24180-56

Russell Hobbs 24180-56 Používateľská príručka

  • Prečítal som si používateľskú príručku pre pomalý varící hrniec Russell Hobbs 24180-56. Som pripravený odpovedať na vaše otázky týkajúce sa jeho funkcií, použitia a údržby. Príručka obsahuje informácie o príprave jedál, rôznych režimoch varenia a tipoch na dosiahnutie najlepších výsledkov.
  • Ako pripraviť povrch hrnca na písanie kriedou?
    Ako dlho môžem používať funkciu udržovania tepla?
    Čo mám robiť s mrazenými potravinami?
    Ako dlho trvá varenie mäsa v pomalom hrnci?
42
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku niekomu
inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
Tento prístroj môžu používať deti staršie ako 8 rokov a osoby so zníženými
fyzickými, zmyslovými alebo psychickými schopnosťami alebo
nedostatkom skúseností a vedomostí ak sú pod dozorom/poučení a sú si
vedomí s tým spojených rizík. Deti sa nesmú hrať s prístrojom. Čistenie a
používateľskú údržbu nesmú vykonávať deti, ak nie sú staršie ako 8 rokov a
pod dozorom. Prístroj a elektrický kábel uchovávajte mimo dosahu detí
mladších ako 8 rokov.
Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom, jeho
servisným technikom alebo iným kvalikovaným odborníkom, aby nedošlo
k riziku.
b Nepoužívajte tento prístroj v blízkosti vane, sprchy, umývadla alebo
iných nádob s vodou.
¬ Povrchy spotrebiča budú horúce.
Okolo celého spotrebiča nechajte voľný priestor aspoň 50 mm.
Spotrebič neprikvajte a na jeho vrchnú časť nedávajte žiadne predmety.
Spotrebič odpojte od prívodu elektrickej energie, keď ho nepoužívate, premiestňujete alebo čistíte.
Prístroj používajte iba na účely popísané v tomto návode.
Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo vznikne porucha.
LEN NA POUŽITIE V DOMÁCNOSTI
NÁKRESY
1. Veko
2. Varná nádoba / hrniec
3. Rukoväť
4. Svetelná kontrolka
5. Prepínač režimu
6. Krieda
DÔLEŽITÉ:
Pred písaním na pomalý hrniec priloženou kriedou musíte upraviť povrch na písanie. Ak to neurobíte,
môže byť neskôr ťažké kriedu zmazať. Povrch upravíte tak, že plochu na písanie na pomalom hrnci
pošúchate bočnou stranou kriedy, aby ste vytvorili rovnomernú vrstvu (Obr A). Vrstvu kriedy zotrite
mäkkou handričkou a povrch je teraz upravený a pripravený na používanie. Vonkajšia časť pomalého
hrnca sa počas používania zohreje. Píšte na pomalý hrniec len pred varením alebo po vychladnutí.
VÝHODY POMALÉHO VARENIA
Zdravotné:aka pomalému spôsobu varenia sa stráca menej vitamínov a zachováva sa viac výživných
látok a chutí.
Ekonomické: Pri dlhom, pomalom varení zmäknú aj lacnejšie a tuhšie kusy mäsa a spotrebuje sa asi
štvrtina energie malej platničky bežného sporáka.
Pohodlie: Suroviny si pripravte deň vopred, vložte ich do pomalého hrnca pred odchodom z domu a po
návrate domov na vás bude čakať vynikajúci pokrm.
43
REŽIMY VARENIA
1 pre tradičné pomalé varenie (typicky 8-10 hodín).
2 pre rýchlejšie varenie (typicky 4-5 hodín).
O
pre udržiavanie teplého jedla pred podávaním (iba po úplnom uvarení v pomalom hrnci).
UPOZORNENIE Nepoužívajte nastavenie
O
na zohriatie jedla.
POUŽÍVANIE
1. Vložte pripravené suroviny do varnej nádoby.
2. Vložte varnú nádobu do pomalého hrnca, potom založte veko.
3. Pomalý hrniec zapojte do elektrickej zásuvky na stene.
4. Otočte prepínač režimu na 1 alebo 2 podľa potreby. Varenie začne.
5. Po skončení varenia otočte prepínač režimu do pozície
O
. Ak chcete podávať jedlo hneď, otočte
ovládač na OFF a pomalý hrniec odpojte z elektrickej zásuvky. Nepoužívajte nastavenie
O
dlhšie ako
4 hodiny.
6. Pri narábaní s vekom alebo varnou nádobou používajte vždy kuchynské chňapky.
VŠEOBECNE
Mrazené potraviny pred vložením do hrnca úplne rozmrazte.
Mäso opražte a zeleninu orestujte na panvici alebo v tomto hrnci.
Mäso
Pri pečení šťava nestrieka ani sa nevyparuje, takže je zachovaná chuť aj výživná hodnota mäsa. Doba
prípravy závisí od veľkosti a tvaru mäsa, jeho kvality a podielu chudého mäsa, tuku a kosti.
Skúsenosti vám rýchlo pomôžu stanoviť potrebnú dobu varenia.
Vyhýbajte sa mäsu s veľkým podielom tuku, alebo prebytočný tuk odstráňte.
Hydina
Hydinu umyte, osušte a okoreňte z vonkajšej aj vnútornej strany.
Kožu opečte do hneda na vlastnom tuku alebo na troche kuchynského oleja na veľkej panvici.
Ryby
Aby ste zachovali chuť a štruktúru rybieho mäsa, nemalo by sa pripravovať dlho.
Dno varnej nádoby potrite maslom alebo margarínom.
Rybu očistite, nakrájajte a umyte. Vysušte a vložte do varnej nádoby.
Okoreňte, pokvapkajte citrónom a pridajte horúci vývar, vodu alebo víno.
Poukladajte na rybu malé kúsky masla a pripravujte na nízkom stupni (1) po dobu 2 – 3 hodín.
Zelenina
Rýchlo uvarená zelenina, ako mrazený hrášok a kukurica, musí byť rozmrazená a pridáva sa pol
hodinu pred koncom varenia.
Koreňová zelenina, hľuzy a cibuľoviny (mrkvy, zemiaky, cibule) sa varia oveľa dlhšie ako mäso, takže
ich nakrájajte na asi 5 mm široké kolieska, prúžky alebo kocky a pred pridaním do varnej nádoby ich
krátko osmažte po dobu 2 – 3 minút.
Strukoviny (fazuľa, hrášok a šošovica)
Sušenú fazuľu (napr. červenú fazuľu) musíte pred pridaním do pomalého hrnca variť aspoň 10 minút.
Surová alebo nedovarená je škodlivá.
Sušený hrach a fazuľu dajte pred varením namočiť na 8 hodín (alebo cez noc), aby zmäkli.
Šošovicu nie je potrebné namáčať cez noc.
Pri varení ryže pridajte aspoň 150 ml varenej tekutiny na každých 100 g ryže. Zistili sme, že
najvhodnejšia je predparená “rýchlovarná” ryža.
Cestoviny sa pri pomalom varení rozvaria. Ak máte v recepte cestoviny, zamiešajte ich do variaceho
sa jedla 30 – 40 minút pred ukončením varenia.
Polievka
Chutná domáca polievka sa môže nechať pomaly variť celý deň alebo cez noc.
Osmažte mäso a zeleninu na panvici.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
44
Ak sa vaduje zahustenie, primiešajte múku alebo kukuričnú múku a potom postupne pridávajte vývar.
Priveďte do varu, okoreňte podľa chuti a prelejte do varnej nádoby.
Nepridávajte mlieko skôr ako polhodinu pred ukončením varenia. Smotana alebo vaječný žĺtok môžete
pridať tesne pred podávaním.
kypy
Použite teplovzdornú nádobu na nákyp, ktorá sa zmestí do hrnca bez toho, aby sa dotýkala jej stien.
Varnú nádobu naplňte dostatočným množstvom vody tak, aby siahala do polovice nádoby s
nákypom.
STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
1. Spotrebič vytiahnite zo zásuvky a nechajte vychladnúť.
2. Všetky povrchy utrite čistou vlhkou utierkou.
3. Vrchnák a varnú nádobu umývajte v teplej vode so saponátom pomocou handričky alebo špongie,
potom ich opláchnite a dobre vysušte.
RECYKLÁCIA
W
Aby nedochádzalo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom
nebezpečných látok, prístroje a nabíjacie a nenabíjacie batérie označené niektorým z
týchto symbolov nesmú byť likvidované s netriedeným komunálnym odpadom.
Elektrické a elektronické výrobky a prípadne nabíjacie a nenabíjacie batérie vždy
odovzdajte na príslušnom ociálnom mieste pre recykláciu / zber.
Recepty nájdete na našej webstránke http://eu.russellhobbs.com/recipes/
/