Russell Hobbs 19790-56 Používateľská príručka

  • Prečítal som si návod na použitie pre pomalý hrniec Russell Hobbs a som pripravený odpovedať na vaše otázky. Návod obsahuje podrobné pokyny na používanie, čistenie a údržbu, ako aj tipy na varenie rôznych druhov jedál. Opýtajte sa na čokoľvek, čo vás zaujíma!
  • Ako dlho treba variť sušené bôby pred pridaním do pomalého hrnca?
    Môžem dať hrniec do chladničky?
    Ako sa čistí pomalý hrniec?
49
nákres y
0 vypnutý
1 nízka
2 vyso
O udržiavať teplé
3 svetelná kontrolka
4 regulátor teploty
5 uško veka
6 veko
7 varná nádoba
8 držiak
upozornenie
horúci povrch
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku
niekomu inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
A DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
1 Tento spotrebič musí byť používaný len pod dohľadom zodpovednej dospelej osoby. Tento
spotrebič používajte a skladujte mimo dosahu detí.
2 Spotrebič nevkladajte do kvapaliny, nepoužívajte ho v kúpeľni, pri vode alebo vonku.
3 Nedotýkajte sa horúcich častí. Používajte rukoväť a tlačítko na viečku.
4 Sušenú fazuľu (napr. červenú fazuľu) musíte pred pridaním do pomalého hrnca variť aspoň 10
minút. Surová alebo nedovarená je jedovatá.
5 Nechajte okolo celého prístroja voľný priestor aspoň 50 mm.
6 Spotrebič neprikrývajte a na jeho vrchnú časť nedávajte žiadne predmety.
7 Nedávajte horúcu varnú nádobu na studený povrch alebo do studenej vody, môže prasknúť.
8 Varnú nádobu nepoužívajte so žiadnym iným prístrojom.
9 Tento spotrebič nesmie byť prevádzkovaný prostredníctvom externého časového spínača
alebo diaľkového ovládania.
10 Spotrebič odpojte od prívodu elektrickej energie, keď ho nepoužívate, premiestňujete alebo
čistíte.
11 Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
12 Tento spotrebič nesmie byť ovládaný prostredníctvom externého časového spínača alebo
diaľkového ovládania.
13 Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo vznikne porucha.
14 Ak je prívodný kábel poškode, musí byť vymenený výrobcom, jeho servisným technikom
alebo iným kvalifikovaným odborníkom, aby nedošlo k riziku.
len na použitie v domácnosti
C VÝHODY POMALÉHO VARENIA
zdravotné Mierne varenie znižuje poškodenie vitamínov a zachováva viac
výživných látok a chutí.
ekonomické Dlhé, pomalé varenie dokáže zjemniť lacnejšie a tuhšie kusy mäsa a
spotrebuje asi štvrtinu energie malej platničky na bežnom sporáku.
pohodlie Pripravte si suroviny večer vopred, vložte ich do pomalého hrnca pred
odchodom z domu a po návrate domov na vás čaká vynikajúci pokrm.
C REGULÁTOR TEPLOTY
0 vypnutý
1 Na tradičné pomalé varenie.
2 Na “rýchle varenie” pri použití prístroja ako elektrického hrnca.
O Na udržiavanie teploty uvareného jedla.
C VŠEOBECNE
1 Mrazené potraviny pred vložením do varnej nádoby úplne rozmrazte.
2 Suroviny pripravené vopred (napr. večer) skladujte vo vhodných nádobách v chladničke.
Pomalý hrniec alebo varnú nádobu do chladničky nevkladajte.
pokyny (Slovenčina)
50
mäso
3 Pri pečení šťava nestrieka ani sa nevyparuje, takže je zachovaná chuť aj výživná hodnota
mäsa. Doba prípravy závisí od veľkosti a tvaru mäsa, jeho kvality a podielu chudého mäsa,
tuku a kosti. Skúsenosti vám rýchlo pomôžu stanoviť potrebnú dobu varenia.
4 Vyhýbajte sa mäsu s veľkým podielom tuku, alebo prebytočný tuk odstráňte.
hydina
5 Hydinu umyte, osušte a okoreňte z vonkajšej aj vnútornej strany.
6 Kožu opečte do hneda na vlastnom tuku alebo na troche kuchynského oleja na veľkej panvici.
ryby
7 Aby ste zachovali chuť a štruktúru rybieho mäsa, nemalo by sa pripravovať dlho.
8 Dno varnej nádoby potrite maslom alebo margarínom.
9 Rybie mäso očistite, nakrájajte a umyte. Vysušte a vložte ho do varnej nádoby.
10 Okoreňte, pokvapkajte citrónom a pridajte horúci vývar, vodu alebo víno.
11 Poukladajte na rybu malé kúsky masla a pripravujte na nízkom stupni (1) po dobu 2 – 3 hodín.
zelenina
12 Rýchlo uvarená zelenina, ako mrazený hrášok a kukurica, musí byť rozmrazená a pridáva sa
pol hodinu pred koncom varenia.
13 Koreňová zelenina, hľuzy a cibuľoviny (mrkvy, zemiaky, cibule) sa varia oveľa dlhšie ako mäso,
takže ich nakrájajte na asi 5 mm široké kolieska, prúžky alebo kocky a pred pridaním do
varnej nádoby ich krátko osmažte po dobu 2 – 3 minút.
strukoviny (fazuľa, hrášok a šošovica)
, Sušenú fazuľu (napr. červenú fazuľu) musíte pred pridaním do pomalého hrnca variť aspoň 10
minút. Surová alebo nedovarená je jedovatá.
14 Sušený hrach a fazuľu pred varením namáčajte 8 hodín (alebo cez noc), aby zmäkli.
15 Šošovicu nie je potrebné namáčať cez noc.
16 Pri varení s ryžou pridajte aspoň 150 ml varenej tekutiny na každých 100 g ryže. Zistili sme, že
“rýchlovarná” ryža je najvhodnejšia.
17 Cestoviny sa pri pomalom varení rozvaria. Ak máte v recepte cestoviny, zamiešajte ich do
variaceho sa jedla 30 – 40 minút pred koncom varenia.
polievka
18 Chutná domáca polievka sa môže nechať pomaly variť celý deň alebo cez noc.
19 Osmte mäso a zeleninu na panvici.
20 Ak sa vyžaduje zahustenie, primiešajte múku alebo kukuričnú múku a potom postupne
pridávajte vývar.
21 Priveďte do varu, okoreňte podľa chuti a prelejte do varnej nádoby.
22 Nepridávajte mlieko skôr ako polhodinu pred koncom varenia. Smotana alebo vaječný žĺtok
sa môžu pridať tesne pred podávaním.
nákypy
23 Použite teplovzdornú nádobu na nákyp, ktorá vojde do varnej nádoby bez toho, aby sa
dotýkala jej stien.
24 Varnú nádobu naplňte dostatočným množstvom vody tak, aby siahala do polovice nádoby s
nákypom.
paštéta
25 Pripravte paštétu podľa receptu a jednoducho použite varnú nádobu ako vodný kúpeľ, ktorý
zabezpečí miernu a rovnomernú teplotu potrebnú na prípravu tohto pokrmu.
51
C PRÍPRAVA
26 Rozhodnite sa, kedy chcete jesť a kedy chcete začať s varením.
27 Ak chcete jesť o 6 večer a potrebujete začať variť o 8 hodine ráno, vyhľadajte si recept, ktorý
trvá približne 10 hodín.
28 Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplu odolný povrch.
C PREDHRIATIE
29 Regulátor teploty nastavte na 0.
30 Vložte varnú nádobu do prístroja a založte vrchnák.
31 Vlte zástrčku do zásuvky na stene.
32 Nastavte regulátor teploty na 2 a nechajte prístroj predhriať 20 minút.
33 Zasvieti svetelná kontrolka.
C OSMAŽENIE DO HNEDA
34 Kým sa varná nádoba zahrieva:
35 Osmažte mäso a zeleninu na panvici.
36 Prevarte tekutinu v kastróle.
C PLNENIE
37 Po zohriatí varnej nádoby:
38 Na zdvihnutie veka použijete uško veka
39 Vložte do varnej nádoby všetky suroviny a pridajte variacu tekutinu.
40 Veko vráťte na svoje miesto.
41 Nastavte regulátor teploty na 1 pri tradičnom pomalom varení, na 2 ak ho používate ako
elektrický hrniec.
C HOTOVO?
42 Regulátor teploty nastavte na 0.
43 Svetelná kontrolka zhasne.
44 Odpojte prístroj z elektrickej siete.
45 Na zdvihnutie veka použijete uško veka
46 Vyberte z varnej nádoby všetok pokrm.
47 Ak sa nechystáte vyčistiť varnú nádobu okamžite, naplňte ju teplou vodou, aby ste predišli
pripáleniu akýchkoľvek zvyškov jedla na steny varnej nádoby.
C STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
48 Spotrebič odpojte a nechajte ho vychladnúť pred čistením alebo pred uskladnením.
49 Vrchnák a varnú nádobu uvajte v teplej vode so saponátom pomocou utierky alebo
špongie, potom ich opláchnite a dobre vysušte.
50 Nepoužívajte škrabky, drôtenky alebo hubky na umývanie so saponátom.
51 Nenamáčajte do vody vonkajšiu časť varnej nádoby. Spodná časť je porézna a nasiakne
vodou, čo môže viesť pri vyšších teplotách k prasknutiu.
52 Všetky povrchy utrite čistou vlhkou utierkou.
53 Nevkladajte žiadne časti spotrebiča do umývačky riadu.
54 Po istej dobe používania sa môže na glazúre varnej nádoby objaviť popraskanie, sieť malých
prasklín. Takáto zmena je povrchová a neovplyvňuje činnosť pomalého hrnca. Nemusíte sa
toho obávať.
H OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných látok v
elektrických a elektronických produktoch, nesmú byť spotrebiče označené týmto
symbolom likvidované s netriedeným komunálnym odpadom. Je nutné ich triediť, znova
použiť alebo recyklovať.
/