T
YPE ES020
Poznámka: Funkcia na šetrenie energie kávovaru espresso ho 40
m
inút po poslednej činnosti automaticky vypne.
pred uvarením prvej kávy
1 Uistite sa, že je gombík na reguláciu pary zatvorený otočením v smere
p
ohybu hodinových ručičiek (nepriťahujte ho nadmernou silou).
2
Nadvihnite veko, vyberte nádržku a naplňte ju studenou vodou. Nikdy ju
nenapĺňajte nad vyznačenú úroveň „MAX”. Prípadne nadvihnite veko a
n
ádržku naplňte bez vyberania.
l
O
dporúčame použitie filtrovanej vody, keďže sa tým získa lepšia káva a
znižuje sa miera usadzovania vodného kameňa. Nikdy nepoužívajte
v
odu sýtenú oxidom uhličitým.
3
Nádržku vráťte na miesto. Uistite sa, že je umiestnená správne a podľa
potreby na ňu jemne zatlačte tak, aby sa ventil na spodnej strane
n
ádržky napojil na spodnú časť zariadenia.
D
ôležité upozornenie
Nikdy nepoužívajte zariadenie bez vody v nádržke. Vodu doplňte
i
hneď potom, ako hladina klesne pod požadovanú úroveň.
4
Zatvorte veko.
5 Chyťte držadlo, otočte nabok dýzu na paru a vložte pod ňu kanvicu.
6
Založte filter do držiaka filtra (bez pridania kávy a uistite sa, že príchytka
n
a filtri zapadá do otvoru na držiaku filtra). K prístroju ho pripevníte tak,
že ho umiestnite pod vývod kávy a otočíte doprava . Pod filter
umiestnite nádobu vhodnej veľkosti.
7
Zariadenie pripojte k sieťovému napájaniu a potom stlačte tlačidlo
zapnutia/vypnutia, ktoré sa rozsvieti oranžovou farbou. Zároveň začne
blikať indikátor ukončenia prípravy kávy zelenou farbou. Počkajte, kým
z
elený indikátor neprestane blikať.
8 Otvorte gombík na reguláciu pary otočením proti smeru hodinových
ručičiek, stlačte tlačidlo kávy a z dýzy na paru nechajte vytiecť 4 veľké
šálky vody. Zatvorte gombík na reguláciu pary a z vývodu kávy nechajte
vytiecť 4 veľké šálky vody do pripravenej nádoby. Podľa potreby doplňte
vodu do nádržky na vodu.
9 Stlačením tlačidla kávy zastavte tok vody a potom stlačením tlačidla
zapnutia/vypnutia vypnite zariadenie.
10 Zopakujte tieto kroky, ak sa kávovar niekoľko dní nepoužíval.
nahriatie kávovaru
Aby sa zaistilo dávkovanie kávy espresso pri správnej teplote, kávovar
musí byť nahriaty.
1 Skontrolujte, či je gombík na reguláciu pary pevne zatvorený (otočte ho v
smere pohybu hodinových ručičiek) a či je dostatok vody na zohriate 1
alebo 2 šálok, podľa potreby.
2 Vložte požadovaný filter do držiaka filtra (bez kávy a tak, aby plôška na
filtri zapadla do štrbiny na držiaku filtra). 6 Držiak filtra pripevnite k
zariadeniu tým, že ho umiestnite pod vývod kávy a otočíte doprava .
Uistite sa, že je pevne na mieste.
3 Pod držiak filtra umiestnite šálku. Použitím rovnakej šálky, v ktorej sa
bude podávať káva sa zaistí, že šálka bude zohriata.
4 Stlačte tlačidlo zapnutia/vypnutia, ktoré sa rozsvieti oranžovou farbou.
Zároveň začne blikať indikátor ukončenia prípravy kávy zelenou farbou.
Počkajte, kým zelený indikátor neprestane blikať.
5 Stlačte tlačidlo kávy, ktoré sa rozsvieti oranžovou farbou a do šálky sa
napustí horúca voda. Keď začne zelený indikátor ukončenia prípravy
kávy blikať znovu, stlačením tlačidla kávy zastavte tok vody.
6 Vyberte držiak filtra a pokračujte prípravou kávy z mletej kávy alebo
kávových vreciek.
príprava kávy espresso z mletej kávy
1 Nahrejte zariadenie podľa popisu na strane 72.
2 Skontrolujte, či sa v nádržke nachádza voda.
3 Zvoľte požadovaný filter.
l
Použite menší filter na prípravu jednej šálky kávy (alebo z kávových
vreciek) alebo väčší filter na prípravu 2 šálok.
4 Kávu dávkujte pomocou odmernej lyžice v množstve jednej značky na
jednu šálku, povrch dávky vyrovnajte a potom jemne potlačte pomocou
ubíjača kávy. Utrite rozsypanú kávu z okraja filtra.
l
Keď kupujete mletú kávu, uistite sa, že je vhodná pre kávovary
espresso.
l
Kávu nikdy nestláčajte príliš, pretože dôjde k zablokovaniu filtra a káva
bude tiecť pomaly, pričom pena bude tmavá. Ak sa však káva stlačí príliš
jemne, bude tiecť príliš rýchlo a pena bude svetlá, pričom káva bude mať
vodnatú chuť.
5
Založte držiak filtra. Uistite sa, že plôška na filtri zapadla do štrbiny na
držiaku filtra.
6
Založte držiak filtra do vývodu kávy. Otočte ho doprava tak, aby sa zaistil
v
požadovanej polohe .
l
Pod filter položte jednu alebo dve šálky . Ak pripravujete jednu šálku
k
ávy, šálku umiestnite do stredu.
7
Stlačte tlačidlo zapnutia/vypnutia a počkajte, kým neprestane blikať
zelený indikátor ukončenia prípravy kávy a potom stlačte tlačidlo kávy.
8
Keď máte dostatočné množstvo kávy – nie príliš veľa, inak bude príliš
s
labá, stlačte tlačidlo kávy. Ak už nepripravujete ďalšiu kávu, stlačením
tlačidla zapnutia/vypnutia vypnite zariadenie. V tabuľke nižšie je uvedený
n
ávod na to, ako dlho je potrebné podržať stlačené tlačidlo kávy na
z
ískanie rôznych objemov kávy.
9 Počkajte 30 sekúnd a potom vyberte držiak filtra jeho otočením doľava.
l
Na filtri sa bude nachádzať voda po jeho vybratí: je to normálny jav
1
0 Ak chcete odstrániť použitú kávu z držiaka filtra, otočte páčku na rukoväti
tak, aby sa jej koniec dostal nad filter . Podržte páčku v tejto polohe a
potom otočte držiak s filtrom hore nohami a zvyšky vyklepte .
D
ôležité upozornenie
N
ikdy nevyberajte držiak filtra, pokiaľ je zvolená funkcia kávy alebo
pary – hrozí vyfúknutie pary a popálenie.
príprava kávy z kávových vreciek
Dôležité upozornenie
Ak sa použije filter na prípravu jednej šálky po použití mletej kávy, je
nevyhnutné, aby sa odstránila akákoľvek mletá káva z okolia vývodu
kávy. Je to nevyhnutné kvôli zabráneniu únikom vody z držiaka filtra a na
zaistenie optimálnej činnosti. Dávajte pozor, pretože dané miesto môže
byť horúce.
1 Nahrejte zariadenie podľa popisu na strane 72, pričom založte malý filter
do držiaka filtra.
2 Po nahriatí vyberte držiak filtra a umiestnite kávové vrecko do filtra tak,
aby bolo správne orientované .
3 Stlačte vrecko smerom k dolnej časti filtra, pričom papierové výstupky
musia zapadnúť do vnútornej časti filtra.
4 Vrecko musí byť pevne vložené do stredu filtra.
5 Držiak filtra založte do vývodu kávy a otočte ho doprava tak, aby zapadol
na miesto .
6 Postupujte podľa návodu uvedeného v časti „príprava kávy
espresso”.
Poznámka – používajte vrecká, ktoré vyhovujú norme
ESE.
l
Vždy dodržiavajte návod uvedený na obale vreciek v
súvislosti s ich správnym umiestnením vo filtri.
penenie mlieka na cappuccino
Espresso pripravte podľa vyššie uvedeného postupu
tip – ak chcete pripraviť viac ako jedno cappuccino, najprv si pripravte
všetky kávy a potom na koniec si pripravte spenené mlieko pre všetky
cappuccina.
1 Uistite sa, že sa v nádržke nachádza voda.
2 Uistite sa, že je gombík na reguláciu pary zatvorený.
3 Stlačte tlačidlo zapnutia/vypnutia, ktoré sa rozsvieti oranžovou farbou.
4 Stlačte tlačidlo pary a červený indikátor pary začne blikať.
5 Počkajte, kým červený indikátor nezačne svietiť nepretržite, čím bude
naznačovať, že zariadenie dosiahlo správnu teplotu.
l
Pred spenením mlieka sa odporúča vyčistiť rúrku na paru od vody. Pod
dýzu na paru umiestnite nádobku a mierne pootvorte gombík na
reguláciu pary otočením proti smeru hodinových ručičiek, kým sa
nezačne tvoriť para. NEOTVÁRAJTE VENTIL ÚPLNE.
6 Čiastočne naplňte kanvicu mliekom – objem mlieka sa môže zväčšiť až
trojnásobne, preto zvoľte kanvicu s vhodnou veľkosťou. Orientačne
použite 40-60 ml mlieka na jedno cappuccino.
l
Najlepšie výsledky sa dosiahnu so studeným polotučným mliekom.
7 V jednej ruke držte kanvicu a dýzu umiestnite do mlieka, pričom sa
uistite, že sa mlieko nedostane nad spojovací bod v dýze.
m
nožstvo veľkosť filtra približný čas na napustenie
1
Espresso (40 ml) 1 šálka 12 s
2
x Espresso (po 40 ml) 2 šálky 25 s
1
veľká káva (125 ml) 1 šálka 32 s
2 veľké kávy (po 125 ml) 2 šálky 65 s
71