120
ÚVODNÉ SLOVO O VÍNE
Uchovávanie kvality vín
Ako je známe, víno si môe uchovat kvalitu po
dlhý èas: ak sú biele vína uskladnené vo vhodnom
prostredí, mono uchovat ich kvalitu pri skladovaní
pribline dva roky od vinobrania, je vak lepie
skonzumovat ich do jedného roka. ¼ahké èervené
vína, naopak, mono skladovat a dva roky, kým
niektoré plnie èervené vína môu vydrat desat
rokov a tokajské vína dokonca aj dvadsat rokov.
Keï kúpite f¾au vína, ulote ju ihneï do
pivnice alebo na iné vhodné miesto.
Poèas procesu od pestovania vínnej révy cez
dozrievanie po zber hrozna a prípravu vína, sú
urèujúce tri faktory: svetlo, vlhkost vzduchu a
teplota prostredia. Aby víno úplne dozrelo a
aby si udralo dobrú arómu, je nevyhnutné
jeho skladovanie v podmienkach dokonalej
vzájomnej súhry týchto troch faktorov.
Miesto skladovania
Nie vetci majú k dispozícii podzemný priestor,
ktorý sa dá premenit na vínnu pivnicu. Iba v
poslednom období dokázala technológia
poskytnút plnohodnotnú náhradu klasickej
pivnice. Chladnièka na víno-pivnica (Wine
Cellar), ktorú ste si kúpili, je peciálny spotrebiè
vyvinutý na skladovanie a správne uchovávanie
kvality vín. Vo svojom vnútri sa skutoène
neskladuje ovocie, zelenina a plechovky, ale
výhradne f¾ae s Vaím ob¾úbeným vínom.
Týmto spôsobom, aj bez monosti uloenia v
pivnici, je moné nechat dozrievat, primerane
uskladnit a vychutnat kadý druh vína.
Spôsob skladovania
Nevyhnutným pravidlom pre uloenie flia s
Vaím ob¾úbeným vínom je uloit f¾ae naleato
alebo naklonené tak, aby bola zátka namoèená
vo víne. Mnohí si myslia, e toto spôsobuje
klasický pach po zátke. V skutoènosti kontakt
vína so zátkou napomáha udriavat elastickost
zátky, èím sa zaruèuje jej funkènost.
Ïalím ve¾mi dôleitým prvkom pri skladovaní
vína je poriadok pri ukladaní flia: vína môete
uloit ¾ubovo¾ne, ale dodriavajte
usporiadanie pod¾a miesta pôvodu, druhu vína,
pod¾a oblasti výroby, výrobcu, roèníka, prièom
pouívajte títky na katalogizovanie, dodávané
vo výbave. Jednoduchým vybratím f¾ae, ktorú
chcete pouit, predídete nechcenému
potraseniu, ktoré, podobne ako vibrácie, môe
rozvírit usadeniny vína a pozmenit tak na viac
menej dlhiu dobu vzh¾ad vína. F¾aami hýbte
pod¾a monosti èo najmenej a nechajte víno v
k¾ude. Okrem toho nedovo¾te, aby boli f¾ae v
kontakte so zadnou stenou spotrebièa, pretoe
toto nielen zabráni úèinnému rozmrazovaniu,
ale mohlo by to pokodit etikety flia
následkom toho, e sa na nich budú zbierat
kvapky vody poèas rozmrazovania.
Police, na ktoré sa ukladajú f¾ae, musia byt z
dreva, teda z materiálu, ktorý úèinne pohlcuje
prípadné vibrácie a udriava f¾au ïaleko od
steny, ktorá prenáa teplo alebo chlad.
Okrem iného je ve¾mi dôleité ukladat f¾ae s
vínom ïaleko od látok alebo od miest s
charakteristickým pachom, pretoe pachy sa
môu ve¾mi ¾ahko preniest na víno. Aby sa
tomu predilo, spotrebiè, ktorý ste si kúpili, je
vybavený absorpèným filtrom s aktívnym
uhlím, ktorý eliminuje neèistoty, ktoré sa
prípadne nachádzajú vo vzduchu.
Teplota a vlhkost
Teplota predstavuje kritický faktor a je dôleitá
poèas celého ivotného cyklu vína a determinuje
jeho správny vývin poèas dozrievania a èistenia vo
f¾ai. Aby sa uchovala kvalita vína, teplota sa musí
udriavat v intervale od 8 do 12 °C. Základným
pravidlom je vyvarovat sa ve¾kým teplotným
rozdielom: príli vysoká teplota rozpína kvapaliny a
je príèinou zrýchlenia dozrievania vína, kým
mimoriadne nízka teplota (pod 4 - 5 °C) môe
spôsobit zráanie vínneho kameòa, kaz, ktorý
narúa dokonalý vzh¾ad vína. V extrémnych
prípadoch, pri ktorých klesne teplota pod 0 °C,
môe zmrazenie vína spôsobit výbuch zátky
Aj vlhkost je rozhodujúcim faktorom pre správne
uchovanie kvality: príli suché prostredie
podporuje zosuenie korku, kým ve¾mi vlhké
prostredie podporuje rast plesní a kodlivých
mikroorganizmov. Potrebná relatívna vlhkost
vzduchu sa pohybuje v rozmedzí 50% - 70%.
Zátka
Zátka predstavuje základný prvok f¾ae: jej kvalita,
ktorá závisí od vo¾by výrobcu vína, je ve¾mi
dôleitá pre správne dozrievanie samotného vína.
Dokonalý stav zátky, aj na f¾ai, ktorú kúpime,
závisí výhradne od pouívaných tandardných
postupov a spôsobu uskladnenia zásob, ktoré
pouíva výrobca alebo ten, kto f¾ae plní.
31102002SK.fm Page 120 Thursday, August 18, 2005 2:13 PM