Nižšie sú uvedené určité pokyny, aby bol zaistený navyšší výkon spotrebiča:
1. Počas prevádzky majte vždy správne vložený sklený podnos a valčeky.
2. Spotrebič nepoužívajte na iné účely ako je prípravy pokrmu, ako je sušenie odevov,
papiera alebo iný nepotravinársky tovar, alebo za účelom sterilizácie.
3. Spotrebič nepoužívajte ak je prádzky, môže dôjsť k jeho poškodeniu.
4. Priestor rúry nepoužívajte na skladovanie, ako je papier, kuchárska kniha, atď.
5. Nevarte žiadny pokrm obklopený membránou, ako vaječné žĺtky, zemiaky, kuracia
pečienka, atď., pokiaľ nebol niekoľkokrát prepichnutý vidličkou.
6. Do vetracích otvorov nevkladajte žiadne predmety.
7. Neodstraňujte žiadne časti rúry ako sú nožičky, spojky, skrutky, atď.
8. Pokrm nepripravujte priamo na sklenom podnose. Pokrm pred vložením do rúry vložte
do do varnej nádoby.
DÔLEŽITÉ – NEVHODNÝ RIAD PRE POUŽITIE V MIKROVLNNEJ RÚRE
- Nepoužívajte kovový riad alebo riad s kovovými rúčkami.
- Nepoužívajte nič s kovovou obručou.
- Nepoužívajte kovové spony na uzatvorenie papierových alebo plastových vreciek.
- Nepoužívajte melamínový riad, pretože obsahuje materiál, ktorý absorbuje mikrovlnnú energiu. To
môže spôsobiť spomalenie rýchlosti varenia.
- Nepoužívajte stolný riad. Glazúra nie je vhodná na použitie v mikrovlnných rúrach. Výrobky s
uzatvorenou rukoväťou by nemali byť používané.
- Nevarte v nádobách s obmedzeným otvorom, ako je fľaša a uzatvorené fľaše, pretože môžu
explodovať.
- Nepoužívajte teplomery na mäso alebo koláče.
- Môžu byť použité iba teplomery vhodné na použitie v mikrovlnnej rúre.
9. Mikrovlnný riad by mal byť používaný iba v súlade s pokynmi výrobcu.
10. Nepokúšajte sa v rúre smažiť potraviny.
11. Majte na pamäti, že mikrovlnná rúra ohrieva pokrm v nádobe a nie nádobu. Aj keď kryt nádoby po
vybratí z rúry nie je na dotyk horúci, tekutina vo vnútri nádoby uvoľňuje paru aj keď je kryt zložený.
12 Vždy sami skontrolujte teplotu uvarených pokrmov, najmä ak sú ohrievané alebo varené pokrmy
určené pre deti. Je vhodné nekonzumovať pokrm ihneď po vybratí z rúry, ale ho nechať niekoľko minút
odstáť a premiešať (teplota sa rovnomerne rozloží).
13 Potraviny, ktoré obsahujú zmes tuku a vody by mali odstáť 30 – 60 sekúnd v rúre po jej vypnutí. Je to
preto, aby sa zmes usadila a a zabránilo sa bublaniu keď je vložená lyžica do pokrmu.
14. Pri príprave /varení pokrmu/tekutiny pamätajte na to, že niektoré potraviny, napr. puding, džem a mleté
mäso sa rýchlo zahrievajú. Pri ohrievaní alebo varení pokrmu s veľkým obsahom tuku alebo cukru
nepoužívajte plastové nádoby.
15. Varný riad sa môže zahriať prenesením tepla z pokrmu. To platí najmä pre plastový obal pokrývajúci
vrch a rúčky riadu. Je potrebné použiť kuchynské rukavice.
16. Aby sa zabránilo vzniku požiaru vo vnútri rúry:
a) Neprevárajte pokrm. Opatrne zapnite rúru, ak sú v nej umiestnené papier, plast alebo iné horľavé
materiály pre uľahčenie varenia.
b) Pred vložením do rúry odstráňte z vreciek kovové spony.
c) Ak sa materiály vo vnútri rúry vznietia, nechajte dvierka rúry zatvorené, vypnite rúru alebo ju odpojte
od napájania.