43
2. Stisnite tlačidlo “√” a nasaďte veko.
Začne sa odpočítávať zvyšujúci čas
smaženia. POZOR: Dávajte pozor, aby
vás nepopálila para, keď stisnete tlačidlo
“√” .
POZNÁMKA: Keď vložíte košík do
fritézy, teplota na obrazovke značne
klesne, pretože potravina nemá
rovnakú teplotu ako olej. Okrem toho
je normálne, že prístroj sa prestane
ohrievať skôr, ako dosiahne zvolenú
teplotu, pretože týmto spôsobom sa
zabráni tomu, aby túto teplotu prekročil.
Teplota na obrazovke nie je presná, jej
tolerancia je ±15ºC.
3. Po uplynutí doby smaženia prístroj
začne pípať a fritéza sa vypne. Aby
ste pískanie vypnuli, stisnite akékoľvek
tlačidlo. Zelená kontrolka HOTOVO
bude po krátku dobu stále svietiť,
pretože sa stále kontroluje teplota oleja.
Ak sa potraviny neusmažili alebo ak
potrebujete ďalej smažiť, stisnite tlačidlo
↑, aby ste začali ohrievať olej.
4. Červená kontrolka ZAPNUTÉ bude
svietiť od chvíle, kedy skončí doba
smaženia, až kým sa nestisne tlačidlo
“X”; napokon začne blikať.
5. Keď budú potraviny usmažené, odoberte
košík z oleja a zaháknite ho do nádoby
fritézy. Týmto spôsobom odkvapká
prebytočný olej z potravín. Následne
odoberte košík a položte ho na
odkvapkávací tác a/alebo kuchynský
papier. Obaľ
ované potraviny sa môžu
prilepiť na košík. Aby ste tomu zabránili,
použite zberačku pre oddelenie potravín
od sieťky ihneď po tom, čo vložíte košík
do oleja. Napokon nechajte potraviny
smažiť, pohybujte mierne košíkom z
jednej strany na druhú, raz alebo dvakrát
počas smaženia.
6. Keď prestanete fritézu používať, vypnite
hlavný spínač (obidve kontrolky a
obrazovka zhasnú) a odpojte zo zásuvky.
7. Nasaďte znovu veko a nechajte olej, aj
samotnú fritézu kompletne vychladnúť
skôr, ako budete presúvať alebo čistiť
prístroj.
Použite vždy držadlá na prenášanie
fritézy. Nikdy ju nepresúvajte uchopením
za veko alebo nádobu.
Keď olej kompletne vychladne,
odporúčame ho odstrániť z fritézy a
vyčistiť prístroj skôr, ako ho uložíte.
Manuálne nastavenie teploty a doby
smaženia
1. Stisnite tlačidlo SPÔSOB pre zvolenie
teploty. Kontrolka teploty začne blikať.
2. Použite tlačidlá ↑ alebo ↓, zvoľte
požadovanú teplotu smaženia.
3. Po nastavení teploty stisnite tlačidlo
SPÔSOB pre nastavenie časovača na
odpočítavanie zvyšujúcej doby. Kontrolka
časova
ča začne blikať.
4. Pomocou tlačidiel ↑ alebo ↓, zvoľte
požadovanú dobu.
5. Po nastavení požadovaného času
stisnite tlačidlo “√”, aby sa začal ohrievať
olej.
6. Červená kontrolka ZAPNUTÉ prestane
blikať a olej sa začne ohrievať. V
závislosti od toho, ako sa bude olej
ohrievať, kontrolka bude ukazovať
stúpanie teploty.
7. Keď bude fritéza pripravená k
používaniu, rozsvieti sa zelená kontrolka
HOTOVO. Táto kontrolka sa bude
zapínať a vypínať počas smaženia
v závislosti na regulačnom cyklu
teploty termostatu. Červená kontrolka
ZAPNUTÉ zostane rozsvietená.
Po fritovaní
• Sitkom vyberte malé časti potravín,
ktoré zostali po fritovaní. Keby sa ďalej
fritovali, mali by negatívny vplyv na
kvalitu oleja.
• Pred demontážou a čistením fritézy
počkajte, kým olej úplne vychladne.
• Ak nebudete fritézu hneď používať, je
vhodné uchovať olej alebo tuk v dobre
uzatvorenej nádobe v chladnič
ke alebo
na chladnom mieste. Olej alebo tuk
prelejte do nádoby cez jemné sitko, čím
odstránite čiastočky potravín.
• Ak ste použili stužený tuk, nechajte
ho stuhnúť v nádržke fritézy a odložte
fritézu so stuhnutým tukom (viď "Použitie
stuženého tuku").