Russell Hobbs 23480-56 Používateľská príručka

Kategória
Mixéry
Typ
Používateľská príručka
73
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku niekomu
inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
Tento prístroj môžu používať osoby so zženými fyzickými, zmyslovými
alebo duševnými schopnosťami alebo nedostatkom skúseností a znalostí ak
sú pod dozorom/vedením a uvedomujú si s tým spojené riziká. Deti sa s
prístrojom nesmú hr, ani ho použív. Uchovávajte pstroj a kábel mimo
dosahu detí.
Predtým, ako necháte prístroj bez dozoru, alebo pred poskladaním,
rozkladam a čistením ho vždy odpojte z elekrickej zásuvky.
Počas vyprázdňovania a čistenia je potrebné dávať pozor pri manipulácii s
ostrými sekacími nožmi.
Nesprávne používanie spotrebiča môže viesť k poraneniu.
h Nepridávajte horúce tekutiny (vyše 40°C), pretože môžu začať chrliť
vplyvom náhleho nahromadenia pary.
Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom, jeho
servisným technikom alebo iným kvalifikovaným odborníkom, aby nedošlo
k riziku.
Nenechajte prístroj bať viac ako 10 minút. Po 10 minútach ho vypnite na aspoň 20 minút.
Pohonnú jednotku neponárajte do tekutiny.
Nepoužívajte spotrebič na iné účely ako tie, ktoré sú popísané v týchto pokynoch.
Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo vznikne porucha.
LEN NA DOMÁCE POUŽITIE
KRESY
1. Šľahač
2. Metla
3. Hák na cesto
4. Pohon na príslušenstvo*
5. Rameno
6. Hnací hriadeľ a kolík
7. Páčka zámku ramena
8. Ovládač rýchlosti
9. Kryt proti ošpliechaniu
10. Misa
11. Mixovacia nádoba
12. Kruhový uzáver
13. Viečko
14. Tesnenie
15. Nástavec s nožmi
` Vhodný do umývačky riadu
*Pohon na príslušenstvo je určený na ďalšie príslušenstvo, ktoré sa dá použiť s týmto prístrojom. Viac
podrobností nájdete online.
UMIESTNENIE
1. Prístroj umiestnite na vodeodolný, suchý, stabilný a rovný povrch.
2. Kábel veďte tak, aby neprevísal, a nebolo možné oň zakopnúť alebo sa zachytiť.
3. Nezapájajte ho do elektrickej siete, kým ho úplne neposkladáte.
ŠĽAHA
POSKLADANIE
Nadvihnutie ramena:
1. Pružiny v ramene sú silné, preto na rameno položte ruku, aby ste dokázali ovládať jeho pohyb.
2. Otočte páčkou zámku ramena do pozície
U
a podte ju tam. Rameno sa nadvihne.
pokyny (Slovenčina)
74
Spustenie ramena:
1. Otočte páčkou zámku ramena do pozície
U
a podte ju tam.
2. Stlačte rameno nadol a počas držania v tejto polohe uvoľnite páčku zámku ramena.
Vloženie misky
Pred vložením alebo vyberaním misky nadvihnite rameno. Používajte iba misku dodanú s prístrojom.
1. Vložte misku do priehlbiny v základni a otočte ňou v smere hodinových ručičiek, kým sa nezaistí na
mieste.
2. Pri vyberaní ňou pootočte proti smeru hodinových ručičiek a nadvihnite ju zo základne.
Pripájanie/vyberanie nadstavcov
Pred pripájaním alebo vyberaním prístroj vypnite, vytiahnite z elektrickej zásuvky a nadvihnite rameno.
1. Priložte otvor v nadstavci ku kolíku na hnacom hriadeli (Obr. A).
2. Zatlačte nadstavec na hnací hriadeľ, potom ním otočte proti smeru hodinových ručičiek, aby ste ho
zaistili na mieste (Obr B).
Na vybratie nadstavca ho potlačte jemne nahor, potom ním otočte v smere hodinových ručičiek a
vytiahnite ho z hriadeľa.
Kryt proti ošpliechaniu
Kryt proti ošpliechaniu vás chráni pred vyliatím alebo ošpliechaním počas šľahania, zatiaľ čo vám
necháva možnosť pridávať suroviny. Pred pripojením/odobratím krytu proti ošpliechaniu
vypnite šľahač a vytiahnite ho z elektrickej siete.
Pri miske na mieste a ramene v spustenej pozícii:
1. Zasuňte kryt proti ošpliechaniu medzi rameno a misku.
2. Zarovnajte ho tak, aby bol otvor na pravej strane (Obr. C).
Kryt proti ošpliechaniu odoberte vždy pred nadvihnutím ramena.
POUŽÍVANIE ŠĽAHAČA
1. Skontrolujte, či je ovládač rýchlosti nastavený na O.
2. Vložte zástrčku do elektrickej zásuvky (zásuvku zapnite, ak má spínač).
3. Otočte ovládačom rýchlosti v smere hodinových ručičiek na rýchlosť, ktorú požadujete.
4. Rozsah je od 1 (nízka) po 10 (vysoká). Na vypnutie motora otočte ovládačom rýchlosti späť na O.
5. Na spúšťanie motora v krátkych impulzoch otočte ovládačom rýchlosti na pozíciu Y. Na zastavenie
motora uvoľnite ovládač.
Odporúčané rýchlosti
Nadstavec Rýchlo Používajte na:
Metla 7-10 šľahanie/ prevzdušnenie šľahačky, bielkov, ľahkého cesta, ľahkých zmesí
Šľahač 4-7 vymiešanie masla s cukrom, stredne ťažké cestá na koláč
Hák na cesto 1-3 ťažké cestá, chlieb, pečivo
MIXÉR
POSKLADANIE
1. Odsuňte kryt pohonu mixovacej nádoby (Obr. D).
2. Vložte nádobu do otvoru s pohonom tak, aby bola značka
t
na nádobe zarovnaná so značkou
U
na
šľahači (Obr. E).
3. Otočte nádobou v smere hodinových ručičiek, kým sa značka
t
na nádobe nezarovná so značkou
L
na šľahači (Obr. F).
4. Vložte do nádoby suroviny a upevnite veko a čiapku (Obr. G). Nenapĺňajte nad značku max na nádobe.
Nikdy nepoužívajte nádobu bez upevneného veka.
POUŽÍVANIE MIXÉRA
1. Skontrolujte, či je ovládač rýchlosti nastavený na O.
2. Vložte zástrčku do elektrickej zásuvky (zásuvku zapnite, ak má spínač).
3. Otočte ovládačom rýchlosti v smere hodinových ručičiek na rýchlosť, ktorú požadujete.
75
4. Rozsah je od 1 (nízka) po 10 (vysoká). Na vypnutie motora otočte ovládačom rýchlosti späť na O.
5. Na spúšťanie motora v krátkych impulzoch otočte ovládačom rýchlosti na pozíciu Y. Na zastavenie
motora uvoľnite ovládač.
6. Ak potrebujete počas mixovania pridávať ďalšie suroviny, otočte čiapkou proti smeru hodinových
ručičiek a nadvihnite ju. Pridajte suroviny, potom vráťte čiapku na miesto a otočte ňou v smere
hodinových ručičiek, aby ste ju zaistili.
7. Keď ste skončili s mixovaním, otočte ovládač rýchlosti na O a pred odobratím veka z nádoby, alebo
nádoby zo šľahača počkajte, kým sa nože nezastavia.
8. Na odobratie nádoby ňou otočte proti smeru hodinových ručičiek, až kým sa značka
t
nezarovná so
značkou
U
.
STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
Pred čistením vypnite (O) a vytiahnite z elektrickej zásuvky.
Šľahač:
1. Vyčistite čo najskôr po použití, aby ste zabránili usadeniu zvyškov na vnútornej strane misky.
2. Umyte misku, kryt proti ošpliechaniu a nadstavce v teplej vode so saponátom, opláchnite a vysušte.
3. Misku a nadstavce môžete dať do umývačky riadu, ale uvedomte si, že drsné prostredie v umývačke
zanechá stopu na povrchovej úprave. Poškodenie by malo byť iba kozmetický a nemalo by ovplyvniť
fungovanie prístroja.
4. Vonkajší povrch prístroja utrite vlhkou handričkou.
Mixovacia nádoba:
1. Mixovaciu nádobu, čiapku a veko umývajte v teplej vode so saponátom. Opláchnite a osušte.
2. Nádobu, čiapku a veko môžete umývať v umývačke riadu. Odporúčame vám však pred umývaním v
umývačke vybrať nôž.
Na odstránenie noža:
1. Otočte nádobu dole hlavou.
2. Otočte nožom v smere hodinových ručičiek v smere symbolu U(Obr. H).
3. Opatrne vyberte jednotku s nožom von (Obr. J). Buďte opatrní, nože majú veľmi ostré čepele.
4. Odstráňte tesnenie a opatrne umyte nôž a tesnenie v teplej vode so saponátom. Opláchnite a osušte.
5. Tesnenie vráťte na nôž, potom vložte nôž do nádoby a otočte ním čo najďalej proti smeru hodinových
ručičiek v smere symbolu L(Obr. H). Dbajte o to, aby bolo tesnenie na mieste a nôž pevne utiahnutý,
inak môže nádoba počas používania tiecť.
RECEPTY PRE ŠĽAHAČ
CESTO NA PIZZU hák na cesto
250 ml voda
400 g múka na chlieb
25 ml olivový olej
7 g sušené droždie
2,5 g cukor
5 g soľ
Múku preosejte do misy. Pridajte droždie, cukor a soľ. Pridajte vodu a olej. Miešajte na nízkej až strednej
rýchlosti, až kým cesto nie je hladké. Prikryte misu vlhkou utierkou a položte ju na teplé miesto, kým cesto
nenarastie na dvojnásobok (30-40 minúty). Cesto ešte niekoľko minút mieste ručne. Rozkrojte cesto na
polovice. Vyvaľkajte cestá na pomúčenej doske do kruhu. Kruhové cestá položte na nepriľnavé plechy na
pečenie. Potrite kruhy paradajkovým základom a pridajte prílohy. Pte v predhriatej rúre pri teplote 200°C
18-20 minút. Povrch by mal byť upečený do zlatohneda.
BEZĽOVÝ BOCHK hák na cesto
500g celozrnej múky
150g masla (zmäknutého)
15g prášku do pečiva
2,5g soli
150g cukru
150g ríbezlia
50g zmiešanej postrúhanej kôry
2 vajcia (stredné)
30ml mlieka
Nasypte do misky múku, pridajte zmäknuté maslo a miešajte na rýchlosti 1. Keď sa maslo a múka začnú
premiešavať, pridajte cukor, soľ, ríbezle, kôru a prášok do pečiva. Nechajte to miešať, kým spolu
nevyšľaháte vajíčka a mlieko, potom pridajte vyšľahanú zmes s vajíčkami a mliekom do misky. Zvoľte
76
rýchlosť 2 a miešajte, kým sa zmesi nespoja. Vlejte do vymastenej formy na bochník a dajte piecť do
predhriatej rúry pri teplote 18C/350°F/plynová rúra stupeň 4 na 35 minút. Pred nakrájaním nechajte
vychladnúť na drôtenej mriežke. Podávajte natreté maslom.
BIELY CHLIEB hák na cesto
600 g múka na chlieb
7 g aktívne sušené droždie (1 sáčok)
345 ml teplá voda
15 ml slnečnicový olej/maslo
5 g cukor
10 g soľ
Múku preosejte do misy. Pridajte droždie, cukor a soľ. Pridajte vodu a olej. Miešajte na nízkej až strednej
rýchlosti, až kým cesto nie je hladké. Prikryte misu vlhkou utierkou a položte ju na teplé miesto, kým cesto
nenarastie na dvojnásobok (30-40 minúty). Cesto ešte niekoľko minút mieste ručne. Vložte to do formy na
1kg bochník, prikryte a položte na teplé miesto na ďalších 30 minút. Pečte v predhriatej rúre pri teplote
200°C 20-25 minút. Povrch by mal byť upečený do zlatohneda. Po poklepaní na spodok by to malo zaznieť
duto.
SUFLÉ Z HORÚCEJ ČOKOLÁDY metla
75 g maslo
50 g čistá múka
20 g kakaový prášok
450 g mlieko
4 vajcia, žĺtky a bielka osobitne
50 g práškový cukor
V panvici na miernom ohni rozpustite maslo. Vmiešajte doňho múku a kakao. Pridajte mlieko. Miešajte, kým
zmes nezhustne. Odložte z ohňa. Nechajte vychladnúť 30 minút. Šľahaním zapracujte vaječné žĺtka. Bielka
šľahajte niekoľko sekúnd na vysokej rýchlosti. Pridajte cukor, a šľahajte do tuha. Zmesi spolu zmiešajte v
maslom vymastenej nádobe vhodnej do rúry s objemom 1,2 l. Nádobu vložte do plechu na pečenie dopoly
naplneného vriacou vodou. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 190°C 40-45 minút.
ZÁKLADNÉ KEKSY metla
100 g maslo
150 g práškový cukor
5 ml vanilková esencia
1 vajce
100 g čistá múka
100 g múka s prísadou kypriaceho prášku
100 g múka s prísadou kypriaceho prášku
Do misy dajte maslo, cukor a vanilkovú esenciu. Šľahajte na strednej rýchlosti do penista (1-2 minúty).
Znížte rýchlosť. Pridajte vajce. Postupne pridávajte rýchlosť, kým sa všetko nespojí. Preosejte obe múky a
spolu ich zapracujte do zmesi. Zo zmesi vyformujte guľôčky. Poukladajte ich na vymastený plech na
pečenie. Trochu ich sploštite. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 18C 12 – 15 minút. Nechajte niekoľko
minút vychladnúť na plechu, potom ich preložte na mriežku.
KLASICKÝ PIŠKÓTOVÝ KOLÁČ VIKRIA metla
100 g maslo/margarín
100 g práškový cukor
2 vajcia
100 g múka s prísadou kypriaceho prášku
1 kvapka vanilková esencia
Vymastite dve 180mm formy na pečenie s rovnými stenami. Na dno položte papier na pečenie vymastený
maslom. Do nádoby dajte maslo a cukor. Šľahajte na strednej rýchlosti do penista (1-2 minúty). Znížte
rýchlosť. Postupne pridávajte vajíčka, potom vanilku, potom múku. Keď sa prísady začnú spájať, zvýšte
rýchlosť na strednú. Zmes vylejte do foriem na pečenie. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180°C 25 minút.
Povrch by mal byť upečený do zlatohneda. Nechajte vychladnúť vyklopené na mriežke. Jeden piškót otočte
naopak. Potrite ho vrstvou malinového džemu. Druhý piškót položte na vrstvu džemu. Malinový džem
môžete nahradiť inými náplňami, ako napríklad maslovou plnkou.
ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ šľahač
50g masla, zmäknutého
30g javorového sirupu
50ml mlieka
2 vajcia, vyšľahané
125g práškového cukru
100g čokolády na varenie, rozpustenej
10ml vanilkového extraktu
100ml vriacej vody
35g kakaového prášku
125g múky s práškom do pečiva
30ml ľahkého zeleninového oleja (slnečnicového
a pod.)
Rozpustite kakao vo vriacej vode a nechajte ho vychladnúť. Miešajte maslo s cukrom niekoľko sekúnd na 1,
pridajte polovicu vajíčok, potom polovicu múky, postupne zvyšujte rýchlosť na 3, pridajte zostávajúce
77
vajíčko a múku, vymiešajte do hladka, pridajte ďalšie suroviny a vymiešajte do hladka. Vylejte do nádoby,
prikryte fóliou a naparujte 1 hodinu, alebo kým špáradlo zapichnuté do koláča nevytiahnete čisté.
FARMÁRSKY OVOCNÝ KOLÁČ šľahač
150g masla
150g práškového cukru
75g kandizovaných čerešní, pokrájaných
75g žltých hrozienok a hrozienok
25g miešanej kôry
300g múky s práškom do pečiva
štipku soli
5g korenia do múčnikov
45ml mlieka
3 vajíčka
Vymastite plech veľkosti 20cm. Vyložte mastným papierom. Rúru predhrejte na 180°C/350°F/plynová rúra
stupeň 4. Dajte do misky maslo, cukor, sušené ovocie a korenie a šľahajte na rýchlosti 3, kým sa nespoja.
Pridajte vajcia a mlieko a šľahajte niekoľko sekúnd. Postupne pridávajte múku a šľahajte, kým nebude
dobre zamiešaná. Pečte na plechu na koláč asi 1½ hodiny. Nechajte chladnúť v plechu 15 minút, a potom
vyklopte na drôtenú mriežku.
PIŠKÓTOVÉ CESTO šľahač
500g múky
250g mäkkého masla alebo margarínu
250g cukru
2 kvapky vanilkovej esencie
4 vajcia
15g prášku do pečiva
125ml mlieka
štipka soli
Vymastite a vysypte múkou okrúhlu hlbokú formu na tortu s priemerom 23cm. Rúru predhrejte na
190°C/37F/plynová rúra stupeň 5. Vložte všetko do misky, miešajte na rýchlosti 1 po dobu 30 sekúnd,
potom na rýchlosti 3 po dobu 3 minút, až kým sa to nespojí. Vylejte zmes do tortovej formy a pečte v rúre
na strednej priečke 50-60 minút, až kým sa špáradlo zapichnuté do cesta nevytiahne čisté. Nechajte
vychladnúť na drôtenej mriežke. Základný recept môžete meniť pridaním 100 g hrozienok, posekaných
orechov alebo nastrúhanej čokolády.
RECEPTY PRE MIXÉR
PÓROVOZEMIAKOVÁ POLIEVKA
75g pór
75g zemiaky
1 bujóny
400ml voda
soľ a čierne korenie
Pór a zemiaky mixujte 2 sekundy. Preložte do veľkej rajnice. Pridajte vodu a bujóny. Priveďte do varu, za
stáleho miešania. Znížte oheň. Rajnicu prikryte pokrievkou. Varte na miernom ohni 20 minút. Odložte z
ohňa. Nechajte vychladnúť 30 minút. Zmixujte do hladka. Priveďte do teploty vhodnej na podávanie (nie až
do varu). Dochuťte korením. Podávajte s chlebom.
Ak chcete Vichyssoise, pridajte trochu pažítky k póru a zemiakom, pred zohriatím pridajte do rajnice malú
hrudku masla, polievku namiesto opätovného zohrievania nechajte vychladnúť, a pred podávaním na
studeno do nej prišľahajte 75ml smotany.
W
OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných látok v elektrických
a elektronických produktoch, nesmú byť spotrebiče označené týmto symbolom likvidované s netriedeným
komunálnym odpadom. Je nutné ich triediť, znova použiť alebo recyklovať.
1 / 1

Russell Hobbs 23480-56 Používateľská príručka

Kategória
Mixéry
Typ
Používateľská príručka