19
Ako pouíva dvojhviezdièkový priestor
pre zmrazené potraviny
Priestor pre zmrazené potraviny je od priestoru pre èerstvé
potraviny oddelený odkvapovou nádobou.
V závislosti od nastavenia ovládaèa termostatu môe teplota
v tomto priestore dosiahnu -12 °C alebo menej.
V dvojhviezdièkovom priestore pre zmrazené potraviny
môete zmrazova malé mnostvá potravín, ale ich
dlhodobejie skladovanie neodporúèa.
Dbajte na to, aby sa teplé výrobky vloené do priestoru pre
zmrazené potraviny nedostali do styku s u zmrazenými
potravinami.
Doba skladovania potravín
a teplota potravín
Tabu¾ky na konci príruèky poskytnú uívate¾ovi informácie
oh¾adne doby skladovania potravín v priestore pre mrazené
potraviny a v priestore pre èerstvé potraviny.
Dobu skladovania nie je moné presne urèi vopred, nako¾ko
závisí od èerstvosti a zaobchádzania s chladenými potravinami.
Preto slúia uvádzané doby skladovania len pre orientáciu.
Je bezpeènejie skladova rýchlo zamrazené potraviny aspoò
krátkodobo v priestore pre rýchle zamrazovanie, aby sa pred ich
umiestnením do priestoru pre zmrazené potraviny nerozmrazili.
Ako pouíva priestor pre èerstvé
potraviny
Na zabezpeèenie správneho chladenia vo vnútri
spotrebièa je nevyhnutné prúdenie vzduchu. Z toho
dôvodu nezakrývajte plochu drôtených polièiek papierom,
podnosmi, atï.
Do chladnièky nevkladajte horúce potraviny.
Potraviny nechajte prirodzene vychladnú na
izbovú teplotu. Dodriavaním tejto zásady sa vyhnete
nadmernej tvorbe námrazy.
Potraviny môu vzájomne prebera pachy. Preto
treba potraviny skladova v uzavretých nádobách,
alebo ich pred vloením do chladnièky zabali do
celofánu, alobalu, pergamenového papiera alebo do
pri¾navej fólie. Tak si potraviny zachovajú svoj obsah
vlhkosti, napr. zelenina nevyschne ani po uplynutí
nieko¾kých dní.
Ak vyrába ¾adové kocky
Ak chcete vyrába ¾adové kocky, naplòte priloenú nádobu
na výrobu ¾adu vodou a vlote ju do priestoru pre mrazené
potraviny. Navlhèením spodnej èasti nádoby a nastavením
gombíka termostatu na maximum môete skráti èas
potrebný na prípravu ¾adových kociek. Po skonèení prípravy
nezabudnite nastavi gombík termostatu do vhodnej
pozície.
Hotové kocky môete vybra z nádoby pod teèúcou vodou,
ohnutím alebo stlaèením nádoby.
Nieko¾ko uitoèných informácií a
rád
Venova pozornos nastavite¾ným polièkám sa oplatí,
pretoe výrazne zvyujú ve¾kos úitkového priestoru
pre èerstvé potraviny. Nastavenie polièiek je moné meni,
aj keï sú dvere otvorené pod 90° uhlom.
Tipy a nápady
V tejto kapitole nájdete praktické nápady a tipy pre
maximálnu úsporu elektrickej energie pri pouívaní
spotrebièa. Rovnako sa dozviete informácie, ktoré sú
dôleité z hu¾adiska ochrany ivotného prostredia.
Ako uetri energiu
Dbajte na to, aby spotrebiè nebol umiestnený v
dosahu slneèného iarenia ani v blízkosti iného zdroja
tepla.
Skontrolujte, èi je zabezpeèené dostatoèné vetranie
kondenzátora a kompresora. Vetracie otvory
neprikrývajte.
Potraviny zaba¾te do dobre tesniacich nádob alebo
pri¾navej fólie, aby ste predili nadbytoènej tvorbe
námrazy.
Dvere spotrebièa nenechávajte otvorené dlhie, ako
je to nevyhnutné, a otvárajte ich len v prípade potreby.
Tekutiny vkladajte do spotrebièa len v uzavretých
nádobách.
Teplé potraviny a tekutiny nechajte vychladnú na
izbovú teplotu.
Akonáhle hrúbka námrazy v priestore pre
zmrazené potraviny presiahne 4-5 mm, spotrebiè
odmrazte.
Kondenzátor udrujte èistý.
Údrba
Spotrebiè a ivotné prostredie
Spotrebiè neobsahuje plyny, ktoré by mohli pokodzova
ozónovú vrstvu, ani v chladiacom okruhu ani v izolaèných
materiáloch. Spotrebiè by sa nemal likvidova spolu s
beným mestským odpadom. Dbajte na to, aby ste
nepokodili chladiacu jednotku, obzvlá vzadu pri
výmenníku tepla. Informácie o prísluných skládkach
vhodných na likvidáciu spotrebièa získate na miestnych
úradoch.
Materiály pouité v tomto výrobku, ktoré sú oznaèené
symbolom sú recyklovate¾né.
Odmrazovanie
Pri prevádzke spotrebièa sa vlhkos v chladiacom
priestore mení na námrazu a ¾ad.
Hrubá námraza a ¾ad majú izolaèný úèinok, èím zniujú
úèinnos chladenia a zvyujú vnútornú teplotu a spotrebu
energie. Nadmerná námraza znemoòuje otváranie
dvierok priestoru pre zmrazené potraviny, hrozí
pokodenie dvierok.
Priestor pre mrazené potraviny odporúèame
odmrazova raz týdenne a vtedy, keï je
námraza hrubia ako 4-5 mm.
Vyprázdnite priestor pre mrazené potraviny. Nádobu na
zachytávanie vody nastavte do uzavretej pozície, a
vypnite zariadenie vytiahnutím zásuvky zo zástrèky.
Odmrazovanie trvá zvyèajne nieko¾ko hodín a po jeho
ukonèení môete nazbieranú vodu z nádoby na
zachytávanie vody vypusti do inej nádoby umiestnenej
pod òou vytiahnutím plastového uzáveru na jej spodnej
èasti. Po vyteèení vody umiestnite uzáver na pôvodné
miesto a zariadenie zapojte do siete.
SK