31
KONTROLA TEPLOTY
Termostat udriava kontantnú teplotu na
vybratej polohe. Bená teplota - 18°C sa
dosiahne otoèením ovládacieho gombíka
termostatu do polohy èísla 3.
Ale aj tak, treba poznamenat', e ak je ovládací
gombík termostatu nastavený do polohy
rýchleho zmrazovania, kompresor v èinnosti
neprestane.
Rýchle zmrazovanie
Horizontálna mraznièka bude Vae
výrobky zmrazovat' s dobrými výsledkami,
ale najlepie výsledky pri zmrazovaní
dosiahnete, ak budete starostlivo
dodriavat' nasledujúce pokyny.
Pouívajte iba potraviny najvyej kvality,
zmrazenie udrí ich kvalitu, ale nemôe ju
zlepit'.
Vetky potraviny starostlivo oèistite a
pripravte, zaba¾te ich do polyetylénovej
fólie alebo vlote do povoskovaného
papiera.
Snate sa, aby boli balíèky èo najmenie,
nezabúdajte, e skladovací priestor
vyuijete hospodárnejie, ak budú balíèky
hranaté.
Kadý balíèek zmrazte èo najrýchlejie.
Potraviny, ktoré sa majú zmrazovat',
ulote tak, aby boli èo najviac v kontakte
so stenami mraznièky.
Predchádzajte tomu, aby boli potraviny,
ktoré sa majú zmrazovat', v kontakte s u
zmrazenými výrobkami.
Mraznièku nepreplòujte èerstvými
potravinami. Maximálne mnostvo
èerstvých potravín, ktoré sa dajú zmrazit'
poèas 24 hodín je 7,5 kilogramov.
Mrazené potraviny spotrebúvajte
postupne, ako boli zmrazené, preto balíèky
starostlivo oznaète nálepkami.
Otoète ovládací gombík termostatu do
polohy èísla 6 (poloha rýchleho
zmrazovania) 24 hodín predtým, ako
chcete potraviny zmrazovat'. Po uplynutí
tejto doby bude spotrebiè pripravený na
zmrazovanie èerstvých potravín.
Po 24 hodinách po vloení èerstvých
potravín by malo byt' zmrazovanie
ukonèené a ovládací gombík termostatu by
ste mali vrátit' do normálnej polohy.
Priemyselne zmrazené potraviny skladujte
v súlade s pokynmi ich výrobcu.
ROZMRAZOVANIE
Vnútri mraznièky sa nahromadí malé mnostvo
námrazy, ktoré závisí od dåky doby otvorenia
dverí alebo mnostva vniknutej vlhkosti.
Je nutné zabezpeèit', aby sa námraza alebo
¾ad nehromadili na miestach, kde môu
prekáat' tesnému priliehaniu tesnenia veka.
Mohlo by to umonit' vniknutie vzduchu do
vnútra spotrebièa, èo by spôsobilo nepretritý
chod kompresora. Tenká vrstva námrazy je
pomerne mäkká a mono ju odstránit' kefkou
alebo plastovou krabkou. Nepouívajte
kovové alebo ostré krabky, mechanické
nástroje alebo iné prostriedky na urýchlenie
procesu rozmrazovania. Odstráòte vetku
uvo¾nenú námrazu z dna mraznièky.
Pri odstraòovaní miernej námrazy nie je
nevyhnutné mraznièku vypínat'.
Pri odstraòovaní silných vrstiev ¾adu odpojte
mraznièku od elektrickej siete, vyberte obsah
mraznièky do lepenkových katú¾, zaba¾te ich
do hrubej deky alebo do nieko¾kých vrstiev
papiera, aby sa udrali v chlade.
Rozmrazovanie bude najúèinnejie, ak ho
budete vykonávat', keï je mraznièka takmer
prázdna a urobíte ho èo najrýchlejie, aby sa
predilo tomu, e sa zvýi teplota potravín.
Nepouívajte kovové alebo ostré krabky,
mechanické nástroje alebo iné prostriedky na
urýchlenie procesu rozmrazovania. Zvýenie
teploty balíèkov zmrazených potravín poèas
rozmrazovania môe skrátit' dobu ich
pouite¾nosti. Dobre zabalené potraviny z
mraznièky, uloené na chladnom mieste, môu
vydrat' nieko¾ko hodín. Pri vkladaní potravín
spät' do mraznièky ich skontrolujte a ak sa
niektoré balíèky rozmrazili, potraviny spotrebujte
do 24 hodín alebo ich zmrazte po uvarení.
Vnútro umyte teplou vodou s prídavkom
malého mnostva sódy bikarbóny a dôkladne
osute. Rovnakým spôsobom umyte vetky
vyberate¾né èasti a vlote ich na miesto.
Pripojte mraznièku spät' k elektrickej sieti a
nechajte ju, pred vloením obsahu spät', 30
minút v chode.
Vonkajie steny mraznièky môete oèistit'
rovnakým spôsobom, okrem toho odstráòte
prach z kondenzátora na zadnej stene
spotrebièa. Odporúèame Vám vykonávat'
èistenie spotrebièa aspoò raz roène, aby sa
udrala jeho výkonnost' a hygienické
podmienky.
Ak po rozmrazení nebudete mraznièku dlhú
dobu pouívat', musíte ju vyèistit' a osuit' a
nechajte veko pootvorené, aby sa vetrala.
61333035SK.fm Page 31 Thursday, February 10, 2005 11:07 AM