2-3 minúty alebo kým sa krevety celkom
neuvaria. V polovici varenia premiešajte.
RADY, TIPY A BEZPEČNOSŤ POTRAVÍN
Prevarenia jedla sa nemusíte veľmi obávať – varenie v pare je pomerne šetrná metóda
varenia a niekoľko minút navyše vo všeobecnosti nebude veľmi cítiť.
Aby ste umožnili pare cirkulovať:
a) Potraviny ukladajte do košíkov voľne
b) Vždy, keď je to možné používajte jednu vrstvu potravín
c) Nechávajte medzi kúskami medzery
d) Pri tvorení vrstiev v košíku nechávajte medzery medzi kúskami v každej vrstve, aby ste
umožnili pare cirkulovať cez vrstvy
63
Dbajte o to, aby hladina vody zostávala stále nad značkou Min v okienku s vodoznakom.
Počas naparovania by mal byť vrchnák parného hrnca stále na svojom mieste.
Jedlo ukladajte v jednej vrstve.
Jedlá nakrájané na rovnaké kúsky sa budú variť v pare rovnomernejšie.
Pri dlhších cykloch naparovania jedlo v polovici naparovania premiešajte, kvôli
rovnomernejšiemu naparovaniu.
Jedlá, ktoré vyžadujú dlhší čas varenia, by sa mali ukladať do nižších parných košíkov.
Jedlá, ktoré vyžadujú jemné naparovanie alebo kratšie časy varenia ukladajte do vyšších
parných košíkov.
Budete musieť experimentovať, aby ste zistili časy, ktoré sú najvhodnejšie pre vaše
obľúbené jedlá a kombinácie jedál.
Nádobu na ryžu používajte na varenie jedál, ktoré majú konzistenciu omáčky alebo
tekutiny.
Šťavy z hydiny alebo rýb môžu kvapkať a preniesť svoju chuť na iné potraviny. Aby ste tomu
zabránili, zabaľte mäso do alobalu.
Nepoužívajte mušle (slávky), ktoré sú otvorené už pred varením. Pripravte/varte ich v pare,
kým sa úplne neotvoria a vyhoďte všetky, ktoré sa neotvoria počas varenia.
Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) varte/pripravujte dovtedy, kým
z nich nevyteká čistá šťava. Rybu varte/pripravujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých
častiach nepriehľadné.
Listovú zeleninu by ste mali variť čo najmenej, aby ste ju zachovali zelenú a krehkú. Ak ju
ponoríte do ľadovo studenej vody, zastavíte proces jej varenia.
STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
1. Spotrebič odpojte a nechajte ho vychladnúť pred čistením alebo pred uskladnením.
2. Základňu vyutierajte, zvnútra aj zvonku, čistou vlhkou utierkou.
3. Odnímateľné časti umývajte ručne.
` Tieto časti môžete umývať v umývačke riadu.
Extrémne prostredie v umývačke riadu môže zmeniť povrchovú úpravu príslušenstva. Prípadné
poškodenie by malo byť iba kozmetické, a nemalo by ovplyvniť fungovanie prístroja.
ODVÁPŇOVANIE PARNÉHO HRNCA
Po čase môžu usadeniny minerálov ovplyvniť výkon vášho parného hrnca. Odstraňovanie
týchto usadenín (alebo odvápnenie) sa odporúča vykonať každé 3 mesiace.
1. Pripravte asi 1 liter odvápňovacieho roztoku podľa návodu výrobcu. Roztok vlejte do
zásobníka na vodu.
2. Nasaďte parný nadstavec, odkvapkávaciu misku, jeden parný košík a vrchnák.
3. Naparujte 25 minút.
4. Odpojte jednotku zo zásuvky a nechajte ju úplne vychladnúť.
5. Odvápňovací roztok vylejte.
6. Opakujte kroky 1–4 iba s použitím vody. Opakujte, kým sa neodstránia všetky zvyšky
odvápňovača.
7. Umyte všetky vyberateľné časti v teplej vode so saponátom alebo vo vrchnom koši
umývačky riadu.
W
OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných látok v
elektrických a elektronických produktoch, nesmú byť spotrebiče označené týmto symbolom
likvidované s netriedeným komunálnym odpadom. Je nutné ich triediť, znova použiť alebo
recyklovať.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100

Russell Hobbs COOK@HOME 19720-56 Používateľská príručka

Kategória
Mixér / kuchynský robot príslušenstvo
Typ
Používateľská príručka
Táto príručka je tiež vhodná pre