7
Doba skladovania potravín
a teplota potravín
Tabu¾ky na konci príruèky poskytnú uívate¾ovi
informácie oh¾adne doby skladovania potravín v
priestore pre mrazené potraviny a v priestore pre
èerstvé potraviny.
Dobu skladovania nie je moné presne urèi vopred,
nako¾ko závisí od èerstvosti a zaobchádzania s
chladenými potravinami. Preto slúia uvádzané doby
skladovania len pre orientáciu.
Je bezpeènejie skladova rýchlo zamrazené potraviny
aspoò krátkodobo v priestore pre rýchle
zamrazovanie, aby sa pred ich umiestnením do
priestoru pre zmrazené potraviny nerozmrazili.
Ako pouíva tvorhviezdièkový
priestor pre zmrazené potraviny
V závislosti od nastavenia ovládaèa termostatu sa
môe teplota v tomto priestore pohybova pri -18 °C
alebo niie.
Pri takejto teplote môete po urèitú doby skladova
hlboko zmrazené výrobky dostupné na trhu, zmrazova
a skladova menie mnostvo èerstvých potravín.
Poèas 24 h môete necha zmrazi pribline 2 kg
potravín.
Potraviny tesne zaba¾te do plastovej alebo hliníkovej
fólie, ochlaïte ich v priestore pre èerstvé potraviny a
potom umiestnite ich do priestoru pre mrazené
potraviny.
Potraviny odporúèame oznaèi dátumom, kedy boli do
spotrebièa vloené.
Po dôkladnom zmrazení jedného výrobku môete
necha zmrazova v priestore pre mrazené potraviny
ïalí výrobok.
Ako pouíva priestor pre èerstvé
potraviny
Na zabezpeèenie správneho chladenia vo vnútri
spotrebièa je nevyhnutné prúdenie vzduchu. Z
toho dôvodu nezakrývajte plochu drôtených polièiek
papierom, podnosmi, atï.
Do chladnièky nevkladajte horúce potraviny.
Potraviny nechajte prirodzene vychladnú
na izbovú teplotu. Dodriavaním tejto zásady sa
vyhnete nadmernej tvorbe námrazy.
Potraviny môu vzájomne prebera pachy.
Preto treba potraviny skladova v uzavretých
nádobách, alebo ich pred vloením do chladnièky
zabali do celofánu, alobalu, pergamenového
papiera alebo do pri¾navej fólie. Tak si potraviny
zachovajú svoj obsah vlhkosti, napr. zelenina
nevyschne ani po uplynutí nieko¾kých dní.
Ak vyrába ¾adové kocky
Ak chcete vyrába ¾adové kocky, naplòte priloenú
nádobu na výrobu ¾adu vodou a vlote ju do
priestoru pre mrazené potraviny. Navlhèením
spodnej èasti nádoby a nastavením gombíka
termostatu na maximum môete skráti èas
potrebný na prípravu ¾adových kociek. Po skonèení
prípravy nezabudnite nastavi gombík termostatu do
vhodnej pozície.
Hotové kocky môete vybra z nádoby pod teèúcou
Nieko¾ko uitoèných informácií
a rád
Venova pozornos nastavite¾ným polièkám sa
oplatí, pretoe výrazne zvyujú ve¾kos
úitkového priestoru pre èerstvé potraviny.
Nastavenie polièiek je moné meni, aj keï sú
dvere otvorené pod 90° uhlom.
Vnútorné usporiadanie dverí umoòuje zmeni
polohu polièiek pod¾a potreby.
Tipy a nápady
V tejto kapitole nájdete praktické nápady a tipy pre
maximálnu úsporu elektrickej energie pri pouívaní
spotrebièa. Rovnako sa dozviete informácie, ktoré
sú dôleité z h¾adiska ochrany ivotného prostredia.
Ako uetri energiu
Èím je teplota okolitého prostredia niia, tým
menej energie spotrebiè spotrebuje.
Dbajte na to, aby spotrebiè nebol umiestnený v
dosahu slneèného iarenia ani v blízkosti iného
zdroja tepla.
Skontrolujte, èi je zabezpeèené dostatoèné
vetranie kondenzátora a kompresora. Vetracie
otvory neprikrývajte.
Potraviny zaba¾te do dobre tesniacich nádob
alebo pri¾navej fólie, aby ste predili nadbytoènej
tvorbe námrazy.
Dvere spotrebièa nenechávajte otvorené dlhie,
ako je to nevyhnutné, a vyhnite sa ich
zbytoènému otváraniu.